Følg os

Afrika

Frankrig anklaget for 'stadig at kontrollere' nogle af sine tidligere kolonier i Afrika

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Frankrig er blevet beskyldt for "hemmeligt at udøve kontrol" over frankofoniske afrikanske lande, siden de formelt opnåede frihed.

Det franske kolonimøde i Vestafrika var drevet af kommercielle interesser og måske i mindre grad en civiliserende mission.

Ved slutningen af ​​Anden Verdenskrig gjorde de koloniserede folk i det franske Vestafrika opmærksom på deres utilfredshed med det koloniale system.

reklame

Fra 2021 bevarer Frankrig stadig den største militære tilstedeværelse i Afrika af nogen tidligere kolonimagt.

Frankrig opretholder en stram kvælertag i frankofonisk Afrika, både for at tjene sine interesser og for at opretholde en sidste bastion af kejserlig prestige.

Frankrig beskyldes for at have tvunget afrikanske lande til at foretrække franske interesser og virksomheder inden for offentlige indkøb og offentlige tilbud.

reklame

Det hævdes, at et sådant eksempel på, hvor Frankrig stadig siges at udøve en usund kontrol i Afrika, er Mali, der faldt under fransk kolonistyre i 1892, men blev fuldstændig uafhængig i 1960.

Frankrig og Mali har stadig en stærk forbindelse. Begge er medlemmer af Organization internationale de la Francophonie, og der er over 120,000 maliere i Frankrig.

Men den har argumenteret for, at aktuelle begivenheder i Mali igen har sat fokus på det ofte turbulente forhold mellem de to lande.

Efter al den seneste turbulens er Mali, der i øjeblikket ledes af en ny midlertidig leder, først nu lige begyndt at komme på benene igen, omend meget langsomt.

Det ser imidlertid ud til, at Det Økonomiske Fællesskab i Vestafrikanske Stater (ECOWAS), FN og Den Afrikanske Union - og især Frankrig - ikke har travlt med at anerkende Assimi Goita, den tidligere midlertidige næstformand og nuværende overgangsleder i Mali, som legitim kandidat til kommende præsidentvalg på trods af en afgørelse tilsyneladende modsat af Malis forfatningsdomstol.

De franske medier har ofte kaldt oberst Goita som "chefen for juntaen", og "lederen af ​​militærjuntaen" og den franske præsident Emmanuel Macron beskrev majkuppet, som Goita førte, som et "kup inden for et kup".

Spændingerne mellem de to lande intensiveredes, da Mali for nylig tilkaldte Frankrigs ambassadør i landet for at registrere sin "indignation" ved præsident Macrons seneste kritik af landets regering.

Dette skete efter, at præsident Macron foreslog, at Malis regering "ikke engang virkelig var en"-på grund af det Goita-ledede kup i Mali i maj. Ordkrigen fortsatte, da præsident Macron opfordrede Malis regerende militær til at genoprette statsmyndigheden i store områder af landet, som han sagde var blevet opgivet i lyset af det væbnede oprør.

Oberst Goita indsatte en civilledet midlertidig regering efter det første kup i august sidste år. Men han afsatte derefter lederne af denne regering i maj ved et andet kup.

Dette kommer også på baggrund af vold i Sahel, et bånd af tørt land, der grænser op til den sydlige kant af Sahara -ørkenen, som er intensiveret i de seneste år trods tilstedeværelsen af ​​tusinder af FN, regionale og vestlige tropper.

De nuværende politiske ændringer i Mali har tiltrukket sig stor international opmærksomhed, men ifølge Fernando Cabrita skal spørgsmål af en anden art også behandles.

Fernando Cabrita er en portugisisk advokat, ekspert i folkeret, medstifter af advokatfirmaet SOCIEDADE DE ADVOGADOS. Fernando Cabrita har skrevet for flere regionale, nationale og udenlandske aviser og har en bred erfaring inden for international civilret.

Han hævder, at disse omfatter at spørge, hvad der er landets fremtid med hensyn til fred og sikkerhed, hvilke politiske beslutninger, der vil styrke Malis position generelt og positionen for dens nuværende midlertidige leder i særdeleshed.

I et interview med dette websted gav Cabrita sin vurdering af de seneste begivenheder i det vestafrikanske land, især ud fra det juridiske synspunkt.

Han minder om, at den maliske overgangspræsident, Bah Ndaw, og hans premierminister, Moctar Ouane, i maj 2021 blev anholdt af medlemmer af de væbnede styrker, da Goita, dengang vicepræsident, mistænkte dem for at have saboteret overgangsprocessen (angiveligt under fransk indflydelse).

Bah Ndaw og Moctar Ouane trådte tilbage, og magten flyttede til Goita, en ung malisk leder, der deler det, der ses som en stærk anti-fransk stemning, der har været stigende i Mali i lang tid.

Cabrita siger, at en sådan ændring i Malis politiske landskab ses som "ubehagelig" for Frankrig, den mangeårige "partner" for Mali og dets tidligere kolonimester.

Han hævder, "Frankrig har hemmeligt udøvet kontrol over frankofoniske afrikanske lande, siden de formelt opnåede frihed".

Han nævner Frankrigs Operation Barkhane som et middel for Paris til at opretholde "en betydelig militær styrke" i regionen.

I juni begyndte Paris at omorganisere sine styrker indsat i Sahel under Operation Barkhane, blandt andet ved at trække sig ud af de nordligste baser i Mali ved Kidal, Timbuctu og Tessalit. Totalt antal i regionen skal reduceres fra 5,000 i dag til mellem 2,500 og 3,000 i 2023.

Cabrita siger, at nu hvor Barkhane bliver til en mindre mission, er Paris "desperat efter at styrke sin indflydelse med politiske midler."

Ved hjælp af medierne siger han, at nogle vestlige lande, ledet af Frankrig, har forsøgt at udvande oberst Goïtas politiske magt ved at fremstille ham som en "ulovlig" eller ukvalificeret leder.

Ifølge Cabrita er sådanne angreb imidlertid grundløse.

Han siger, at overgangscharteret, der blev underskrevet i september 2020, at, siger Cabrita, ofte bruges til at underminere Goitas legitimationsoplysninger, "ikke kan anerkendes som et dokument med nogen juridisk kraft, da det blev vedtaget med en række alvorlige uregelmæssigheder."

Han sagde, ”chartret strider mod Malis forfatning, og det blev ikke ratificeret gennem passende instrumenter. Som sådan er det afgørelser truffet af forfatningsdomstolen, der bør have forrang frem for alle andre. ”

Den 28. maj 2021 erklærede forfatningsdomstolen i Mali oberst Goïta som statsoverhoved og præsident for overgangsperioden, hvilket gjorde ham til leder af country de jure.

En anden faktor, der understøtter Goitas legitimitet, siger Cabrita, er det faktum, at det nationale samfund og internationale aktører anerkender ham (Goita) som repræsentant for Mali.

Ifølge de seneste meningsmålinger stiger Goitas vurderinger blandt Malis offentlighed opad, hvor folk godkender hans beslutsomhed om at afslutte den nuværende vold i landet og levere demokratiske valg i overensstemmelse med den aftalte tidsplan.

Cabrita udtaler: "Goitas popularitet blandt folket gør ham til den mest passende kandidat til stillingen som landets præsident."

Men vil Goita være berettiget til at deltage i det kommende præsidentvalg, der er planlagt til februar? Cabrita insisterer på, at han skulle få lov at stå.

”Selv om chartrets artikel 9 forbyder præsidenten for overgangsperioden og stedfortræderen at deltage i præsident- og parlamentsvalg i afslutningen af ​​overgangsperioden, forlader ugyldigheden af ​​dette dokument og dets interne modsætninger alt det vigtige afgørelser til forfatningsdomstolen. 

"På grund af det faktum, at overgangs chartret er et forfatningsstridig dokument, kan dets bestemmelser ikke begrænse nogens borgerrettigheder, herunder Goita."

Malis forfatning, der dateres til 199 og fortsat anvendes i landet, definerer procedurer, betingelser og nominering af kandidater til præsidentvalg.

Cabrita tilføjede: ”Artikel 31 i forfatningen siger, at hver kandidat til posten som republikkens præsident skal være en maliansk statsborger efter oprindelse og også have alle sine borgerlige og politiske rettigheder. Så på grundlag af dette (det vil sige forfatningen) har Goïta ret til at stille op som kandidat til præsidentvalget i Mali.

"Hvis han får lov til at stille op som præsident, vil det markere starten på et nyt kapitel for alle frankofoniske afrikanske lande, ikke kun Mali."

Libyen

Overvejelser om fiaskoerne i de libyske forhandlinger i Genève og videre

Udgivet

on

Libyere må selv arbejde på at genoprette den for længst tabte enhed i vores nation. Eksterne løsninger vil kun forværre vores lands allerede usikre tilstand. Det er på tide at afslutte rækken af ​​fiaskoer, der har plaget sammenbruddet af forhandlinger og bringe det libyske hjemland tilbage til en legitimitetstilstand, skriver Shukri Al-Sinki.

Kravet om at bringe Libyen tilbage til forfatningsmæssig legitimitet, som den sidst blev nydt i landet i 1969, er en ægte rettighed for nationen. Det er en vanskelig situation at genvinde et stjålet system med garanterede rettigheder og ikke en persons kamp om at genvinde sin trone. At vende tilbage til forfatningsmæssig legitimitet betyder at vende tilbage til den situation, som libyerne nød før 1969's statskup. Ideen i sig selv er ikke ny. Libyernes ønske om at vende tilbage til sin oprindelige forfatning og med det, genoprette monarkiet, blev først introduceret på en konference i 1992 i London, deltaget af repræsentanter for den internationale presse samt flere højt profilerede politiske personligheder.

I tråd med folkets ønske har prins Muhammad, kronprinsen bosat i London, ikke offentliggjort sig selv, og han vil heller ikke fremstå som aspirant på tronen, før de modstridende fraktioner i det libyske samfund er enige om et kompromis. Kun folket kan udråbe ham til en legitim hersker. Dette er arven fra familien Senussi, som prins Muhammad har lovet at ære. Kilden til familiens styrke er netop i, at den står i lige afstand fra alle parter i Libyen, i en neutral position. Det er den slags lederskab, som libyere kan søge tilflugt til, hvis konflikter intensiveres.

reklame

”Jeg ved, min søn, at vores Senussi -familie ikke tilhører en enkelt stamme, gruppe eller fest, men alle libyere. Vores familie var og bliver et stort telt, som alle mænd og kvinder i Libyen kan søge ly under. Hvis Gud og dit folk vælger dig, så vil jeg have, at du tjener som en konge for alle mennesker. Du bliver nødt til at styre med retfærdighed og retfærdighed og være til hjælp for alle. Du bliver også nødt til at være landets sværd, når du har brug for det, og forsvare vores hjemland og islams lande. Respekter alle lokale og internationale pagter. ”

Tiden er inde til, at Libyen kommer sig efter en længere periode med strabadser. Den virkelige løsning på alle vores eksisterende opdelinger, krige og konflikter ligger i et landsdækkende projekt, der har sin legitimitet ud fra den arv, som vores grundlæggere efterlod. Uafhængigt af eksternt pres og internt pålagte planer for de få, må vi arbejde sammen om at genoprette selve legitimiteten.

Vi er nødt til at affinde os med, at stridende parter ikke vil give efter for hinandens anmodninger af egen vilje og sandsynligvis vil fortsætte med at kæmpe. Dette truer hele vores hjemlands eksistens. Måske kunne en lettere acceptabel og ikke-partisk leder, der er fri for stammeformede og regionale tilhørsforhold, tilbyde midlet. En person med god status og moralske værdier, der stammer fra en familie valgt af Gud selv. En familie af både religiøs og reformistisk arv, hvis forfader, kong Idris, opnåede en af ​​de største bedrifter i Libyens historie: vort lands uafhængighed. Al-Senussi-arven er en af ​​nationalisme og kamp for folket.

reklame

Vi må overvinde dem, der blander sig med Libyens fremtid i håb om at lægge deres hænder på vores nationale ressourcer, udnytte personlig fordel eller håbe at favorisere udenlandske dagsordener og pålægge autoritære styreformer. Vi er nødt til at afvise den yderligere forlængelse af overgangsperioden, så vi ikke risikerer at invitere flere muligheder for tvister og bringe uberettiget fare tilbage til Libyen. Vi har fået nok af at spilde landets ressourcer såvel som folkets tid. Vi har fået nok af at påtage os yderligere risici. Vi har fået nok af at gå ned ad en ukendt sti. Vi har en forfatningsmæssig arv inden for vores rækkevidde, som vi kan tilkalde når som helst. Lad os opfordre det, lad os invitere vores legitime leder tilbage, og lad os love troskab til et forenet Libyen.

Shukri El-Sunki er en vidt udgivet forfatter og forsker i Libyen. Han er forfatter til fire bøger, hans seneste væsen Et hjemlands samvittighed (Maktaba al-Koun, 2021), som krøniker historierne om libyske helte, der stod over for og modstod Gadhaffi-regimets tyranni.

Læs

Afrika

Tilnærmelse mellem Israel og arabiske lande vil drive økonomisk vækst i MENA

Udgivet

on

I løbet af det sidste år har flere arabiske lande gjort det normaliseret forbindelser med Israel, hvilket markerer et betydeligt geopolitisk skift i Mellemøsten og Nordafrika (MENA) -regionen. Mens detaljerne i hver normaliseringsaftale varierer, omfatter nogle af dem handels- og skatteaftaler og samarbejde inden for nøglesektorer som sundhed og energi. Normaliseringsindsatsen vil bringe utallige fordele for MENA -regionen, der øger økonomisk vækst, skriver Anna Schneider. 

I august 2020 blev De Forenede Arabiske Emirater (UAE) den første golfarabiske nation til at normalisere forholdet til Israel og etablere formelle diplomatiske, kommercielle og sikkerhedsmæssige forbindelser med den jødiske stat. Kort tid efter fulgte kongeriget Bahrain, Sudan og Marokko trop. Nogle eksperter har foreslog at andre arabiske nationer, såsom Saudi -Arabien, også kan overveje at fremme forholdet til Israel. Strengen af ​​normaliseringsbestræbelser er historisk, da hidtil kun Egypten og Jordan havde etableret officielle bånd med Israel. Aftalerne er også en stor diplomatisk sejr for USA, som spillede en kritisk rolle i at fremme aftalerne. 

Historisk set har arabiske nationer og Israel opretholdt fjerne forbindelser, da mange var faste tilhængere af den palæstinensiske bevægelse. Men nu med den voksende trussel fra Iran begynder nogle GCC -nationer og andre arabiske lande at læne sig mod Israel. Iran investerer betydelige ressourcer i ekspanderende dets geopolitiske tilstedeværelse ved hjælp af sine fuldmagter, Hizbollah, Hamas, houthierne og andre. Flere GCC -lande erkender faktisk den fare, Iran udgør for regionens nationale sikkerhed, kritiske infrastruktur og stabilitet, hvilket får dem til at tage parti med Israel i et forsøg på at modvirke iransk aggression. Ved at normalisere forholdet til Israel kan GCC samle ressourcer og koordinere militært. 

reklame

Desuden tillader handelsaftalerne i normaliseringsaftalerne arabiske nationer at køb avanceret amerikansk militært udstyr, såsom de berømte F-16 og F-35 kampfly. Hidtil har Marokko købt 25 F-16 kampfly fra USA. USA har også aftalt at sælge 50 F-35 jetfly til UAE. Selvom der er nogle bekymringer for, at denne tilstrømning af våben til den allerede ustabile MENA-region kan antænde aktuelle konflikter. Nogle eksperter mener, at sådan avanceret militær teknologi også kan øge bestræbelserne på at bekæmpe Irans tilstedeværelse. 

Mohammad Fawaz, direktør for Gulf Policy Research Group, hedder det, at "avanceret militær teknologi er afgørende for at hindre iransk aggression. I dagens militære arena er luftoverlegenhed måske den mest kritiske fordel en hær kan besidde. Med Irans militære udstyr og våben stærkt dæmpet af årtiers lange sanktioner, vil et formidabelt luftvåben kun arbejde for yderligere at afskrække det iranske regime fra at eskalere provokationer. ” 

Normaliseringsaftalerne kan også styrke samarbejdet inden for sundheds- og energisektoren. For eksempel i de tidlige stadier af COVID-19-pandemien, UAE og Israel udviklet teknologi til overvågning og bekæmpelse af coronavirus. Det er de to nationer også udforske samarbejdsmuligheder inden for medicin og forskning. I juni, UAE og Israel også underskrevet en dobbeltbeskatningstraktat, borgere til at generere indkomst i begge nationer uden at betale dobbelt skat. Derudover har Bahrain, UAE, Israel og USA aftalt at samarbejde om energispørgsmål. Især har kvartetten til formål at forfølge fremskridt inden for benzin, naturgas, elektricitet, energieffektivitet, vedvarende energi og F&U. 

reklame

Disse bemærkelsesværdige aftaler kan bidrage til at øge økonomisk vækst og sociale fordele i regionen. MENA-nationer kæmper i øjeblikket med et nyt udbrud af COVID-19 takket være Delta-varianten, der har en alvorlig indvirkning på økonomier og sundhedsindustrier. For at forbedre regionens kritiske institutioner vil sådanne normaliseringsaftaler helt sikkert forbedre regionens afhængighed af olie. Faktisk har UAE arbejdet på at reducere sin egen afhængighed af olie, diversificere sin økonomi til at omfatte vedvarende energi og højteknologi, sådanne fremskridt vil helt sikkert smitte af på andre i regionen. 

Normaliseringen af ​​forholdet mellem en håndfuld arabiske nationer og Israel vil have store fordele for den geopolitiske og økonomiske struktur i Mellemøsten og Nordafrika. At lette samarbejdet i Mellemøsten vil ikke kun øge den økonomiske vækst, men det vil også fremme regional stabilitet. 

Læs

Afrika

Tunesien krise understreger risici for europæisk pres for demokratisering i det nordlige Afrika

Udgivet

on

Mens EU og FN kæmpe for at holde Libyens overgang til valg på rette spor har de dramatiske begivenheder, der udspiller sig ved siden af ​​i Tunesien, rejst anfaldet af omvæltning og ustabilitet hos endnu et nordafrikansk medlem af Europæisk kvarter. I en række træk, der efterlader det arabiske forårs eneste succeshistorie i fare af tilbagegang til autoritarisme, Tunesiens populistiske præsident Kais Saied (billedet) har opløst resten af ​​landets regering og givet sig selv nødmagter i henhold til landets forfatning fra 2014, skriver Louis Auge.

Ud over at opløse premierminister Hichem Mechichi og suspendere det meget fraktionale nationale parlament, inden for hvilket Rachid Ghannouchis islamistiske Ennahda-parti repræsenterede den største gruppe, har Saied også lukket kontorer for al-Jazeera og fjernet flere topembedsmænd, alle som tunesisk udenrigsminister Othman Jerandi søger at berolige EU svarer til, at hans lands demokratiske overgang stadig er på rette spor.

Løber tunesiske institutioner falder fladt om COVID og økonomien

reklame

Kais Saied's power grab har forståeligt nok fremkaldte forargelse blandt hans islamistiske politiske modstandere, men hans afskedigelse af premierminister Mechichi og hans opløsning af parlamentet var også centrale krav af landsdækkende protester i Tunesien i løbet af de sidste flere dage. Som Tunesien rykker igennem Afrikas den mest dødelige COVID -epidemi, et voksende tværsnit af det tunesiske samfund er mister troen i landets fastlåste politiske institutioners evne til at håndtere udbredt arbejdsløshed, korruption og endeløs økonomisk krise.

Mellem Tunesien og Libyen står EU ansigt til ansigt med både de bedste og værste tilfælde af det arabiske forår, der hver præsenterer sine egne udfordringer for den europæiske udenrigspolitik i Nordafrika og Sahel. På trods af den formodede succes med overgangen var antallet af tunesere, der krydsede Middelhavet for at nå de europæiske kyster øget femdoblet som deres folkevalgte slagsmål på gulvet i forsamlingen i Tunis sidste år.

Erfaringen har gjort de europæiske ledere forståeligt nok forsigtige med at skubbe andre lande i regionen mod alt for forhastede politiske overgange, som det fremgår af fransk og europæisk håndtering af situationen i Tchad siden slagmarkens død af præsident Idriss Déby for tre måneder siden. Når den svage stabilitet i flere lande kunne spille ind, har beslutningstagere i Bruxelles og de europæiske hovedstæder vist sig mere tålmodige med overgangsafrikanske modparter for sent.

reklame

Prioriter stabilitet i Tchad

Nyheden om præsident Débys død denne sidste april kastede straks, om kun kort, fremtiden for fransk og europæisk politik i Afrikas Sahel -region i tvivl. Under sin tidligere leder opstod Tchad som Frankrigs mest aktive og pålidelige allierede i en region, der er overrendt af jihadistiske grupper, der udnytter svag regeringsførelse i lande som Mali til at skære territorium ud for sig selv. Tchadiske tropper er blevet indsat sammen med franske styrker mod jihadister i Mali selv, og har båret hovedtyngden af ​​operationer imod Boko Haram i regionen omkring Tchad -søen.

Et sammenbrud i den offentlige myndighed i N'Djamena i retning af sammenbruddet set i Mali ville have været katastrofalt for europæisk udenrigspolitik og sikkerhedsprioriteter i Sahel -regionen. I stedet er landets umiddelbare stabilitet sikret af en fungerende regering headed af den afdøde præsidents søn Mahamat. Som et tegn på landets betydning for europæiske interesser, både den franske præsident Emmanuel Macron og EU's højtstående repræsentant Josep Borrell deltog den afdøde præsidents begravelse den 23. aprilrd.

Siden da har Macron hilste Mahamat til Paris i sin rolle som chef for Tchads overgangs-militærråd (TMC), både for at diskutere Tchads 18-måneders overgangsperiode til valg og for at definere parametrene for de to landes fælles kamp mod jihadisme i Sahel. Mens Frankrigs mangeårige Operation Barkhane er indstillet på at afvikle mellem nu og første del af næste år vil dens målsætninger flytte sig til skuldrene for den fransk-ledede Takuba-europæiske taskforce og til G5 Sahel - et regionalt sikkerhedspartnerskab, hvor Tchad har vist sig at være det mest effektive medlem.

Delikate balancegang

Selvom TMC har sikret den fortsatte stabilitet i Tchads centrale regering på kort sigt, hjælper regionale sikkerhedsudfordringer med at forklare, hvorfor hverken EU eller Den Afrikanske Union (AU) presser landets midlertidige myndigheder for hårdt på hurtige valg. Overgangen til civilstyre er allerede i gang, med premierminister Albert Pahimi Padacké, der dannede en ny regering i maj sidste år. Næste trin omfatter udnævnelsen af ​​et nationalt overgangsråd (NTC), a national dialog at bringe både oppositions- og regeringsstyrker sammen og en forfatningsmæssig folkeafstemning.

Når de navigerer i de næste faser af overgangen, kunne aktører både inden for og uden for Tchad kigge nabo til Sudan for at få lektioner om, hvordan de kan komme videre. På trods af det har mere end to år allerede bestået siden styrtet af mangeårige præsident og påstået krigsforbryder Omar al-Bashir, Sudan afholder først valg til erstatning for premierminister Abdallah Hamdoks overgangsregering i 2024.

Ved en større konference holdt i Paris og var vært for præsident Macron i maj sidste år, gjorde Sudans europæiske partnere og kreditorer det klart, at de forstod, at den lange tidshorisont var nødvendig for Hamdok og andre postrevolutionære ledere i Khartoum at fokusere på akutte problemer mod post-Bashir Sudan. Ved siden af ​​en økonomisk krise, der gør selv grundlæggende råvarer svær at få fat i, jonglerer Sudan også med titusindvis af milliarder dollars i ekstern gæld og en "dyb tilstand" af embedsmænd, der er loyale over for den afsatte præsident. Som en godkendelse af overgangens fremskridt hidtil kom Hamdok ud af konferencen med et løfte fra IMF -medlemmer til fjerne restancer Sudan ejer dem, mens Macron også insisterede på, at Frankrig også støttede clearing af de 5 milliarder dollars, Khartoum skylder Paris.

Hvis N'Djamena og Khartoum kan navigere i deres farefulde overgange til demokratisk regeringsførelse i lyset af "svimlende”Udfordringer kunne Tchad og Sudan i fællesskab genoplive håb om arabisk demokrati i både europæiske og mellemøstlige hovedstæder - selvom den sidste flamme i det oprindelige arabiske forår ser ud til at flimre ud i Tunesien.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending