Slut med os

afghanistan

USAs tilbagetrækning fra Afghanistan - en falsk pas for Pakistan

DEL:

Udgivet

on

Joe Biden meddelte den 15. april 2021, at Amerikanske tropper vil blive trukket tilbage fra Afghanistan startende den 1. maj for at afslutte Amerikas længste krig. Udenlandske tropper under NATO-kommando vil også trække sig tilbage i koordination med USA. pull-out, afsluttes den 11. september.

Den krig mod terrorisme, der blev startet af USA i Afghanistan, er langt fra afsluttet, da amerikanske styrker tager af sted uden en afgørende eller bestemt sejr. En triumferende Taliban er klar til at vende tilbage til magten på slagmarken eller gennem fredsforhandlinger, hvor de har de fleste kort; meget hyldede "gevinster" glider væk dag for dag i en bølge af målrettede drab på det uddannede, aktive og ambitiøse livsblod i et voksende samfund. Mange afghanere frygter nu a frygtelig tumling mod borgerkrig i en konflikt, der allerede er beskrevet som en af ​​de mest voldelige i verden.

Virkningen af ​​krigen på Pakistan

reklame

Helt åbenlyst er en sådan udvikling bestemt til at have stor indflydelse ikke kun på Afghanistan, men også på dets umiddelbare nabolag, især Pakistan. Uro i Afghanistan, der ligner en borgerkrig, ville medføre massetilstrømning af flygtninge fra Afghanistan mod Khyber Pakhunkhwa og Balochistan i Pakistan via porøse grænser. Folket på begge sider af grænsen, især pashtuner, er det etnisk ens og sammenføjet kulturelt og forældre og derfor bundet til at søge ly fra deres brødre, hvilket ikke kan benægtes selv ved lovhåndhævende organer på grund af eksisterende sociale normer. Dette betyder ikke kun en stigning i antallet af mund til at fodre i de allerede økonomisk fyldte stammeområder, men også øget sekterisk vold, narkotikahandel, terrorisme og organiseret kriminalitet som det har været tendensen siden 1980.

Urolighed i Afghanistan og Talibans genopblussen vil også give styrke til de ulmende tøj som Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP). TTP har for nylig forstærkede tempoet i dets aktiviteter i Pak vestlige grænse skaffer støtte og baser fra afghansk-taliban. Det er bemærkelsesværdigt at nævne her, at TTP ikke kun nyder Talibans protektion, men også visse segmenter inden for Pakhæren som afsløret af deres talsmand i et radiointerview.

Den stigende gener af oprørere som TTP og Pashtun / Baloch-oprørere ved den vestlige grænse kombineret med en potent fjendtlig nabo som Indien i øst er gradvist blevet uholdbar og vanskelig at bide af de pakistanske væbnede styrker. Dette spekuleres også i at være en af ​​de udløsende faktorer bag de seneste fredsinitiativer med Indien.

reklame

Pakistansk politik over Taliban

Den 10. maj blev Pakistans hærchef General Bajwa ledsaget en dag lang officielt besøg i Kabul af generaldirektør for efterretningstjeneste (ISI) generalløjtnant Faiz Hameed, hvor de mødte afghansk præsident Ashraf Ghani og tilbød Pakistans støtte til Afghanistan-fredsprocessen midt i voksende vold, da USA trækker sine tropper tilbage.

Under besøget Gen Bajwa mødte også chefen for de britiske væbnede styrker, General Sir Nick Carter, der angiveligt tvang Pakistan til at insistere på Taliban til at deltage i valget eller være en del af en magtfordelingsaftale med præsident Ghani. Efter mødet Pakistans hær udsendte en erklæring: “Vi vil altid støtte en 'afghansk ledet-afghansk ejet' fredsproces baseret på gensidig konsensus mellem alle interessenter", hvilket indikerer dagsordenen for mødet og pres for at inkludere Taliban i afghansk regeringsførelse.

Afghansk præsident Ashraf Ghani i et interview med det tyske nyhedswebsted Der Spiegel sagde, ”Det er først og fremmest et spørgsmål om at få Pakistan om bord. USA spiller nu kun en mindre rolle. Spørgsmålet om fred eller fjendtlighed er nu i pakistanske hænder ”; dermed sætte aben på Pakistans skulder. Den afghanske præsident tilføjede endvidere, at general Bajwa tydeligt har angivet, at genopretningen af ​​Emiratet eller Talibans diktatur er ikke i nogen interesse i regionen, især Pakistan. Da Pakstan aldrig kom ud for at benægte denne erklæring, er det rimeligt at antage, at Pakistan ikke ønsker en Taliban-ledet regering i Afghanistan. En sådan handling ville imidlertid være ensbetydende med at fremmedgøre eller dumpe Taliban, der muligvis ikke går i Pakistans favør.

Dilema over luftbaser

USA har på den anden side presset Pakistan til at levere luftbaser i Pakistan, til at gennemføre luftoperationer til støtte for den afghanske regering og mod Taliban eller andre terroristgrupper som ISIS. Pakistan har modstået sådanne krav og Pakistans udenrigsminister Shah Mehmood Qureshi i en erklæring den 11. maj gentog, ”Vi har ikke til hensigt at tillade støvler på jorden, og ingen (amerikanske) baser overføres til Pakistan”.

Dette bringer imidlertid også Pakistan i en 'fangst 22' situation. Pakistans regering kan ikke acceptere sådanne anmodninger, da det vil medføre en voldsom indenlandsk omvæltning med oppositionspolitiske partier, der beskylder Imran Khan for at 'sælge' pakistansk territorium til USA. Samtidig er direkte afvisning måske ikke en let mulighed i betragtning af den afgrundige tilstand i Pakistans økonomi og dens store afhængighed af udenlandsk gæld fra organisationer som IMF og Verdensbanken, der er under direkte indflydelse fra USA.

Turbulens derhjemme

Pakistan er endnu ikke kommet sig efter forbrændingerne i den nylige borgerkrigslignende situation, der blev skabt under landsdækkende protester, der blev drevet af det yderst-højre-radikale islamistiske outfit Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Da Taliban vokser i styrke i Afghanistan, vil der også ske en sprut i radikale følelser inden for Pakistan. Selvom TLP-fans ud af Barelvi Sect sammenlignet med Deobandi som i tilfældet med Taliban, tegner begge en vis glans i deres radikale ekstremisme. Som sådan kan fremtidige eventyr fra TLP med det formål at udnytte politiske gevinster ikke helt udelukkes.

Bundlinjen er, at Pakistan skal spille sine kort forsigtigt og klogt. 

afghanistan

Afghanistan: EU mobiliserer 25 millioner euro i humanitær hjælp til at bekæmpe sult

Udgivet

on

Kommissionen tildeler 25 mio. EUR i humanitær finansiering fra sin Solidaritet Emergency Aid Reserve til bekæmpelse af sult i Afghanistan. Det er nødvendigt med hastende handlinger for at redde liv og levebrød på grund af en tørke, der i øjeblikket rammer Afghanistan, hvilket efterlader mindst 11 millioner mennesker i en fødevarekrise og 3.2 millioner mennesker i en fødevaretilfælde. Krisestyringskommissær Janez Lenarčič sagde: ”I 2021 forventes halvdelen af ​​befolkningen i Afghanistan at lide af akut madusikkerhed. Tørken, der rammer landet, forværrer en allerede alvorlig situation med politisk usikkerhed og konflikt samt den nuværende stærke tredje bølge af COVID-19-pandemien. Fødevaremangel og begrænset vandtilgængelighed øger forekomsten af ​​svær underernæring. Som reaktion mobiliserer EU humanitær støtte for at hjælpe med at lindre sult. ”

Den seneste EU-finansiering til Afghanistan kommer ud over EU's oprindelige tildeling af 32 mio. € humanitær bistand til Afghanistan i 2021. Finansieringen vil støtte aktiviteter, der bidrager til at imødekomme de øgede behov som følge af tørke, herunder sektorerne fødevarehjælp, ernæring, sundhed , vandrensning-hygiejne og støtte til humanitær logistik. Al humanitær EU-bistand leveres i partnerskab med FN-agenturer, internationale organisationer og ngo'er. Det leveres i overensstemmelse med de humanitære principper om menneskehed, neutralitet, upartiskhed og uafhængighed for direkte at være til gavn for de mennesker, der har brug for i hele landet. Den fulde pressemeddelelse er tilgængelig online.

reklame

Læs

afghanistan

Imran Khan: Pakistan er klar til at være en partner for fred i Afghanistan, men vi er ikke vært for amerikanske baser

Udgivet

on

Pakistan er klar til at være en partner for fred i Afghanistan med De Forenede Stater - men når amerikanske tropper trækker sig tilbage, vil vi undgå at risikere yderligere konflikt, skriver Imran Khan.

Vores lande har den samme interesse i det langmodige land: en politisk løsning, stabilitet, økonomisk udvikling og benægtelse af ethvert tilflugtssted for terrorister. Vi er imod enhver militær overtagelse af Afghanistan, som kun vil føre til årtiers borgerkrig, da Taliban ikke kan vinde hele landet og alligevel skal indgå i enhver regering for at det skal lykkes.

Tidligere lavede Pakistan en fejl ved at vælge mellem krigende afghanske partier, men vi har lært af den erfaring. Vi har ingen favoritter og vil arbejde med enhver regering, der nyder det afghanske folks tillid. Historien viser, at Afghanistan aldrig kan styres udefra.

reklame

Vores land har lidt så meget under krigen i Afghanistan. Mere end 70,000 pakistanere er dræbt. Mens USA leverede 20 mia. $ I støtte, har tab til den pakistanske økonomi oversteget 150 mia. $. Turisme og investeringer tørrede op. Efter at have tilsluttet sig den amerikanske indsats, blev Pakistan målrettet som en samarbejdspartner, hvilket førte til terrorisme mod vores land fra Tehreek-e-Taliban Pakistan og andre grupper. Amerikanske droneangreb, som jeg advarede mod, vandt ikke krigen, men de skabte had for amerikanerne og hævede terrorgruppernes rækker mod begge vores lande.

Mens Jeg argumenterede i årevis at der ikke var nogen militær løsning i Afghanistan, pressede USA for første gang Pakistan for at sende vores tropper ind i de halvautonome stammeområder, der grænser op til Afghanistan, i den falske forventning om, at det ville afslutte oprøret. Det gjorde det ikke, men det fortrængte internt halvdelen af ​​befolkningen i stammeområderne, 1 millioner mennesker alene i det nordlige Waziristan med skader på milliarder af dollars og ødelagte hele landsbyer. Den "sikkerhedsmæssige" skade på civile i denne angreb førte til selvmordsangreb mod den pakistanske hær og dræbte mange flere soldater end de Forenede Stater mistede i Afghanistan og Irak sammen, mens de opdrættede endnu mere terrorisme mod os. Alene i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen blev 500 pakistanske politimænd myrdet.

Der er mere end 3 millioner afghanske flygtninge i vores land - hvis der er yderligere borgerkrig i stedet for en politisk løsning, vil der være mange flere flygtninge, der destabiliserer og yderligere udarmede grænseområderne ved vores grænse. De fleste af Taliban er fra den pashtunske etniske gruppe - og mere end halvdelen af ​​pashtunerne bor på vores side af grænsen. Vi indhegner endda nu næsten helt denne historisk åbne grænse.

reklame

Hvis Pakistan ville blive enige om at være vært for amerikanske baser, hvorfra man skulle bombe Afghanistan, og der fulgte en afghansk borgerkrig, ville Pakistan igen blive målrettet mod hævn af terrorister. Vi har simpelthen ikke råd til dette. Vi har allerede betalt for tung en pris. I mellemtiden, hvis USA med historiens mest magtfulde militære maskine ikke kunne vinde krigen indefra Afghanistan efter 20 år, hvordan ville Amerika gøre det fra baser i vores land?

Pakistans og De Forenede Staters interesser i Afghanistan er de samme. Vi ønsker en forhandlet fred, ikke borgerkrig. Vi har brug for stabilitet og en afslutning på terrorisme rettet mod begge vores lande. Vi støtter en aftale, der bevarer de udviklingsgevinster, der er opnået i Afghanistan i de sidste to årtier. Og vi ønsker, at økonomisk udvikling og øget handel og forbindelse i Centralasien skal løfte vores økonomi. Vi går alle ned i kloakken, hvis der er yderligere borgerkrig.

Dette er grunden til, at vi har gjort en række rigtige diplomatiske tunge løft for at bringe Taliban til forhandlingsbordet, først med amerikanerne og derefter med den afghanske regering. Vi ved, at hvis Taliban forsøger at erklære en militær sejr, vil det føre til endeløs blodsudgydelse. Vi håber, at den afghanske regering også vil vise mere fleksibilitet i forhandlingerne og stoppe med at bebrejde Pakistan, da vi gør alt, hvad vi kan, undtagen militær handling.

Det er også derfor, vi var en del af det nylige "Udvidede Troika ”fælles erklæringersammen med Rusland, Kina og USA entydigt erklærede, at enhver indsats for at påtvinge en regering med magt i Kabul ville være imod os alle og også fratage Afghanistan adgang til den udenlandske bistand, den har brug for.

Disse fælles erklæringer markerer første gang fire af Afghanistans naboer og partnere har talt med én stemme om, hvordan en politisk løsning skal se ud. Dette kunne også føre til en ny regional kompakt for fred og udvikling i regionen, som kunne omfatte et krav om at dele efterretninger og arbejde med den afghanske regering for at imødegå nye terrortrusler. Afghanistans naboer vil love ikke at lade deres territorium blive brugt mod Afghanistan eller noget andet land, og Afghanistan vil love det samme. Kompakten kunne også føre til en forpligtelse til at hjælpe afghanere med at genopbygge deres land

Jeg mener, at fremme af økonomisk forbindelse og regional handel er nøglen til varig fred og sikkerhed i Afghanistan. Yderligere militær handling er forgæves. Hvis vi deler dette ansvar, Afghanistan, en gang synonymt med “God kamp”Og regionale rivaliseringer, kunne i stedet fremstå som en model for regionalt samarbejde.

Imran Khan er Pakistans premierminister. Først offentliggjort i Washington Post.

Læs

afghanistan

Afghanistan som en bro, der forbinder Central- og Sydasien

Udgivet

on

Dr. Suhrob Buranov fra Tashkent State University of Oriental Studies skriver om nogle videnskabelige debatter om, hvorvidt Afghanistan tilhører en integreret del af Central- eller Sydasien. På trods af de forskellige tilgange forsøger eksperten at bestemme Afghanistans rolle som en bro, der forbinder regioner i Central- og Sydasien.

Forskellige former for forhandlinger finder sted på stedet i Afghanistan for at sikre fred og bilægge den langvarige krig. En særlig videnskabelig interesse er tilbagetrækningen af ​​udenlandske tropper fra Afghanistan og den samtidige start af interafghanske forhandlinger såvel som interne konflikter og bæredygtig økonomisk udvikling i dette land. Derfor er forskningen fokuseret på de geopolitiske aspekter af de interafghanske fredsforhandlinger og indvirkningen af ​​eksterne styrker på Afghanistans interne anliggender. Samtidig er tilgangen til at anerkende Afghanistan ikke som en trussel mod global fred og sikkerhed, men som en faktor for strategiske muligheder for udvikling af Central- og Sydasien, blevet et centralt objekt for forskning og gjort implementeringen af ​​effektive mekanismer til en prioritet. I denne henseende spiller spørgsmålene om gendannelse af det moderne Afghanistan i det moderne Afghanistan ved at forbinde Central- og Sydasien, herunder yderligere acceleration af disse processer, en vigtig rolle i Usbekistans diplomati.

Afghanistan er et mystisk land i sin historie og i dag fanget i store geopolitiske spil og interne konflikter. Den region, hvor Afghanistan er beliggende, vil automatisk have en positiv eller negativ indflydelse på de geopolitiske transformationsprocesser på hele det asiatiske kontinent. Den franske diplomat Rene Dollot sammenlignede engang Afghanistan med "Asiatiske Schweiz" (Dollot, 1937, s.15). Dette giver os mulighed for at bekræfte, at dette land på det tidspunkt var det mest stabile land på det asiatiske kontinent. Som den pakistanske forfatter Muhammad Iqbal med rette beskriver, “Asien er en krop af vand og blomster. Afghanistan er dets hjerte. Hvis der er ustabilitet i Afghanistan, er Asien ustabil. Hvis der er fred i Afghanistan, er Asien fredelig ”(Heart of Asia, 2015). I betragtning af konkurrencen mellem stormagterne og konflikten mellem geopolitiske interesser i Afghanistan i dag menes det, at dette lands geopolitiske betydning kan defineres som følger:

reklame

- Geografisk set ligger Afghanistan i hjertet af Eurasien. Afghanistan er meget tæt på Commonwealth of Independent States (CIS), som er omgivet af landene med atomvåben som Kina, Pakistan og Indien samt de lande med atomprogrammer som Iran. Det skal bemærkes, at Turkmenistan, Usbekistan og Tadsjikistan tegner sig for ca. 40% af den samlede statsgrænse til Afghanistan;

- Fra et geo-økonomisk perspektiv er Afghanistan en vejkryds af regioner med globale reserver af olie, gas, uran og andre strategiske ressourcer. Denne faktor betyder i det væsentlige også, at Afghanistan er en vejkryds mellem transport- og handelskorridorer. Naturligvis har førende magtcentre som USA og Rusland samt Kina og Indien, der er kendt over hele verden for deres potentielle store økonomiske udvikling, store geo-økonomiske interesser her;

- Fra et militærstrategisk synspunkt er Afghanistan et vigtigt led i regional og international sikkerhed. Sikkerheds- og militærstrategiske spørgsmål i dette land er blandt de vigtigste mål og mål, der er indstillet af sådanne indflydelsesrige strukturer som Den Nordatlantiske Traktatorganisation (NATO), Collective Security Treaty Organization (CSTO), Shanghai Cooperation Organization (SCO) og CIS .

reklame

Det geopolitiske træk ved det afghanske problem er, at det parallelt involverer en lang række indenlandske, regionale og internationale styrker. På grund af dette kan problemet inkorporere alle de faktorer, der spiller hovedrollen i afspejling af geopolitiske teorier og begreber. Det er vigtigt at bemærke, at de geopolitiske synspunkter om det afghanske problem og tilgang til løsningen stadig ikke har leveret de forventede resultater. Mange af disse tilgange og perspektiver giver komplekse udfordringer, mens de skildrer de negative aspekter af det afghanske problem. Dette i sig selv viser behovet for at fortolke det afghanske problem gennem konstruktive teorier og optimistiske videnskabelige synspunkter baseret på moderne tilgange som en af ​​de presserende opgaver. Overholdelse af de teoretiske synspunkter og tilgange, vi præsenterer nedenfor, kan også give yderligere videnskabelig indsigt i teorier om Afghanistan:

"Afghansk dualisme"

Fra vores synspunkt bør den teoretiske tilgang til "afghansk dualisme" (Buranov, 2020, s. 31-32) tilføjes på listen over geopolitiske synspunkter om Afghanistan. Det bemærkes, at essensen af ​​teorien om "afghansk dualisme" kan reflekteres på to måder.

1. Afghansk national dualisme. Kontroversielle synspunkter om etablering af afghansk statsskab på basis af stats- eller stammeforvaltning, enheds- eller føderal, ren islamisk eller demokratisk, østlig eller vestlig model afspejler den afghanske nationale dualisme. Værdifulde oplysninger om de dualistiske aspekter af Afghanistans nationale statsskab kan findes i undersøgelser fra velkendte eksperter som Barnett Rubin, Thomas Barfield, Benjamin Hopkins, Liz Vily og afghansk forsker Nabi Misdak (Rubin, 2013, Barfield, 2010, Hopkins, 2008, Vily, 2012, Misdak, 2006).

2. Afghansk regional dualisme. Det kan ses, at afghansk regional dualisme afspejles i to forskellige tilgange til dette lands geografiske tilknytning.

AfSouthAsien

Ifølge den første tilgang er Afghanistan en del af den sydasiatiske region, hvilket vurderes ud fra Af-Pak's teoretiske synspunkter. Det er kendt, at udtrykket "Af-Pak" bruges til at henvise til det faktum, at amerikanske lærde betragter Afghanistan og Pakistan som en enkelt militær-politisk arena. Udtrykket begyndte at blive meget brugt i videnskabelige kredse i de tidlige år af det 21. århundrede for teoretisk at beskrive USA's politik i Afghanistan. Ifølge rapporter er forfatteren af ​​begrebet "Af-Pak" en amerikansk diplomat Richard Holbrooke. I marts 2008 erklærede Holbrooke, at Afghanistan og Pakistan skulle anerkendes som en enkelt militær-politisk arena af følgende grunde:

1. Eksistensen af ​​et fælles teater for militære operationer ved grænsen mellem Afghanistan og Pakistan;

2. De uløste grænsespørgsmål mellem Afghanistan og Pakistan under "Durand Line" i 1893;

3. Talibans styrker og andre terrornetværk brug af et åbent grænseregime mellem Afghanistan og Pakistan (primært en "stammezone") (Fenenko, 2013, s.24-25).

Desuden er det bemærkelsesværdigt, at Afghanistan er fuldt medlem af SAARC, den vigtigste organisation for integrationen af ​​den sydasiatiske region.

AfCentAsia

Ifølge den anden tilgang er Afghanistan geografisk en integreret del af Centralasien. I vores perspektiv er det videnskabeligt logisk at kalde det et alternativ til udtrykket AfSouthAsia med udtrykket AfCentAsia. Dette koncept er et udtryk, der definerer Afghanistan og Centralasien som en enkelt region. Ved vurderingen af ​​Afghanistan som en integreret del af den centralasiatiske region er det nødvendigt at være opmærksom på følgende spørgsmål:

- Geografisk aspekt. Afhængigt af dets placering kaldes Afghanistan "Asiens hjerte", da det er en central del af Asien og inkarnerer teoretisk Mackinders "Heartland" -teori. Alexandr Humboldt, en tysk videnskabsmand, der introducerede udtrykket Centralasien for videnskaben, beskrev i detaljer bjergkæderne, klimaet og strukturen i regionen, herunder Afghanistan på sit kort (Humboldt, 1843, s.581-582). I sin doktorafhandling argumenterer kaptajn Joseph McCarthy, en amerikansk militærekspert, for at Afghanistan ikke kun skal betragtes som en specifik del af Centralasien, men som det vedvarende hjerte i regionen (McCarthy, 2018).

- Historisk aspekt. Områderne i det nuværende Centralasien og Afghanistan var en sammenhængende region under staterne i dynastierne Græsk-Baktriske, Kushan, Ghaznavid, Timurid og Baburi. Den usbekiske professor Ravshan Alimov nævner i sit arbejde som et eksempel på, at en stor del af det moderne Afghanistan var en del af Bukhara Khanate i en række århundreder og byen Balkh, hvor det blev hjemsted for arvingerne til Bukhara Khan (khantora ) (Alimov, 2005, s.22). Derudover er gravene til store tænkere som Alisher Navoi, Mavlono Lutfi, Kamoliddin Behzod, Hussein Boykaro, Abdurahmon Jami, Zahiriddin Muhammad Babur, Abu Rayhan Beruni, Boborahim Mashrab placeret på det moderne Afghanistan. De har ydet et uvurderligt bidrag til civilisationen såvel som kulturelle og oplyste bånd mellem befolkningen i hele regionen. Den hollandske historiker Martin McCauley sammenligner Afghanistan og Centralasien med de "siamesiske tvillinger" og konkluderer, at de er uadskillelige (McCauley, 2002, s.19).

- Handelsmæssigt og økonomisk aspekt. Afghanistan er både en vej og et uåbnet marked, der fører regionen Centralasien, som i alle henseender er lukket, til de nærmeste søhavne. I alle henseender vil dette sikre fuld integration af stater i Centralasien, herunder Usbekistan, i verdenshandelsforbindelserne, hvilket fjerner en vis økonomisk afhængighed af eksterne sfærer.

- Etnisk aspekt. Afghanistan er hjemsted for alle centralasiatiske nationer. En vigtig kendsgerning, der kræver særlig opmærksomhed, er, at usbekerne i Afghanistan er den største etniske gruppe i verden uden for Usbekistan. Et andet væsentligt aspekt er, at jo flere tadsjikere bor i Afghanistan, jo flere tadsjikere bor i Tadsjikistan. Dette er yderst vigtigt og afgørende for Tadsjikistan. Afghanske turkmenere er også en af ​​de største etniske grupper, der er anført i den afghanske forfatning. Derudover bor mere end tusind kasakhere og kirgisere fra Centralasien i øjeblikket i landet.

- Sproglig aspekt. Størstedelen af ​​den afghanske befolkning kommunikerer på det tyrkiske og persiske sprog, som folk i Centralasien taler. I henhold til forfatningen i Afghanistan (forfatningen af ​​IRA, 2004) har det usbekiske sprog kun status som et officielt sprog i Afghanistan undtagen Usbekistan.

- Kulturelle traditioner og religiøse aspekter. Skikke og traditioner for befolkningen i Centralasien og Afghanistan er ens og meget tæt på hinanden. For eksempel fejres Navruz, Ramadan og Eid al-Adha ens i alle mennesker i regionen. Islam binder også vores folk sammen. En af hovedårsagerne til dette er, at omkring 90% af befolkningen i regionen tilstår islam.

Da den nuværende indsats for at inddrage Afghanistan i de regionale processer i Centralasien intensiveres, er det hensigtsmæssigt at tage højde for relevansen af ​​dette udtryk og dets popularisering i videnskabelige kredse.

Diskussion

Selvom forskellige synspunkter og tilgange til Afghanistans geografiske placering har noget videnskabeligt grundlag, er det i dag en prioritet at vurdere dette land ikke som en specifik del af Central- eller Sydasien, men som en bro, der forbinder disse to regioner. Uden at genoprette Afghanistans historiske rolle som en bro, der forbinder Central- og Sydasien, er det umuligt at udvikle interregional indbyrdes afhængighed, gammelt og venligt samarbejde på nye fronter. I dag er en sådan tilgang ved at blive en forudsætning for sikkerhed og bæredygtig udvikling i Eurasien. Freden i Afghanistan er trods alt det virkelige grundlag for fred og udvikling i både Central- og Sydasien. I denne sammenhæng er der et stigende behov for at koordinere de central- og sydasiatiske landes bestræbelser på at tackle de komplicerede og komplekse spørgsmål, som Afghanistan står over for. I denne henseende er det yderst vigtigt at udføre følgende vigtige opgaver:

For det første har de central- og sydasiatiske regioner været bundet af lange historiske bånd og fælles interesser. Baseret på vores fælles interesser betragter vi det i dag som et presserende behov og en prioritet at etablere et dialogformat "Centralasien + Sydasien" på udenrigsministrens niveau med det formål at udvide mulighederne for gensidig politisk dialog og mangesidet samarbejde.

For det andet er det nødvendigt at fremskynde opførelsen og implementeringen af ​​den transafghanske transportkorridor, som er en af ​​de vigtigste faktorer i udvidelsen af ​​tilnærmelse og samarbejde i Central- og Sydasien. Med det formål at opnå dette bliver vi snart nødt til at drøfte undertegnelsen af ​​multilaterale aftaler mellem alle lande i vores region og finansieringen af ​​transportprojekter. Navnlig jernbaneprojekterne Mazar-e-Sharif-Herat og Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar vil ikke kun forbinde Centralasien med Sydasien, men også yde et praktisk bidrag til Afghanistans økonomiske og sociale opsving. Til dette formål overvejer vi at organisere det transafghanske regionale forum i Tasjkent.

For det tredje har Afghanistan potentialet til at blive en vigtig energikæde ved at forbinde Central- og Sydasien med alle sider. Dette kræver selvfølgelig gensidig koordinering af centralasiatiske energiprojekter og deres fortsatte levering til sydasiatiske markeder gennem Afghanistan. I denne henseende er der behov for i fællesskab at gennemføre strategiske projekter såsom TAPI-transafghanske gasrørledning, CASA-1000-kraftoverføringsprojektet og Surkhan-Puli Khumri, som kan blive en del af det. Af denne grund foreslår vi, at vi i fællesskab udvikler energiprogrammet REP13 (Regional Energy Program of Central and Souht Asia). Ved at følge dette program vil Afghanistan fungere som en bro i det central- og sydasiatiske energisamarbejde.

For det fjerde foreslår vi at afholde en årlig international konference om emnet "Afghanistan i det mellemliggende Central- og Sydasien: historisk kontekst og potentielle muligheder". I alle henseender svarer dette til interesserne og ambitionerne for borgerne i Afganistan såvel som befolkningen i Central- og Sydasien.

Referencer

  1. “Heart of Asia” - modvirkning af sikkerhedstrusler og fremme DAWN-papir (2015). Hentet fra https://www.dawn.com/news/1225229
  2. Alimov, R. (2005) Centralasien: fælles interesser. Tasjkent: Orient.
  3. Buranov, S. (2020) Geopolitiske aspekter af Usbekistans deltagelse i processerne til stabilisering af situationen i Afghanistan. Dissertation of the Doctor of Philosophy (PhD) in Statskundskab, Tasjkent.
  4. Dollot, René. (1937) L'Afghanistan: histoire, beskrivelse, moeurs et coutumes, folklore, fouilles, Payot, Paris.
  5. Fenenko, A. (2013) Problemer med "AfPak" i verdenspolitikken. Journal of Moscow University, International relations and world politik, № 2.
  6. Humboldt, A. (1843) Asie centrale. Recherches sur les chaines de montagnes et la climatologie sammenligne. Paris.
  7. Mc Maculey, M. (2002) Afghanistan og Centralasien. En moderne historie. Pearson Education Limited

Læs
reklame
reklame
reklame

trending