Følg os

Hviderusland

'Dette er total sindssyge,' siger far til den tilbageholdte hviderussiske journalist

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Faderen til dissidentjournalisten Roman Protasevich, der blev tilbageholdt i Hviderusland, efter at hans fly blev tvunget til at lande der, sagde, at han mener, at hans søn blev tvunget i en video, der blev offentliggjort online for at indrømme skyld og syntes at have en brækket næse, skriver Andrius Sytas.

Den litauisk-baserede blogger og hans kvindelige ledsager, Sofia Sapega, blev begge taget i forvaring, efter at Hviderusland forvrængte en krigsfly for at opfange et Ryanair-fly, der flyver fra Athen til Vilnius og omdirigere det til Minsk søndag i en handling fordømt af Den Europæiske Union og EU Forenede Stater.

Protasevich (26), der optrådte på flere kanaler i Telegram messaging-appen mandag, erkendte at have spillet en rolle i organiseringen af ​​masseforstyrrelser i Minsk sidste år.

reklame

Hans sociale medier-feed fra eksil har været et af de sidste tilbageværende uafhængige afsætningsmuligheder for nyheder om landet siden en massiv nedbrydning af uenighed sidste år.

For sin far, Dzmitry Protasevich, syntes videokommentarerne mandag at være et resultat af tvang.

"Det er sandsynligt, at hans næse er brudt, fordi formen på den har ændret sig, og der er meget pulver på den. Hele venstre side af hans ansigt har pulver," sagde den ældste Protasevich til Reuters i et interview på russisk sent mandag fra kl. Wroclaw, Polen, hvor han og hans kone bor.

reklame

"Det er ikke hans ord, det er ikke hans intonation af tale. Han handler meget tilbageholdt, og du kan se, at han er nervøs," sagde Protasevich om sin søn. "Og det er ikke hans cigaretpakke på bordet - han ryger ikke disse. Så jeg tror, ​​han blev tvunget."

Faderen tilføjede: "Min søn kan ikke indrømme at skabe masseforstyrrelser, fordi han bare ikke gjorde noget sådant."

Hvideruslands indenrigsministerium sagde, at Protasevich blev holdt i fængsel og ikke havde klaget over dårligt helbred.

De 27 nationale ledere af Den Europæiske Union krævede mandag øjeblikkelig løsladelse af Protasevich og Sapega samt en undersøgelse foretaget af Den Internationale Civil Luftfartsorganisation om hændelsen.

De blev også enige om at indføre flere sanktioner over for Hviderusland, opfordrede deres luftfartsselskaber til at undgå hviderussisk luftrum og autoriserede arbejde for at forbyde hviderussiske flyselskaber fra europæiske luftrum og lufthavne, sagde en talsmand.

EU havde sammen med De Forenede Stater, Storbritannien og Canada allerede pålagt aktivfrysninger og rejseforbud for næsten 90 hviderussiske embedsmænd, inklusive præsident Alexander Lukashenko, efter et valg i august, som modstandere og Vesten siger var en fidus.

Præsidenten har nægtet valgsvindel. Siden den omstridte afstemning har myndighederne samlet tusinder af hans modstandere, hvor alle større oppositionspersoner nu er i fængsel eller eksil.

”Vi er overraskede over, at en persons skæbne betyder meget, at det ses som værdifuldt for EU,” sagde Dzmitry Protasevich. "Dette er noget, der går tabt i Hviderusland."

”Jeg tror, ​​hvad der skete var en hævnshandling for at oplyse andre: Se hvad vi kan gøre,” sagde han. "Dette er total sindssyge, hvad der foregår."

Hviderusland

Internationale sanktioner: Let at anvende forkert og svært at vende

Udgivet

on

I juni i år, efter Lukashenko -regeringens tvungne grundstødning af en Ryanair -flyvning i Minsk, EU annoncerede at 78 personer og syv enheder ville blive tilføjet til deres sanktioner mod Hviderusland. I følge trop denne mandag (13. september), den britiske regering pålagt en række handels-, finans- og luftfartsrestriktioner som reaktion på overgreb fra Lukashenko -regimet. En kontroversiel optagelse i begge sanktionsrunder var Mikhail Gutseriev, den russiske iværksætter og filantrop, der har forretningsinteresser i de hviderussiske energi- og gæstfrihedssektorer. Mange har undret sig over, hvorfor Gutseriev som forretningsmand med investeringer over hele verden har været målrettet i forbindelse med sit relativt begrænsede engagement i Hviderusland. Hans sag har også rejst bredere spørgsmål og indledt en debat om effektiviteten af ​​sanktioner, der giver skyld ved forening, frem for at straffe kendte lovbrydere, skriver Colin Stevens.

EU's 'restriktive foranstaltninger'

Fra og med EU's tilgang har blokken en veletableret proces til udførelse af "restriktive foranstaltninger", det primære værktøj i dens fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP). Europæiske sanktioner har fire hovedmål: varetagelse af EU's interesser og sikkerhed, bevarelse af freden, støtte til demokrati og menneskerettigheder og styrkelse af den internationale sikkerhed. Hvis der pålægges sanktioner, kan de falde på regeringer, virksomheder, grupper eller organisationer og enkeltpersoner. Med hensyn til ratifikation, fremsætter EU's udenrigsanliggender og sikkerhedsrepræsentant og Europa -Kommissionen et fælles sanktionsforslag, som derefter stemmes om af Det Europæiske Råd. Hvis afstemningen vedtages, vil EU -domstolen derefter tage stilling til, om foranstaltningen beskytter 'menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, især en rimelig proces og retten til et effektivt retsmiddel'. Bemærk, at Europa -Parlamentet, EU's demokratisk valgte kammer, holdes underrettet om sagen, men hverken kan afvise eller ratificere sanktionerne.

reklame

Vanskeligheden ved anvendelse

Når EU tilføjer en person eller enhed til deres sanktionsliste, fastlægger EU, hvorfor de finder foranstaltningen passende. Tilbage til den kontroversielle sag om Mikhail Gutseriev har blokken anklagede Gutseriev for at 'drage fordel af og støtte Lukashenko -regimet'. De beskriver ham som en 'langvarig ven' af præsidenten, idet den formodede rygepistol var to gange, da begge mænd blev bekræftet at være i samme nærhed. Den første var ved åbningen af ​​en ny ortodokse kirke, som Gutseriev havde sponsoreret, og den anden var ved Lukashenkos edsaflæggelse som præsident, hvad EU beskriver som en 'hemmelig' begivenhed, på trods af at den blev sendt på tv og var åben for offentligheden. EU også rapporter at Lukashenko engang takkede Gutseriev for de penge, han havde givet til hviderussiske velgørende formål og de milliarder af dollars, han havde investeret i landet.

Når vi tager et skridt tilbage, er det klart, at EU arbejder på basis af skyld ved forening - Gutseriev har været i Lukashenkos kredsløb, og han er tilhænger af sit regime. Problemet med EU's tilgang er imidlertid, at der ikke er meget hårdt bevis på en ægte nærhed mellem de to mænd. Hvad er der at sige, at Gutseriev ikke blot opretholdt et arbejdsforhold til præsidenten, så han kunne fortsætte med at investere og drive sine forretninger i Hviderusland? I en meddelelse, der forklarer dens interne proces, Europa -Kommissionen stater at restriktive foranstaltninger pålægges 'for at medføre en ændring i politisk aktivitet ... af enheder eller enkeltpersoner'. Det er naturligvis ønskeligt at ændre en skadelig politik, men EU skal være forsigtig med ikke at afskrække den lille gruppe investorer, der tager risikoen for at operere i og yde velgørende donationer til lavindkomstlande med ustabile ledere.

reklame

Storbritanniens holdning

I betragtning af denne potentielle ulempe i deres tilgang vil EU uden tvivl have været tilfreds med, at den britiske regering ligeledes har målrettet Lukashenko og dem, der anses for at være ham nær. Udenrigsminister Dominic Raab, anklagede den hviderussiske præsident for at knuse demokratiet og skitserede, at der ville blive truffet foranstaltninger mod landets statsejede industrier og luftfartsvirksomheder. Generelt har Storbritanniens sanktionsproces lignende målsætninger til EU og favoriserer både handels- og finansielle foranstaltninger, såsom våbenembargoer og indefrysning af aktiver. Ligesom deres partnere i Europa håber den britiske regering, at de kan ændre Lukashenkos politik og tilgang uden at påføre almindelige hviderussere unødig økonomisk skade. Alligevel viser historien, at det er langt fra let at finde denne balance. Tilbage til begyndelsen af ​​2000'erne, den britiske regering og EU pålagt sanktioner mod Hviderusland og Zimbabwe og mod deres velhavende eliter. At dømme efter begge landes positioner nu, med Hviderusland under Lukashenko og Zimbabwe stadig præget af økonomiske problemer og interne konflikter, ville man være hårdt presset til at sige, at en sådan tilgang havde været en succes.

At få tingene rigtigt

For at være ærlig over for EU og Storbritannien har de præciseret, at de vil undgå negative konsekvenser for dem, der ikke er ansvarlige for de pågældende politikker og handlinger. Ved at tildele sanktioner på grundlag af skyld ved forening risikerer begge parter imidlertid at gøre præcis det. Hassan Blasim, den berømte kurdiske filminstruktør, der flygtede fra Saddam Husseins regime, sagde, at Vestens økonomiske sanktioner betød, at 'livet var næsten dødt' i Irak i 1990'erne. Hvad mere er, det var en enormt kontroversiel invasion, ikke sanktionsregimet, som til sidst førte til Husseins fald. Vestlige diplomater forsøger muligvis deres bedste for at undgå at gøre lignende skader i dag, men de skal være forsigtige med ikke at undergrave investeringen og virksomheden, livsnerven i enhver økonomi, som Hviderusland skal genopbygge i fremtiden.

Læs

Hviderusland

Hviderusland: Dømmelse af Marya Kaliesnikava og Maksim Znak

Udgivet

on

I dag (6. september) i Minsk blev politiske fanger Marya Kaliesnikava og Maksim Znak idømt henholdsvis 11 og 10 års fængsel. I august 2020 blev Marya Kaliesnikava sammen med Tsikhanouskaya og Tsepkalo et symbol på bevægelsen for demokratisk Hviderusland. I en retssag bag lukkede døre blev hun sammen med en fremtrædende advokat, hr. Znak, retsforfulgt på ubegrundede anklager om at "sammensværge at gribe statsmagten på en forfatningsstridig måde" og "opfordre til handlinger, der tager sigte på at skade Hvideruslands nationale sikkerhed gennem brug af medier og internet ”og” etablering og ledelse og en ekstremistisk gruppe ”.

I en erklæring sagde EU's External Action Service: "EU beklager Minsk -regimets fortsatte åbenlyse respektløshed over for menneskerettighederne og de grundlæggende friheder i Belarus. EU gentager også sine krav om øjeblikkelig og ubetinget frigivelse af alle politiske fanger i Hviderusland (nu mere end 650), herunder Kaliesnikava og Znak, journalister og alle mennesker, der sidder bag tremmer for at udøve deres rettigheder. Hviderusland skal overholde sine internationale forpligtelser og forpligtelser inden for FN og OSCE. EU vil fortsætte dens bestræbelser på at fremme ansvarlighed for de hviderussiske myndigheders brutale undertrykkelse. "

reklame

Læs

Hviderusland

Polen erklærer undtagelsestilstand ved grænsen til Hviderusland midt i migrantstigningen

Udgivet

on

By

Polske grænsevagtsofficerer står vagt ved siden af ​​en gruppe migranter strandet på grænsen mellem Hviderusland og Polen nær landsbyen Usnarz Gorny, Polen 1. september 2021. REUTERS/Kacper Pempel

Polen erklærede undtagelsestilstand i to regioner, der grænser op til Hviderusland i sidste uge efter en stigning i ulovlig migration, som Warszawa har bebrejdet sin nabo, skriver Alan Charlish, Pawel Florkiewicz, Joanna Plucinska, Alicja Ptak, Anna Koper og Matthias Williams, Reuters.

Polen og EU har beskyldt den hviderussiske præsident Alexander Lukashenko for at have tilskyndet hundredvis af migranter til at krydse polsk område for at lægge pres på blokken over sanktioner, den har pålagt Minsk.

reklame

Nødbekendtgørelsen - den første af sin art i Polen siden kommunistisk tid - forbød massemøder og begrænsede folks bevægelser i en 3 km (2 -mile) dyb stribe jord langs grænsen i 30 dage, sagde regeringen.

Hjælpegrupper, der arbejder med migranter, sagde, at der allerede havde været en stigning i polsk politi og pansrede køretøjer i området i de seneste dage, og at de var bekymrede for, at ordren ville begrænse deres arbejde og efterlade flygtninge strandede.

"Atmosfæren er generelt voldsom, der er uniformerede, bevæbnede soldater overalt ... det minder mig om krig," sagde Marta Anna Kurzyniec, bosat i den polske grænseby Krynki, til Reuters

reklame

Polen begyndte i sidste uge at bygge et pigtrådshegn for at dæmme op for migrantstrømmen fra lande som Irak og Afghanistan.

EU indførte økonomiske sanktioner mod Hviderusland efter et omstridt valg i august 2020 og et angreb på oppositionen, og siger, at Lukashenko bevidst har tilskyndet migranter til at krydse ind i Polen, Letland og Litauen i gengældelse.

Hvideruslands udenrigsminister Vladimir Makei gav torsdag skylden for "vestlige politikere" for situationen på grænserne, rapporterede det hviderussiske statslige nyhedsbureau Belta.

"Hviderusland har altid respekteret alle bestemmelserne i vores aftaler til punkt og prikke," sagde Makei til en pressekonference.

Polens præsidentordfører Blazej Spychalski sagde, at situationen på grænsen var "vanskelig og farlig".

"I dag skal vi som Polen, der er ansvarlige for vores egne grænser, men også for Den Europæiske Unions grænser, træffe foranstaltninger for at sikre Polens og (EU) sikkerhed," sagde han.

Rettighedsaktivister har beskyldt polske myndigheder for at nægte tilstrækkelig lægehjælp til strandede migranter. Warszawa siger, at de er Hvideruslands ansvar.

Marysia Zlonkiewicz fra bistandsgruppen Chlebem i Solą (med brød og salt) sagde, at politiet havde bedt dem stoppe deres aktivitet langs grænsen, før undtagelsestilstanden blev annonceret.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending