Følg os

Danmark

Danmark forbyder afbrænding af hellige tekster, Sverige skal følge?

DEL:

Udgivet

on

Justitsminister Peter Hummelgaard (billedet) sagde til journalister: ”Forslaget vil således gøre det strafbart at for eksempel offentligt brænde en Koran, bibel eller Tora. Jeg tror grundlæggende på, at der er mere civiliserede måder at udtrykke sine synspunkter på end at brænde ting.” Rabbiner Menachem Margolin, formand for European Jewish Association, bifaldt Danmarks tiltag og opfordrede "alle europæiske lande, især Sverige, til at følge Danmarks eksempel og forbyde sådanne åbenlyse misbrug af forfatningsmæssige rettigheder og privilegier af dem, der ønsker at provokere, fornærme og splitte", skriver Yossi Lempkowicz.

Regeringen har afvist indvendinger fra danske oppositionspartier, der siger, at et sådant forbud ville krænke ytringsfriheden. Den danske regering planlægger at kriminalisere offentlig afbrænding af hellige tekster, herunder Koranen, Bibelen eller Toraen, sagde landets justitsminister fredag.

Et lovforslag, der skal fremlægges, vil "forbyde upassende behandling af genstande af væsentlig religiøs betydning for et religiøst samfund," sagde justitsminister Peter Hummelgaard til journalister.

Han tilføjede, at lovgivningen hovedsageligt vedrørte afbrændinger og andre vanhelligelser udført på offentlige steder.

"Forslaget vil således gøre det strafbart at for eksempel offentligt brænde en Koran, bibel eller Tora," sagde han og tilføjede: "Jeg tror grundlæggende på, at der er mere civiliserede måder at udtrykke sine synspunkter på end at brænde ting."

Regeringen har afvist indvendinger fra danske oppositionspartier, der siger, at et sådant forbud ville krænke ytringsfriheden.

Det danske tiltag følger efter talrige hændelser i de seneste måneder, hvor folk har haft det offentligt brændte eller beskadigede kopier af Koranen i både Danmark og Sverige i tilsyneladende fjendtlighed over for den islamiske tro. I Sverige var der også planlagt en Torah-afbrænding to gange tidligere i år.

reklame

Handlingerne har givet anledning til forargelse i flere muslimske lande og fra jødiske grupper opfordrer de nordiske lande til at forbyde denne praksis.

European Jewish Association (EJA), som repræsenterer hundredvis af jødiske samfund på tværs af kontinentet, bifaldt den danske ministers tiltag.

I et brev til ministeren skrev EJA-formand, rabbiner Menachem Margolin: "At du har taget så resolut handling i Danmark vil være en enorm kilde til lettelse og trøst, ikke bare for danske jøder og muslimer, men for jøder og muslimer over hele Europa." som, når vi ser på den danske regerings og dit ministeriums tiltag, nu har et rødt og hvidt flag at samles om, når vi søger andre stater til at følge dit eksempel."

Han tilføjede: ”Hvor Danmark havde ført an, må andre nu følge efter. Vi ser især til Sverige, hvor der skete alvorlig skade på landets omdømme efter en bølge af koranbrændinger og forsøg på at brænde Toraen i virkeligheden blev grønt lys. Forargelsen og såren er reel blandt europæiske jøder, for hvem bogafbrændinger er en rystende påmindelse om Europas mørkeste dage."

Rabbiner Margolin opfordrede "alle europæiske lande, især Sverige, til at følge Danmarks eksempel og forbyde sådanne åbenlyse misbrug af forfatningsmæssige rettigheder og privilegier af dem, der ønsker at provokere, fornærme og splitte".

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending