Slut med os

Hviderusland

Hvideruslands Tsikhanouskaya opfordrer EU, Storbritannien, USA til i fællesskab at lægge pres på Lukashenko

DEL:

Udgivet

on

De Forenede Stater, Storbritannien og Den Europæiske Union bør handle i fællesskab for at lægge mere pres på den hviderussiske præsident Alexander Lukashenko og hans regering, oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (billedet) fortalte Reuters fredag ​​(4. juni), skriver Joanna Plucinska.

Tsikhanouskaya fremsatte bemærkningerne under et besøg i Warszawa, Polen forud for et topmøde mellem de G7-rige lande i Storbritannien i næste uge, hvor hun håber, at spørgsmål, der er rejst af den hviderussiske opposition, vil blive behandlet. Hviderusland har skudt den internationale dagsorden op, siden den tvang en Ryanair-flyvning over sit luftrum og arresterede en oppositionsjournalist i sidste måned.

"Presset er stærkere, når disse lande handler i fællesskab, og vi opfordrer [Det Forenede Kongerige, USA, Den Europæiske Union og Ukraine. De er nødt til at handle i fællesskab, så deres stemme bliver højere," sagde Tsikhanouskaya.

reklame

Frankrig har sagt, at det gerne vil invitere Hviderussisk opposition til G7-topmødet, hvis værtsland Storbritannien er enig. Storbritannien har sagt, at der ikke er planer om at invitere yderligere delegationer, men at Hviderusland vil blive drøftet.

Tsikhanouskaya sagde, at hun ikke var blevet inviteret til topmødet, men forventede, at Hviderusland ville blive drøftet der.

Storbritannien, USA og Den Europæiske Union indførte alle forbud mod og fryser aktiver på nogle af Hvideruslands embedsmænd efter et valg sidste år, som oppositionen siger var rigget.

Siden Ryanair-hændelsen har vestlige lande afskrækket deres flyselskaber fra at flyve over Hviderusland og sagt, at de vil tage andre skridt, såsom at udelukke hviderussiske flyselskaber og tilføje flere navne til deres sortlister.

Nogle oppositionspersoner har opfordret til stærkere foranstaltninger, der vil have indflydelse på den samlede hviderussiske økonomi, såsom restriktioner på importen af ​​mineraler eller olie fra Hviderusland.

Hviderusland

Ukraine sigter mod at opbygge et oplagringsanlæg til nukleart brændstof, der udfordrer det globale miljø

Udgivet

on

Med store klima- og miljøudfordringer, verden står over for i dag, skal en lille risiko, der kan forårsage yderligere skade på naturen (for ikke at nævne en global trussel) beregnes med ekstra dedikation til detaljer. Og Ukraine er ikke en undtagelse, skriver Olga Malik.

Da landets nye midlertidige opbevaringsfacilitet i Tjernobyl (ISF-2) i Tjernobyl blev tildelt driftstilladelse tidligere i april, begyndte Ukraine lastningen af ​​brugt brændstof i de containertørrede lagringssystemer. Den 8. juli blev første del af det brugte atombrændstof lastet til ISF-2.

Alligevel stiller dette mange spørgsmål, selv blandt landets myndigheder, da eksperimentet måske ikke var så sikkert, som det oprindeligt syntes at være.

reklame

Ifølge Stanislav Mitrahovich, den førende ekspert i National Energy Security Fund, er den største driftsrisiko ved ISF-2, at den er jordbaseret, og transporten af ​​atomaffaldet vil også blive drevet gennem overfladetransit. Designet af Holtec International er prisen på $ 1,4 Storage-projekt ifølge Energoatom, hovedoperatøren og investoren i ISF-2, multipla højere end dens reelle omkostninger. På grund af det begrænsede antal nukleare opbevaringsplads i Ukraine vil det brugte brændstof til ISF-2 blive transporteret i hele landet, hvilket ikke kun udgør en stor økologisk trussel mod ukrainske byer, men for hele Europa.

Ironisk nok kan det se ud til, at det tidligere projekt med den nye Tjernobyl Nuclear Fuel Storage Facility designet af franskmændens Framatom var en stor fiasko, som Ukraines myndigheder indrømmer. For eksempel havde lagerets hoveddel brud på vandsystemet. For Holtec International, der redesignede og færdiggjorde konstruktionen, er ISF-2 et eksperiment, da virksomheden aldrig har implementeret lignende faciliteter før. Det er overflødigt at sige, at sikkerheden ved dette "eksperiment" må være en prioritet for det globale atomkraftsamfund, såsom International Atomic Energy Agency og WANO Biennial General Meeting, for verden vil ikke overleve en anden katastrofe i Tjernobyl.

Læs

Hviderusland

Hviderusland går videre med atomprojektet på trods af en vis modstand

Udgivet

on

På trods af modstand i nogle kvartaler er Hviderusland blevet det seneste i et voksende antal lande, der bruger atomkraft.

Hver insisterer nukleare producerer ren, pålidelig og omkostningseffektiv elektricitet.

EU støtter sikker nuklear produktion, og et af de nyeste anlæg er i Hviderusland, hvor den første reaktor i landets første atomkraftværk nogensinde blev tilsluttet det nationale net og tidligere i år startede fuldt ud kommerciel drift.

reklame

Det hviderussiske kernekraftværk, også kendt som Astravets-anlægget, vil have to driftsreaktorer med en samlet produktionskapacitet på ca. 2.4 GW, når de er færdige i 2022.

Når begge enheder har fuld effekt, vil 2382 MWe-anlægget undgå emission af mere end 14 millioner ton kuldioxid hvert år ved at erstatte kulstofintensiv produktion af fossile brændstoffer.

Hviderusland overvejer opførelse af et andet atomkraftværk, som yderligere vil reducere dets afhængighed af importerede fossile brændstoffer og flytte landet tættere på nul-nul.

I øjeblikket er der omkring 443 atomkraftreaktorer i 33 lande, der leverer ca. 10% af verdens elektricitet.

Cirka 50 kraftreaktorer er i øjeblikket under opførelse i 19 lande.

Sama Bilbao y León, generaldirektør for World Nuclear Association, den internationale organisation, der repræsenterer den globale nukleare industri, sagde: ”Beviset er ved at blive stigende, for at vi kan fortsætte med en bæredygtig energibane med lavt kulstofindhold, for at vi hurtigt kan accelerere mængden af ​​nye nuklear kapacitet bygget og forbundet til nettet globalt. 2.4 GW ny kernekapacitet i Hviderusland vil være et vigtigt bidrag til at nå dette mål. ”

Hviderusland-anlægget har haft fortsat modstand fra nabolandet Litauen, hvor embedsmænd har givet udtryk for bekymring over sikkerhed.

Det hviderussiske energiministerium har sagt, at anlægget, når det er fuldt operationelt, vil levere omkring en tredjedel af landets elektricitetsbehov.

Anlægget koster angiveligt omkring 7-10 milliarder dollars.

På trods af bekymring fra nogle MEP'er, der har startet en stærk lobbyvirksomhedskampagne mod det hviderussiske anlæg, har internationale vagthunde, såsom International Atomic Energy Agency (IAEA) hilst velkommen projektets afslutning.

IAEA-ekspertholdet har for nylig afsluttet en rådgivende mission om nuklear sikkerhed i Hviderusland, udført på anmodning af den hviderussiske regering. Målet var at gennemgå den nationale sikkerhedsordning for nukleart materiale og tilknyttede faciliteter og aktiviteter, og besøget omfattede en gennemgang af fysiske beskyttelsesforanstaltninger implementeret på stedet, sikkerhedsaspekter i forbindelse med transport af nukleart materiale og computersikkerhed.

Holdet, der omfattede eksperter fra Frankrig, Schweiz og Det Forenede Kongerige, konkluderede, at Hviderusland havde etableret en nuklear sikkerhedsregime i overensstemmelse med IAEAs vejledning om det grundlæggende i nuklear sikkerhed. Der blev identificeret god praksis, der kan tjene som eksempler for andre IAEA-medlemsstater for at styrke deres nukleare sikkerhedsaktiviteter.

IAEA's afdeling for nuklear sikkerhedsdirektør Elena Buglova sagde: ”Ved at være vært for en IPPAS-mission har Hviderusland demonstreret sit stærke engagement og fortsatte bestræbelser på at styrke sit nationale nukleare sikkerhedsregime. Hviderusland har også bidraget til at forfine IPPAS-metoder i de seneste måneder, især ved at foretage en pilot-selvvurdering af dets nukleare sikkerhedsregime som forberedelse til missionen. ”

Missionen var faktisk den tredje IPPAS-mission, der var vært for Hviderusland, efter to, der fandt sted i henholdsvis 2000 og 2009.

På trods af bestræbelserne på at give forsikringer er der stadig bekymringer over sikkerheden i den nukleare industri.

Den franske energiekspert Jean-Marie Berniolles indrømmer, at ulykker på atomkraftværker gennem årene har "dybt ændret" Europas opfattelse af atomkraftværker, "omdannet det, der skulle have været en af ​​de mest bæredygtige elproduktionskilder, til et lyn for kritik".

Han sagde: "Dette er bevis på et stadig mere ideologisk plettet synspunkt, der er helt skilt fra videnskabelige fakta."

Frankrig er et land, der er faldet ud af kærlighed til nuklear teknologi, der kulminerede i 2015-loven om energiomstillingen for grøn vækst, hvor det forventes, at andelen af ​​nukleart udstyr i Frankrigs energimix falder til 50% (ned fra ca. 75%) med 2025.

Der er mange, der hævder, at dette vil være umuligt at opnå. 

Berniolles siger, at Hviderusland-anlægget er "et andet eksempel på, hvordan nuklear sikkerhed udnyttes for at forhindre, at NPP'er opnår fuld og rettidig drift".

Han sagde: "Selvom det ikke er en EU-medlemsstat, krævede flere MEPS på opfordring fra Litauen i februar 2021, at Hviderusland suspenderede projektet på grund af formodede sikkerhedsproblemer."

Sådanne krav fremsættes fortsat inderligt, selv efter at Den Europæiske Nukleare Sikkerhedsreguleringsgruppe (ENSREG) sagde, at sikkerhedsforanstaltningerne ved Astravets er helt i tråd med europæiske standarder. Den peer-reviewed rapport - offentliggjort efter omfattende stedbesøg og sikkerhedsevalueringer - sagde, at reaktorerne såvel som NPP's placering er "ingen grund til bekymring".

Faktisk erklærede IAEAs generaldirektør Rafael Grossi i en nylig høring i Europa-Parlamentet, at: "Vi har haft kontakt med Hviderusland i lang tid," "vi er til stede i marken hele tiden", og IAEA har fundet "god praksis" og ting der kan forbedres, men vi har ikke fundet nogen grund til, at anlægget ikke fungerer ”.

Hvideruslands-fabriks modstandere fortsætter med at sammenligne Tjernobyl, men Berniolles siger, at "en af ​​de grundlæggende lektioner, der blev hentet fra Tjernobyl, var, at komplette kernesmeltninger skulle holdes grundigt inde".

”Dette udføres normalt med en enhed kaldet en core-catcher, og hver VVER-1200-reaktor - hvoraf to er i Astravets - er udstyret med den. Kernefangerens kølesystem skal være i stand til at afkøle kerneaffaldet, hvor der genereres en termisk effekt på ca. 50 MW i de første dage efter den nukleare ulykke. Ingen neutronisk udflugt forekommer under disse omstændigheder, i hvad der er en anden grundlæggende forskel for Tjernobyl. I betragtning af at europæiske sikkerhedseksperter ikke har rejst disse spørgsmål under deres analyser af Astravets, indikerer det, at der ikke er problemer med disse foranstaltninger, ”tilføjede han.

Han og andre bemærker, at mens Litauen og nogle MEP'er måske har brugt år på at kritisere anlæggets sikkerhedsforanstaltninger, "er det faktum, at de aldrig blev fundet manglende alvorligt".

Læs

Hviderusland

På Washington-besøg beder Hvideruslands oppositionsleder os om mere hjælp

Udgivet

on

By

Den hviderussiske oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya ser på efter at have deltaget i en paneldiskussion med den hviderussiske filmregissør Aliaksei Paluyan i Berlin, Tyskland, den 11. juni. REUTERS / Axel Schmidt / File Photo

Hvideruslands oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (billedet) mandag (19. juli) appellerede til mere hjælp fra De Forenede Stater, da hun begyndte et besøg i Washington for møder med de øverste embedsmænd i Biden-administrationen denne uge, skriver Steve Holland og Doina Chiacu.

Hvideruslands præsident Alexander Lukashenko har holdt et stramt greb om Hviderusland siden 1994 og har slået ned på gadeprotester, der begyndte under et præsidentvalg i august sidste år, som hans modstandere siger var rigget, så han kunne bevare magten.

reklame

Tsikhanouskaya, 38, var kandidat til valget i stedet for sin mand, Sergei Tsikhanouskiy, en videoblogger, der har været fængslet siden maj 2020 på anklager som krænkelse af den offentlige orden, hvilket han benægter. Tsikhanouskaya flygtede til nabolandet Litauen efter Lukashenkos nedbrud.

Hun mødtes med statssekretær Antony Blinken, statssekretær for politiske anliggender Victoria Nuland og statsrådets rådgiver Derek Chollet, sagde udenrigsministeriet i en erklæring.

Det sagde, at de drøftede behovet for, at Lukashenko-regeringens "nedbrydning sluttede sammen med den ubetingede løsladelse af alle politiske fanger i Hviderusland og en inkluderende politisk dialog og nyt præsidentvalg under international observation".

Tsikhanouskaya havde også planlagt møder i denne uge med højtstående embedsmænd i Det Hvide Hus, sagde en højtstående embedsmand.

Hun fortalte CNN, at der var brug for mere hjælp fra USA og EU.

"USA har en moralsk forpligtelse til at være sammen med os. Jeg beder USA om at hjælpe civilsamfundet med at overleve," sagde hun. "Stå med Hviderusland."

Den højtstående embedsmand sagde, at USA "står med" Tsikhanouskaya og befolkningen i Hviderusland og "vil fortsætte med at støtte deres demokratiske ambitioner."

Læs
reklame
reklame
reklame

trending