Slut med os

afghanistan

Afghanistan: Det kommende anarki

Udgivet

on

En scrimmage i en grænsestation,
En galop ned en mørk besmittelse,
To tusind pund uddannelse,
Dråber til en ti rupee Jezail….
Slå hårdt, hvem der bekymrer sig,
Oddsen er på den billigere mand.
(Rudyard Kipling)

   

Afghanistan er et sted, hvor maskinens staccato-lyd indtoner fredsbegravelseshveden hvert andet årti som en chant de guerre til fordel for en gruppe krigere eller den anden. Afghanistan slutspil er begyndt efter den amerikanske beslutning om at trække sine resterende tropper ud inden september. Nogle siger, at amerikanerne forsøger at reducere deres tab, mens andre tilskriver beslutningen den amerikanske demokratiske impuls triumf over det militære industrielle kompleks. Efter 20,600 amerikanske tab, herunder omkring 2300 dødsfald, har amerikanerne besluttet at behandle over en billion dollar investeret i denne krig som en dårlig investering. Træthed, både på slagfronten og derhjemme sammen med en ambivalens omkring krigsmålene, førte i sidste ende til den amerikanske beslutning om at trække sig tilbage fra Afghanistan, skriver Raashid Wali Janjua, Fungerende præsident for Islamabad Policy Research Institute.

Den indenrigspolitiske indflydelse på amerikanske politikere er tydelig i form af politiske skift i løbet af Obama og Trump. Obama nævner i sin selvbiografi "Det forjættede land", at Biden ophidser de amerikanske generalers efterspørgsel efter troppestyrke. Selv som vicepræsident var Biden imod denne opmuntrende konflikt, der løbende drænet USAs økonomiske livsblod i forfølgelsen af ​​det uopnåelige nationopbygningsprojekt i Afghanistan. Han ville i stedet kun have et let amerikansk fodaftryk på jorden i jagten på terrorbekæmpelsesopgaver for at nægte helligdomme for terrorister. Det var et koncept lånt fra playbook af professor Stephen Walt, der var en stor tilhænger af offshore balanceringsstrategi i stedet for rodet indgreb som Afghanistan.

Hvad der har ført til krigstræthed for amerikanerne, er en kombination af faktorer, herunder en ny vurdering af den nationale sikkerhedstrusselprofil, der foretrækker at modvirke Kinas politik frem for regionale viklinger. Sidst men ikke mindst var det, som TV Paul kalder "Viljenes asymmetri" i asymmetriske krige. Det var ikke asymmetrien af ​​ressourcer, men en asymmetri af vilje, der tvang USA til at afbryde sit afghanske projekt. Så der fremkommer et spørgsmål, som alle interessenter skal besvare. Er den afghanske krig virkelig forbi for protannister, der tror, ​​de vinder på grund af deres evne til at føre en væbnet kamp? Når Taliban i den afghanske strid tror, ​​at de har en bedre chance for at tvinge spørgsmålet gennem kugle i stedet for afstemning, ville de da være modtagelige for en politisk løsning? Ville Afghanistan overlades til sig selv efter tilbagetrækning af amerikanske tropper og private sikkerhedsentreprenører?

Et andet vigtigt emne er den afghanske vilje til at nå til enighed gennem en intra-afghansk dialog. Ville denne dialog give enighed om fremtidigt magtfordelingsarrangement, ellers ville Taliban vente til amerikanerne forlader og derefter tvinge spørgsmålet gennem brutal styrke? Hvilken gearing har de regionale lande som Pakistan, Iran, Kina og Rusland på de afghanske fraktioners evne til at skabe enighed om den fremtidige forfatningsordning i landet? Hvad er muligheden for et ideelt arrangement for magtdeling, og hvad er de potentielle spoilere til fred? Hvilken rolle spiller det internationale samfund og de regionale magter for at styrke den afghanske økonomi, som er afhængig af bistand og lider af krigsøkonomisk cirrose?

For at besvare disse spørgsmål er det nødvendigt at forstå det tektoniske skift i den globale magtpolitik. Der bygges et nøgle med konkurrerende alliancer startende med regionale alliancer som SCO, ASEAN og BIMSTECH, der fører til supra-regional alliance som "Indo-Stillehavet." På trods af Kinas tilslutning til begreber som "samfund med fælles interesser" og "fælles skæbne" ses dets økonomiske initiativer som BRI med frygt af USA og dets allierede. Der er globale udviklinger, der påvirker afghansk fred. Den nye amerikanske store strategi flytter sit geopolitiske fokus væk fra Sydasien mod Østasien, Sydkinesiske Hav og det vestlige Stillehav. Omorganiseringen af ​​den amerikanske specialoperationskommando til konventionelle roller og ommærkning af Asien-Stillehavsområdet som "Indo-Stillehavsområdet" med kvadrilateral sikkerhedsdialog som hele bestræbelsens modstandsdygtighed angiver klart de nye amerikanske prioriteter ..

Hvad betyder det ovenstående for afghansk fred? Enkelt sagt synes USA's afgang endelig og interesserne i afghansk fred er perifere i forhold til dets vitale nationale interesser. Den vigtigste dramatis personae i den endelige afghanske fredsafskaffelse vil fremover være de regionale lande, der er direkte påvirket af den afghanske konflikt. Disse lande i rækkefølge inkluderer Pakistan, Centralasiatiske republikker, Iran, Kina og Rusland. Forskellige kommentatorer af den afghanske situation mener, at det afghanske samfund har ændret sig, og at det ikke ville være let for Taliban at besejre deres rivaler som tidligere. Til en vis grad er det sandt, fordi de afghanske Taliban har et bredere perspektiv på grund af bedre eksponering for omverdenen. Det afghanske samfund har også udviklet større modstandsdygtighed i forhold til 1990'erne.

Talibanerne forventes også at støde på hård modstand fra usbekiske, tadsjikiske, tyrkmeniske og Hazara-etniciteter ledet af erfarne ledere som Dostum, Muhaqqiq, Salahuddin Rabbani og Karim Khalili. I Afghanistans 34 provinser og provinshovedstæder har Ashraf Ghani-regeringen kontrol over 65% af befolkningen med over 300,000 stærke afghanske nationale forsvars- og sikkerhedsstyrker. Dette giver en stærk opposition, men koalitionen af ​​hensigtsmæssighed med Dae'sh, Al-Qaida og TTP på siden af ​​Taliban tipper skalaerne til deres fordel. Hvis den intra-afghanske dialog om fremtidig magtdeling og forfatningsmæssig aftale ikke lykkes, vil Taliban sandsynligvis sejre i en langvarig borgerkrig. Recrudescence af vold og ustabilitet vil føre til en opsving i narkohandel, kriminalitet og krænkelser af menneskerettighederne. Et sådant scenario vil ikke kun påvirke regional, men global fred og sikkerhed.

Pakistan og de regionale lande er nødt til at forberede sig på et sådant destabiliserende scenario. En Grand Jirga af afghanere er et passende forum for enighed om fremtidig magtfordelingsaftale. Inddragelse af det internationale samfund er afgørende for opretholdelsen af ​​en krigsherjet afghansk økonomi såvel som og giver en nyttig løftestang over enhver fremtidig regering i Kabul for at opretholde de politiske, økonomiske og sociale gevinster i de sidste to årtier, især dem relateret til demokrati, regeringsførelse, menneskerettigheder og kvinders rettigheder, pigers uddannelse osv. Regionale lande som Pakistan, Iran, Kina og Rusland har brug for at danne en alliance for afghansk fred, uden hvilken rejsen med afghansk fred ville være bundet i lavvandede og elendige.             

(Forfatteren er fungerende præsident for Islamabad Policy Research Institute og kan nås på: [e-mail beskyttet])

afghanistan

Afghanistan som en bro, der forbinder Central- og Sydasien

Udgivet

on

Dr. Suhrob Buranov fra Tashkent State University of Oriental Studies skriver om nogle videnskabelige debatter om, hvorvidt Afghanistan tilhører en integreret del af Central- eller Sydasien. På trods af de forskellige tilgange forsøger eksperten at bestemme Afghanistans rolle som en bro, der forbinder regioner i Central- og Sydasien.

Forskellige former for forhandlinger finder sted på stedet i Afghanistan for at sikre fred og bilægge den langvarige krig. En særlig videnskabelig interesse er tilbagetrækningen af ​​udenlandske tropper fra Afghanistan og den samtidige start af interafghanske forhandlinger såvel som interne konflikter og bæredygtig økonomisk udvikling i dette land. Derfor er forskningen fokuseret på de geopolitiske aspekter af de interafghanske fredsforhandlinger og indvirkningen af ​​eksterne styrker på Afghanistans interne anliggender. Samtidig er tilgangen til at anerkende Afghanistan ikke som en trussel mod global fred og sikkerhed, men som en faktor for strategiske muligheder for udvikling af Central- og Sydasien, blevet et centralt objekt for forskning og gjort implementeringen af ​​effektive mekanismer til en prioritet. I denne henseende spiller spørgsmålene om gendannelse af det moderne Afghanistan i det moderne Afghanistan ved at forbinde Central- og Sydasien, herunder yderligere acceleration af disse processer, en vigtig rolle i Usbekistans diplomati.

Afghanistan er et mystisk land i sin historie og i dag fanget i store geopolitiske spil og interne konflikter. Den region, hvor Afghanistan er beliggende, vil automatisk have en positiv eller negativ indflydelse på de geopolitiske transformationsprocesser på hele det asiatiske kontinent. Den franske diplomat Rene Dollot sammenlignede engang Afghanistan med "Asiatiske Schweiz" (Dollot, 1937, s.15). Dette giver os mulighed for at bekræfte, at dette land på det tidspunkt var det mest stabile land på det asiatiske kontinent. Som den pakistanske forfatter Muhammad Iqbal med rette beskriver, “Asien er en krop af vand og blomster. Afghanistan er dets hjerte. Hvis der er ustabilitet i Afghanistan, er Asien ustabil. Hvis der er fred i Afghanistan, er Asien fredelig ”(Heart of Asia, 2015). I betragtning af konkurrencen mellem stormagterne og konflikten mellem geopolitiske interesser i Afghanistan i dag menes det, at dette lands geopolitiske betydning kan defineres som følger:

- Geografisk set ligger Afghanistan i hjertet af Eurasien. Afghanistan er meget tæt på Commonwealth of Independent States (CIS), som er omgivet af landene med atomvåben som Kina, Pakistan og Indien samt de lande med atomprogrammer som Iran. Det skal bemærkes, at Turkmenistan, Usbekistan og Tadsjikistan tegner sig for ca. 40% af den samlede statsgrænse til Afghanistan;

- Fra et geo-økonomisk perspektiv er Afghanistan en vejkryds af regioner med globale reserver af olie, gas, uran og andre strategiske ressourcer. Denne faktor betyder i det væsentlige også, at Afghanistan er en vejkryds mellem transport- og handelskorridorer. Naturligvis har førende magtcentre som USA og Rusland samt Kina og Indien, der er kendt over hele verden for deres potentielle store økonomiske udvikling, store geo-økonomiske interesser her;

- Fra et militærstrategisk synspunkt er Afghanistan et vigtigt led i regional og international sikkerhed. Sikkerheds- og militærstrategiske spørgsmål i dette land er blandt de vigtigste mål og mål, der er indstillet af sådanne indflydelsesrige strukturer som Den Nordatlantiske Traktatorganisation (NATO), Collective Security Treaty Organization (CSTO), Shanghai Cooperation Organization (SCO) og CIS .

Det geopolitiske træk ved det afghanske problem er, at det parallelt involverer en lang række indenlandske, regionale og internationale styrker. På grund af dette kan problemet inkorporere alle de faktorer, der spiller hovedrollen i afspejling af geopolitiske teorier og begreber. Det er vigtigt at bemærke, at de geopolitiske synspunkter om det afghanske problem og tilgang til løsningen stadig ikke har leveret de forventede resultater. Mange af disse tilgange og perspektiver giver komplekse udfordringer, mens de skildrer de negative aspekter af det afghanske problem. Dette i sig selv viser behovet for at fortolke det afghanske problem gennem konstruktive teorier og optimistiske videnskabelige synspunkter baseret på moderne tilgange som en af ​​de presserende opgaver. Overholdelse af de teoretiske synspunkter og tilgange, vi præsenterer nedenfor, kan også give yderligere videnskabelig indsigt i teorier om Afghanistan:

"Afghansk dualisme"

Fra vores synspunkt bør den teoretiske tilgang til "afghansk dualisme" (Buranov, 2020, s. 31-32) tilføjes på listen over geopolitiske synspunkter om Afghanistan. Det bemærkes, at essensen af ​​teorien om "afghansk dualisme" kan reflekteres på to måder.

1. Afghansk national dualisme. Kontroversielle synspunkter om etablering af afghansk statsskab på basis af stats- eller stammeforvaltning, enheds- eller føderal, ren islamisk eller demokratisk, østlig eller vestlig model afspejler den afghanske nationale dualisme. Værdifulde oplysninger om de dualistiske aspekter af Afghanistans nationale statsskab kan findes i undersøgelser fra velkendte eksperter som Barnett Rubin, Thomas Barfield, Benjamin Hopkins, Liz Vily og afghansk forsker Nabi Misdak (Rubin, 2013, Barfield, 2010, Hopkins, 2008, Vily, 2012, Misdak, 2006).

2. Afghansk regional dualisme. Det kan ses, at afghansk regional dualisme afspejles i to forskellige tilgange til dette lands geografiske tilknytning.

AfSouthAsia

Ifølge den første tilgang er Afghanistan en del af den sydasiatiske region, hvilket vurderes ud fra Af-Pak's teoretiske synspunkter. Det er kendt, at udtrykket "Af-Pak" bruges til at henvise til det faktum, at amerikanske lærde betragter Afghanistan og Pakistan som en enkelt militær-politisk arena. Udtrykket begyndte at blive meget brugt i videnskabelige kredse i de tidlige år af det 21. århundrede for teoretisk at beskrive USA's politik i Afghanistan. Ifølge rapporter er forfatteren af ​​begrebet "Af-Pak" en amerikansk diplomat Richard Holbrooke. I marts 2008 erklærede Holbrooke, at Afghanistan og Pakistan skulle anerkendes som en enkelt militær-politisk arena af følgende grunde:

1. Eksistensen af ​​et fælles teater for militære operationer ved grænsen mellem Afghanistan og Pakistan;

2. De uløste grænsespørgsmål mellem Afghanistan og Pakistan under "Durand Line" i 1893;

3. Talibans styrker og andre terrornetværk brug af et åbent grænseregime mellem Afghanistan og Pakistan (primært en "stammezone") (Fenenko, 2013, s.24-25).

Desuden er det bemærkelsesværdigt, at Afghanistan er fuldt medlem af SAARC, den vigtigste organisation for integrationen af ​​den sydasiatiske region.

AfCentAsia

Ifølge den anden tilgang er Afghanistan geografisk en integreret del af Centralasien. I vores perspektiv er det videnskabeligt logisk at kalde det et alternativ til udtrykket AfSouthAsia med udtrykket AfCentAsia. Dette koncept er et udtryk, der definerer Afghanistan og Centralasien som en enkelt region. Ved vurderingen af ​​Afghanistan som en integreret del af den centralasiatiske region er det nødvendigt at være opmærksom på følgende spørgsmål:

- Geografisk aspekt. Afhængigt af dets placering kaldes Afghanistan "Asiens hjerte", da det er en central del af Asien og inkarnerer teoretisk Mackinders "Heartland" -teori. Alexandr Humboldt, en tysk videnskabsmand, der introducerede udtrykket Centralasien for videnskaben, beskrev i detaljer bjergkæderne, klimaet og strukturen i regionen, herunder Afghanistan på sit kort (Humboldt, 1843, s.581-582). I sin doktorafhandling argumenterer kaptajn Joseph McCarthy, en amerikansk militærekspert, for at Afghanistan ikke kun skal betragtes som en specifik del af Centralasien, men som det vedvarende hjerte i regionen (McCarthy, 2018).

- Historisk aspekt. Områderne i det nuværende Centralasien og Afghanistan var en sammenhængende region under staterne i dynastierne Græsk-Baktriske, Kushan, Ghaznavid, Timurid og Baburi. Den usbekiske professor Ravshan Alimov nævner i sit arbejde som et eksempel på, at en stor del af det moderne Afghanistan var en del af Bukhara Khanate i en række århundreder og byen Balkh, hvor det blev hjemsted for arvingerne til Bukhara Khan (khantora ) (Alimov, 2005, s.22). Derudover er gravene til store tænkere som Alisher Navoi, Mavlono Lutfi, Kamoliddin Behzod, Hussein Boykaro, Abdurahmon Jami, Zahiriddin Muhammad Babur, Abu Rayhan Beruni, Boborahim Mashrab placeret på det moderne Afghanistan. De har ydet et uvurderligt bidrag til civilisationen såvel som kulturelle og oplyste bånd mellem befolkningen i hele regionen. Den hollandske historiker Martin McCauley sammenligner Afghanistan og Centralasien med de "siamesiske tvillinger" og konkluderer, at de er uadskillelige (McCauley, 2002, s.19).

- Handelsmæssigt og økonomisk aspekt. Afghanistan er både en vej og et uåbnet marked, der fører regionen Centralasien, som i alle henseender er lukket, til de nærmeste søhavne. I alle henseender vil dette sikre fuld integration af stater i Centralasien, herunder Usbekistan, i verdenshandelsforbindelserne, hvilket fjerner en vis økonomisk afhængighed af eksterne sfærer.

- Etnisk aspekt. Afghanistan er hjemsted for alle centralasiatiske nationer. En vigtig kendsgerning, der kræver særlig opmærksomhed, er, at usbekerne i Afghanistan er den største etniske gruppe i verden uden for Usbekistan. Et andet væsentligt aspekt er, at jo flere tadsjikere bor i Afghanistan, jo flere tadsjikere bor i Tadsjikistan. Dette er yderst vigtigt og afgørende for Tadsjikistan. Afghanske turkmenere er også en af ​​de største etniske grupper, der er anført i den afghanske forfatning. Derudover bor mere end tusind kasakhere og kirgisere fra Centralasien i øjeblikket i landet.

- Sproglig aspekt. Størstedelen af ​​den afghanske befolkning kommunikerer på det tyrkiske og persiske sprog, som folk i Centralasien taler. I henhold til forfatningen i Afghanistan (forfatningen af ​​IRA, 2004) har det usbekiske sprog kun status som et officielt sprog i Afghanistan undtagen Usbekistan.

- Kulturelle traditioner og religiøse aspekter. Skikke og traditioner for befolkningen i Centralasien og Afghanistan er ens og meget tæt på hinanden. For eksempel fejres Navruz, Ramadan og Eid al-Adha ens i alle mennesker i regionen. Islam binder også vores folk sammen. En af hovedårsagerne til dette er, at omkring 90% af befolkningen i regionen tilstår islam.

Da den nuværende indsats for at inddrage Afghanistan i de regionale processer i Centralasien intensiveres, er det hensigtsmæssigt at tage højde for relevansen af ​​dette udtryk og dets popularisering i videnskabelige kredse.

Diskussion

Selvom forskellige synspunkter og tilgange til Afghanistans geografiske placering har noget videnskabeligt grundlag, er det i dag en prioritet at vurdere dette land ikke som en specifik del af Central- eller Sydasien, men som en bro, der forbinder disse to regioner. Uden at genoprette Afghanistans historiske rolle som en bro, der forbinder Central- og Sydasien, er det umuligt at udvikle interregional indbyrdes afhængighed, gammelt og venligt samarbejde på nye fronter. I dag er en sådan tilgang ved at blive en forudsætning for sikkerhed og bæredygtig udvikling i Eurasien. Freden i Afghanistan er trods alt det virkelige grundlag for fred og udvikling i både Central- og Sydasien. I denne sammenhæng er der et stigende behov for at koordinere de central- og sydasiatiske landes bestræbelser på at tackle de komplicerede og komplekse spørgsmål, som Afghanistan står over for. I denne henseende er det yderst vigtigt at udføre følgende vigtige opgaver:

For det første har de central- og sydasiatiske regioner været bundet af lange historiske bånd og fælles interesser. Baseret på vores fælles interesser betragter vi det i dag som et presserende behov og en prioritet at etablere et dialogformat "Centralasien + Sydasien" på udenrigsministrens niveau med det formål at udvide mulighederne for gensidig politisk dialog og mangesidet samarbejde.

For det andet er det nødvendigt at fremskynde opførelsen og implementeringen af ​​den transafghanske transportkorridor, som er en af ​​de vigtigste faktorer i udvidelsen af ​​tilnærmelse og samarbejde i Central- og Sydasien. Med det formål at opnå dette bliver vi snart nødt til at drøfte undertegnelsen af ​​multilaterale aftaler mellem alle lande i vores region og finansieringen af ​​transportprojekter. Navnlig jernbaneprojekterne Mazar-e-Sharif-Herat og Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar vil ikke kun forbinde Centralasien med Sydasien, men også yde et praktisk bidrag til Afghanistans økonomiske og sociale opsving. Til dette formål overvejer vi at organisere det transafghanske regionale forum i Tasjkent.

For det tredje har Afghanistan potentialet til at blive en vigtig energikæde ved at forbinde Central- og Sydasien med alle sider. Dette kræver selvfølgelig gensidig koordinering af centralasiatiske energiprojekter og deres fortsatte levering til sydasiatiske markeder gennem Afghanistan. I denne henseende er der behov for i fællesskab at gennemføre strategiske projekter såsom TAPI-transafghanske gasrørledning, CASA-1000-kraftoverføringsprojektet og Surkhan-Puli Khumri, som kan blive en del af det. Af denne grund foreslår vi, at vi i fællesskab udvikler energiprogrammet REP13 (Regional Energy Program of Central and Souht Asia). Ved at følge dette program vil Afghanistan fungere som en bro i det central- og sydasiatiske energisamarbejde.

For det fjerde foreslår vi at afholde en årlig international konference om emnet "Afghanistan i det mellemliggende Central- og Sydasien: historisk kontekst og potentielle muligheder". I alle henseender svarer dette til interesserne og ambitionerne for borgerne i Afganistan såvel som befolkningen i Central- og Sydasien.

Referencer

  1. “Heart of Asia” - modvirkning af sikkerhedstrusler og fremme DAWN-papir (2015). Hentet fra https://www.dawn.com/news/1225229
  2. Alimov, R. (2005) Centralasien: fælles interesser. Tasjkent: Orient.
  3. Buranov, S. (2020) Geopolitiske aspekter af Usbekistans deltagelse i processerne til stabilisering af situationen i Afghanistan. Dissertation of the Doctor of Philosophy (PhD) in Statskundskab, Tasjkent.
  4. Dollot, René. (1937) L'Afghanistan: histoire, beskrivelse, moeurs et coutumes, folklore, fouilles, Payot, Paris.
  5. Fenenko, A. (2013) Problemer med "AfPak" i verdenspolitikken. Journal of Moscow University, International relations and world politik, № 2.
  6. Humboldt, A. (1843) Asie centrale. Recherches sur les chaines de montagnes et la climatologie sammenligne. Paris.
  7. Mc Maculey, M. (2002) Afghanistan og Centralasien. En moderne historie. Pearson Education Limited

Continue Reading

afghanistan

USAs tilbagetrækning fra Afghanistan - en falsk pas for Pakistan

Udgivet

on

Joe Biden meddelte den 15. april 2021, at Amerikanske tropper vil blive trukket tilbage fra Afghanistan startende den 1. maj for at afslutte Amerikas længste krig. Udenlandske tropper under NATO-kommando vil også trække sig tilbage i koordination med USA. pull-out, afsluttes den 11. september.

Den krig mod terrorisme, der blev startet af USA i Afghanistan, er langt fra afsluttet, da amerikanske styrker tager af sted uden en afgørende eller bestemt sejr. En triumferende Taliban er klar til at vende tilbage til magten på slagmarken eller gennem fredsforhandlinger, hvor de har de fleste kort; meget hyldede "gevinster" glider væk dag for dag i en bølge af målrettede drab på det uddannede, aktive og ambitiøse livsblod i et voksende samfund. Mange afghanere frygter nu a frygtelig tumling mod borgerkrig i en konflikt, der allerede er beskrevet som en af ​​de mest voldelige i verden.

Virkningen af ​​krigen på Pakistan

Helt åbenlyst er en sådan udvikling bestemt til at have stor indflydelse ikke kun på Afghanistan, men også på dets umiddelbare nabolag, især Pakistan. Uro i Afghanistan, der ligner en borgerkrig, ville medføre massetilstrømning af flygtninge fra Afghanistan mod Khyber Pakhunkhwa og Balochistan i Pakistan via porøse grænser. Folket på begge sider af grænsen, især pashtuner, er det etnisk ens og sammenføjet kulturelt og forældre og derfor bundet til at søge ly fra deres brødre, hvilket ikke kan benægtes selv ved lovhåndhævende organer på grund af eksisterende sociale normer. Dette betyder ikke kun en stigning i antallet af mund til at fodre i de allerede økonomisk fyldte stammeområder, men også øget sekterisk vold, narkotikahandel, terrorisme og organiseret kriminalitet som det har været tendensen siden 1980.

Urolighed i Afghanistan og Talibans genopblussen vil også give styrke til de ulmende tøj som Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP). TTP har for nylig forstærkede tempoet i dets aktiviteter i Pak vestlige grænse skaffer støtte og baser fra afghansk-taliban. Det er bemærkelsesværdigt at nævne her, at TTP ikke kun nyder Talibans protektion, men også visse segmenter inden for Pakhæren som afsløret af deres talsmand i et radiointerview.

Den stigende gener af oprørere som TTP og Pashtun / Baloch-oprørere ved den vestlige grænse kombineret med en potent fjendtlig nabo som Indien i øst er gradvist blevet uholdbar og vanskelig at bide af de pakistanske væbnede styrker. Dette spekuleres også i at være en af ​​de udløsende faktorer bag de seneste fredsinitiativer med Indien.

Pakistansk politik over Taliban

Den 10. maj blev Pakistans hærchef General Bajwa ledsaget en dag lang officielt besøg i Kabul af generaldirektør for efterretningstjeneste (ISI) generalløjtnant Faiz Hameed, hvor de mødte afghansk præsident Ashraf Ghani og tilbød Pakistans støtte til Afghanistan-fredsprocessen midt i voksende vold, da USA trækker sine tropper tilbage.

Under besøget Gen Bajwa mødte også chefen for de britiske væbnede styrker, General Sir Nick Carter, der angiveligt tvang Pakistan til at insistere på Taliban til at deltage i valget eller være en del af en magtfordelingsaftale med præsident Ghani. Efter mødet Pakistans hær udsendte en erklæring: “Vi vil altid støtte en 'afghansk ledet-afghansk ejet' fredsproces baseret på gensidig konsensus mellem alle interessenter", hvilket indikerer dagsordenen for mødet og pres for at inkludere Taliban i afghansk regeringsførelse.

Afghansk præsident Ashraf Ghani i et interview med det tyske nyhedswebsted Der Spiegel sagde, ”Det er først og fremmest et spørgsmål om at få Pakistan om bord. USA spiller nu kun en mindre rolle. Spørgsmålet om fred eller fjendtlighed er nu i pakistanske hænder ”; dermed sætte aben på Pakistans skulder. Den afghanske præsident tilføjede endvidere, at general Bajwa tydeligt har angivet, at genopretningen af ​​Emiratet eller Talibans diktatur er ikke i nogen interesse i regionen, især Pakistan. Da Pakstan aldrig kom ud for at benægte denne erklæring, er det rimeligt at antage, at Pakistan ikke ønsker en Taliban-ledet regering i Afghanistan. En sådan handling ville imidlertid være ensbetydende med at fremmedgøre eller dumpe Taliban, der muligvis ikke går i Pakistans favør.

Dilema over luftbaser

USA har på den anden side presset Pakistan til at levere luftbaser i Pakistan, til at gennemføre luftoperationer til støtte for den afghanske regering og mod Taliban eller andre terroristgrupper som ISIS. Pakistan har modstået sådanne krav og Pakistans udenrigsminister Shah Mehmood Qureshi i en erklæring den 11. maj gentog, ”Vi har ikke til hensigt at tillade støvler på jorden, og ingen (amerikanske) baser overføres til Pakistan”.

Dette bringer imidlertid også Pakistan i en 'fangst 22' situation. Pakistans regering kan ikke acceptere sådanne anmodninger, da det vil medføre en voldsom indenlandsk omvæltning med oppositionspolitiske partier, der beskylder Imran Khan for at 'sælge' pakistansk territorium til USA. Samtidig er direkte afvisning måske ikke en let mulighed i betragtning af den afgrundige tilstand i Pakistans økonomi og dens store afhængighed af udenlandsk gæld fra organisationer som IMF og Verdensbanken, der er under direkte indflydelse fra USA.

Turbulens derhjemme

Pakistan er endnu ikke kommet sig efter forbrændingerne i den nylige borgerkrigslignende situation, der blev skabt under landsdækkende protester, der blev drevet af det yderst-højre-radikale islamistiske outfit Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Da Taliban vokser i styrke i Afghanistan, vil der også ske en sprut i radikale følelser inden for Pakistan. Selvom TLP-fans ud af Barelvi Sect sammenlignet med Deobandi som i tilfældet med Taliban, tegner begge en vis glans i deres radikale ekstremisme. Som sådan kan fremtidige eventyr fra TLP med det formål at udnytte politiske gevinster ikke helt udelukkes.

Bundlinjen er, at Pakistan skal spille sine kort forsigtigt og klogt. 

Continue Reading

afghanistan

Kasakhstan deltog i det første møde mellem de særlige repræsentanter for Centralasien og Den Europæiske Union for Afghanistan

Udgivet

on

De særlige repræsentanter for Den Europæiske Union og de centralasiatiske lande om Afghanistan afholdt VC's første møde. Arrangementet var dedikeret til et forstærket regionalt samarbejde om Afghanistan, herunder udvikling af fælles initiativer til støtte for fredsprocessen. Mødet deltog i ambassadør Peter Burian, EUs særlige repræsentant for Centralasien, ambassadør Roland Kobia, EUs særlige udsending for Afghanistan samt særlige repræsentanter for Kasakhstan, Den Kirgisiske Republik, Tadsjikistan, Usbekistan og viceministeren for udenrigsminister i Turkmenistan.

Talgat Kaliyev, særlig repræsentant for præsidenten for Republikken Kasakhstan for Afghanistan, skitserede i sin tale Kasakhstans kontinuerlige støtte til den internationale indsats for at stabilisere situationen i Afghanistan og yde en år til år omfattende hjælp til dette land.

Ambassadør Kaliyev understregede vigtigheden af ​​udvidet regionalt samarbejde for genopbygningen af ​​Afghanistan og værdsatte højt bistanden fra europæiske partnere i denne retning.

Efter mødet vedtog deltagerne en fælles erklæring, hvor de bekræftede deres støtte til de internationale initiativer til løsning af situationen i Afghanistan samt et fælles tilsagn om bredere samarbejde for at bidrage til fredsprocessen.

Continue Reading
reklame

Twitter

Facebook

reklame

trending