EU slår omfattende handelsaftale med Østafrikanske Fællesskab

afrikaPå 16 oktober forhandlere fra EU og Det Østafrikanske Fællesskab (EAC) færdiggjort en ny omfattende økonomisk partnerskabsaftale (EPA) mellem både regions.

Aftalen vil skabe retssikkerhed for virksomhederne og åbne et langsigtet perspektiv for fri og ubegrænset adgang til EU-markedet for produkter fra Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania og Uganda.

"The Østafrikanske Fællesskab region skiller sig ud for sin dynamik, og ambition om at udvikle sig som en integreret region. Den omfattende partnerskabsaftale, vi har netop nået er den bedste måde, hvorpå vi kan støtte ØK forhåbninger, " sagde kommissær for handel Karel De Gucht. "Vi har indgået to andre udviklingsorienterede partnerskaber med afrikanske regioner i år. Det er en kilde til min personlige tilfredsstillelse også at se Østafrika nyder godt af de muligheder, som Europa ønsker at tilbyde. Jeg håber, at disse økonomiske partnerskabsaftaler vil blive underskrevet og gennemført hurtigt. "

Den nye ØPA lægger nye og stabile grunde til handelsforbindelserne mellem EU og ØK. Østafrikanske fællesskabslande vil nu være i stand til at fokusere på at forbedre deres økonomiske resultater uden at bekymre sig om det potentielle tab af fuld told- kvotefri adgang til det europæiske marked på grund af deres forbedring status. Alle ØK medlemmer, mindst udviklede eller mere avancerede, vil drage fordel af den samme forudsigelige og ensartede handel ordningen.

For at overholde reglerne i Verdenshandelsorganisationen, ØK lande forpligtet sig til at øge andelen af ​​deres import toldfri 80% i de kommende 15 år. Som ØK toldunion told på import allerede er lav, absorbere EPA er en mulig bestræbelse. Også når EAC lande vil være klar til at yde mere vidtrækkende indrømmelser til Europas vigtigste konkurrenter, vil EU være i stand til at kræve de samme forbedringer. EU og ØK har også nået et afbalanceret resultat på eksportafgifter.

Ud over afskaffelsen af ​​told, aftalen dækker vigtige emner, såsom fri bevægelighed for varer, samarbejde om told og skat, og handelspolitiske beskyttelsesinstrumenter, som afspejler den indsats for ØK at styrke sin toldunion og etablere et effektivt indre marked. Det er EU mest konkret bidrag til at støtte de regionale målsætninger for ØK.

Aftalen, der blev paraferet i dag af alle forhandlere, der nu kommer til at blive forelagt til godkendelse i henhold til den nationale procedurer for hver partner.

Baggrund

Den østlige afrikanske Fællesskab (EAC) består af Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania og Uganda. Alle ØK medlemmer, med undtagelse af Kenya, er mindst udviklede lande ifølge FN klassificering. De nuværende udviklingsperspektiver indikerer men de kan være en succes i forlader denne gruppe i en forholdsvis nær fremtid.

Den geografisk og økonomisk homogen gruppe er stærkt engageret i den regionale integration, med et ultimativt mål at blive en føderation. ØK etableret en fælles ekstern tarif i 2005, fjernede told samhandelen inden for regionen, ratificeret et fælles marked protokol som af 2010 og mest for nylig tog skridt til opnåelse af en vidtrækkende monetære union.

I 2007, afsluttede Østafrikanske Fællesskab en rammeaftale om afskaffelse af told, som blev grundlaget for den omfattende økonomiske partnerskabsaftale, der blev paraferet den 16 af oktober.

I 2013, samlede handel mellem EU og Det Østafrikanske Fællesskab udgjorde 5.8 milliarder €. EU importerer fra ØK er værd 2.2 milliarder € og består hovedsageligt af kaffe, afskårne blomster, te, tobak, fisk og grøntsager. Eksporten fra EU ind i ØK, hovedsageligt maskiner og mekaniske apparater, udstyr og dele, køretøjer og farmaceutiske produkter, beløber sig til € 3.5bn.

Mere information
EU-forbindelser med østafrikanske Fællesskab
Økonomiske partnerskabsaftaler

tags: , , , , , , , , , , ,

Boligtype: En forsiden, Afrika, EU, Europa-Kommissionen, Handelsaftaler, Fagforeninger, Verdens