Følg os

Bosnien-Hercegovina

Ny fredsudsending får fjendtlig modtagelse af bosnisk -serbiske ledere

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Den Europæiske Unions højtstående repræsentant for Bosnien -Hercegovina Christian Schmidt taler under overrækkelsesceremonien i Sarajevo, Bosnien -Hercegovina 2. august 2021. REUTERS/Dado Ruvic

Tysk politiker Christian Schmidt (billedet) tiltrådte posten som Bosniens internationale fredstilsynsmand mandag (2. august) efter en fjendtlig modtagelse af bosniske serbiske ledere, der ønsker, at kontoret for den højtstående repræsentant (OHR) skal skrottes, skriver Daria Sito-sucic.

Schmidt, en tidligere regeringsminister, erstattede den østrigske diplomat Valentin Inzko efter 12 år som den internationale højtstående repræsentant i Bosnien, hvis kontor fører tilsyn med Dayton -fredsaftalen fra 1995.

reklame

"Det er en ære for mig at tage dette ansvar og tjene befolkningen i Bosnien-Hercegovina," sagde Schmidt under den officielle overtagelsesceremoni i hovedstaden i Sarajevo.

Men Milorad Dodik, det serbiske medlem af Bosniens trepartsformandskab, sagde, at Schmidt ikke var velkommen.

"Du blev ikke valgt som den højtstående repræsentant. Den serbiske republik ... vil ikke respektere noget, du gør," sagde han.

reklame

OHR blev oprettet som en del af de USA-mæglede Dayton-fredsaftaler, der sluttede Bosniens krig 1992-95 for at føre tilsyn med genopbygningen af ​​et land, der er revet i stykker af konflikter, hvor 100,000 døde.

Schmidts godkendelse i slutningen af ​​maj af bestyrelsen for Peace Implementation Council, et organ, der samler repræsentanter for store verdensorganisationer og regeringer, blev afvist af bosniske serbere og deres allierede Rusland. Læs mere.

Sidst i juli formåede Rusland og Kina heller ikke at få FN's Sikkerhedsråd til at fjerne nogle OHR -beføjelser og lukke det ned. Læs mere.

De bosniske serbere har længe anmodet om lukning af OHR.

I sidste uge afviste parlamentet i Bosniens serbidominerede serbiske republik at gøre benægtelsen af ​​folkemordet i Srebrenica til en forbrydelse, idet han truede opløsningen af ​​Bosnien og vedtog i stedet sine egne dekreter. Læs mere.

Serbiske nationalister benægter, at folkemord fandt sted i 1995 på den FN-beskyttede enklave Srebrenica, da omkring 8,000 muslimske mænd og drenge blev dræbt af bosniske serbiske styrker, på trods af sådanne afgørelser fra to internationale domstole.

Internationale udsendinger, hvis beføjelser stammer fra Dayton -fredsaftalen, kan pålægge love og brandfolk.

Bosnien-Hercegovina

Bosniens efterretningschef arresteret over forfalskede eksamensbevis

Udgivet

on

By

Bosnisk politi arresterede onsdag den 14. juli landets efterretningschef på anklager om hvidvaskning af penge og misbrug af hans kontor til at smede universitetseksaminer, sagde politi og anklagere, skriver Daria Sito-Sucic, Reuters.

Osman Mehmedagic (afbilledet), lederen af ​​Intelligence-Security Agency (OSA), blev arresteret på anmodning af statsanklagere, og politiet udførte aktiviteter i overensstemmelse hermed, sagde Mirza Hadziabdic, talsmand for Sarajevo-politiet, til Reuters.

Anklagemyndigheden sagde i en erklæring, at de efterforskede Mehmedagic for de kriminelle handlinger, der misbrugte embedsmagt eller myndighed, for forfalskning af dokumenter og hvidvaskning af penge.

reklame

Det sagde, at flere oplysninger ville være tilgængelige senere på onsdag.

Korruption er udbredt i Bosnien, etnisk opdelt efter den blodige sammenbrud af Jugoslavien i Balkan-krigen i 1990'erne og infiltrerer alle livssfærer, herunder domstol, uddannelse og sundhed.

Sidste måned arresterede politiet direktøren for det amerikanske universitet i Sarajevo og Tuzla og to medarbejdere for angiveligt ulovligt udstedelse af et eksamensbevis til Mehmedagic.

reklame

I oktober blev Mehmedagic og en medarbejder anklaget for misbrug af embedet for angiveligt at have brugt agenturets ressourcer til at udspionere en mand, der indgav en strafferetlig klage mod ham, men retten frikendte dem for anklagerne. Anklagere appellerede.

Læs

Bosnien-Hercegovina

Stærk støtte til Bosnien-Hercegovinas integration i Den Europæiske Union

Udgivet

on

I en rapport, der blev vedtaget torsdag (24. juni), glæder Parlamentet sig over Bosnien-Hercegovinas tilsagn om at komme videre på sin EU-vej, men kræver yderligere omfattende reformer, plenum  KATASTROFE.

Reagerer på 2019-2020 Kommissionens rapporter om Bosnien-Hercegovina, Opfordrer MEP'er Det Europæiske Råd til fortsat at støtte Bosnien-Hercegovinas europæiske perspektiv, "herunder at sende et positivt politisk budskab om tildeling af kandidatstatus".

De anerkender de skridt, der er taget af Bosnien-Hercegovina for at tage fat på centrale aspekter af EU Kommissionens udtalelse om landets ansøgning om EU-medlemskab, men husk, at effektiv funktion af uafhængige og ansvarlige demokratiske institutioner er en forudsætning for at komme videre i EU-integrationsprocessen, herunder opnåelse af kandidatstatus. Reformer inden for områderne demokratisk funktionalitet, retsstatsprincippet, grundlæggende rettigheder og offentlig administration er afgørende, tilføjer de.

reklame

I lyset af forsøg på at underminere landets statsforhold og forfatningsmæssige værdier udtrykker Parlamentet sin stærke støtte til Bosnien-Hercegovinas suverænitet, territoriale integritet og uafhængighed og minder om, at vejen mod EU-medlemskab afhænger af bæredygtig fred, stabilitet og meningsfuld forsoning, der understøtter demokratiet og multikulturel karakter af Bosnien-Hercegovina.

Forfatnings- og valgreformer

MEP'er understreger, at Bosnien-Hercegovina er nødt til at afhjælpe mangler i sin forfatningsmæssige ramme og gå videre med reformer for at omdanne landet til en fuldt funktionel og inkluderende stat.

reklame

Rapporten opfordrer også myndighederne til at genoptage inkluderende forhandlinger om valgreform og eliminere alle former for ulighed og diskrimination i valgprocessen. Det understreger, at aftalen om valg i Mostar gjorde det muligt for byens borgere at stemme ved lokalvalget i 2020 for første gang siden 2008.

Vandrende pres

Bekymret over det øgede migrationspres, der har ført til en alvorlig humanitær situation, opfordrer MEP'er til en koordineret, strategisk, landsdækkende indsats for at forbedre grænseforvaltningen og opbygge passende modtagekapacitet over hele landet. For at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet mere effektivt er tættere samarbejde med nabolande og relevante EU-agenturer afgørende, understreger MEP'erne.

Gevinst

Ordfører Paulo Rangel (EPP, Portugal) sagde: ”Bosnien-Hercegovina er kernen i Europa, og dets mangfoldighed er kernen i europæisk DNA. Der er behov for yderligere reformer, der bygger på beskedne fremskridt hidtil. Vi støtter en inklusiv dialog med reformer, der gør det muligt for BiH at komme videre på sin europæiske vej og opnå kandidatstatus. Dette er kun muligt ved at bekræfte Bosnien-Hercegovinas pluralistiske natur og samtidig sikre et funktionelt demokrati, hvor alle folk og borgere er lige! ”

Betænkningen blev vedtaget med 483 stemmer for, 73 imod og 133 hverken for eller imod.

Mere information 

Læs

Bosnien-Hercegovina

Efter ti års løfter fortæller myndighederne i Bosnien-Hercegovina stadig ikke de mennesker, der forurener luft i deres byer

Udgivet

on

Luft i Bosnien-Hercegovina er blandt de mest beskidte i Europa (1), og i 2020 blev den rangeret 10. i PM2.5-forurening på verdensplan (2). På trods af det har borgerne stadig svært ved at prøve at forstå: Hvem er ansvarlig? Selvom de statslige myndigheder har været forpligtet til at indsamle og offentliggøre dataene om forurening siden 2003, er de ikke i stand til at lancere et passende system hidtil. Ikke-statslige organisationer Arnika (Tjekkiet) og Eko forum Zenica (Bosnien-Hercegovina) offentliggjort top tiere af de største forurenere i 2018 (3) baseret på de tilgængelige data. De opfordrer regeringerne til at sikre adgang til information fra alle store industrier. Top ti af de største forurenere i Bosnien-Hercegovina kan være findes her.

Ikke overraskende fører store fabrikker, der normalt betragtes som synderne af forurening, top tierne for 2018: ArcelorMittal Zenica, termiske kraftværker Tuzla, Ugljevik, Gacko, cementovne Lukavac og Kakanj, GIKIL koksværk og raffinaderi i Slavonski Brod. Arnika og Eko forum Zenica offentliggør de data, der er indsamlet fra de statslige myndigheder siden 2011. For første gang viser den alternative database brancher fra begge enheder i landet.

”Der var en lille forbedring af datatransparensen i 2019, da de årlige emissionsrapporter endelig er offentligt tilgængelige online (4). De officielle websteder er dog ikke brugervenlige, og kun eksperter kan forstå, hvad tallene repræsenterer. Derfor fortolker vi dataene og mener, at offentligheden vil bruge dem til at handle over for forurenerne og myndighederne. Uden offentlig efterspørgsel vil miljøforholdene aldrig blive bedre, ”sagde Samir Lemeš fra Eko forum Zenica.

reklame

Sammenligning af data fra det sidste årti gør det muligt for os at genkende, hvilke virksomheder der investerer i modernisering og teknologier for at beskytte miljøet og menneskers sundhed. Fald i forurening fra kulkraftværket Ugljevik skyldtes investering i afsvovling i 2019. Emissioner fra ArcelorMittal Zenica faldt også, men det skyldtes produktionsfaldet i forbindelse med den globale økonomiske krise; borgere i Zenica venter stadig på modernisering. 

Nogle af de største forurenere skjuler stadig deres miljømæssige fodaftryk - såsom kulkraftværket i Kakanj. Mens i EU rapporterer kulkraftværker emissioner af ca. 15 forurenende stoffer, offentliggør bosniske anlæg - såsom kulkraftværk Gacko - kun data om 3-5 basiske kemikalier. F.eks. Mangler oplysninger om udslip af tungmetaller, der udgør alvorlige trusler mod menneskers sundhed.

Analyse af Arnika og Eko forum Zenica viser, at de data, der er indsendt af de industrielle virksomheder, ikke er pålidelige og indeholder en enorm mængde fejl - næsten 90% af dataene er irrelevante. Desuden driver enheder i Bosnien-Hercegovina forskellige systemer ved hjælp af forskellige metoder. 

reklame

”Selvom Bosnien-Hercegovina underskrev PRTR-protokollen (5) i 2003, ratificerede parlamenterne den først i dag. Systemet er således ikke obligatorisk for industrier. Gennemsigtighed i data om forurening er et vigtigt skridt på vejen til renere luft. Uden adgang til information kan de statslige myndigheder ikke handle. Offentligheden og medierne er ikke i stand til at kontrollere situationen, og forurenerne kan fortsætte med at drive deres forretning som sædvanlig på bekostning af miljøet og folkesundheden, "siger Martin Skalsky, en ekspert på offentlig deltagelse fra Arnika.

Til sammenligning rapporterede 1,334 anlæg i Tjekkiet emissioner i 2018, og rapporterne omfattede 35 forurenende stoffer i luften og andre i jord, spildevand og affald, mens det i Føderationen Bosnien-Hercegovina kun var 19 luftforurenende stoffer (6) og i Republikken Srpska kun 6 kemikalier. Situationen forbedres ikke, og antallet af rapporterede stoffer er stort set det samme i dag, som det var tilbage i 2011.

(1) Om forurening af Bosnien-Hercegovinas byer som de mest forurenede i Europa.     

(2) IQ Air - Verdens mest forurenede lande 2020 (PM2.5).

(3) 2018 er året, for hvilket de nyeste data er tilgængelige i ansvarlige ministerier for FBiH og RS. 

(4) To myndigheder er ansvarlige for dataindsamlingen, da landet Bosnien-Hercegovina blev opdelt af Dayton-fredsaftalen i 1995 i to enheder: Republika Srpska og en føderation for Bosnien-Hercegovina og i 1999 en selvstyrende administrativ enhed. Brčko District blev dannet.
Tilmeld dig Federation of Bosnia and Herzegovina (Forbundsministeriet for miljø og turisme).
Tilmeld dig Republikken Srpska (Hydrometeorological Institute of Republika Srpska).

(5) Et obligatorisk informationsværktøj for underskriverne af protokollen om forurenings- og overførselsregistre til UNECE Aarhus-konventionen om miljødemokrati, underskrevet af Bosnien-Hercegovina tilbage i 2003. Landet ratificerede imidlertid ikke PRTR-protokollen indtil i dag.

(6) Arsen, cadmium, kobber, kviksølv, nikkel, bly, zink, ammonium, methan, HCL, HF, PAH, PCDD / F, NMVOC, CO, CO2, SO2 / SOx, NO2 / NOx, PM10. Mere om kemiske stoffer og deres indvirkning på menneskers sundhed.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending