Følg os

Udvikling

EU støtter centrale reformer i Republikken Moldova

DEL:

Udgivet

on

moldova_eu_relationsEuropa-Kommissionen har annonceret en ny årlig støttepakke til Republikken Moldova for at hjælpe offentlige institutioner, borgere og erhvervslivet med at gribe fordelene og mulighederne ved associeringsaftalen og det dybe og omfattende frihandelsområde med EU (AA/DCFTA) ).

Kommissær for udvidelse og europæisk naboskabspolitik, Štefan Füle, sagde: "Associeringsaftalen er en milepæl i vores østlige partnerskabspolitik og i vores forhold til Republikken Moldova. Den er baseret på fælles grundlæggende værdier og vil åbne nye muligheder for tættere politiske forbindelser og stærkere økonomiske bånd. Moldova har vores fulde støtte heri. betydningsfuld og historisk proces."

Den nye EU-finansiering til Republikken Moldova er designet til at støtte moderniseringen af ​​centrale offentlige institutioner, der implementerer AA/DCFTA, forbedring af den offentlige finanspolitik og forvaltning, konkurrenceevnen for erhvervslivet i landdistrikterne og handelsmuligheder med EU og beskyttelse af minoriteter og sårbare grupper .

Programmet vil bidrage til yderligere politisk associering og økonomisk integration med EU under det østlige partnerskabsinitiativ. Det er en første pakke af bilateral bistand, der ydes til Republikken Moldova under den fælles støtteramme, som fastlægger strategiske mål og prioriteter for det fremtidige samarbejde mellem EU og Moldova i 2014-2017.

Baggrund

Politisk kontekst

Det østlige partnerskab er den vigtigste politiske ramme for forbindelserne mellem EU og Moldova. Den repræsenterer den østlige dimension af den europæiske naboskabspolitik og har til formål at bringe Republikken Moldova tættere på EU. Associeringsaftalen mellem EU og Moldova, herunder det dybe og omfattende frihandelsområde, blev underskrevet den 27. juni.

reklame

Single Support Framework 2014-17

Den fælles støtteramme (SSF) for EU-støtte til Republikken Moldova i 2014-2017 blev vedtaget den 11. juni 2014. Det er et programmeringsdokument, som vil kortlægge EU-støtten til landet i de næste fire år. SSF er blevet hørt med nationale myndigheder, civilsamfundet, EU-institutioner og EU-medlemsstater.

Årligt handlingsprogram 2014

EU's årlige støttepakke (årligt handlingsprogram 2014) giver 101 mio. EUR i bilateral tildeling til Moldova. Finansiering ydes gennem det europæiske naboskabsinstrument (ENI) til to aktioner:

  • Støtte til reformer af den offentlige finanspolitik i Moldova (37 mio. EUR): at bistå finansministeriet, parlamentet og den øverste revisionsinstitution i Moldova i processen med at forbedre god regeringsførelse, effektiv finanspolitik, gennemsigtig og ansvarlig offentlig finanspolitik og styrkede offentlige finansforvaltningssystemer.

  • Europæisk naboskabsprogram for landbrug og udvikling af landdistrikter (ENPARD) Moldova – Støtte til landbrug og udvikling af landdistrikter (64 mio. EUR): at styrke udviklingen af ​​landdistrikterne gennem forbedret politisk dialog, regeringsførelse og levering af tjenesteydelser, der opfylder de private landmænds behov og samtidig øge landbrugets konkurrenceevne sektor. En del af den anden aktion vil blive dedikeret til yderligere at intensivere dialogen mellem centrale og regionale myndigheder (såsom Gagauzia).

Yderligere support i 2014

Den 2. maj 2014 havde Europa-Kommissionen allerede godkendt et støtteprogram til fordel for Republikken Moldova (30 mio. EUR) rettet mod små virksomheders konkurrenceevne, udvikling af national lovgivning i overensstemmelse med EU's kvalitetsstandarder og fremme af eksport- og investeringsmuligheder, kommunikation og informationskampagner om DCFTA-handelsaftalen med EU.

Denne yderligere støtte er blevet ydet gennem "More for More"-mekanismen i det nye europæiske naboskabsinstrument.

Mere information

Kommissær Štefan Füles websted
Hjemmeside for GD Udvikling og Samarbejde – EuropeAid (webside for det østlige partnerskab)
Den Europæiske Unions delegation til Moldova
Europæiske naboskabspolitik
EU's associeringsaftaler med Georgien, Republikken Moldova og Ukraine (27. juni 2014)
Tættere på EU: yderligere finansiering til Georgien og Moldova
EU-naboskabsinformationscenter

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending