Følg os

Bangladesh

Desinformationskampagne mod Bangladesh: Sætter rekorden lige

DEL:

Udgivet

on

En smædekampagne har været i gang i udlandet i temmelig lang tid for at miskreditere Bangladeshs regering, især før den vestlige verden - skriver Syed Badrul Ahsan. Sådanne forsøg bliver gjort af elementer, som i den seneste tid på mere end én måde udtrykte deres utilfredshed over de tiltag, som myndighederne i Bangladesh havde taget til at bringe de lokale bengalske kollaboratører af den pakistanske hær i 1971 for retten for deres deltagelse i folkedrabet. af hæren i de ni måneder af Bangladeshs befrielseskrig.

At dømme ud fra disse forsøg såvel som andre på at male Bangladesh i de forkerte farver over de forbrydelser, der angiveligt er begået af myndighederne i Dhaka, kunne man forestille sig, at Bangladesh i dag er i grebet af et blikpotte-diktatur, ja af et rodfæstet autokrati, der har påtvunget sig selv. landet gennem ren og skær våbenmagt frem for at overtage magten gennem folketingsvalg.

Desinformationen har taget til i de seneste måneder, som det kan ses af det pres, som oversøiske regeringer og organisationer udøver på regeringen for at sikre et frit og retfærdigt valg i januar næste år. En del af desinformationen har at gøre med de almindelige valg i 2014 og 2018, hvor Awami League blev returneret til magten gennem en udøvelse af den folkelige stemme. Man vil ikke argumentere for, at valget var perfekt, at alt gik glat.

Man kan dog ikke andet end at gøre det kendt for folk uden for Bangladesh, at den politiske opposition ved valget i 2014 afviste at deltage i øvelsen. Det førte til, at 153 kandidater fra Awami Ligaen blev returneret til parlamentet ubestridt. De resterende 147 pladser (Bangladesh har et 300-sæders parlament, med yderligere 50 reserverede sæder til kvinder) blev bestridt af Awami League og mindre partier, som deltog i valget. Og alligevel er der blevet spredt falsk information om, at valget ikke var retfærdigt.

Hvilket fører os til valget i 2018. Man anerkender bestemt, at afstemningen rejste nogle spørgsmål både herhjemme og i udlandet, men at antyde, at det var et midnatsvalg, hvor stemmer blev proppet i stemmeurnerne af tilhængere af dommen Awami League, strækker godtroenhed. På trods af oppositionens påstande om, at valget blev stjålet, har der ikke været beviser fra dens side, der understøtter dets argumenter. Desuden er der ikke indgivet nogen stævning til retsvæsenet, der protesterer mod resultatet af valget. Sådanne klager for loven er standardpraksis i lande, hvor der er mistanke om stemmesvig. Der blev ikke registreret sådanne klager i Bangladesh.

Desinformation mod Bangladesh er bestemt ikke et nyt fænomen. I 2013, da sikkerhedsstyrker udstødte en pøbel, samlet i hovedstaden Dhaka af det islamistiske tøj Hefazat-e-Islam, en som forstyrrede det offentlige liv og truede lov og orden, blev den givet ud af såkaldte menneskerettighedsorganer kendt for deres regeringsfjendtlig holdning om, at hundredvis af Hefazat-tilhængere var blevet dræbt og deres lig dumpet i kloakrør og afløb. Undersøgelser udført af administrationen fandt ingen lig og derfor intet bevis for en sådan insinuation. Og alligevel blev løgnen taget op i udlandet for at male Bangladesh som en stat, hvor politisk uenighed bliver skåret kort.

Man skal lidt tilbage i tiden. For omkring et årti siden gik Bangladeshs regering gennem oprettelse af særlige tribunaler i opgaven med at bringe 1971-samarbejdspartnerne fra den pakistanske hær for retten på anklager om medvirken til folkedrabet begået af soldaterne. Et enormt ramaskrig var resultatet i Vesten, især fra tilhængere af Jamaat-e-Islami. Desinformationen var enkel: at retssagerne ikke var retfærdige, og at internationale standarder ikke blev fulgt i retsforfølgningen af ​​de anklagede.

reklame

Det var en afvigelse fra sandheden. Desuden overså krigsforbrydernes forsvarere omhyggeligt og bevidst fakta --- at de anklagede åbent og stolt havde engageret sig i at orkestrere drabene på et stort antal bengalere, herunder snesevis af intellektuelle, gennem hele krigen i 1971, at en hele bevismateriale vidnede om deres skyld. Disse samarbejdspartnere blev retfærdige i Bangladesh, men deres oversøiske venner ignorerede eller bevidst undertrykte registreringen af ​​deres tidligere ugerninger.  

Desinformation har taget en bizar form, med forslag, der flyver rundt om forbrydelser mod menneskeheden, der er blevet hengivet af regeringen, siden den blev valgt til embedet ved valget i december 2008. Når en regering etableret med folkelig samtykke påtager sig operationer for at sikre borgernes og statens sikkerhed, er det ikke en forbrydelse. Hvis spørgsmålet vedrører 'forsvundne mennesker, vil der naturligvis være bekymringer. Hvis en borger forsvinder af en statslig instans, bliver det regeringens moralske ansvar at sikre, at de, der er forsvundet, bliver genoprettet og bragt hjem. Man forventer, at Bangladeshs regering vil gå seriøst og kraftfuldt ind i at tage sagerne op for dem, der er forsvundet, og sikre sig, at deres familiers klagende råb bliver hørt.

Når det er sagt, er det faldet menneskerettighedsorganisationer i udlandet ind at undersøge sager om, hvor mange mennesker der er forsvundet af offentlige myndigheder, hvor mange der forsvandt af egen drift, og hvor mange af de forsvundne der kom hjem? Forespørgsler om de fortsat savnede er i gang i landet. En besynderlig påstand her er, at sikkerhedsstyrkerne i Bangladesh modtager ordrer fra Awami League-regeringen. Men burde det ikke være reglen? Hvor ellers har sikkerhedsstyrkerne deres ordrer fra, i et hvilket som helst land?

Nu til et andet aspekt af desinformationskampagnen. At rette anklagen om, at medierne i Bangladesh ikke har frihed til at engagere sig i uafhængig rapportering, er en anden usandhed, som visse elementer herhjemme og i udlandet har beskæftiget sig med. Man er simpelthen nødt til at gennemgå artiklerne i aviserne og observere tenoren af ​​tv-talkshows om national politik for at forstå de løgne, der bliver udtrykt i udlandet om mediefrihed i landet.

Det er indlysende, at de, der muntert har ført deres kampagne med desinformation om politiske realiteter i Bangladesh, har ignoreret sådanne historiske sandheder som det nationale krav om at få landet tilbage på sporet af autentisk historie. I seksogtyve år, i 1975-1996 og 2001-2006, forblev Bangladesh i grebet af militært og kvasi-militært styre. Det var en periode, hvor nationens historie blev ofre for kræfter, der var fast besluttet på at presse landet ind i en illiberal og fælles form. I de sidste mange år har indsatsen derfor været rettet mod en genoprettelse af historien på baggrund af sekulært demokrati.

Regeringen har i de sidste fjorten år slået hårdt ned på islamistiske militante. Det er fortsat fokuseret på at fjerne rester af sådanne elementer gennem uophørlige operationer fra sikkerhedsstyrkerne i hele landet. Sådanne sandheder er omhyggeligt skjult eller overset af dem, der producerer og formidler desinformation mod Bangladesh. Igen har en del af desinformationskampagnen haft at gøre med flytningen af ​​dele af Rohingya-flygtningebefolkningen til Bhashan Char fra de overfyldte lejre i Cox's Bazar. Kritikken har forholdt sig til flygtningenes såkaldte usikkerhed, isolation og sårbarhed over for naturens raseri. Og alligevel er rohingyaerne i Cox's Bazar og Bhashan Char, mere end en million af dem, blevet passet med rettidig omhu og overholdelse af humanitære principper af de bangladeshiske myndigheder.

Bangladesh bliver ikke administreret af et autoritært regime, men af ​​en regering, som kæmper mod dæmoner, der er samlet omkring det og landet. Følelsen, en troværdig sådan, er vokset i landet, at denne desinformationskampagne, der kommer i takt med insisteren på retfærdige valg fra vestlige regeringer, kun er en subtil, omhyggeligt orkestreret kampagne for at få regeringen ledet af premierminister Sheikh Hasina fra magten. .

Ingen regering er perfekt. Intet land er paradis. Ingen lader, som om alt er rigtigt med Bangladesh. I lige så høj grad bør ingen drage den konklusion, at alt er galt med landet.

Og her er det sidste punkt. Intet land med selvværd, og på trods af alle de trængsler, det går igennem, vil tillade, at propaganda dannet og offentliggjort i udlandet underminerer dets politik og dets forfatningsmæssige grundlag. 

Forfatteren Syed Badrul Ahsan er en London-baseret journalist, forfatter og analytiker af politik og diplomati. 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending