Følg os

Forsiden

Kasakhstans illusion af fremskridt

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

For tre år siden i dag - Kasakhstans uafhængighedsdag - var mindst 15 strejkende oliearbejdere i den vestlige kasakhiske by Zhanaozen dræbt af statens sikkerhedsstyrker, mens de fredeligt protesterede over lave lønninger og farlige arbejdsforhold. Mere end 100 andre blev alvorligt såret, med mange flere tilbageholdt og tortureret.

En af strejkens ledere beskrevet bliver suspenderet af håret, seksuelt ydmyget og har plastposer placeret over hendes hoved. Mindst en anden døde i politiets varetægt.

Mere end halvandet år senere, Amnesty International lambasted den kasakhiske regering for den relative straffrihed, der stadig nydes af gerningsmændene til Zhanaozen-massakren og relaterede forbrydelser såvel som for Kasakhstans brug af tortur og andre former for misbrug af fanger.

reklame

De Forenede Stater har også givet udtryk for gentagne kritik af udbredte menneskerettighedskrænkelser i den centralasiatiske nation - tempereret naturligvis med ros fra State Department for Kazakh "fremskridt med at skabe et gunstigt investeringsklima." Et udenrigsministerium fra 2014 faktaark hævder endda, at Nursultan Nazarbayevs diktatur udvikler sig som en "demokratisk ... partner", samtidig med at det specificeres, at størstedelen af ​​amerikansk bistand til Kasakhstan (mere end $ 14 millioner i 2013) går til at fremme "fred og sikkerhed."

Tilsyneladende indebærer dette aktiviteter som at give "træning til Kasakhstans sikkerhedsstyrker i fredsbevarende operationer" og udvikling af "vedligeholdelses- og vedligeholdelsesprogrammer for amerikansk udstyr." Efter sigende på scenen ved massakren i Zhanaozen var amerikanske leverede Humvees.

Emiratisk måde

Det er let at se, hvorfor Nazarbayev-regimet har formået at undslippe alvorlige sanktioner på trods af sin track record.

reklame

Til at begynde med er Kasakhstan i øjeblikket en medlem fra De Forenede Nationers Menneskerettighedsråd. Landet er strategisk placeret og mættet med natur ressourcer, herunder olie, gas, kul og uran. Dens mineralrigdom og pro-corporate politikker garanterer stort set det, når det kommer til tilsyneladende pro-demokrati chikaneret af USA vil Kasakhstan aldrig være i samme båd som f.eks. Cuba.

At hjælpe med præsentationen af ​​et hvidkalket nationalt image er det faktum, at Kasakhstan har forfulgt en Forenede Arabiske Emiraters model for udvikling i sin udstillingshovedstad Astana. Logikken går omtrent sådan her: Jo mere prangende bygninger og indkøbscentre du har et sted, jo færre vil folk bemærke dets undertrykkende fundament.

I De Forenede Arabiske Emirater og lignende lokaliteter er den tragiske ironi, at bygningerne er opført af mishandlede udenlandske arbejdere, ofte under kontraktbundet trældom.

I Astana er det kun passende, at et af fokuspunkterne for den nylige arbejdstilsnedlæggelse er Abu Dhabi Plaza, en skyskraber finansieret af Emirater, hvor bygningsarbejdere gik i strejke tidligere i år over lave lønninger.

Indstillet til at være højeste bygning i Centralasien og beliggende lige nede ad vejen fra monument der huser Nazarbayevs håndaftryk i guld, vil Abu Dhabi Plaza være et af de glimrende vartegn, der vises under Astanas vært for Expo 2017 - en anden begivenhed, der minder om UAE-metoden til at forringe opmærksomheden fra usmagelige indenlandske virkeligheder gennem glamourøse og kapitaltunge internationale briller.

Hvis den vestlige støtte, som begge regeringer praler af, er en indikation, er det en facade, der betaler sig.

Skildringen af ​​Astanas fire-årige, ikke-akkrediteret Nazarbayev Universitet (NU) som en fremtrædende Vestlig akademisk og forskningsinstitution indkapsler hele charaden.

Vellykket udvikling

I en tredelt eksponering i 2012 viste historikeren Allen Ruff og journalisten Steve Horn, at NU var hjernebarnet for den amerikanske kejserlige ambition, idet de i vid udstrækning er kommet til gennem vejledning af en lille gruppe nøgleaktører med karriere lange forbindelser til [Verdensbanken og den amerikanske nationale sikkerhedsstat. ”

Men hvis NU er en Potemkin-landsby, så er den en inden i den større Potemkin-landsby Astana.

Det er ikke særdeles vanskeligt at spekulere i det virkelige formål med en satsning med en sådan forældremyndighed. NU, Ruff og Horn skrev, “tjener en elitefunktion i reproduktion og udvidelse af den eksisterende økonomiske og politiske orden”; når det er i fuld gang, vil systemet udslette ”et korps af teknikere, administratorer og bureaukrater i tjeneste for en autoritær stat og dens virksomhedspartnere i ind- og udland.”

Blandt NUs farverige rollebesætning er Dennis de Tray, a medlem af bestyrelsen og en rådgiver for universitetspræsidenten. Som Ruff og Horn påpegede, studerede de Tray ved University of Chicago under vejledning af dem bag frigørelsen af ​​frie markedsreformer over Chile under diktaturet Augusto Pinochet. De Tray fortsatte senere med at tjene Verdensbanken i mere end to årtier og var landsdirektør for Indonesien på tidspunktet for Suhartos fald.

De Trays tanker i anledning af Suhartos død i 2008 er det nyttigt at vurdere den slags mentalitet, der ligger til grund for NU. Som de Tray så det, er Suharto's track record for massemord var ikke alt for bekymrende, fordi "det dårlige, han gjorde - og noget af det var forfærdeligt - skulle afvejes mod det gode, ikke af hensyn til Suharto, men af ​​hensyn til udvikling." Og ikke kun det: Suhartos brutale og korrupte regeringstid var “en af ​​de største succeshistorier for udvikling nogensinde”.

Den samme anvendelse af udviklingssprog til at undskylde statsundertrykkelse gælder situationen i Kasakhstan. Tidligere britisk premierminister Tony Blair, der nu Consults for det despotiske kazakiske regime om, hvordan man tiltrækker udenlandske investeringer, tog en lignende linje, da han rådede Nazarbayev om den korrekte tilgang til Zhanaozen-dødsfaldene i 2011: "Tragisk, selvom de var, [skulle] de ikke skjule de enorme fremskridt, Kasakhstan har gjort."

Massakren ofre til side, landets hjemløse og andre berørt af voksende ulighed formodentlig ikke kunne se fremskridtene i Blairs multimillion-dollar kontrakt.

Potemkin verden

På en nylig rejse til Kasakhstan besøgte jeg NU-campus, hvis hovedatrium er foret med palmetræer - en noget uoverensstemmende indretningsindretning, givet de ofte under nul temperaturer udenfor.

Den amerikanske professor, der gik med på at vise mig rundt, begyndte sin tur med analysen, at "dette sted er en landsby i Potemkin." (Da han ønskede mindst et år mere i Potemkin landsbyens løn og fordele, bad han om, at jeg ikke brugte hans navn.)

Blandt hans kritik var studerendes angiveligt understandskaliber - hvoraf mange hævdede han ikke var dygtige til engelsk, undervisningssproget - samt overvægt af bureaukrati og korruption på institutionen.

En tidligere kollega, sagde han, beskrev NU som "meget imponerende for enhver, der ikke forstår, hvad et universitet er."

I en ideel verden ville ”universitet” ikke være det første mærke, der kom til at tænke på en skole, hvor olieselskaber hjælper med at skrive læseplanen.

Men hvis NU er en Potemkin-landsby, så er den en inden i den større Potemkin-landsby Astana. Og matryoshka-sekvensen stopper ikke der; den neoliberale verdens forsøg på at skjule massiv ulighed gør den trods alt til en Potemkin-landsby i sig selv.

Belén Fernández er forfatter til Det kejserlige budskab: Thomas Friedman på arbejdspladsen, udgivet af Verso. Hun er medvirkende redaktør hos Jacobin magasin.

Økonomi

Udstedelse af grønne obligationer vil styrke euroens internationale rolle

Udgivet

on

Eurogruppens ministre drøftede euroens internationale rolle (15. februar) efter offentliggørelsen af ​​Europa-Kommissionens meddelelse af (19. januar), 'Det europæiske økonomiske og finansielle system: fremme styrke og modstandsdygtighed'.

Formand for Eurogruppen, Paschal Donohoe sagde: ”Målet er at reducere vores afhængighed af andre valutaer og styrke vores autonomi i forskellige situationer. Samtidig indebærer øget international brug af vores valuta også potentielle afvejninger, som vi fortsat vil overvåge. Under drøftelsen understregede ministrene potentialet ved udstedelse af grønne obligationer til at forbedre markenes anvendelse af euroen, samtidig med at de bidrog til at nå vores klimatransitionsmål. ”

Eurogruppen har drøftet spørgsmålet flere gange de seneste år siden Eurotopmødet i december 2018. Klaus Regling, administrerende direktør for den europæiske stabilitetsmekanisme, sagde, at overdreven tillid til dollaren indeholdt risici, hvilket gav Latinamerika og den asiatiske krise i 90'erne som eksempler. Han henviste også skråt til "nyere episoder", hvor dollarens dominans betød, at EU-virksomheder ikke kunne fortsætte med at arbejde med Iran i lyset af amerikanske sanktioner. Regling mener, at det internationale monetære system langsomt bevæger sig mod et multipolært system, hvor tre eller fire valutaer vil være vigtige, herunder dollar, euro og renminbi. 

reklame

Europakommissionær for økonomi, Paolo Gentiloni, var enig i, at euroens rolle kunne styrkes gennem udstedelse af grønne obligationer, der forbedrede markternes anvendelse af euroen, samtidig med at det bidrog til at nå vores klimamål for Next Generation EU-midler.

Ministrene var enige om, at der var behov for en bred indsats til støtte for euroens internationale rolle, som omfatter fremskridt inden for bl.a. Den Økonomiske og Monetære Union, bankunionen og kapitalmarkedsunionen for at sikre euroens internationale rolle.

reklame

Læs

EU

Europæisk menneskerettighedsdomstol støtter Tyskland over Kunduz-luftangrebssagen

Udgivet

on

By

En undersøgelse foretaget af Tyskland om et dødbringende luftangreb i 2009 nær den afghanske by Kunduz, der blev beordret af en tysk kommandør, overholdt dens forpligtelser med hensyn til livsret, fastslog Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tirsdag den 16. februar skriver .

Dommen fra den Strasbourg-baserede domstol afviser en klage fra den afghanske statsborger Abdul Hanan, der mistede to sønner i angrebet, om at Tyskland ikke opfyldte sin forpligtelse til effektivt at undersøge hændelsen.

I september 2009 kaldte den tyske chef for NATO-tropper i Kunduz en amerikansk kampfly til at slå to brændstofbiler nær byen, som NATO mente var blevet kapret af Talibans oprørere.

Den afghanske regering sagde på det tidspunkt, at 99 mennesker, herunder 30 civile, blev dræbt. Uafhængige rettighedsgrupper anslået mellem 60 og 70 civile blev dræbt.

reklame

Dødstallet chokerede tyskerne og tvang i sidste ende sin forsvarsminister til at træde tilbage på grund af beskyldninger om at dække over antallet af civile tab i opløbet til Tysklands valg i 2009.

Tysklands føderale anklagemyndighed havde fundet ud af, at kommandanten ikke påtog sig strafferetligt ansvar, hovedsageligt fordi han var overbevist om, da han beordrede luftangrebet, at der ikke var nogen civile til stede.

For at han kunne holdes ansvarlig i henhold til international lov, ville han skulle have fundet ud af, at han havde handlet med den hensigt at forårsage overdrevne civile tab.

reklame
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol overvejede effektiviteten af ​​Tysklands efterforskning, herunder om den fastslog en begrundelse for dødelig magtanvendelse. Det overvejede ikke lovligheden af ​​luftangreb.

Af 9,600 NATO-tropper i Afghanistan har Tyskland den næststørste kontingent bag USA.

En fredsaftale i 2020 mellem Taliban og Washington opfordrer udenlandske tropper til at trække sig tilbage den 1. maj, men den amerikanske præsident Joe Bidens administration gennemgår aftalen efter en forværring af sikkerhedssituationen i Afghanistan.

Tyskland forbereder sig på at udvide mandatet til sin militære mission i Afghanistan fra 31. marts til slutningen af ​​dette år med troppsniveauer på op til 1,300 ifølge et udkast til dokument set af Reuters.

Læs

EU

Digitalisering af EU-retssystemer: Kommissionen indleder offentlig høring om grænseoverskridende retligt samarbejde

Udgivet

on

Den 16. februar lancerede Europa-Kommissionen en offentlig høring om modernisering af EU's retssystemer. EU sigter mod at støtte medlemslandene i deres bestræbelser på at tilpasse deres retssystemer til den digitale tidsalder og forbedre dem EU grænseoverskridende retligt samarbejde. Justiskommissær Didier Reynders (billedet) sagde: “COVID-19-pandemien har yderligere understreget vigtigheden af ​​digitalisering, også inden for retfærdighed. Dommere og advokater har brug for digitale værktøjer for at kunne arbejde hurtigere og mere effektivt sammen.

Samtidig har borgere og virksomheder brug for onlineværktøjer til en lettere og mere gennemsigtig adgang til domstolene til en lavere pris. Kommissionen stræber efter at skubbe denne proces frem og støtte medlemslandene i deres bestræbelser, herunder med hensyn til at lette deres samarbejde i grænseoverskridende retslige procedurer ved hjælp af digitale kanaler. " I december 2020 vedtog Kommissionen en kommunikation skitserer de handlinger og initiativer, der skal fremme digitaliseringen af ​​retssystemer i hele EU.

Den offentlige høring vil samle synspunkter om digitaliseringen af ​​EU's grænseoverskridende civile, kommercielle og strafferetlige procedurer. Resultaterne af den offentlige høring, hvor en bred vifte af grupper og enkeltpersoner kan deltage, og som er tilgængelige her indtil den 8. maj 2021 vil indgå i et initiativ om digitalisering af grænseoverskridende retligt samarbejde, der forventes ved udgangen af ​​dette år, som annonceret i 2021 Kommissionens arbejdsprogram.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending