Slut med os

Hviderusland

G7 fordømmer Hvideruslands hidtil usete handlinger for at arrestere journalisten

Udgivet

on

Gruppen af ​​syv (G7) velhavende økonomier fordømte Hviderusland torsdag (27. maj) for at have tvunget et passagerfly til at lande, så myndighederne kunne arrestere en journalist om bord.

"Denne handling bragte passagerernes og besætningens flysikkerhed i fare. Det var også et alvorligt angreb på reglerne for civil luftfart," sagde erklæringen, der blev udstedt af Storbritanniens udenrigsministerium på vegne af udenrigsministre fra Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, USA og Storbritannien.

"Vi vil styrke vores indsats, herunder gennem yderligere sanktioner, hvor det er relevant, for at fremme ansvarlighed for de hviderussiske myndigheders handlinger."

Hviderusland

Hviderusland går videre med atomprojektet på trods af en vis modstand

Udgivet

on

På trods af modstand i nogle kvartaler er Hviderusland blevet det seneste i et voksende antal lande, der bruger atomkraft.

Hver insisterer nukleare producerer ren, pålidelig og omkostningseffektiv elektricitet.

EU støtter sikker nuklear produktion, og et af de nyeste anlæg er i Hviderusland, hvor den første reaktor i landets første atomkraftværk nogensinde blev tilsluttet det nationale net og tidligere i år startede fuldt ud kommerciel drift.

Det hviderussiske kernekraftværk, også kendt som Astravets-anlægget, vil have to driftsreaktorer med en samlet produktionskapacitet på ca. 2.4 GW, når de er færdige i 2022.

Når begge enheder har fuld effekt, vil 2382 MWe-anlægget undgå emission af mere end 14 millioner ton kuldioxid hvert år ved at erstatte kulstofintensiv produktion af fossile brændstoffer.

Hviderusland overvejer opførelse af et andet atomkraftværk, som yderligere vil reducere dets afhængighed af importerede fossile brændstoffer og flytte landet tættere på nul-nul.

I øjeblikket er der omkring 443 atomkraftreaktorer i 33 lande, der leverer ca. 10% af verdens elektricitet.

Cirka 50 kraftreaktorer er i øjeblikket under opførelse i 19 lande.

Sama Bilbao y León, generaldirektør for World Nuclear Association, den internationale organisation, der repræsenterer den globale nukleare industri, sagde: ”Beviset er ved at blive stigende, for at vi kan fortsætte med en bæredygtig energibane med lavt kulstofindhold, for at vi hurtigt kan accelerere mængden af ​​nye nuklear kapacitet bygget og forbundet til nettet globalt. 2.4 GW ny kernekapacitet i Hviderusland vil være et vigtigt bidrag til at nå dette mål. ”

Hviderusland-anlægget har haft fortsat modstand fra nabolandet Litauen, hvor embedsmænd har givet udtryk for bekymring over sikkerhed.

Det hviderussiske energiministerium har sagt, at anlægget, når det er fuldt operationelt, vil levere omkring en tredjedel af landets elektricitetsbehov.

Anlægget koster angiveligt omkring 7-10 milliarder dollars.

På trods af bekymring fra nogle MEP'er, der har startet en stærk lobbyvirksomhedskampagne mod det hviderussiske anlæg, har internationale vagthunde, såsom International Atomic Energy Agency (IAEA) hilst velkommen projektets afslutning.

IAEA-ekspertholdet har for nylig afsluttet en rådgivende mission om nuklear sikkerhed i Hviderusland, udført på anmodning af den hviderussiske regering. Målet var at gennemgå den nationale sikkerhedsordning for nukleart materiale og tilknyttede faciliteter og aktiviteter, og besøget omfattede en gennemgang af fysiske beskyttelsesforanstaltninger implementeret på stedet, sikkerhedsaspekter i forbindelse med transport af nukleart materiale og computersikkerhed.

Holdet, der omfattede eksperter fra Frankrig, Schweiz og Det Forenede Kongerige, konkluderede, at Hviderusland havde etableret en nuklear sikkerhedsregime i overensstemmelse med IAEAs vejledning om det grundlæggende i nuklear sikkerhed. Der blev identificeret god praksis, der kan tjene som eksempler for andre IAEA-medlemsstater for at styrke deres nukleare sikkerhedsaktiviteter.

IAEA's afdeling for nuklear sikkerhedsdirektør Elena Buglova sagde: ”Ved at være vært for en IPPAS-mission har Hviderusland demonstreret sit stærke engagement og fortsatte bestræbelser på at styrke sit nationale nukleare sikkerhedsregime. Hviderusland har også bidraget til at forfine IPPAS-metoder i de seneste måneder, især ved at foretage en pilot-selvvurdering af dets nukleare sikkerhedsregime som forberedelse til missionen. ”

Missionen var faktisk den tredje IPPAS-mission, der var vært for Hviderusland, efter to, der fandt sted i henholdsvis 2000 og 2009.

På trods af bestræbelserne på at give forsikringer er der stadig bekymringer over sikkerheden i den nukleare industri.

Den franske energiekspert Jean-Marie Berniolles indrømmer, at ulykker på atomkraftværker gennem årene har "dybt ændret" Europas opfattelse af atomkraftværker, "omdannet det, der skulle have været en af ​​de mest bæredygtige elproduktionskilder, til et lyn for kritik".

Han sagde: "Dette er bevis på et stadig mere ideologisk plettet synspunkt, der er helt skilt fra videnskabelige fakta."

Frankrig er et land, der er faldet ud af kærlighed til nuklear teknologi, der kulminerede i 2015-loven om energiomstillingen for grøn vækst, hvor det forventes, at andelen af ​​nukleart udstyr i Frankrigs energimix falder til 50% (ned fra ca. 75%) med 2025.

Der er mange, der hævder, at dette vil være umuligt at opnå. 

Berniolles siger, at Hviderusland-anlægget er "et andet eksempel på, hvordan nuklear sikkerhed udnyttes for at forhindre, at NPP'er opnår fuld og rettidig drift".

Han sagde: "Selvom det ikke er en EU-medlemsstat, krævede flere MEPS på opfordring fra Litauen i februar 2021, at Hviderusland suspenderede projektet på grund af formodede sikkerhedsproblemer."

Sådanne krav fremsættes fortsat inderligt, selv efter at Den Europæiske Nukleare Sikkerhedsreguleringsgruppe (ENSREG) sagde, at sikkerhedsforanstaltningerne ved Astravets er helt i tråd med europæiske standarder. Den peer-reviewed rapport - offentliggjort efter omfattende stedbesøg og sikkerhedsevalueringer - sagde, at reaktorerne såvel som NPP's placering er "ingen grund til bekymring".

Faktisk erklærede IAEAs generaldirektør Rafael Grossi i en nylig høring i Europa-Parlamentet, at: "Vi har haft kontakt med Hviderusland i lang tid," "vi er til stede i marken hele tiden", og IAEA har fundet "god praksis" og ting der kan forbedres, men vi har ikke fundet nogen grund til, at anlægget ikke fungerer ”.

Hvideruslands-fabriks modstandere fortsætter med at sammenligne Tjernobyl, men Berniolles siger, at "en af ​​de grundlæggende lektioner, der blev hentet fra Tjernobyl, var, at komplette kernesmeltninger skulle holdes grundigt inde".

”Dette udføres normalt med en enhed kaldet en core-catcher, og hver VVER-1200-reaktor - hvoraf to er i Astravets - er udstyret med den. Kernefangerens kølesystem skal være i stand til at afkøle kerneaffaldet, hvor der genereres en termisk effekt på ca. 50 MW i de første dage efter den nukleare ulykke. Ingen neutronisk udflugt forekommer under disse omstændigheder, i hvad der er en anden grundlæggende forskel for Tjernobyl. I betragtning af at europæiske sikkerhedseksperter ikke har rejst disse spørgsmål under deres analyser af Astravets, indikerer det, at der ikke er problemer med disse foranstaltninger, ”tilføjede han.

Han og andre bemærker, at mens Litauen og nogle MEP'er måske har brugt år på at kritisere anlæggets sikkerhedsforanstaltninger, "er det faktum, at de aldrig blev fundet manglende alvorligt".

Læs

Hviderusland

På Washington-besøg beder Hvideruslands oppositionsleder os om mere hjælp

Udgivet

on

By

Den hviderussiske oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya ser på efter at have deltaget i en paneldiskussion med den hviderussiske filmregissør Aliaksei Paluyan i Berlin, Tyskland, den 11. juni. REUTERS / Axel Schmidt / File Photo

Hvideruslands oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (billedet) mandag (19. juli) appellerede til mere hjælp fra De Forenede Stater, da hun begyndte et besøg i Washington for møder med de øverste embedsmænd i Biden-administrationen denne uge, skriver Steve Holland og Doina Chiacu.

Hvideruslands præsident Alexander Lukashenko har holdt et stramt greb om Hviderusland siden 1994 og har slået ned på gadeprotester, der begyndte under et præsidentvalg i august sidste år, som hans modstandere siger var rigget, så han kunne bevare magten.

Tsikhanouskaya, 38, var kandidat til valget i stedet for sin mand, Sergei Tsikhanouskiy, en videoblogger, der har været fængslet siden maj 2020 på anklager som krænkelse af den offentlige orden, hvilket han benægter. Tsikhanouskaya flygtede til nabolandet Litauen efter Lukashenkos nedbrud.

Hun mødtes med statssekretær Antony Blinken, statssekretær for politiske anliggender Victoria Nuland og statsrådets rådgiver Derek Chollet, sagde udenrigsministeriet i en erklæring.

Det sagde, at de drøftede behovet for, at Lukashenko-regeringens "nedbrydning sluttede sammen med den ubetingede løsladelse af alle politiske fanger i Hviderusland og en inkluderende politisk dialog og nyt præsidentvalg under international observation".

Tsikhanouskaya havde også planlagt møder i denne uge med højtstående embedsmænd i Det Hvide Hus, sagde en højtstående embedsmand.

Hun fortalte CNN, at der var brug for mere hjælp fra USA og EU.

"USA har en moralsk forpligtelse til at være sammen med os. Jeg beder USA om at hjælpe civilsamfundet med at overleve," sagde hun. "Stå med Hviderusland."

Den højtstående embedsmand sagde, at USA "står med" Tsikhanouskaya og befolkningen i Hviderusland og "vil fortsætte med at støtte deres demokratiske ambitioner."

Læs

Hviderusland

USA 'bekymret' over strømmen af ​​migranter fra Hviderusland til Litauen

Udgivet

on

By

Litauiske hærsoldater installerer barbertråd ved grænsen til Hviderusland i Druskininkai, Litauen 9. juli 2021. REUTERS / Janis Laizans

Litauiske hærsoldater installerer barbertråd ved grænsen til Hviderusland i Druskininkai, Litauen 9. juli 2021. REUTERS / Janis Laizans

USA er bekymret over strømmen af ​​mellemøstlige og afrikanske migranter fra Hviderusland til Litauen, har en amerikansk diplomat sagt, skriver Andrius Sytas i Vilnius, Reuters.

Litauen begyndte at bygge en barberknivsbarriere på 550 km (320 mil) på sin grænse til Hviderusland fredag ​​efter at have beskyldt hviderussiske myndigheder for at flyve indvandrere fra udlandet for at sende ulovligt til EU. Læs mere.

"Vi følger det meget nøje og med bekymring", sagde den amerikanske viceassisterende udenrigsminister George Kent i et interview med det litauiske nyhedswebsted 15min.lt, der blev offentliggjort søndag (11. juli).

Han sagde, at "presstaktikken" kan sammenlignes med vandrende strømme fra Rusland til Finland og Norge i 2015.

"Det er noget, vi opfordrer hviderussiske myndigheder til at stoppe - bevidst skubbe migranter fra andre lande til den litauiske grænse", sagde Kent.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending