Følg os

Georgien

Georgien og NATO: Tæt samarbejde, men intet medlemskab

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Georgien blev sammen med Ukraine lovet NATO-medlemskab ved Bukarest-topmødet i 2008, men fjorten år senere venter begge lande stadig på at blive tilladt ind i alliancen. I kølvandet på Ukraine-krigen gentager Georgien, som gennem årene har oplevet tre krige inklusive Rusland, sin interesse for at blive medlem af NATO - skriver Katarzyna Rybarczyk

At presse på for medlemskabet mere intensivt kommer, efterhånden som stemmer dukker op, der siger, at havde NATO's medlemskabsløfte til Ukraine materialiseret tidligere, måske kunne den igangværende russiske invasion have været undgået.

'Jeg er fuldstændig overbevist om, og jeg har sagt det før, at hvis Ukraine havde været en del af NATO før krigen, ville der ikke have været nogen krig. Jeg tror på det her,' sagde Ukraines præsident Volodymyr Zelensky.

Da Finland og Sverige har modtaget en officiel invitation til at tilslutte sig alliancen efter det seneste topmøde, der fandt sted i Madrid den 28.-30. juni, ligger NATO-udvidelsen i kortene. Og alligevel er Georgiens tiltrædelsesudsigter stadig små.

Trods ventet væsentlig længere end de nordiske stater, i stedet for at blive inviteret til at være med, Georgien Fik fortalt at det ville modtage "skræddersyet politisk og praktisk" støtte. 

Georgien er en af ​​NATOs nærmeste partnere og har været det aktivt involveret i en række NATO-ledede missioner såsom Operation Active Endeavour, en maritim overvågningsoperation designet til at bekæmpe terrorisme og forhindre bevægelse af våben i Middelhavet, eller NATO's Resolute Support Mission i Afghanistan. Desuden opfylder Georgien næsten alle kriterier for at blive medlem af NATO, ifølge Anders Fogh Rasmussen, en tidligere NATO-generalsekretær. sagde et stykke tid tilbage.

Så hvorfor sidder Georgien fast i, hvad der ser ud til at være et permanent limbo?

reklame

For det første hindrer Georgiens territoriale integritet tiltrædelsesforhandlinger, da Rusland besætter to separatistiske regioner Abkhasien og Sydossetien.

"Vi mener, at Georgien bør fortsætte på sin euro-atlantiske vej, og hver gang Georgien er klar til at få adgang til NATO, vil den gøre det, selvom jeg ikke tror, ​​der er mulighed for at integrere kun en del af Georgien," sagde NATO-repræsentant for Kaukasus og Centralasien, Javier Colomina.  

Ligesom konflikten i Donbas forhindret Ukraine fra at blive medlem af NATO længe før den igangværende krig begyndte, er løsning af territoriale stridigheder en faktor, der påvirker Georgiens chancer for at bevæge sig mod medlemskab.

NATO er tilbageholdende med at byde stater velkommen, hvis territoriale suverænitet er kompromitteret, da det i betragtning af alliancens gensidige forsvarsforpligtelser kan bringe andre medlemmers sikkerhed i fare og udløse en storstilet militær konflikt.

Dernæst er tempoet i Georgiens gennemførelse af de nødvendige reformer langsom og påvirket af politisk polarisering, som viser sig gennem stigende spændinger mellem det regerende Georgian Dream-parti og den vigtigste oppositionsstyrke, United National Movement-partiet.

Efter det georgiske parlamentsvalg i 2020 har landet befundet sig i et politisk dødvande og er på vej væk fra demokratiet. Selvom både Georgian Dream og United National Movement støtter Georgiens ambitioner om at opnå NATO-kandidatstatus, har deres indædte magtkamp stået i vejen for effektivt at implementere nødvendige reformer.

Især i løbet af det sidste halvandet år er fremskridt på denne front gået i stå, sagde Javier Colomina i maj sidste år og tilføjede, at "NATO er bekymret over niveauet for implementering af de reformer, vi har anmodet om."

Som angivet af embedsmanden, medmindre Georgien ønsker at blive ved med at se andre lande springe foran sig i kø for at tilslutte sig alliancen, skal det løse sine problemer og bekræfte sin forpligtelse til at opfylde alle NATO-krav.

Endelig kunne det være et kontraproduktivt skridt at tillade Georgien at komme ind nu, der risikerer at svække NATO i stedet for at gøre det stærkere. Da Finland og Sverige blev inviteret til at slutte sig til alliancen, blev Vladimir Putin advarede dem om 'alvorlige militære og politiske konsekvenser', hvis de fortsætter med at indsætte militære kontingenter og militær infrastruktur.

Som Putin sagde, har Rusland dog ikke 'territoriale forskelle' med disse to lande. Dette er desværre ikke tilfældet med Georgien, hvor en femtedel af territoriet er besat af Rusland, og hvor Kreml har titusindvis af soldater.

Derfor ville udvidelsen til at omfatte Georgien unægtelig blive set af Putin som en mere umiddelbar trussel mod Rusland.

NATO anerkender at Rusland er 'den væsentligste og mest direkte trussel mod de allieredes sikkerhed og mod fred og stabilitet', og foreløbig er det usandsynligt, at det vil tilbyde Georgien medlemskab og dermed potentielt trække alle NATO-medlemslande ind i en krig med Rusland.

Udvidelsen mod øst kan få ødelæggende konsekvenser, og da blodsudgydelserne i Ukraine fortsætter, er det ikke tid til at give næring til Putins vrede. Det ser derfor ud til, at der er en lang ventetid forud for Georgien, før dets NATO-forhåbninger bliver opfyldt.

Katarzyna Rybarczyk er politisk korrespondent for Udlændingeservice. Hun dækker humanitære spørgsmål og konflikter.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending