Følg os

afghanistan

Skyld ikke Pakistan på resultatet af krigen i Afghanistan

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Da jeg så de seneste kongreshøringer om Afghanistan, blev jeg overrasket over at se, at der ikke blev nævnt Pakistans ofre som amerikansk allieret i krigen mod terror i mere end to årtier. I stedet fik vi skylden for Amerikas tab, skriver Pakistans premierminister Imran Khan (billedet).

Lad mig sige det klart. Siden 2001 har jeg gentagne gange advaret om, at den afghanske krig ikke kunne vindes. I betragtning af deres historie ville afghanerne aldrig acceptere en langvarig udenlandsk militær tilstedeværelse, og ingen udenforstående, herunder Pakistan, kunne ændre denne virkelighed.

Desværre forsøgte efterfølgende pakistanske regeringer efter 9/11 at glæde USA i stedet for at påpege fejlen ved en militærdomineret tilgang. Desperat efter global relevans og indenlandsk legitimitet accepterede Pakistans militærdiktator Pervez Musharraf ethvert amerikansk krav om militær støtte efter 9/11. Dette kostede Pakistan og USA dyrt.

Dem, som USA bad Pakistan om at målrette mod, inkluderede grupper, der var uddannet i fællesskab af CIA og vores efterretningsagentur, ISI, for at besejre Sovjet i Afghanistan i 1980'erne. Dengang blev disse afghanere hyldet som frihedskæmpere, der udførte en hellig pligt. Præsident Ronald Reagan underholdt endda mujahideen i Det Hvide Hus.

reklame

Da sovjeterne blev besejret, forlod USA Afghanistan og sanktionerede mit land og efterlod over 4 millioner afghanske flygtninge i Pakistan og en blodig borgerkrig i Afghanistan. Fra dette sikkerhedsvakuum opstod Taleban, mange født og uddannet i afghanske flygtningelejre i Pakistan.

Spol frem til 9/11, hvor USA havde brug for os igen - men denne gang mod de meget aktører, vi i fællesskab havde støttet for at bekæmpe udenlandsk besættelse. Musharraf tilbød Washington logistik og flybaser, tillod et CIA -fodaftryk i Pakistan og endda vendte det blinde øje til amerikanske droner, der bombede pakistanere på vores jord. For første gang nogensinde fejede vores hær ind i de semiautonome stammeområder ved grænsen mellem Pakistan og Afghanistan, som tidligere havde været brugt som opstillingssted for den antisovjetiske jihad. De voldsomt uafhængige pashtun -stammer i disse områder havde dybe etniske bånd med Taleban og andre islamistiske militanter.

For disse mennesker var USA en "okkupant" af Afghanistan ligesom Sovjet, der fortjente den samme behandling. Da Pakistan nu var Amerikas samarbejdspartner, blev vi også anset for skyldige og angrebet. Dette blev meget værre af over 450 amerikanske droneangreb på vores område, hvilket gjorde os til det eneste land i historien, der blev så bombarderet af en allieret. Disse strejker forårsagede enorme civile tab og øgede den anti-amerikanske (og anti-pakistanske hær) stemning yderligere.

reklame

Matricen blev støbt. Mellem 2006 og 2015 erklærede næsten 50 militante grupper jihad over den pakistanske stat og udførte over 16,000 terrorangreb på os. Vi led mere end 80,000 tab og tabte over 150 milliarder dollars i økonomien. Konflikten drev 3.5 millioner af vores borgere fra deres hjem. De militante, der flygtede fra pakistansk terrorbekæmpelse, kom ind i Afghanistan og blev derefter støttet og finansieret af indiske og afghanske efterretningsagenturer og iværksat endnu flere angreb mod os.

Pakistan måtte kæmpe for sin overlevelse. Som en tidligere CIA -stationschef i Kabul skrev i 2009, begyndte landet "at revne under det ubarmhjertige pres, der direkte blev udøvet af USA." Alligevel fortsatte USA med at bede os om at gøre mere for krigen i Afghanistan.

Et år tidligere, i 2008, mødte jeg daværende Sens. Joe Biden, John F. Kerry og Harry M. Reid (blandt andre) for at forklare denne farlige dynamik og understrege nytten af ​​at fortsætte en militær kampagne i Afghanistan.

Alligevel rådede politisk hensigtsmæssighed i Islamabad i hele perioden efter 9/11. Præsident Asif Zardari, utvivlsomt den mest korrupte mand, der har ledet mit land, fortalte amerikanerne at fortsætte med at målrette mod pakistanere, fordi "sikkerhedsskader bekymrer jer amerikanere. Det bekymrer mig ikke. ” Nawaz Sharif, vores næste premierminister, var ikke anderledes.

Mens Pakistan for det meste havde besejret terrorangrebet i 2016, fortsatte den afghanske situation med at forværres, som vi havde advaret om. Hvorfor forskellen? Pakistan havde en disciplineret hær og efterretningsagentur, som begge nød populær støtte. I Afghanistan blev den manglende legitimitet for en outsiders langvarige krig forstærket af en korrupt og uduelig afghansk regering, der blev set som et marionetregime uden troværdighed, især af landlige afghanere.

Tragisk nok, i stedet for at se denne virkelighed i øjnene, skabte de afghanske og vestlige regeringer en bekvem syndebuk ved at bebrejde Pakistan og beskyldte os fejlagtigt for at tilbyde sikre havne til Taleban og tillade dets frie bevægelighed over vores grænse. Hvis det havde været sådan, ville USA så ikke have brugt nogle af de 450 plus droneangreb til at målrette mod disse formodede helligdomme?

For at tilfredsstille Kabul tilbød Pakistan imidlertid en fælles grænseoverskuelighedsmekanisme, foreslog biometrisk grænsekontrol, foreslog indhegning af grænsen (hvilket vi nu stort set har gjort alene) og andre foranstaltninger. Hver idé blev afvist. I stedet intensiverede den afghanske regering fortællingen om "skyld Pakistan", hjulpet af indisk drevne falske nyhedsnetværk, der driver hundredvis af propaganda-afsætningsmuligheder i flere lande.

En mere realistisk fremgangsmåde ville have været at forhandle med Taleban meget tidligere og undgå flovheden over sammenbruddet af den afghanske hær og Ashraf Ghani -regeringen. Pakistan er bestemt ikke skyld i, at 300,000 plus veluddannede og veludstyrede afghanske sikkerhedsstyrker ikke så nogen grund til at bekæmpe de let bevæbnede Taleban. Det underliggende problem var en afghansk regeringsstruktur, der mangler legitimitet i den gennemsnitlige afghaners øjne.

I dag, med Afghanistan på et andet vejkryds, må vi se fremad for at forhindre endnu en voldelig konflikt i landet i stedet for at fastholde fortidens skyldspil.

Jeg er overbevist om, at det rigtige for verden nu er at engagere sig i den nye afghanske regering for at sikre fred og stabilitet. Det internationale samfund vil se, at store etniske grupper indgår i regeringen, respekt for alle afghanernes rettigheder og forpligtelser om, at afghansk jord aldrig mere skal bruges til terrorisme mod noget land. Talebanledere vil have større grund og evne til at holde fast ved deres løfter, hvis de er sikret den konsekvente humanitære og udviklingsbistand, de har brug for for at styre regeringen effektivt. At give sådanne incitamenter vil også give omverdenen yderligere gearing til fortsat at overtale Taleban til at opfylde sine forpligtelser.

Hvis vi gør dette rigtigt, kunne vi opnå, hvad Doha -fredsprocessen hele tiden havde til formål: et Afghanistan, der ikke længere er en trussel mod verden, hvor afghanere endelig kan drømme om fred efter fire årtiers konflikt. Alternativet - at opgive Afghanistan - er blevet prøvet før. Som i 1990'erne vil det uundgåeligt føre til en nedsmeltning. Kaos, massemigration og en genoplivet trussel om international terror vil være naturlige konsekvenser. At undgå dette må helt sikkert være vores globale imperativ.

Denne artikel optrådte først i Washington Post.

Del denne artikel:

afghanistan

'Bare giv os vores penge': Taliban presser på for at låse op for afghanske milliarder i udlandet

Udgivet

on

By

En mor handler med sine børn på markedet i Kabul, Afghanistan 29. oktober 2021. REUTERS/Zohra Bensemra
Sameerullah, 11, en skopudser dreng renser en sko langs markedet i Kabul, Afghanistan 29. oktober 2021. REUTERS/Zohra Bensemra

Afghanistans Taliban-regering presser på for at få frigivet milliarder af dollars af centralbankreserver, da den tørkeramte nation står over for en pengekrise, massesult og en ny migrationskrise, skrive Karin Strohecker i London og James MacKenzie, John O'Donnell og John O'Donnell.

Afghanistan parkerede milliarder af dollars i aktiver i udlandet hos den amerikanske centralbank og andre centralbanker i Europa, men disse penge er blevet frosset, siden det islamistiske Taleban afsatte den vestligt støttede regering i august.

En talsmand for finansministeriet sagde, at regeringen ville respektere menneskerettighederne, herunder uddannelse af kvinder, da han søgte nye midler oven i den humanitære bistand, som han sagde kun gav "lille nødhjælp".

Under Taliban-styret fra 1996-2001 blev kvinder stort set lukket ude af lønnet beskæftigelse og uddannelse og skulle normalt dække deres ansigter og ledsages af en mandlig slægtning, når de forlod hjemmet.

reklame

"Pengene tilhører den afghanske nation. Bare giv os vores egne penge," siger ministeriets talsmand Ahmad Wali Haqmal til Reuters. "At fryse disse penge er uetisk og er imod alle internationale love og værdier."

En topmand i centralbanken opfordrede europæiske lande inklusive Tyskland til at frigive deres andel af reserverne for at undgå et økonomisk sammenbrud, der kunne udløse massemigrering mod Europa.

"Situationen er desperat, og mængden af ​​kontanter svinder ind," siger Shah Mehrabi, bestyrelsesmedlem i den afghanske centralbank, til Reuters. "Der er nok lige nu ... til at holde Afghanistan i gang indtil årets udgang.

reklame

"Europa vil blive hårdest ramt, hvis Afghanistan ikke får adgang til disse penge," sagde Mehrabi.

"Du vil have en dobbelt pust af ikke at kunne finde brød og ikke have råd til det. Folk vil være desperate. De skal til Europa," sagde han.

Opfordringen til hjælp kommer, da Afghanistan står over for et sammenbrud af sin skrøbelige økonomi. USA-ledede styrkers og mange internationale donorers afgang forlod landet uden tilskud, der finansierede tre fjerdedele af de offentlige udgifter.

Finansministeriet sagde, at det havde et dagligt skatteforbrug på omkring 400 millioner afghanere ($4.4 millioner).

Selvom vestlige magter ønsker at afværge en humanitær katastrofe i Afghanistan, har de nægtet at officielt anerkende Taleban-regeringen.

Haqmal sagde, at Afghanistan ville tillade kvinder en uddannelse, dog ikke i de samme klasseværelser som mænd.

Menneskerettighederne, sagde han, ville blive respekteret, men inden for rammerne af islamisk lov, som ikke ville omfatte homoseksuelles rettigheder.

"LGBT... Det er imod vores sharia-lov," sagde han.

Mehrabi håber, at selvom USA for nylig har sagt, at det ikke vil frigive sin broderpart af omkring 9 milliarder dollars i midler, så kan de europæiske lande måske.

Han sagde, at Tyskland havde en halv milliard dollars af afghanske penge, og at det og andre europæiske lande burde frigive disse midler.

Mehrabi sagde, at Afghanistan havde brug for 150 millioner dollars hver måned for at "forebygge en overhængende krise", for at holde den lokale valuta og priser stabile, og tilføjede, at enhver overførsel kunne overvåges af en revisor.

"Hvis reserver forbliver frosne, vil afghanske importører ikke være i stand til at betale for deres forsendelser, banker vil begynde at kollapse, fødevarer vil blive knappe, dagligvarebutikker vil være tomme," sagde Mehrabi.

Han sagde, at omkring $431m af centralbankreserver blev holdt hos den tyske långiver Commerzbank, samt yderligere omkring $94m hos Tysklands centralbank, Bundesbank.

Bank for International Settlements, en paraplygruppe for globale centralbanker i Schweiz, ejer yderligere omkring 660 mio. USD. Alle tre afviste at kommentere.

Taliban tog magten tilbage i Afghanistan i august, efter at USA trak sine tropper ud, næsten 20 år efter, at islamisterne blev fordrevet af USA-ledede styrker efter angrebene den 11. september 2001 på USA.

Del denne artikel:

Læs

afghanistan

Kasakhstan er bekymret over 'eskalering af spændinger' i Afghanistan

Udgivet

on

Kasakhstans præsident siger, at landet "nøje overvåger" den aktuelle situation i nabolandet Afghanistan efter Talebans magtovertagelse. skriver Colin Stevens.

Bekymringerne vokser i Kasakhstan om fortsat ustabilitet på tværs af grænsen, og også om en stigende tilstrømning af flygtninge, der søger genbosættelse fra det krigshærgede Afghanistan.

Kasakhs præsident Kassym-Jomart Tokayev indkaldte for nylig til et møde på højt niveau mellem regeringsministre og embedsmænd for at diskutere, hvad mange ser som en forværret situation i Afghanistan. Lederne af de retshåndhævende myndigheder i Afghanistan var også involveret i forhandlingerne.

Andre deltagere omfattede Kazaks premierminister Askar Mamin, ledere af den nationale sikkerhedskomité, ministerierne for udenrigsanliggender, forsvar, indenrigsanliggender og nødsituationen, sammen med den generelle anklagemyndighed og statens sikkerhedstjeneste.

reklame

Præsidentens talsmand Berik Uali sagde, at en "hurtig reaktion på situationen i Afghanistan under hensyntagen til Kasakhstans nationale interesser og spørgsmål om at sikre vores folks sikkerhed" blev diskuteret.

Han tilføjede, "Præsidenten pålagde regeringen at fortsætte nøje med at overvåge udviklingen af ​​situationen i Afghanistan, hvilket er ekstremt vigtigt for at træffe beslutninger om yderligere samarbejde med dette land."

Præsident Tokayev talte efter mødet om en "eskalering af spændinger" i Afghanistan og behovet for "at træffe foranstaltninger for at sikre sikkerheden for vores folk og diplomater i Afghanistan."

reklame

Mange nationer har desperat kæmpet for at evakuere deres diplomater og borgere siden Talebans magtovertagelse i august.

Et andet emne i søgelyset er den midlertidige bosættelse af flygtninge fra Afghanistan og en mulig trussel mod sikkerheden.

 Formanden for Kasakhstans Råd for Internationale Relationer Erlan Karin har forsøgt at dæmpe en sådan frygt og siger, at situationen i Afghanistan ikke udgør nogen direkte trussel mod Centralasien.

Men han indrømmede: "Selvfølgelig har vi som mennesker en vis angst. En af truslerne fra Taliban-bevægelsen er relateret til, at de gav husly til forskellige andre radikale grupper.

Kasakhstan siger i mellemtiden, at det har evakueret en gruppe etnisk-kasakhiske afghanske statsborgere fra Kabul til den centralasiatiske nation, mens lande fortsætter med at forsøge at flytte folk ud af det krigshærgede land efter Talebans magtovertagelse.

Ifølge kasakhiske embedsmænd er der omkring 200 etnisk-kasakhiske afghanere i Afghanistan, selvom det faktiske tal menes at være meget højere.

Siden Taliban-militante tog kontrol over næsten hele Afghanistan har mange afghanere opfordret de kasakhiske myndigheder til at tage dem til Kasakhstan, idet de hævder at være etniske kasakhere.

Men der menes at være voksende utilfredshed hos nogle kasakhstanere med den situation, hvor staten angiveligt ydede betydelig humanitær støtte til Afghanistan i stedet for at hjælpe sine egne borgere i nød.

Dauren Abayev, første vicechef for Kasakhstans præsidentielle administration, sagde: "Kasakhstan er ikke det eneste land, der yder bistand til Afghanistan. Det internationale samfund skal hjælpe med at skabe det nødvendige miljø for at vende tilbage til Afghanistan efter årtiers væbnede konflikter. Medmindre det sker, medmindre det normale liv genoprettes i det krigshærgede land, vil risikoen for indtrængen og angreb fra ekstremistiske kræfter, truslen om narkotikahandel og radikalisme altid usynligt hænge over os alle”.

Da det internationale samfund reagerer på et Taliban-kontrolleret Afghanistan, er et forslag, der er blevet foreslået, udsendelsen af ​​en FN-ledet fredsbevarende mission til Kabul for at skabe en sikker zone for fremtidige evakueringer. FN har allerede en mission i Afghanistan, som midlertidigt har flyttet nogle medarbejdere til Kasakhstan for at fortsætte sine operationer.

En Bruxelles-baseret ekspert i Centralasien sagde: "Afghanistan har stået over for alvorlige økonomiske begrænsninger på grund af blokering af den udenlandske bistandsstrøm til landet. Den afghanske befolkning lider under mangel på fødevareforsyninger. Genoptagelsen af ​​fødevarelevering til Afghanistan er derfor meget vigtig for at normalisere situationen i landet.

"Som tingene er, ser det ud til, at Kasakhstan har den største andel i genoprettelsen af ​​økonomisk stabilitet i Afghanistan."

Del denne artikel:

Læs

afghanistan

Afghanistan: Ny EU Humanitarian Air Bridge leverer livreddende lægehjælp

Udgivet

on

En anden EU Humanitarian Air Bridge-flyvning har leveret mere end 28 tons livreddende medicinsk last til Kabul for at imødegå den alvorlige humanitære situation i Afghanistan. Den EU-finansierede luftbroflyvning gør det muligt for Verdenssundhedsorganisationen såvel som humanitære organisationer som 'Emergency' og 'Première Urgence Internationale' at levere kritiske sundhedsartikler til nødlidende. Ved lejligheden sagde krisestyringskommissær Janez Lenarčič: "Dette er den tredje flyvning fra EU's humanitære luftbro siden Kabuls fald i august i år. Denne EU-finansierede flyvning repræsenterer en vigtig livline for afghanere, der har akut behov for lægehjælp. Den generelle humanitære situation forværres dog hurtigt. I denne opfattelse og den kommende vinter opfordrer jeg indtrængende hele det internationale samfund til at gå op og sørge for livreddende hjælp til millioner af afghanere, hvis liv afhænger af det."

Den livreddende last består af medicinsk udstyr til at udføre operationer og medicinsk medicin. Ud over denne tredje EU-finansierede flyvning til Kabul i denne uge er der planlagt yderligere flyvninger i de kommende uger som et udtryk for EU's solidaritet med befolkningen i Afghanistan.

Del denne artikel:

Læs
reklame
reklame

trending