Slut med os

Hviderusland

'Hviderusland bliver Europas Nordkorea: ikke-gennemsigtig, uforudsigelig og farlig'

Udgivet

on

Sviatlana Tsikhanouskaya, den valgte leder af Hviderusland, der nu bor i eksil, blev inviteret til en drøftelse med medlemmer af Europa-Parlamentets udenrigsudvalg tirsdag (26. maj). 

Mødet fandt sted efter nylige begivenheder i Hviderusland, herunder den hidtil usete tvungen landing af Ryanair-flyvningen i Minsk Hviderusland og de hviderussiske myndigheders tilbageholdelse af journalisten Raman Pratasevich og Sofia Sapega.

Tsikhanouskaya sagde: ”Siden det hårde valg i august 2020 har regimet helt mistet grænserne for acceptabel adfærd. Lad os være ærlige, den tidligere EU-strategi om at vente og se mod det hviderussiske regime fungerer ikke. 

”EU-tilgangen med gradvist forhøjet pres på Lukashenko-regimet har ikke formået at ændre hans adfærd og har kun ført til en voksende følelse af straffrihed og rodet undertrykkelse. 

”Jeg opfordrer Europa-Parlamentet til at sikre, at reaktionerne fra det internationale samfund ikke er begrænset til Ryanair-flyhændelsen. Svaret skal adressere situationen i Hviderusland i sin helhed, ellers vil vi alle stå over for sådanne situationer i fremtiden, Lukashenko gør mit land til Nordkorea i Europa: ikke gennemsigtig, uforudsigelig og farlig. ”

Tsikhanouskaya fremhævede tre andre nylige udviklinger: eliminering af Tutby-medier; døden af ​​den politiske aktivist Vitold Ashurak i fængselsforvaring; og beslutningen om at udsætte den næste nationale afstemning indtil udgangen af ​​2023.

Hviderusland

Hvideruslands oppositionsleder ønsker, at international domstol skal undersøge Lukashenko

Udgivet

on

By

Hviderussisk oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya taler i det tjekkiske senat i Prag, Tjekkiet, den 9. juni 2021. Roman Vondrous / Pool via REUTERS
Hviderussisk oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya taler i det tjekkiske senat i Prag, Tjekkiet, 9. juni 2021. Roman Vondrous / Pool via Reuters

Hvideruslands oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (billedet) opfordrede onsdag den 9. juni til, at der oprettes en international domstol til at undersøge, hvad hun kaldte "forbrydelser" fra præsident Alexander Lukashenkos "diktatur", Reuters.

Lukashenko har holdt et stramt greb om Hviderusland, siden han kom til magten i 1994 og har slået ned på gadeprotester, der begyndte sidste år over et præsidentvalg, som hans modstandere sagde var rigget, så han kunne bevare magten.

Lukashenko, der benægter valgsvindel og afviser kritik af hans menneskerettighedsfortegnelse, forlængede voldsomheden på tirsdag ved at underskrive lovgivning om hårdere straf, herunder fængselsstraffe, for folk, der deltager i protester eller fornærmer statens embedsmænd. Læs mere

"Jeg opfordrer til, at der oprettes en international domstol, der vil undersøge forbrydelserne fra Lukashenkos diktatur tidligere og under valget i 2020," sagde Tsikhanouskaya, der nu er baseret i Litauen, til det tjekkiske senat.

Tsikhanouskaya, der mødte den tjekkiske præsident Milos Zeman og premierminister Andrej Babis under sit besøg i Tjekkiet, gav ingen andre detaljer om hendes forslag.

Hun sagde, at den eneste løsning på situationen i Hviderusland var at afholde frie valg med internationale monitorer.

Tsikhanouskaya var på besøg i Prag inden et topmøde for gruppen af ​​syv avancerede økonomier i Storbritannien i denne uge, hvor Hviderusland forventes drøftet.

Den tidligere sovjetrepublik rasede de vestlige lande i sidste måned ved at beordre en Ryanair-flyvning til land i hovedstaden Minsk og anholde en dissident journalist, der var om bord.

Lukashenko har afvist vestlig kritik over hændelsen og beskyldt vestlige lande for at føre en "hybrid krig" mod ham. USA og Den Europæiske Union forbereder sig på at stramme sanktionerne mod Hviderusland på grund af flyhændelsen. Læs mere

Continue Reading

Hviderusland

Hvideruslands Tsikhanouskaya opfordrer EU, Storbritannien, USA til i fællesskab at lægge pres på Lukashenko

Udgivet

on

By

De Forenede Stater, Storbritannien og Den Europæiske Union bør handle i fællesskab for at lægge mere pres på den hviderussiske præsident Alexander Lukashenko og hans regering, oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (billedet) fortalte Reuters fredag ​​(4. juni), skriver Joanna Plucinska.

Tsikhanouskaya fremsatte bemærkningerne under et besøg i Warszawa, Polen forud for et topmøde mellem de G7-rige lande i Storbritannien i næste uge, hvor hun håber, at spørgsmål, der er rejst af den hviderussiske opposition, vil blive behandlet. Hviderusland har skudt den internationale dagsorden op, siden den tvang en Ryanair-flyvning over sit luftrum og arresterede en oppositionsjournalist i sidste måned.

"Presset er stærkere, når disse lande handler i fællesskab, og vi opfordrer [Det Forenede Kongerige, USA, Den Europæiske Union og Ukraine. De er nødt til at handle i fællesskab, så deres stemme bliver højere," sagde Tsikhanouskaya.

Frankrig har sagt, at det gerne vil invitere Hviderussisk opposition til G7-topmødet, hvis værtsland Storbritannien er enig. Storbritannien har sagt, at der ikke er planer om at invitere yderligere delegationer, men at Hviderusland vil blive drøftet.

Tsikhanouskaya sagde, at hun ikke var blevet inviteret til topmødet, men forventede, at Hviderusland ville blive drøftet der.

Storbritannien, USA og Den Europæiske Union indførte alle forbud mod og fryser aktiver på nogle af Hvideruslands embedsmænd efter et valg sidste år, som oppositionen siger var rigget.

Siden Ryanair-hændelsen har vestlige lande afskrækket deres flyselskaber fra at flyve over Hviderusland og sagt, at de vil tage andre skridt, såsom at udelukke hviderussiske flyselskaber og tilføje flere navne til deres sortlister.

Nogle oppositionspersoner har opfordret til stærkere foranstaltninger, der vil have indflydelse på den samlede hviderussiske økonomi, såsom restriktioner på importen af ​​mineraler eller olie fra Hviderusland.

Continue Reading

Luftfart / flyselskaber

EU forbyder hviderussiske luftfartsselskaber fra sit luftrum og lufthavne

Udgivet

on

Rådet besluttede i dag (4. juni) at styrke de eksisterende restriktive foranstaltninger over for Hviderusland ved at indføre et forbud mod overflyvning af EU-luftrum og adgang til EU-lufthavne for hviderussiske luftfartsselskaber af enhver art.

EU-lande nægter hviderussiske luftfartsselskaber (og markedsføringsselskaber, der har en codeshare med et hviderussisk luftfartsselskab) tilladelse til at lande i, starte fra eller overflyve deres territorier.

Dagens beslutning følger op på Det Europæiske Råds konklusioner den 24. og 25. maj 2021, hvor EU-stats- og regeringschefer kraftigt fordømte den ulovlige tvangslanding af en Ryanair-flyvning i Minsk den 23. maj 2021, der truer luftfartssikkerheden.

Nedrivningen af ​​Ryanair-flyvningen i Minsk blev udført med den udtrykkelige hensigt at tilbageholde journalisten Raman Pratasevich, der har været kritisk over for Lukashenkos regime og hans kæreste Sofia Sapega.

Rådet vurderer også mulige yderligere lister over personer og enheder på baggrund af den relevante sanktionsramme og yderligere målrettede økonomiske sanktioner.

Continue Reading
reklame

Twitter

Facebook

reklame

trending