Følg os

Hviderusland

EU intensiverer aktioner mod Lukashenko-regimet med yderligere sanktioner

Udgivet

on

I dag (21. juni) annoncerede EU yderligere 78 personer og otte enheder, der skal føjes til sin hviderussiske sanktionsliste. Foranstaltningerne blev koordineret med Canada, Det Forenede Kongerige og De Forenede Stater. Yderligere økonomiske sanktioner forventes at blive annonceret på denne uges Europæiske Råd for regeringschefer, skriver Catherine Feore. 

Forankringen af ​​et Ryanair-fly, der flyver fra Athen til Vilnius i Minsk, hvilket resulterer i tilbageholdelsen af ​​journalisten Roman Pratasevich og hans kæreste Sofia Sapega den 23. maj, har galvaniseret EU's udenrigsråd til at træffe hårdere foranstaltninger mod Hviderusland. Kapringen, som fandt sted lige før et særligt europæisk råd, resulterede i en opfordring til de yderligere foranstaltninger. 

Udenrigsministrene havde også mulighed for at møde lederen af ​​Hvideruslands demokratiske opposition, Sviatlana Tsikhanouskaya forud for dagens møde over morgenmaden. Borrell sagde, at ministrene lyttede opmærksomt til hendes vurdering af den aktuelle situation og hendes opfordring til Den Europæiske Union om fortsat at opretholde en beslutsom holdning. Tskihanouskaya mødte senere med Kommissionens næstformand for værdier, Věra Jourová.

reklame

Borrell gentog, at Den Europæiske Union fortsat er klar til at støtte et fremtidigt demokratisk Hviderusland med et omfattende plan for økonomisk støtte på op til 3 mia. euro til et demokratisk Hviderusland.

På spørgsmålet om, hvorvidt sanktionerne ville skubbe Lukashenko mod Putin, sagde den litauiske udenrigsminister Gabrielieu Landsbergis, at Tsikhanouskay fortalte ministrene, at "vi ikke behøver at være naive med hensyn til de foranstaltninger, der skubber Lukashenko mod Putin, han er allerede sammen med Putin". 

reklame

Lukashenko har bevidst rettet migranter mod Litauen, som har optaget omkring 500 asylansøgere i den sidste måned. Litauen er mere end noget andet EU-land, der grænser op til Hviderusland, blevet målrettet for sin åbenlyse fordømmelse af regimet, og det har også havnet mange hviderussere, der flygter for sikkerhed. Lukashenko sagde offentligt, at han ville stoppe med at afskrække migranter, der rejser til Litauen, der er også noget bevis for, at flere flyvninger til Hviderusland fra Bagdad og Tyrkiet kanaliserer migranter til landet. 

USA, Canada, Storbritannien og EU 

Den koordinerede erklæring fra USA, Canada, Storbritannien og EU opfordrede til overholdelse af demokratiske principper og engagement med det internationale samfund, og sagde: ”Vi er yderligere forenet i vores opfordring til, at Lukashenko-regimet samarbejder fuldt ud med internationale undersøgelser af begivenhederne den 23. maj løslad straks alle politiske fanger; gennemføre alle henstillinger fra den uafhængige ekspertmission under Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europas (OSCE) Moskva-mekanisme og indgå i en omfattende og ægte politisk dialog mellem myndighederne og repræsentanter for den demokratiske opposition og civilsamfundet, lettet af OSCE. ”

Hviderusland

Internationale sanktioner: Let at anvende forkert og svært at vende

Udgivet

on

I juni i år, efter Lukashenko -regeringens tvungne grundstødning af en Ryanair -flyvning i Minsk, EU annoncerede at 78 personer og syv enheder ville blive tilføjet til deres sanktioner mod Hviderusland. I følge trop denne mandag (13. september), den britiske regering pålagt en række handels-, finans- og luftfartsrestriktioner som reaktion på overgreb fra Lukashenko -regimet. En kontroversiel optagelse i begge sanktionsrunder var Mikhail Gutseriev, den russiske iværksætter og filantrop, der har forretningsinteresser i de hviderussiske energi- og gæstfrihedssektorer. Mange har undret sig over, hvorfor Gutseriev som forretningsmand med investeringer over hele verden har været målrettet i forbindelse med sit relativt begrænsede engagement i Hviderusland. Hans sag har også rejst bredere spørgsmål og indledt en debat om effektiviteten af ​​sanktioner, der giver skyld ved forening, frem for at straffe kendte lovbrydere, skriver Colin Stevens.

EU's 'restriktive foranstaltninger'

Fra og med EU's tilgang har blokken en veletableret proces til udførelse af "restriktive foranstaltninger", det primære værktøj i dens fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP). Europæiske sanktioner har fire hovedmål: varetagelse af EU's interesser og sikkerhed, bevarelse af freden, støtte til demokrati og menneskerettigheder og styrkelse af den internationale sikkerhed. Hvis der pålægges sanktioner, kan de falde på regeringer, virksomheder, grupper eller organisationer og enkeltpersoner. Med hensyn til ratifikation, fremsætter EU's udenrigsanliggender og sikkerhedsrepræsentant og Europa -Kommissionen et fælles sanktionsforslag, som derefter stemmes om af Det Europæiske Råd. Hvis afstemningen vedtages, vil EU -domstolen derefter tage stilling til, om foranstaltningen beskytter 'menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, især en rimelig proces og retten til et effektivt retsmiddel'. Bemærk, at Europa -Parlamentet, EU's demokratisk valgte kammer, holdes underrettet om sagen, men hverken kan afvise eller ratificere sanktionerne.

reklame

Vanskeligheden ved anvendelse

Når EU tilføjer en person eller enhed til deres sanktionsliste, fastlægger EU, hvorfor de finder foranstaltningen passende. Tilbage til den kontroversielle sag om Mikhail Gutseriev har blokken anklagede Gutseriev for at 'drage fordel af og støtte Lukashenko -regimet'. De beskriver ham som en 'langvarig ven' af præsidenten, idet den formodede rygepistol var to gange, da begge mænd blev bekræftet at være i samme nærhed. Den første var ved åbningen af ​​en ny ortodokse kirke, som Gutseriev havde sponsoreret, og den anden var ved Lukashenkos edsaflæggelse som præsident, hvad EU beskriver som en 'hemmelig' begivenhed, på trods af at den blev sendt på tv og var åben for offentligheden. EU også rapporter at Lukashenko engang takkede Gutseriev for de penge, han havde givet til hviderussiske velgørende formål og de milliarder af dollars, han havde investeret i landet.

Når vi tager et skridt tilbage, er det klart, at EU arbejder på basis af skyld ved forening - Gutseriev har været i Lukashenkos kredsløb, og han er tilhænger af sit regime. Problemet med EU's tilgang er imidlertid, at der ikke er meget hårdt bevis på en ægte nærhed mellem de to mænd. Hvad er der at sige, at Gutseriev ikke blot opretholdt et arbejdsforhold til præsidenten, så han kunne fortsætte med at investere og drive sine forretninger i Hviderusland? I en meddelelse, der forklarer dens interne proces, Europa -Kommissionen stater at restriktive foranstaltninger pålægges 'for at medføre en ændring i politisk aktivitet ... af enheder eller enkeltpersoner'. Det er naturligvis ønskeligt at ændre en skadelig politik, men EU skal være forsigtig med ikke at afskrække den lille gruppe investorer, der tager risikoen for at operere i og yde velgørende donationer til lavindkomstlande med ustabile ledere.

reklame

Storbritanniens holdning

I betragtning af denne potentielle ulempe i deres tilgang vil EU uden tvivl have været tilfreds med, at den britiske regering ligeledes har målrettet Lukashenko og dem, der anses for at være ham nær. Udenrigsminister Dominic Raab, anklagede den hviderussiske præsident for at knuse demokratiet og skitserede, at der ville blive truffet foranstaltninger mod landets statsejede industrier og luftfartsvirksomheder. Generelt har Storbritanniens sanktionsproces lignende målsætninger til EU og favoriserer både handels- og finansielle foranstaltninger, såsom våbenembargoer og indefrysning af aktiver. Ligesom deres partnere i Europa håber den britiske regering, at de kan ændre Lukashenkos politik og tilgang uden at påføre almindelige hviderussere unødig økonomisk skade. Alligevel viser historien, at det er langt fra let at finde denne balance. Tilbage til begyndelsen af ​​2000'erne, den britiske regering og EU pålagt sanktioner mod Hviderusland og Zimbabwe og mod deres velhavende eliter. At dømme efter begge landes positioner nu, med Hviderusland under Lukashenko og Zimbabwe stadig præget af økonomiske problemer og interne konflikter, ville man være hårdt presset til at sige, at en sådan tilgang havde været en succes.

At få tingene rigtigt

For at være ærlig over for EU og Storbritannien har de præciseret, at de vil undgå negative konsekvenser for dem, der ikke er ansvarlige for de pågældende politikker og handlinger. Ved at tildele sanktioner på grundlag af skyld ved forening risikerer begge parter imidlertid at gøre præcis det. Hassan Blasim, den berømte kurdiske filminstruktør, der flygtede fra Saddam Husseins regime, sagde, at Vestens økonomiske sanktioner betød, at 'livet var næsten dødt' i Irak i 1990'erne. Hvad mere er, det var en enormt kontroversiel invasion, ikke sanktionsregimet, som til sidst førte til Husseins fald. Vestlige diplomater forsøger muligvis deres bedste for at undgå at gøre lignende skader i dag, men de skal være forsigtige med ikke at undergrave investeringen og virksomheden, livsnerven i enhver økonomi, som Hviderusland skal genopbygge i fremtiden.

Læs

Hviderusland

Hviderusland: Dømmelse af Marya Kaliesnikava og Maksim Znak

Udgivet

on

I dag (6. september) i Minsk blev politiske fanger Marya Kaliesnikava og Maksim Znak idømt henholdsvis 11 og 10 års fængsel. I august 2020 blev Marya Kaliesnikava sammen med Tsikhanouskaya og Tsepkalo et symbol på bevægelsen for demokratisk Hviderusland. I en retssag bag lukkede døre blev hun sammen med en fremtrædende advokat, hr. Znak, retsforfulgt på ubegrundede anklager om at "sammensværge at gribe statsmagten på en forfatningsstridig måde" og "opfordre til handlinger, der tager sigte på at skade Hvideruslands nationale sikkerhed gennem brug af medier og internet ”og” etablering og ledelse og en ekstremistisk gruppe ”.

I en erklæring sagde EU's External Action Service: "EU beklager Minsk -regimets fortsatte åbenlyse respektløshed over for menneskerettighederne og de grundlæggende friheder i Belarus. EU gentager også sine krav om øjeblikkelig og ubetinget frigivelse af alle politiske fanger i Hviderusland (nu mere end 650), herunder Kaliesnikava og Znak, journalister og alle mennesker, der sidder bag tremmer for at udøve deres rettigheder. Hviderusland skal overholde sine internationale forpligtelser og forpligtelser inden for FN og OSCE. EU vil fortsætte dens bestræbelser på at fremme ansvarlighed for de hviderussiske myndigheders brutale undertrykkelse. "

reklame

Læs

Hviderusland

Polen erklærer undtagelsestilstand ved grænsen til Hviderusland midt i migrantstigningen

Udgivet

on

By

Polske grænsevagtsofficerer står vagt ved siden af ​​en gruppe migranter strandet på grænsen mellem Hviderusland og Polen nær landsbyen Usnarz Gorny, Polen 1. september 2021. REUTERS/Kacper Pempel

Polen erklærede undtagelsestilstand i to regioner, der grænser op til Hviderusland i sidste uge efter en stigning i ulovlig migration, som Warszawa har bebrejdet sin nabo, skriver Alan Charlish, Pawel Florkiewicz, Joanna Plucinska, Alicja Ptak, Anna Koper og Matthias Williams, Reuters.

Polen og EU har beskyldt den hviderussiske præsident Alexander Lukashenko for at have tilskyndet hundredvis af migranter til at krydse polsk område for at lægge pres på blokken over sanktioner, den har pålagt Minsk.

reklame

Nødbekendtgørelsen - den første af sin art i Polen siden kommunistisk tid - forbød massemøder og begrænsede folks bevægelser i en 3 km (2 -mile) dyb stribe jord langs grænsen i 30 dage, sagde regeringen.

Hjælpegrupper, der arbejder med migranter, sagde, at der allerede havde været en stigning i polsk politi og pansrede køretøjer i området i de seneste dage, og at de var bekymrede for, at ordren ville begrænse deres arbejde og efterlade flygtninge strandede.

"Atmosfæren er generelt voldsom, der er uniformerede, bevæbnede soldater overalt ... det minder mig om krig," sagde Marta Anna Kurzyniec, bosat i den polske grænseby Krynki, til Reuters

reklame

Polen begyndte i sidste uge at bygge et pigtrådshegn for at dæmme op for migrantstrømmen fra lande som Irak og Afghanistan.

EU indførte økonomiske sanktioner mod Hviderusland efter et omstridt valg i august 2020 og et angreb på oppositionen, og siger, at Lukashenko bevidst har tilskyndet migranter til at krydse ind i Polen, Letland og Litauen i gengældelse.

Hvideruslands udenrigsminister Vladimir Makei gav torsdag skylden for "vestlige politikere" for situationen på grænserne, rapporterede det hviderussiske statslige nyhedsbureau Belta.

"Hviderusland har altid respekteret alle bestemmelserne i vores aftaler til punkt og prikke," sagde Makei til en pressekonference.

Polens præsidentordfører Blazej Spychalski sagde, at situationen på grænsen var "vanskelig og farlig".

"I dag skal vi som Polen, der er ansvarlige for vores egne grænser, men også for Den Europæiske Unions grænser, træffe foranstaltninger for at sikre Polens og (EU) sikkerhed," sagde han.

Rettighedsaktivister har beskyldt polske myndigheder for at nægte tilstrækkelig lægehjælp til strandede migranter. Warszawa siger, at de er Hvideruslands ansvar.

Marysia Zlonkiewicz fra bistandsgruppen Chlebem i Solą (med brød og salt) sagde, at politiet havde bedt dem stoppe deres aktivitet langs grænsen, før undtagelsestilstanden blev annonceret.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending