Følg os

Over

Fra 'Small Yard, High Fence' til 'Large Yard, High Fence'

DEL:

Udgivet

on

Af He Jun, direktør for China Macro-Economy Research Center og seniorforsker hos Anbound, en uafhængig tænketank med base i Beijing.

I den igangværende geopolitiske konkurrence mellem USA og Kina har førstnævnte brugt forskellige strategier for at begrænse sidstnævntes teknologiske fremskridt. En sådan strategi er tilgangen "lille gård, højt hegn". Denne strategi har til formål at bremse Kinas højteknologiske projekter og undertrykke Kinas teknologiske fremskridt.

Konceptet "den lille gård" betegner specifikke teknologier og forskningsområder, der anses for at være kritiske for USA's nationale sikkerhed, mens det "høje hegn" angiver de strategiske grænser, der er afgrænset omkring disse domæner. Inden for den "lille gård" foreslås strengere indeslutningsforanstaltninger for at beskytte kerneteknologier, mens der uden for denne perimeter kan være potentiale for engagement med Kina. Denne strategi anses generelt for primært at være rettet mod Kinas højteknologiske udvikling frem for at slå til lyd for en bred afkobling og afbrydelse af de økonomiske bånd med Kina.

Siden 2018 har USA strengt fulgt strategien "lille gård, højt hegn", som indebærer omfattende foranstaltninger, herunder undertrykkelse af virksomheder som Huawei, systematiske restriktioner på udviklingen af ​​Kinas halvlederindustri og samarbejdsaktioner med allierede nationer for at begrænse eksporten af ​​avanceret litografimaskiner til Kina. Derudover har der været en kontinuerlig eskalering af restriktioner og pres på kinesiske virksomheder på tværs af forskellige teknologiske sektorer, såsom halvledere, kunstig intelligens (AI) og biofarmaceutiske produkter, gennem noteringer på den amerikanske enhedsliste. Desuden er lovgivningsmæssige foranstaltninger som CHIPS-loven blevet indført for at vejlede chipvirksomheder til at investere i USA, mens de samtidig sigter mod at begrænse udviklingen af ​​Kinas chipindustri.

Kina er dog verdens næststørste økonomi med et BNP på 17.89 billioner USD i 2023. Samtidig er det også en af ​​verdens største handelsnationer. I 2023 nåede dets samlede handelsvolumen op på USD 5.94 billioner, inklusive USD 3.38 billioner i eksport, svarende til 14.2 % af den globale markedsandel, og fastholdt sin position som verdens største eksportør i 15 på hinanden følgende år. Kina har opretholdt betydelige handelsforbindelser med flere lande og regioner, herunder USA, EU og ASEAN. For en så stor økonomi er det ekstremt udfordrende at forsøge at begrænse dens udvikling betydeligt gennem strategien "lille gård, højt hegn". Fra de seneste gennembrud i Kinas halvlederindustri er det tydeligt, at når Kina mobiliserer sit nationale system for at overvinde teknologiske flaskehalse, er det resulterende momentum bemærkelsesværdigt.

På denne baggrund begynder USA at justere sin strategi for at begrænse Kina. Strategien skifter fra den tidligere "lille gård, højt hegn"-tilgang, som fokuserede på at begrænse Kinas udvikling inden for højteknologiske områder, til en bredere "stor gård, højt hegn"-tilgang, der pålægger restriktioner på en bredere vifte af områder. I modsætning til strategien "lille gård, højt hegn" udviser strategien "stor gård, højt hegn" følgende karakteristika:

reklame

For det første er omfanget af sanktioner blevet udvidet. Mens strategien "lille gård, højt hegn" var rettet mod udvalgte kerne- og centrale teknologiske områder, udvider strategien "stor gård, højt hegn" sit forbud og begrænsningsområde over et bredere spektrum. Denne ekspansion omfatter ikke kun højteknologiske områder, men også ikke-teknologiske økonomiske og handelsmæssige sektorer. Bestemmelsen af, hvilke områder der falder ind under forbud og restriktioner, er betinget af den amerikanske regerings specifikke krav og mål.

For det andet, mens strategien for "lille værft, højt hegn" begrænsede dens mål, tog den også til en vis grad hensyn til internationale handelsregler, idet den forsøgte at afbalancere restriktioner på Kina og samtidig beskytte amerikanske økonomiske interesser. Grundlæggende var dets mål at styre Kinas teknologiske udvikling og samtidig udnytte økonomiske muligheder på det kinesiske marked. Fokus i strategien "stor gård, højt hegn" har imidlertid udviklet sig. Den sigter ikke længere efter ligevægt, men understreger snarere den brede indeslutning af Kina.

For det tredje involverer implementeringen af ​​strategien "lille gård, højt hegn" primært, at USA indfører sanktioner, ofte med involvering af dets allierede, rettet mod specifikke kerneområder relateret til Kina. I betragtning af det snævrere omfang af sanktioner er de allierede mere tilbøjelige til at støtte og deltage, hvilket letter dannelsen af ​​en sammenhængende koalition for sanktioner. Omvendt udvider strategien "stor gård, højt hegn" sin rækkevidde, hvilket resulterer i en bredere indvirkning på kommercielle interesser. Mens USA søger øget allieret deltagelse for effektiviteten af ​​sine sanktioner, kan disse lande pause på grund af deres egne kommercielle interesser og overholdelse af internationale regler, hvilket potentielt kan føre til uenighed med amerikanske initiativer.

Endelig forsøger strategien "lille gård, højt hegn" at begrænse påvirkningen til teknologiområdet, svarende til kontrolleret atomfusion. Det har ikke til formål at sprede virkningen til de bredere økonomiske og handelsmæssige områder, ej heller at udløse en udbredt "afkobling" mellem USA og Kina. Men strategien "stor gård, højt hegn" er anderledes. Når først denne strategi er implementeret, kan dens efterfølgende virkninger blive ukontrollerbare, hvilket gør det, der oprindeligt var beregnet til at begrænse Kinas teknologiske udvikling, til en udbredt "afkobling" mellem de to lande. Dette svarer til ukontrolleret nuklear fusion, som i sidste ende kan udvikle sig til en økonomisk og handelsmæssig atomeksplosion.

Endelig begrænser strategien "lille gård, højt hegn" sin indvirkning til teknologien og undgår at sprede virkninger til bredere økonomiske og handelsmæssige områder eller udløse en udbredt "afkobling" mellem USA og Kina. Omvendt indebærer strategien "stor gård, højt hegn" risikoen for ukontrollerbare konsekvenser. Det kan utilsigtet eskalere til en bred "afkobling" mellem de to lande.

He Jun er direktør for China Macro-Economy Research Center og seniorforsker hos Anbound, en uafhængig tænketank baseret i Beijing, med speciale i offentlig politikforskning, der dækker geopolitik og internationale relationer, by- og socialudvikling, industrielle spørgsmål og makroøkonomi.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending