Slut med os

Ungarn

Kommissionens præsident beskriver brugen af ​​NSO-spyware mod journalister som 'helt uacceptabelt'

Udgivet

on

På spørgsmålet om åbenbaringerne af regeringernes brug af spyware til at udspionere opposition og kritikere beskrev Europa-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen situationen som "fuldstændig uacceptabel" og tilføjede, at mediefrihed var en EU-kerneværdi. 

En Paris-baseret efterforskningsjournalistik, Forbidden Stories, gennemførte en undersøgelse i samarbejde med flere aviser om et israelsk firma, NSO, der har solgt militær spyware kaldet 'Pegasus' til klienter i mere end 50 lande siden 2016 .

Forbidden Stories fandt ud af, at virksomheden licenserede spyware til regeringer til at overvåge kritiske NGO'er, forretningsfolk, journalister og oppositionsledere. 

reklame

Ungarn

En af de identificerede regeringer er Ungarn, hvor teknologien er blevet brugt til at overvåge kritiske efterforskningsjournalister, borgmestre fra oppositionspartier og advokater.

300 ungarsk mål blev identificeret af Telex.hu inklusive: fire journalister (Direkt36, HVG.hu og en der har valgt at forblive anonym), en ungarsk fotograf, der samarbejdede med en amerikansk journalist, der dækkede Ruslands internationale investeringsbank (IIB) til Budapest og beslutning om at yde bankens medarbejdere immunitet og Zoltán Varga, ejer af Central Media Group, der har været kritisk over for blandt andet regeringen.

Mens Telex.hu skriver, er der ingen klare beviser for, at Orbán-regeringen har anvendt softwaren, men beskyldningerne mod regeringen er meget stærke, da NSO hævder, at den kun tilbyder sine tjenester til de nationale myndigheder.

Ungarn

Ungarn afholder folkeafstemning om LGBT-spørgsmål i begyndelsen af ​​2022

Udgivet

on

By

Demonstranter deltager i en protest mod en lov, der forbyder LGBTQ-indhold i skoler og medier i præsidentpaladset i Budapest, Ungarn, 16. juni 2021. REUTERS / Bernadett Szabo / File Photo

Ungarn planlægger at afholde en folkeafstemning om lovgivning, der begrænser skolernes undervisning om homoseksualitet og transseksuelle spørgsmål sent i år eller begyndelsen af ​​næste år, sagde premierminister Viktor Orbans stabschef, skriver Gergely Szakacs og Anita Komuves i Budapest og Gabriela Baczynska i Bruxelles.

Orban annoncerede folkeafstemningen onsdag den 21. juli og intensiverede en kulturkrig med Den Europæiske Union. Læs mere.

Europa-Kommissionen startede i sidste uge sagsanlæg over de foranstaltninger, der er medtaget i ændringer til uddannelses- og børnebeskyttelsesloven. Hvis det lykkes, kan Bruxelles muligvis holde finansiering til Ungarn, mens begrænsningerne opretholdes.

reklame

"For Ungarn er der mange flere argumenter for medlemskab af EU end imod det. Tiltrædelse af EU var den rigtige beslutning, det var i vores nationale interesse, og det er fortsat tilfældet," Gergely Gulyas, Orbans stabschef, fortalte en ugentlig nyheds briefing.

Men han sagde, at Ungarn mente, at det havde ret til at kommentere, hvad han kaldte "klubens regler" og træffe beslutninger alene om spørgsmål, hvor det ikke havde overdraget myndighed til EU-institutionerne.

På spørgsmålet om folkeafstemningen sagde EU-Kommissionen, at den ikke forstyrrer medlemsstaternes valgte metoder til politikudformning, skønt den anså den ungarske lov for at være diskriminerende.

Foranstaltningerne, der har skabt angst i LGBT-samfundet, forbyder brugen af ​​materialer, der ses som fremme af homoseksualitet og kønsændring på skoler, tilsyneladende som en foranstaltning til at forhindre misbrug af børn.

Flere borgerrettighedsgrupper har kritiseret Orbans reformer, og en global undersøgelse fra Ipsos afstemningsorganisation i sidste måned viste, at 46% af ungarerne støtter ægteskab af samme køn.

Gulyas sagde, at Ungarn stadig var i dialog med Kommissionen om sin nationale genopretningsplan for pandemi. Men han tilføjede, at regeringen ville starte forfinansiering af projekter over det nationale budget.

Europa-Kommissionen opførte alvorlige bekymringer over retsstatsprincippet i Polen og Ungarn i en rapport tirsdag, der kunne hjælpe med at beslutte, om de modtager milliarder euro i EU-midler for at hjælpe med at komme sig efter pandemien. Læs mere.

Orban, der har været ved magten siden 2010 og står over for et valg næste april, portrætterer sig selv som en forsvarer af traditionelle kristne værdier mod vestlig liberalisme.

Han skylder noget af sin valgsucces en hård linje mod indvandring, men da dette emne er ophørt med at dominere dagsordenen, har han spikret sine farver på spørgsmål om køn og seksualitet.

Læs

Europa-Kommissionen

EU opregner retsstatens bekymringer for Ungarn, Polen, der er afgørende for frigivelse af COVID-midler

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har anført alvorlige bekymringer over retsstatsprincippet i Polen og Ungarn i en rapport, der kan hjælpe med at afgøre, om de modtager milliarder euro i EU-midler for at hjælpe med at komme sig efter koronaviruspandemien. skriver jan Strupczewski.

Den Europæiske Unions udøvende arm gav også Polen indtil 16. august til at overholde en afgørelse truffet af EU-øverste domstol i sidste uge, ignoreret af Warszawa, om at Polens system til disciplinering af dommere overtrådte EU-lovgivningen og skulle suspenderes. Læs mere.

Hvis Polen ikke overholder det, vil Kommissionen bede EU-domstolen om at indføre økonomiske sanktioner over for Warszawa, sagde kommissions vicepræsident Vera Jourova til en pressekonference.

reklame

Kommissionen havde allerede rejst mange af bekymringerne i en rapport sidste år, men de kan nu få reelle konsekvenser, da Bruxelles har gjort adgang til sin inddrivelsesfond af tilskud og lån til en værdi af i alt 800 milliarder euro betinget af overholdelse af retsstatsprincippet.

Kommissionen sagde, at Polen og Ungarn underminerer mediepluralisme og domstols uafhængighed. De er de eneste to lande i 27-medlemsblokken under formel EU-efterforskning for at bringe retsstaten i fare.

"Kommissionen kan tage hensyn til retsstatsrapporten ... når den identificerer og vurderer overtrædelser af retsstatsprincipperne, der påvirker Unionens økonomiske interesser," sagde Kommissionen i en erklæring.

Den polske talsmand Piotr Muller sagde på Twitter, at regeringen ville analysere dokumenter fra Kommissionen om behovet for overholdelse af EU-domstolsafgørelser.

Den ungarske justitsminister Judit Varga sagde på Facebook, at Kommissionen afpresser Ungarn på grund af en lov om beskyttelse af børn, der ikke tillader "LGBTQ-aktivister og enhver seksuel propaganda i ungarske børnehaver og skoler".

EU-direktøren har allerede forsinket sin godkendelse af 7.2 milliarder euro til Ungarn i et forsøg på at vinde indrømmelser af retsstatsprincippet fra premierminister Viktor Orbans regering og har endnu ikke givet klarsignal for 23 milliarder euro i tilskud og 34 milliarder i billige lån for Polen.

Jourova sagde, at hun ikke kunne forudsige, hvornår penge til Polen kunne godkendes, og bemærkede, at Warszawa først måtte overbevise Kommissionen om, at den havde et troværdigt system til kontrol og revision for at bruge EU-penge.

Rapporten sagde, at Ungarn ikke havde fulgt kommissionens anmodning om at styrke den retlige uafhængighed, og at dets antikorruptionsstrategi var for begrænset.

I et årti ved magten har Orban delvist brugt milliarder af stats- og EU-midler til at opbygge en loyal forretningselite, der inkluderer nogle familiemedlemmer og nære venner.

Kommissionen citerede vedvarende mangler i ungarsk politisk partifinansiering og risici for klientisme og nepotisme i offentlig forvaltning på højt niveau.

Betydelige mængder statsreklame går til medier, der støtter regeringen, mens uafhængige forretninger og journalister står over for hindringer og trusler, sagde det.

Rapporten udtrykte også bekymring over indflydelsen fra Polens nationalistiske regeringsparti (PiS) over retssystemet.

Den opførte, hvad den sagde, blev ulovligt udnævnt og ændret af PiS til forfatningsdomstolen og andre organer, og Warszawas afvisning af EU-domstolsafgørelser bindende for alle medlemslande.

Kommissionen bemærkede, at anklagemyndigheden, der var ansvarlig for at spore statskorruption, samtidig var Polens justitsminister og en aktiv PiS-politiker.

Siden sidste år er det professionelle miljø for journalister i Polen blevet forværret på grund af "skræmmende retssager, voksende manglende beskyttelse af journalister og voldelige handlinger under protester, herunder fra politistyrker", sagde det.

Læs

Ungarn

Ungarn planlægger folkeafstemning om børnebeskyttelsesspørgsmål i kamp med EU

Udgivet

on

By

Demonstranter protesterer mod den ungarske premierminister Viktor Orban og den seneste anti-LGBTQ-lov i Budapest, Ungarn, den 14. juni 2021. REUTERS / Marton Monus / File Photo
Demonstranter protesterer mod den ungarske premierminister Viktor Orban og den seneste anti-LGBTQ-lov i Budapest, Ungarn, den 14. juni 2021. REUTERS / Marton Monus / File Photo

Ungarn annoncerede planer onsdag (21. juli) om at indkalde til folkeafstemning om børnebeskyttelsesspørgsmål for at bekæmpe presset fra Den Europæiske Union over lovgivning, som blokken siger diskriminerer HBT-personer, skriver Gergely Szakacs og Anita Komuver, Reuters.

Premierminister Viktor Orban beskyldte EU-ledelsen for at have misbrugt sine beføjelser ved at udfordre nylige ændringer af Ungarns uddannelses- og børnebeskyttelseslov.

”Vores børns fremtid står på spil, så vi kan ikke give afkald på dette spørgsmål,” sagde han i en Facebook-video.

reklame

Europa-Kommissionen kommenterede ikke straks Orban's plan om at afholde en folkeafstemning.

Statsministeren, der har været ved magten siden 2010 og står over for et valg næste april, portrætterer sig selv som en forsvarer af traditionelle kristne værdier fra den vestlige liberalisme og har intensiveret en kampagne mod LGBT-folk.

En anti-LGBT-lov, der trådte i kraft denne måned, forbyder brugen af ​​materialer, der anses for at fremme homoseksualitet og kønsændring på skoler. Det har skabt angst i LGBT-samfundet og øget friktion med Kommissionen.

Juridiske skridt, der blev iværksat af Bruxelles i sidste uge over lovgivningen, kunne indeholde EU-finansiering til Budapest. Læs mere

"I de sidste uger har Bruxelles klart angrebet Ungarn på grund af sin lovgivning om beskyttelse af børn. Ungarske love tillader ikke seksuel propaganda i børnehaver, skoler, på tv og i reklamer," sagde Orban.

Han meddelte ikke, hvornår den planlagte folkeafstemning ville blive afholdt, men sagde, at den ville omfatte fem spørgsmål.

Disse vil omfatte at spørge ungarere, om de støtter afholdelsen af ​​workshops om seksuel orientering i skolerne uden deres samtykke, eller om de mener, at kønsfordelingsprocedurer bør fremmes blandt børn.

Orban sagde, at spørgsmålene også ville omfatte, om indhold, der kunne påvirke børns seksuelle orientering, skulle vises uden nogen begrænsninger, eller at kønsfordeling også skulle gøres tilgængeligt for børn.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending