Følg os

Guatemala

Europa må ikke opgive Mellemamerika i kamp mod korruption, kriminalitet, straffrihed - aktivister

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Kollektive europæiske tiltag er påtrængende nødvendige for at hjælpe centralamerikanske lande som Guatemala med at tackle voksende straffrihed, korruption og organiseret tværnational kriminalitet, har fremtrædende guatemalanske justitsaktivister sagt. De fire aktivister, der er forvist fra Guatemala for deres anti-korruptionsarbejde, møder i øjeblikket europæiske politikere i Haag, Bruxelles og Genève (11.-15. Oktober) midt i højt profilerede sager om udvisning af aktivister fra guatemalanske retsinstitutioner.

Anklager mod korruption, Juan Francisco Sandoval, hvis afskedigelse fra Guatemalas særlige anklagemyndighed mod straffrihed (FECI) i juli udløste international forargelse, sagde: ”At arbejde mod straffrihed i Guatemala er en total krig. Folk arbejder imod skræmmebetingelser. Jeg frygter for sikkerheden for mine kolleger, der bliver i Guatemala. ”

For hendes vedkommende tilføjede tidligere justitsminister Thelma Aldana, hvis præsidentkandidatur i 2019 blev forhindret i forhold til hendes anti-korruptionsarbejde: ”Den guatemalanske mafia fører en kampagne med desinformation og kriminalisering mod alle, der udfordrer dem, og anvender loven til at være i stand til at handle ustraffet. Det er altafgørende for os uden for Guatemala at sige fra. ”

Gruppen af ​​aktivister, der også omfatter den tidligere anklager Claudia Paz y Paz Bailey og forfatningsdomstolens dommer Gloria Porras, opfordrer Europa til at følge eksemplet fra Biden -administrationen og pålægge sanktioner over for guatemalanske personer i forbindelse med alvorlig kriminalitet og korruption, støtte anti -korruption bestræbelser, støtte retssystemer og yde beskyttelse til truede justitsaktivister.

Møderne støttes af den hollandske ambassade i Costa Rica og arrangeres af menneskerettighedsorganisationen Impunity Watch.

Impunity Watch -grundlægger Marlies Stappers sagde: ”Den seneste udvikling i Mellemamerika, især i Guatemala, er dybt alarmerende. Nedbrydningen af ​​retsstaten, kriminaliseringen af ​​retssystemet og øget vold i forbindelse med organiseret kriminalitet truer med at fortryde alt, hvad vi opnåede med international støtte til at styrke retssystemet. Efter at have bevæget sig mod demokratisk retsstat, er lande som Guatemala ved at blive skurkstater, hvor kriminalitet er normen.

”Efter at have støttet det guatemalanske retssystem i årevis skal de europæiske ledere nu iværksætte akutte kollektive foranstaltninger for at forhindre Guatemala og regionen i at blive et arnested for transnational organiseret kriminalitet og narkotikahandel. Uden denne støtte vil internationale narkotikakarteller have endnu større frihed til at handle ustraffet. Et retfærdigt og demokratisk Mellemamerika er ikke kun afgørende for stabiliteten i regionen, men for Europa og verden. ”

Femogtyve år efter afslutningen på borgerkrigen og undertegnelsen af ​​fredsaftaler i Guatemala står uafhængige justitsledere over for trumfede anklager, trusler og tvinges til at flygte. I mellemtiden er Europa ved at blive et vigtigt marked for illegal handel med narkotika fra den mellemamerikanske region.

Stappers konkluderede: ”Europa kan ikke vende ryggen til dem, det tidligere har givet magt. Det er ikke for sent at handle og beskytte retsstaten og dem, der kæmpede for at beskytte det. ”

reklame

reklame
reklame
reklame

trending