Følg os

Albanien

Albanien og Aserbajdsjan sigter mod at udvide de bilaterale forbindelser

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Besøget af præsidenten for Republikken Aserbajdsjan Ilham Aliyev i Republikken Albanien den 15. november 2022 var præsident Aliyevs første statsbesøg i Tirana. Det officielle besøg kan karakteriseres som at åbne en ny side i de bilaterale forbindelser mellem to lande. Det er værd at bemærke diplomatiske forbindelser mellem Republikken Aserbajdsjan og Republikken Albanien blev etableret den 22. september 1993, og i løbet af de sidste 30 år har to lande samarbejdet på forskellige områder som kultur, handel, sikkerhed og energi. De politiske kontakter mellem Baku og Tirana er også på et højt niveau, da Albanien altid har støttet Aserbajdsjans suverænitet og territoriale integritet. Specifikt har den albanske holdning til Karabakh-spørgsmålet dannet rygraden for at udvide de bilaterale forbindelser mellem Baku og Tirana, skriver Shahmar Hajiyev, seniorrådgiver, Center for Analyse af Internationale Relationer.

Hvad angår de økonomiske forbindelser, skal det bemærkes, at handelsomsætning mellem to lande steget med 2.78 gange, inklusive import med 2.69 gange og eksport med 3.14 gange fra januar til september 2022. Der er potentiale for at uddybe de bilaterale relationer, derfor åbner statsbesøget nye muligheder for at styrke den politiske dialog på højt niveau og åbne den Aserbajdsjans ambassade i hovedstaden Tirana.

Under besøget i Tirana drøftede præsident Ilham Aliyev med præsident Bajram Begaj bilateralt samarbejde inden for energi, infrastruktur, turisme, landbrug og industri. Til dette formål er Tirana interesseret i at uddybe det økonomiske samarbejde med Baku, især i energisektoren. Albanien er et land med begrænset naturgasproduktion, og landet er næsten helt afhængigt af vandkraft til sin elforsyning. Landet producerer en lille mængde gas, mest brugt i olieproduktion og raffineringsindustrien. Så energisektoren i Albanien er hovedsageligt afhængig af vandkraft og import af fossile brændstoffer. Men Tirana er meget interesseret i at udvikle naturgassektoren som i marts 2021 underskrev de amerikanske virksomheder Excelerate Energy LP og ExxonMobil LNG Market Development Inc. et "memorandum of Understanding" med den albanske regering om at gennemføre en feasibility-undersøgelse for den potentielle udvikling af et flydende naturgasprojekt i Vlora, bestående af en LNG importterminal, ombygning eller udvidelse af det eksisterende Vlora termiske kraftværk og etablering af LNG-distribution i lille skala.

Da landet ser frem til at støtte sin energisikkerhed på lang sigt, ønsker Albanien at diversificere sin energiforsyning ved at bruge vedvarende energi, LNG og rørledningsnaturgas. En anden vigtig kilde til naturgasforsyning kunne således være aserbajdsjansk naturgas via Trans Adriatic Pipeline (TAP), som er den europæiske del af den sydlige gaskorridor (SGC). Det er værd at bemærke, at Albanien samarbejder med succes med Aserbajdsjan inden for rammerne af det interregionale SGC-projekt. Som bemærket af Præsident Begaj: “Samarbejde på energiområdet er en væsentlig retning for hans land. Implementeringen af ​​TAP-projektet er af strategisk betydning, og begge lande har med succes samarbejdet om denne sag”. Det skal understreges, at "mellemstatslig aftale on TAP project” blev underskrevet blandt Albanien, Italien og Grækenland i februar 2013, og den banebrydende ceremoni blev afholdt den 17. maj 2016. De kommercielle aktiviteter startede i slutningen af ​​2020. Ud over at nyde godt af sine transitmuligheder inden for rammerne af den TAP-projektet, har implementeringen af ​​projektet nødvendigvis bidraget til udvidelsen af ​​beskæftigelsesfrekvensen i Albanien. Desuden gav projektet en stigning i BNP og budgetindtægter for Albanien.

Den 6. juli 2021 blev Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, det albanske ministerium for infrastruktur og energi og Albgaz Sh.a. underskrevet a Samarbejds- og afleveringsaftale på Fier Syd Anlægget. TAP vil designe, anskaffe og konstruere Fier-gasudgangspunktet, en investering på flere millioner euro i landet. Det nye anlæg er en væsentlig milepæl for Albaniens forgasning, da det vil muliggøre et sammenkoblingspunkt mellem TAP-transportsystemet og fremtidig gasinfrastruktur i Albanien.

I mellemtiden er Albanien også interesseret i Aserbajdsjans aktive deltagelse i landets forgasningsproces. Drøftelser mellem de aserbajdsjanske og albanske regeringer om Aserbajdsjans statsolieselskabs (SOCAR) deltagelse i udviklingen af ​​Albaniens energiinfrastruktur har fortsat i lang tid. I denne forstand underskrev Albanien og Aserbajdsjan en foreløbig aftale aftale i december 2014 for at samarbejde om at udvikle et albansk gasnet, og SOCAR planlagde at udarbejde en feasibility-undersøgelse af en albansk og montenegrinsk gasinfrastrukturplan. Senere underskrev Albanien og Aserbajdsjan en "Memorandum of Understanding at yde samarbejde i udviklingen af ​​en masterplan for Albaniens forgasning”.

I lyset af udviklingen i Albanien, vicepremierminister og minister for infrastruktur og energi Belinda Balluku annonceret på sociale netværk, at " Meget snart detaljer om planerne for den nærmeste fremtid med SOCAR, en af ​​verdens ekspertisevirksomheder inden for gas." Alt det førnævnte bekræfter, at TAP-rørledningen understøtter energisikkerheden i alle involverede lande. Rørledningen understøtter forgasning og muligheden for at udvikle et underjordisk naturgaslager i Albanien. Derudover kan TAP-rørledningen udgøre et udgangspunkt til den planlagte Ionian Adriatic Pipeline (IAP) for at forbinde til markederne i Kroatien, Albanien, Montenegro, og Bosnien-Hercegovina.

reklame

I sidste ende var mødet mellem aserbajdsjanske og albanske præsidenter meget frugtbart for begge lande, da statsbesøget giver et frisk og stærkt skub i den fælles udvikling og velstand. Succesfuldt samarbejde vil fortsætte med ny dynamik inden for energi, infrastruktur, turisme, landbrug og industri i 2023. Sidst, men ikke mindst, er SOCARS' deltagelse i energiprojekter i Albanien interessant for Aserbajdsjan at udvide sin gaseksports geografi. For Albanien er aserbajdsjansk naturgas meget vigtig for landets langsigtede energisikkerhed.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending