Følg os

coronavirus

Det er ikke kun #Coronavirus, der sætter en nål i # Kroatiens eurohåb

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Ifølge IMF er Kroatiens økonomi sæt at blive hårdere ramt af coronavirus-pandemien end noget andet land i det sydøstlige Europa. Mens de fleste Balkanlande forventes at se deres BNP falde med 3-5% i 2020, ser Zagreb ned på tønden for en smertefuld 9% sammentrækning. Dette bitre slag skyldes delvist Zagrebs overdimensionerede afhængighed på turisme: ligesom en normal sommersæson er usandsynligt i år for Kroatiens turistsektor, der bidrager med ca. 20% af landets BNP. 

Finanskrisen kommer på et særligt dårligt tidspunkt for EU's nyeste medlemsland. Efter mange års ventetid planlagde Kroatien at tilslutte sig valutakursmekanismen (ERM-II) i sommer. At bruge mindst to år under ERM-II-ordningen med en stabil valuta og en sund banksektor er en vigtig forudsætning for Zagrebs håb om at indføre euroen senest i 2024.

reklame

Mens den kroatiske centralbank er insistere at det stadig er klar til at komme ind i euro-venteværelset i sommer på trods af den økonomiske afmatning, som pandemien tilskynder til, er det vanskeligt at se, hvordan Kroatien kunne opfylde kriterierne for indførelse af den fælles valuta, mens komme sig fra verdens værste økonomiske krise siden den store depression. En særlig udfordring vil være at bringe offentlig gæld under 60% af BNP. Zagreb havde gjort fremskridt på denne front inden coronavirus-udbruddet, men gælden vil sandsynligvis stige, når regeringen prøver at få blødningen på jobmarkedet til at stige.

Derudover vil den virusrelaterede økonomiske skade sandsynligvis henlede fornyet opmærksomhed på en række fejlagtige skridt, fra Zagrebs tilbagefald på spørgsmål om korruption til dens meget ukorrekte valutakonvertering af lån, der har efterladt Kroatiens økonomi på gydelig grund.

Den kroatiske regering har intensiveret sin regering bejle af udenlandske investeringer i de seneste måneder, da den forsøger at få sine finanser i orden foran eurooptagelsen, men gennemgribende transplantat og økonomisk kriminalitet fortsæt at få oversøiske virksomheder til at flygte. Kroatien mister over 10% af sit BNP årligt på korruption og svig - en lacuna, der vil gøre det meget sværere for Zagreb at klare den nedtur, der er forårsaget af pandemi.

reklame

For at gøre tingene værre, har det nemt at gøre forretninger i landet faktisk faldt siden Kroatien tiltrådte EU i 2013. I januar Zagreb sunket til sit værste niveau på fem år på Transparency Internationals korruptionsindeks, blandt bekymringer over, at en mangel på kontrol fra Den Europæiske Union siden Kroatiens tiltrædelse af blokken er spist væk under fremskridt for at udrydde graft.

Spørgsmål om retsvæsenets uafhængighed og Zagrebs vilje til at tage en hård linje på transplantat findes i overflod med få tegn på fremskridt. Som lederen af ​​en NGO, der fremmer retsstatsprincippet, udtrykte det, "der er ikke noget eksternt pres for at tilskynde til forandring. [EU] Kommissionen har f.eks. Afskaffet de antikorruptionsrapporter, den engang havde."

Det er imidlertid ikke kun Kroatiens tilbagegang på korruption, der har fremsat udenlandske investorer. Deres tillid til Kroatiens investeringsmiljø er blevet rystet dårligt af en særlig kontroversiel beslutning: Zagrebs konvertering af lån i schweiziske franc (CHF) til lån i euro, som det lod bankerne opsøge fanen.

I 2000'erne var CHF-lån populære i Kroatien og andre østeuropæiske lande takket være deres lave renter og den schweiziske valutas stabilitet. I januar 2015 faldt den schweiziske centralbank imidlertid den pind, der havde låst den schweiziske franc til en fast valutakurs med euroen i årevis - afsendelse den schweiziske frank skyhøje og gør det vanskeligere for kroatiske låntagere at betale tilbage deres CHF-denominerede lån.

Kroatiens reaktion på den pludselige stigning i den schweiziske franc gjorde alarmer på udenlandske investorer og europæiske beslutningstagere. Lige før de blev valgt ud af deres embede i november 2015, skubbede Kroatiens socialdemokrater igennem en lov, der tvang konverterede alle lån i CHF til lån i euro. Mere specifikt blev konverteringerne gennemført med tilbagevirkende kraft ved hjælp af CHF / EUR-kursen, der var gældende den dag, hvor lånet oprindeligt var indgået. I mange tilfælde betød denne konverteringsmetode, at kunderne betydeligt havde "overbetalt" i deres månedlige rater - et tab på 1.1 mia. EUR, som Kroatien tvang sine banker til at sluge.

Foranstaltningens problematiske konsekvenser var næsten umiddelbart synlige. Medlemmer af den nye kroatiske regering erklærede at de aftroppende socialdemokrater “ikke havde gennemgået omvendelsen grundigt og havde implementeret den på en populistisk måde”. Europa-Kommissionen anmodede Zagreb om at overveje loven igen med den argumenter, at den havde et alvorligt slag for investorernes tillid og lagt en uforholdsmæssig byrde for landets lokale banker - hvoraf over 90% ejes af moderselskaber fra andre steder i Den Europæiske Union.

Den Europæiske Centralbank, mente at selv om et EU-direktiv gav lande mulighed for at regulere lån i udenlandsk valuta, blev de udelukket fra at gøre det med tilbagevirkende kraft - hvilket rejste spørgsmålet om, hvorvidt Kroatiens lovgivning om lånekonvertering var forenelig med europæisk lov.

Næsten fem år efter loven om lånekonvertering blev vedtaget, medfører det stadig juridiske kampe og underbydes investorernes tillid. Parallelt med Zagrebs lovgivningsmæssige nedbrud af CHF-lån, er en retssag, der oprindeligt blev lanceret af en kroatisk forbrugerorganisation, langsomt lavet sin vej gennem landets domstole. Som det er i øjeblikket, har kroatiske domstole erklærede valutaklausulerne, der i første omgang påpegede lånene i CHF, ugyldige, hvilket betyder, at individuelle forbrugere kan søge erstatning hos banker - inklusive for lån, der allerede er tilbagebetalt.

Allerede inden Kroatiens finanser fik en næse midt i den nuværende pandemi, var banker og finansanalytikere advarsel at CHF-lånesagaen havde ødelagt landets banksektor. Hvis den kroatiske højesteret bestemmer, at bankerne skal kompensere låntagere ud over den oprindelige kapital i deres lån, kan de bære friske omkostninger på næsten 2.5 mia. EUR. Et sådant slag kunne sammen med den stadigt voksende pandemisk skade tjene som en to-slag til Zagrebs håb om at deltage i ERM-II denne sommer.

coronavirus

USA-EU-dagsorden for at slå den globale pandemi: Vaccinere verden, redde liv nu og opbygge bedre sundhedssikkerhed

Udgivet

on

Vaccination er den mest effektive reaktion på COVID -pandemien. USA og EU er teknologiske ledere inden for avancerede vaccineplatforme i betragtning af årtiers investeringer i forskning og udvikling.

Det er afgørende, at vi aggressivt forfølger en dagsorden for at vaccinere verden. Koordineret ledelse i USA og EU vil hjælpe med at udvide udbuddet, levere på en mere koordineret og effektiv måde og håndtere begrænsninger for forsyningskæder. Dette vil vise kraften i et transatlantisk partnerskab for at lette global vaccination og samtidig muliggøre flere fremskridt ved hjælp af multilaterale og regionale initiativer.

Med udgangspunkt i resultatet af G2021 Global Health Summit i maj 20, G7- og USA-EU-topmøderne i juni og på det kommende G20-topmøde vil USA og EU udvide samarbejdet om global indsats mod vaccination af verden og redde liv nu, og opbygge bedre sundhedssikkerhed.  

reklame

Søjle I: En fælles forpligtelse mellem EU og USA om vaccinationsdeling: USA og EU vil dele doser globalt for at øge vaccinationsraterne, med en prioritet på deling gennem COVAX og forbedring af vaccinationsrater hurtigt i lav- og lavere mellemindkomstlande. USA donerer over 1.1 milliarder doser, og EU donerer over 500 millioner doser. Dette er ud over de doser, vi har finansieret gennem COVAX.

Vi opfordrer nationer, der er i stand til at vaccinere deres befolkning, til at fordoble deres dosisdelingsforpligtelser eller yde meningsfulde bidrag til vaccinationsparathed. De vil lægge en præmie på forudsigelig og effektiv dosisdeling for at maksimere bæredygtighed og minimere spild.

Søjle II: En fælles EU/USA -forpligtelse til vaccinationsparathed: USA og EU vil både støtte og koordinere med relevante organisationer for vaccinationslevering, koldkæde, logistik og immuniseringsprogrammer for at omsætte doser i hætteglas til skud i arme. De vil dele erfaringer fra dosisdeling, herunder levering via COVAX, og fremme en ligelig fordeling af vacciner.

reklame

Søjle III: Et fælles partnerskab mellem EU og USA om styrkelse af den globale vaccintilførsel og terapi: EU og USA vil udnytte deres nyligt lancerede Joint COVID-19 Taskforce for fremstilling og forsyningskæde til at støtte vaccine og terapeutisk fremstilling og distribution og overvinde udfordringer i forsyningskæden. Samarbejdsindsatsen, der er skitseret herunder, vil omfatte overvågning af globale forsyningskæder, vurdering af global efterspørgsel mod forsyning af ingredienser og produktionsmaterialer og identificering og håndtering i realtid af flaskehalse og andre forstyrrende faktorer for global produktion af vacciner og terapier samt koordinering af potentielle løsninger og initiativer til at øge den globale produktion af vacciner, kritiske input og supplerende forsyninger.

Søjle IV: Et fælles forslag mellem EU og USA om opnåelse af global sundhedssikkerhed. USA og EU vil støtte oprettelsen af ​​en finansiel mellemfond (FIF) inden udgangen af ​​2021 og vil støtte dets bæredygtige kapitalisering. EU og USA vil også støtte global pandemiovervågning, herunder konceptet om en global pandemisk radar. EU og USA vil gennem HERA og henholdsvis Department of Health and Human Services Biomedical Advanced Research and Development Authority samarbejde i overensstemmelse med vores G7 -forpligtelse til at fremskynde udviklingen af ​​nye vacciner og fremsætte anbefalinger om at forbedre verdens kapacitet til levere disse vacciner i realtid. 

Vi opfordrer partnere til at deltage i etablering og finansiering af FIF til støtte til at forberede lande på COVID-19 og fremtidige biologiske trusler.

Søjle V: En fælles køreplan for EU/USA/Partners for regional vaccineproduktion. EU og USA vil koordinere investeringer i regional produktionskapacitet med lande med lav og lavere mellemindkomst samt målrettet indsats for at øge kapaciteten til medicinske modforanstaltninger under Build Back and Better World-infrastrukturen og det nyetablerede Global Gateway-partnerskab. EU og USA vil tilpasse bestræbelserne på at styrke den lokale produktionskapacitet for vacciner i Afrika og gå videre med diskussioner om at udvide produktionen af ​​COVID-19 vacciner og behandlinger og sikre deres rimelige adgang.

Vi opfordrer partnere til at deltage i at støtte koordinerede investeringer for at udvide global og regional fremstilling, herunder til mRNA, viral vektor og/eller protein-underenhed COVID-19 vacciner.

Mere information

Fælles erklæring om lanceringen af ​​den fælles COVID-19 Taskforce for fremstilling og forsyningskæde

Læs

coronavirus

Coronavirus: 200. EU -desinfektionsrobot leveret til europæisk hospital, yderligere 100 bekræftet

Udgivet

on

Den 21. september leverede Kommissionen den 200. desinfektionsrobot - til Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí -hospitalet i Barcelona. Robotterne, doneret af Kommissionen, hjælper med at desinficere COVID-19-patientrum og er en del af Kommissionens indsats for at levere hospitaler i hele EU for at hjælpe dem med at håndtere virkningerne af coronavirus-pandemien. Yderligere til disse indledende 200 robotter annonceret i November sidste år, sikrede Kommissionen købet yderligere 100, hvilket bragte de samlede donationer til 300.

Et Europa, der passer til den digitale tidsalder Executive Vice President for Margrethe Vestager, sagde: “At hjælpe medlemsstater med at overvinde udfordringerne ved pandemien er fortsat en prioritet nummer et, og disse donationer - en meget håndgribelig form for støtte - er et glimrende eksempel på, hvad kan opnås. Dette er europæisk solidaritet i aktion, og jeg er glad for at se, at Kommissionen kan gå den ekstra mil med at donere yderligere 100 desinfektionsrobotter til hospitaler i nød. ”

15 desinfektionsrobotter har allerede arbejdet nat og dag i Spanien siden februar for at hjælpe med at tackle spredningen af ​​coronavirus. Næsten alle EU -medlemsstater har nu modtaget mindst en desinfektionsrobot, som desinficerer et standardpatientrum på under XNUMX minutter, letter hospitalspersonale og tilbyder dem og deres patienter større beskyttelse mod potentiel infektion. Denne handling er muliggjort gennem Nødstøtteinstrument og enhederne leveres af det danske firma UVD -robotter, som vandt et udbud om indkøb i nødstilfælde.

reklame

Læs

coronavirus

Coronavirus: Kommissionen underskriver kontrakt om levering af en monoklonal antistofbehandling

Udgivet

on

Kommissionen har underskrevet en fælles indkøbskontrakt med lægemiddelvirksomheden Eli Lilly om levering af en monoklonal antistofbehandling til coronavirus -patienter. Dette markerer den seneste udvikling i dette første portefølje med fem lovende terapier, der blev annonceret af Kommissionen under EU's COVID-19 terapeutiske strategi i juni 2021. Lægemidlet er i øjeblikket under løbende revision af Det Europæiske Lægemiddelagentur. 18 medlemsstater har tilmeldt sig det fælles indkøb for køb af op til 220,000 behandlinger.

Sundheds- og fødevaresikkerhedskommissær Stella Kyriakides sagde: “Over 73% af EU's voksne befolkning er nu fuldt vaccineret, og denne sats vil stadig stige. Men vacciner kan ikke være vores eneste svar på COVID-19. Folk bliver stadig smittet og bliver syge. Vi skal fortsætte vores arbejde med at forebygge sygdom med vacciner og samtidig sikre, at vi kan behandle det med terapeutiske midler. Med dagens underskrift afslutter vi vores tredje indkøb og leverer vores forpligtelse under EU's terapeutiske strategi til at lette adgangen til state-of-the-art medicin for COVID-19-patienter. ”

Selvom vaccination stadig er det stærkeste aktiv både mod virussen og dens varianter, spiller terapi en kritisk rolle i COVID-19-responsen. De hjælper med at redde liv, fremskynde genopretningstiden, reducere indlæggelsestiden og i sidste ende lette byrden for sundhedssystemer.

reklame

Produktet fra Eli Lilly er en kombination af to monoklonale antistoffer (bamlanivimab og etesevimab) til behandling af coronavirus-patienter, der ikke har brug for ilt, men har stor risiko for alvorlig COVID-19. Monoklonale antistoffer er proteiner udtænkt i laboratoriet, der efterligner immunsystemets evne til at bekæmpe coronavirus. De smelter sammen med piggproteinet og blokerer dermed virusets tilknytning til de menneskelige celler.

I henhold til EU's fælles indkøbsaftale har Europa -Kommissionen indtil nu indgået næsten 200 kontrakter om forskellige medicinske modforanstaltninger med en samlet værdi på over 12 mia. EUR. I henhold til den fælles indkøbskontrakt, der er indgået med Eli Lilly, kan medlemsstaterne købe kombinationsproduktet bamlanivimab og etesevimab, hvis og når det er nødvendigt, når det enten har modtaget en betinget markedsføringstilladelse på EU -plan fra Det Europæiske Lægemiddelagentur eller en godkendelse til brug i nødstilfælde i det pågældende medlemsland.

Baggrund

reklame

Dagens fælles indkøbskontrakt følger kontrakten indgået med Roche for produktet REGN-COV2, en kombination af Casirivimab og Imdevimab, den 31. marts 2021 og kontraktenh Glaxo Smith Kline den 27. juli 2021 til levering af sotrovimab (VIR-7831), udviklet i samarbejde med VIR bioteknologi.

EU-strategien om COVID-19 Therapeutics, der blev vedtaget den 6. maj 2021, har til formål at opbygge en bred portefølje af COVID-19-terapier med det mål at have tre nye terapier til rådighed inden oktober 2021 og muligvis yderligere to inden årets udgang. Det dækker hele livscyklussen for lægemidler fra forskning, udvikling, udvælgelse af lovende kandidater, hurtig myndighedsgodkendelse, fremstilling og implementering til endelig brug. Det vil også koordinere, opskalere og sikre, at EU handler sammen om at sikre adgang til terapi via fælles indkøb.

Strategien er en del af en stærk europæisk sundhedsunion, der anvender en koordineret EU -tilgang til bedre at beskytte vores borgeres sundhed, ruste EU og dets medlemsstater til bedre at forebygge og håndtere fremtidige pandemier og forbedre modstandsdygtigheden over for Europas sundhedssystemer. Med fokus på behandlingen af ​​patienter med COVID-19 fungerer strategien sammen med den vellykkede EU-vaccinationsstrategi, hvorigennem sikre og effektive vacciner mod COVID-19 er blevet godkendt til brug i EU til at forhindre og reducere overførsel af tilfælde samt hospitalsindlæggelse og dødsfald forårsaget af sygdommen.

Den 29. juni 2021 leverede strategien sit første resultat med annoncering af fem kandidatterapier der snart vil være tilgængelig til behandling af patienter i hele EU. De fem produkter er på et avanceret udviklingsstadium og har et stort potentiale for at være blandt de tre nye COVID-19-terapier til at modtage godkendelse inden oktober 2021, målet fastsat under strategien, forudsat at de endelige data viser deres sikkerhed, kvalitet og effektivitet .

Globalt samarbejde om terapi er afgørende og en nøglekomponent i vores strategi. Kommissionen er forpligtet til at arbejde sammen med internationale partnere om COVID-19-terapi og gøre dem tilgængelige globalt. Kommissionen undersøger også, hvordan man understøtter det gunstige miljø for fremstilling af sundhedsprodukter, samtidig med at forskningskapaciteten i partnerlande rundt om i verden styrkes.

Mere information

EU-terapeutisk strategi

Coronavirus-respons

Sikker COVID-19 vacciner til europæere

Læs
reklame
reklame
reklame

trending