Følg os

Hviderusland

EU udvider sanktionsordningen til personer eller enheder, der presser migranter til Hviderusland

DEL:

Udgivet

on

EU's udenrigsministre blev i dag (15. november) enige om at ændre sanktionsordningen i lyset af situationen ved EU's grænse til Hviderusland. EU vil nu være i stand til at målrette mod enkeltpersoner og enheder, der organiserer eller bidrager til Lukashenko-regimets aktiviteter, der letter ulovlig passage af EU's ydre grænser.

EU har kraftigt fordømt Lukashenko-regimet for bevidst at bringe folks liv og velfærd i fare og sætte gang i krisen ved EU's ydre grænser, som de ser som et forsøg på at aflede opmærksomheden fra situationen i Hviderusland, "hvor brutal undertrykkelse og menneskelig krænkelser af rettigheder fortsætter og bliver endda værre”.

EU's højtstående repræsentant Josep Borrell sagde, at EU allerede havde gjort store fremskridt med at dæmme op for strømmen af ​​migranter fra forskellige lande. Vicepræsident Schinas' besøg i De Forenede Arabiske Emirater, Libanon og opsøgende kontakt til flyselskabets administrerende direktører i hele regionen har været effektive. Kommissær for indre anliggender Ylva Johansson sagde, at Turkish Airlines og Iraqi Airlines har været særligt imødekommende, desuden har den arabiske luftfartsorganisation og IATA også hjulpet. De tyrkiske myndigheder er gået med til at forhindre det hviderussiske flyselskab Belavia i at bruge det mellemøstlige netværk af Turkish Airlines og dermed forhindre det i at flyve migranter til Minsk via Istanbul.

Den litauiske udenrigsminister Gabrielius Landsbergis opfordrede til, at Minsk lufthavn bliver en flyveforbudszone, men sagde også, at organisationer, såsom FN, skal hjælpe med sikker tilbagevenden af ​​migranter, der er ankommet til Litauen og Polen.  

reklame

Nogle har kritiseret EU's gradvise udvidelse af foranstaltninger mod regimet. Talsmanden for Tjenesten for EU's Optræden Udadtil sagde, at denne gradvise tilgang var den bedste tilgang og viste sig at være vellykket. I alt 166 personer og 15 enheder er i øjeblikket udpeget under sanktionsordningen mod Belarus. Disse omfatter præsident Alexandr Lukasjenko og hans søn og nationale sikkerhedsrådgiver, Viktor Lukasjenko, samt andre nøglepersoner i den politiske ledelse og regeringen, højtstående medlemmer af retssystemet og flere fremtrædende økonomiske aktører. Foranstaltninger mod udpegede personer omfatter rejseforbud og indefrysning af aktiver.

Rådet besluttede i juni at styrke de eksisterende restriktive foranstaltninger i lyset af den forværrede situation og som følge af nødlandingen af ​​et Ryanair-fly, der flyver mellem to EU-lufthavne, i Minsk ved at indføre et forbud mod overflyvning af EU's luftrum og belarussiske luftfartsselskabers adgang til EU-lufthavne af enhver art og indførelse af målrettede økonomiske sanktioner. De nye sanktioner kan omfatte flyselskaber, rejsebureauer og alle, der kan påvises at være involveret i det ulovlige skub af migranter.

reklame

Del denne artikel:

Læs
reklame

Hviderusland

USA træffer yderligere foranstaltninger mod Lukashenko-regimet

Udgivet

on

"I henhold til bekendtgørelser 13405 og 14038 har det amerikanske finansministeriums kontor for kontrol af udenlandske aktiver (OFAC) identificeret tre fly som blokeret ejendom og udpeget 32 ​​personer og enheder, herunder hviderussiske statsejede virksomheder, embedsmænd og andre personer. , som støtter regimet og letter dets undertrykkelse. Derudover har OFAC udstedt et direktiv, der forbyder visse aktiviteter, der involverer ny gæld med en løbetid på mere end 90 dage, udstedt af det hviderussiske finansministerium eller Udviklingsbanken i Republikken Belarus.

"Dagens handlinger viser vores urokkelige beslutsomhed til at handle over for et brutalt regime, der i stigende grad undertrykker hviderussere, underminerer freden og sikkerheden i Europa og fortsætter med at misbruge mennesker, der kun søger at leve i frihed. Disse sanktioner er også et svar på Lukashenka regimets ubarmhjertige udnyttelse af sårbare migranter fra andre lande for at orkestrere migrantsmugling langs dets grænse til EU-stater.

"USA glæder sig over de skridt, som vores allierede og partnere har taget i dag mod Lukashenka-styret, herunder EU, Storbritannien og Canada. Vi roser også Polen, Litauen og Letland for deres reaktion på migrantkrisen skabt af Lukasjenka-styret på deres grænser.

"Migrantkrisen er kun det seneste eksempel på Lukashenka-regimets undertrykkende brutalitet og åbenlyse tilsidesættelse af fjendens internationale normer. Den tilbageholder uretfærdigt næsten 900 politiske fanger, hvor nogle sygner i fængsel på opdigtede anklager i over et år, mens andre afsoner lange fængsler. domme for at udøve deres grundlæggende friheder Næsten alle uafhængige medier er lukket, og hviderussiske myndigheder forsøger at bringe ngo'er og civilsamfundet til tavshed ved at bruge opdigtede "ekstremisme"-anklager.

"Denne undertrykkelse strækker sig ud over Hvideruslands grænser, hvor hviderussere står over for intimidering i udlandet, som da den tvang Ryanair Flight 4978 til Minsk med det åbenbare formål at arrestere den hviderussiske journalist Raman Pratasevich.

"Vores holdning er klar: USA opfordrer Lukashenka-regimet til at stoppe sit undertrykkelse af medlemmer af civilsamfundet, uafhængige medier, den politiske opposition, atleter, studerende, juridiske fagfolk og andre hviderussere; til øjeblikkeligt at løslade alle politiske fanger; at engagere sig i en oprigtig dialog med den demokratiske opposition og civilsamfundet, at opfylde sine internationale menneskerettighedsforpligtelser, at standse sin tvang mod sårbare mennesker og at afholde frie og retfærdige valg under international observation.

"Vi vil fortsætte med at arbejde sammen med det internationale samfund for at fremme ansvarlighed for dem, der er ansvarlige for undertrykkelse og menneskerettighedskrænkelser og krænkelser i Belarus. Ved at stå sammen med befolkningen i Belarus til støtte for deres menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, vil vi reagere på Belarus' uforsonlighed ved at direkte at øge omkostningerne ved at drive forretning for og med Lukasjenka-regimet."

Del denne artikel:

Læs

Hviderusland

Europa vedtager en yderligere pakke af sanktioner rettet mod Belarus

Udgivet

on

Rådet besluttede i dag at indføre en yderligere runde af restriktive foranstaltninger for yderligere 17 personer og 11 enheder i lyset af den forværrede situation i Belarus.

Den femte runde af sanktioner er rettet mod fremtrædende medlemmer af den retlige magt, herunder højesteret, og statens kontrolkomité, samt propagandamedier, der bidrager til fortsat undertrykkelse af civilsamfundet, demokratisk opposition, uafhængige medier og journalister.

Beslutningen er også rettet mod højtstående politiske embedsmænd fra Lukasjenko-regimet, såvel som virksomheder (såsom Belavia Airlines), rejsearrangører og hoteller, der har hjulpet med at tilskynde til og organisere ulovlige grænsepassager gennem Hviderusland til EU.

I alt gælder EU's restriktive foranstaltninger over for Belarus nu for i alt 183 personer og 26 enheder. De udpegede er underlagt en indefrysning af aktiver, og EU-borgere og virksomheder har forbud mod at stille midler til rådighed for dem. Fysiske personer er desuden underlagt et rejseforbud, der forhindrer dem i at komme ind i eller transit gennem EU's territorier.

reklame

EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik Josep Borrell sagde: "Den Europæiske Union vil ikke tolerere Lukashenko-regimets orkestrerede og politisk motiverede instrumentalisering af mennesker. Denne kyniske strategi med at udnytte sårbare mennesker er et afskyeligt forsøg på at aflede opmærksomheden fra regimets fortsatte tilsidesættelse af international lov, grundlæggende frihedsrettigheder og menneskerettigheder.”

Fælles erklæring

Ud over dagens sanktioner fremlagde EU, Canada, Storbritannien og USA en fælles erklæring, der fordømmer Lukasjenkos fortsatte angreb på menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, tilsidesættelse af internationale normer og gentagne undertrykkelseshandlinger, og opfordrer til løsladelse af 900 politiske fanger.

reklame

Del denne artikel:

Læs

Hviderusland

Er Vesten hyklerisk ved at give Belarus skylden for en humanitær krise, når sanktioner har skadet millioners liv?

Udgivet

on

EU's udenrigsministre ankom til Bruxelles mandag (29. november) for at forlænge sanktionerne mod Belarus sidste år efter den brutale undertrykkelse af modstandere af det behæftede Lukasjenko-regime, skriver Louis Auge.

Denne beslutning fulgte det første møde på højt plan mellem Bruxelles og Minsk siden begyndelsen af ​​krisen ved EU's østlige grænse. Hvideruslands autoritære leder er blevet anklaget for at manipulere en "fremstillet migrantkrise” for at true blokkens sikkerhed. Disse handlinger er kommet på baggrund af alvorlig EU-bekymring over døden af ​​flygtninge, der er strandet i lejre og frostgrader, såvel som russiske tropper, der samles ved Berlarus' og Ukraines grænser.

Liz Truss, den britiske udenrigsminister, opfordret til Putin denne weekend for at gribe ind i krisen, da Hviderusland nu ses som en uregerlig fjende af Storbritannien, EU og USA. Med landet isoleret fra europæisk energi og investeringer, har Putin støttet Lukasjenkos regime med 630 millioner dollar i lån tidligere i år og indsatte kampfly og luftværnsmissiler at styrke den lille stats vestlige grænse.

Selvom Lukasjenko er dukket op som det synlige ansigt for den eskalerende konflikt, sagde den afgående chef for Storbritanniens væbnede styrker, general Sir Nick Carter, søndag, at Storbritanniens mest overhængende trussel fortsat er krig med Rusland. Carter fortalte BBC One's The Andrew Marr Show, at Moskva læste fra en "hybrid playbook, hvor du forbinder desinformation med destabilisering."

reklame

Han fortsatte med at sige, at grænsesituationerne i Hviderusland og Ukraine er bevis på en "klassisk distraktion" fra den russiske regerings side af den type, der havde stået på "i år og år og år".

Polen har på samme måde anklaget Kreml for at orkestrere krisen bag kulisserne. Tidligere på ugen appellerede Mateusz Morawiecki, Polens premierminister, til NATO at træde ind. Han gentog også sine krav til EU om at finansiere en mur for at stoppe tilstrømningen.

Josep Borrell, EU's udenrigspolitiske chef, talte i mellemtiden direkte med sin hviderussiske kollega, Vladimir Makei, om det, han beskrev som "den prekære humanitære situation". Han tweetede: "Den nuværende situation er uacceptabel og skal stoppe. Folk bør ikke bruges som våben."

reklame

Nogle kommentatorer har dog rettet skylden mod EU og citerer hykleri for dets dårlige forvaltning af Hviderusland. Under det nuværende sanktionsregime kunne den hviderussiske offentlighed ses som værende blevet bevæbnet til at tjene en geopolitisk proxy-krig mellem to magter. De har siden fået de største konsekvenser i stedet for Lukasjenko, med en demokratisk fremtid mellem Hviderusland og EU reelt splittet.

Faktisk er støtten til EU blandt befolkningen generelt vokset hurtigt i de senere år, med 77 % af de adspurgte rapportere en positiv eller neutral holdning til EU i en meningsmåling i 2018 og en tredje favoriserer integration med Bruxelles i november 2020.  

Denne goodwill strækker sig dog ikke begge veje. EU som helhed har aldrig udtrykt megen begejstring for at indlemme Belarus i blokken. De fordømmer den hviderussiske regering for dens "manglende engagement i demokratiet"men yder ringe økonomisk støtte til dets demokratiske overgang. Rusland er historisk set fortsat Hvideruslands største handelspartner, der repræsenterer næsten halvdelen af landets internationale handel. EU-Hviderusland handel udgør lige 18 % af det samlede beløb. Hensynsløse sanktioner fra EU, Storbritannien og USA har kun tjent til yderligere at tjene denne voksende medafhængighed og skade den offentlige støtte til Vesten.

Den manglende beskyttelse af postsovjetiske demokratier er ikke ny, med ringe modstand fra NATO mod Ruslands annektering af Krim og den nylige godkendelse af Nord Stream 2 hvilket vil underminere Ukraines beskyttelse mod russiske ekspansionistiske interesser alvorligt. I alle tilfælde har offentligheden afholdt omkostningerne ved EU's profitorienterede stræben, da sanktioner uforholdsmæssigt har lagt pres på de demokratiske unge frem for Lukasjenko-styret.

Truss har lovet, at Storbritannien ikke ville se væk, da Hviderusland brugte "desperate migranter som bønder" i "en omhyggeligt udformet krise". Men indtil London sammen med Bruxelles og Washington bliver holdt ansvarlig for sine egne humanitære krænkelser, kan det vise sig at være hyklerisk at pege fingre ad Hviderusland for at tage imod ordrer fra Moskva.

Med fremtiden for Belarus bundet til Ruslands voksende indflydelse, er sanktioner håbløse og kontraproduktive. EU's påstande om deres succes med at forbedre de bilaterale forbindelser stemmer ikke overens med virkeligheden. I stedet er deres hensigt tilsyneladende at påføre offentligheden så meget økonomisk skade som muligt uden hensyntagen til levebrød og demokratiske fremtider for millioner af hviderussere.

EU hævder, at migranterne er gidsler for Lukasjenkos regime, men hele statens fremtid er ligeledes blevet holdt som gidsel af Vestens manglende beskyttelse af demokratiske borgere mod det indtrængende russiske imperium.

Del denne artikel:

Læs
reklame
reklame

trending