Følg os

Armenien

AZERBAJJAN-ARMENIEN Fredstraktat er langt væk i horisonten

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Konflikten mellem Armenien og Aserbajdsjan har været en stor udfordring for sikkerheden og udgjort hindringer for regional økonomisk og politisk integration i Sydkaukasus. Den anden Karabakh-krig i slutningen af ​​2020 afsluttede besættelsen af ​​størstedelen af ​​de aserbajdsjanske territorier og åbnede nye horisonter for regional økonomisk integration og stabilitet. Ved at underskrive den trilaterale erklæring den 9. november 2020 mellem Aserbajdsjan, Armenien og Den Russiske Føderation, som afsluttede den anden Karabakh-krig, blev parterne enige om at støtte efterkrigstidens fredsbestræbelser og økonomisk udvikling - skriver Shahmar Hajiyev, seniorrådgiver ved Center of Analysis af internationale relationer.

De sidste to år var den mest dynamiske periode for fredsforhandlinger mellem de to sydkaukasiske lande, da præsidenten for Republikken Aserbajdsjan Ilham Aliyev og den armenske premierminister Nikol Pashinyan mødtes på forskellige platforme for at diskutere mange kontroversielle spørgsmål og opnå den længe ventede underskrivelse af en fredsaftale. Den sidste trilateral møde mellem den aserbajdsjanske præsident Ilham Aliyev, den armenske premierminister Nikol Pashinyan og formanden for Det Europæiske Råd Charles Michel blev afholdt i Bruxelles, hvor parterne udvekslede synspunkter om normalisering af deres forbindelser, fortsættelse af forhandlinger om fredsprocessen, afgrænsning af grænser, åbning af transportkommunikation, tilbagetrækning af armenske militærenheder fra Aserbajdsjans territorier og afvæbning af ulovlige militærafdelinger. Ved at analysere dynamikken i forhandlingerne mellem Armenien og Aserbajdsjan er det muligt at bemærke, at på trods af nogle fremskridt med hensyn til spørgsmål som afgrænsning af grænser og genåbning af transportruter, er den endelige fredsaftale mellem parterne stadig uhåndgribelig efter den seneste udvikling i regionen.

Det er værd at bemærke, at den gensidige anerkendelse af hinandens suverænitet og territoriale integritet og bekræftelse af fraværet af territoriale krav mod hinanden er to hovedprioriteter for Baku. Ifølge den armenske premierminister Nikol Pashinyan "Jerevan anerkender Aserbajdsjans territoriale integritet, som omfatter Nagorno-Karabakh, forudsat at sikkerheden for dens armenske befolkning er sikret". Men separatiststyret i Karabakh modsatte sig åbenlyst Nikol Pashinyans beslutning og fordømte ham endda for at sige det. Mærkeligt nok forstyrrer den sag, som Armenien fremlagde på FN's Sikkerhedsråds møde i august, også fredsforhandlinger og støtter revanchistiske styrker i Karabakh. Faktisk har Armenien udnyttet Lachin-vejen i to år efter krigen til at infiltrere militært personel sammen med ammunition, landminer og terrorgrupper.

Desuden fastholder Aserbajdsjan sit tilbud om at bruge Aghdam-ruten til forsyninger til Karabagh-regionen. Aserbajdsjans Røde Halvmåne-forening sendte en humanitær nødhjælpskonvoj bestående af 40 tons melprodukter fra Baku til Aghdam-distriktet i Karabakh-regionen, men separatisterne nægtede at modtage hjælp via Aghdam-Khankendi-vejen. Kun humanitær bistand sendt af det russiske Røde Kors via Aghdam-Khankendi vejen blev accepteret af separatistregimet i Karabakh. Som nævnt af assistenten for Aserbajdsjans præsident, Hikmat Hajiyev, "vilde det russiske Røde Kors hjælpeleverancer gå via Aghdam-vejen 'i koordination' med Aserbajdsjans Røde Halvmåne Society". '

En anden kontroversiel begivenhed skete den 9. september 2023, da separatistregimet i Karabakh ulovligt afholdt en såkaldt "præsidentvalg". Fire af de fem parlamentariske styrker – Free Homeland, Ardarutyun (Retfærdighed), Dashnaktsutyun og Artsakhs Demokratiske Parti – har nomineret statsminister Samvel Shahramanyan, som blev separatiststyrets nye præsident. Aserbajdsjan fordømte ulovlige valg i Karabakh, da det er en klar krænkelse af landets suverænitet og territoriale integritet Afholdelse af "ulovlige valg" i Karabakh-regionen i Aserbajdsjan er i modstrid med de grundlæggende principper i OSCE, FN-pagten og international lov.

Umiddelbart efter ulovlige valg vil mange internationale organisationer og lande verden over, såsom Organisationen for Islamisk Samarbejde (OIC), Organisationen af ​​Turkiske Stater (OTS), EU, Europarådet, samt Storbritannien, USA, Ungarn, Rumænien, Pakistan, Türkiye, Georgien, Ukraine, Moldova og så videre anerkendte ikke de såkaldte "præsidentvalg" i Karabakh. For eksempel Den Europæiske Union  erklærede, at den ikke anerkender de forfatningsmæssige og juridiske rammer, inden for hvilke det såkaldte "præsidentvalg" i Khankendi/Stepanakert (Nagorno-Karabakh) den 9. september 2023 blev afholdt. Desuden under en pressebriefing, State Department Talsmand Matthew Miller sagde, at USA ikke anerkender Karabakh som "en uafhængig og suveræn stat", og dermed ikke anerkender resultaterne af de såkaldte præsidentvalg, der blev annonceret i løbet af de sidste par dage. Han fortsatte med at udtale, at "USA vil fortsat kraftigt at støtte Armeniens og Aserbajdsjans indsats for at løse udestående spørgsmål gennem direkte dialog."

I øjeblikket er fredsforhandlingerne mellem Armenien og Aserbajdsjan i en blindgyde efter Armeniens premierminister Nikol Pashinyan lykønskede befolkningen i den såkaldte "Artsakh" i anledning af uafhængighedsdagen. På den ene side anerkendte den armenske premierminister Aserbajdsjans territoriale integritet og suverænitet. På den anden side lykønsker han det separatistiske regime, han er imod Aserbajdsjans territoriale integritet og suverænitet. En så kontroversiel tilgang til fredsprocessen forstyrrer således tilliden og kan tilskynde til en ny krig i regionen.

reklame

På baggrund af en sådan udvikling er Armenien allerede begyndt at koncentrere styrkerne nær grænsen mellem de to lande og i Karabakh. Efter Armenien og Indien underskrev militære aftaler med det formål at bevæbne den armenske hær med tunge våben blev våbensending fra Indien til Armenien transporteret via Iran. Våbenaftalen omfattede betydelige eksportordrer af Pinaka multi-barrel raketkastere (MBRL), panserværnsmissiler, raketter og ammunition til en værdi af US $250 millioner. Sådanne dødbringende våben værner om revanchistiske ideer i Armenien og truer den regionale sikkerhed.

Det er forståeligt, at revanchistiske grupper i Armenien stadig mener, at konflikten ikke er overstået, og Armenien skal protektionere på tværs af territorier under separatisternes kontrol. Ved at gøre det sigter de på at bygge den "gråzone", som er uacceptabel for Aserbajdsjan. Denne taktik omfatter støtte til separatiststyret i Karabakh politisk, økonomisk og militært, og samtidig fortsætte samtaler med Aserbajdsjan uden nævneværdigt resultat. En sådan taktik udgør den største udfordring for fredsforhandlingerne og kan ikke forhindre fremtidig konflikteskalering i regionen. For at konkludere, har normaliseringen af ​​forholdet mellem Armenien og Aserbajdsjan betydelige økonomiske fordele for hele regionen. Hvis Armenien er interesseret i at underskrive en fredsaftale på grundlag af den gensidige anerkendelse af hinandens suverænitet og territoriale integritet, så bør Jerevan stoppe politisk manipulation. Konfliktløsning vil skabe nye muligheder for regional økonomisk integration og øget forbindelse

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending