Følg os

Afrika

Udviklingspolitik Forum Afrika topmøde arrangeret af Friends of Europe

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Andris-PiebalgsAndris Piebalgs, Bruxelles, 24 juni 2014

"Introduktion: Afrika i dag

I løbet af årtier har Afrika opstået fra koloniale styre skygger, apartheid, forbrydende gæld og økonomisk stagnation. Det er kommet ind i en ny æra af enestående økonomisk og demografisk vækst. I dag er det den mest dynamiske kontinent, fandt verdens vækst "reservoir". Det har en række aktiver, der vil være afgørende for dets evne til at frigøre sit fulde potentiale. Lad mig blot fremhæve to.

reklame

"[1. Økonomisk dynamik]

"For det første er der vækst. Mellem 2003 og 2011, mens en stor del af verden sad fast i recession, voksede det gennemsnitlige BNP i Afrika med 5.2 procent. I 2012 var otte af de ti hurtigst voksende økonomier afrikanske.

"[2. Det yngste kontinent]

reklame

"For det andet er der menneskelig kapital. Afrika har den hurtigst voksende befolkning i verden - og den yngste også. I 1900 repræsenterede Afrika 7% af verdens befolkning; i dag repræsenterer den 16%, og det anslås, at i 2100, den repræsenterer 38%. Mellem 2010 og 2015 vil Afrikas befolkning i den arbejdsdygtige alder mere end fordobles. Og i 2050 vil en fjerdedel af verdens befolkning i den erhvervsaktive alder være afrikansk.

"Udfordringer foran (faldgruber)

"Du er derfor enig i, at Afrikas fremskridt i mange henseender har været forbløffende. Og med meget af dets potentiale, der stadig er uudnyttet, ser vejen fremad lovende ud. Der vil dog være mange faldgruber at undgå undervejs. For Afrika er også en Kontinentets kontinent. En række store udfordringer forhindrer stadig det i fuldt ud at udnytte sit potentiale.

"For det første er regeringsførelse stadig et problem. Mo Ibrahim-indekset fra 2013 viste, at mens de fleste afrikanske lande havde oplevet en bred menneskelig udvikling og forbedrede økonomiske muligheder siden 2000, var gennemsnittet i kategorien sikkerhed og retsstat faldet kraftigt.

"For det andet fortsætter voldelig konflikt og truslen om ekstremisme kontinentet. Konflikterne i især Den Centralafrikanske Republik, Mali, Sydsudan og Somalia har fået overskrifter verden over.

”For det tredje er hungersnød, pandemier og klimaforandringer en altid tilstedeværende fare.

"Og for det fjerde skjuler solid økonomisk præstation stadig enorme uligheder, som kan vise sig at være destabiliserende. I Afrika syd for Sahara er antallet af mennesker, der lever på mindre end 1.25 dollars om dagen, faldet fra 56 til 41 procent. Og alligevel er dette den eneste region hvor antallet af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom, er steget støt - fra 290 millioner i 1990 til 414 millioner i 2010. I alt bor mere end en tredjedel af verdens fattige i Afrika syd for Sahara.

"Kort sagt, i dag er tiden inde til endelig at frigøre Afrikas enorme og uovertrufne potentiale. Og jeg er meget sikker på, at dette kan gøres. I de senere år har jeg bemærket stærk vilje blandt afrikanske ledere og borgere til at ændre opfattelsen af ​​Afrika. De ønsker, at Afrika bliver et kontinent med muligheder og succes snarere end et land med sultende børn og fattigdom. De ønsker, at tidligere og uberettigede stereotyper forsvinder en gang for alle. I denne henseende opstiller Den Afrikanske Unions langsigtede strategi, Agenda 2063, en vision og en plan for fuldt ud at udnytte Afrikas potentiale til at give dets folk en lysere fremtid.

"Mere end nogensinde tager Afrika sin skæbne i egne hænder, mens Europa er klar til at forblive Afrikas standhaftige og pålidelige partner for at gøre sin vision til virkelighed.

"EU-Afrika: et privilegeret partnerskab

"EU-Afrika-topmødet, der fandt sted i april sidste år, demonstrerede endnu en gang det privilegerede forhold, som begge kontinenter har. EU er Afrikas vigtigste udviklingspartner. Det er dets største handelspartner og dets største investor.

"På trods af den økonomiske krise forpligtede EU som helhed i 2012 18.5 milliarder euro eller 45 procent af den globale bistand til Afrika. Mellem nu og 2020 vil Kommissionen alene yde mere end 28 milliarder euro i udviklingsbistand til Afrika.

"Hjælp fungerer virkelig, mine damer og herrer.

"Takket være EU-udviklingsbistand har omkring 2004 millioner nye elever siden 14 tilmeldt sig grundskolen, og mere end 70 millioner mennesker har været forbundet med forbedret drikkevand i hele verden. I samme periode har EU været med til at opbygge eller renovere mere end 8,500 sundhed Mellem 2007 og 2012 hjalp EU med at give adgang til elektricitet til over 600 tusind husstande i Afrika, hvor ca. 80 tusind arbejdspladser blev skabt i energisektoren.

"Disse gode resultater har været mulige, fordi donorer og partnerlande har arbejdet sammen for at nå dem. Og alligevel, med MDG-fristen kun 500 dage væk, er der meget, der skal gøres. Fremskridt har været ujævn, og de fleste lande syd for Sahara er stadig Vi må alle fordoble vores bestræbelser på at afslutte det ufærdige arbejde og sætte Afrika på vejen til inklusiv og bæredygtig vækst for godt.

udvikling og fattigdom strategi inklusiv og bæredygtig udryddelse gennem dagsordenen for forandring

"De enorme ændringer i mange afrikanske lande og udviklingslande og en tro på, at vi kunne og burde få endnu bedre fattigdomsudryddelsesresultater fra vores udviklingsfonde var nogle af faktorerne i min beslutning om at gennemføre en grundlæggende reform af EU's udviklingspolitik for at gøre det endnu mere fokuseret og effektiv.

"Med dagsordenen for forandring har EU oprettet en strategi, der går ud over symptomerne for at tackle de grundlæggende årsager til fattigdom. Den er baseret på tre principper: målretning af vores midler til de lande, der er mest nødt; koncentrering af midler på et begrænset antal af strategiske sektorer, hvor vi kan have størst indflydelse og lægge særlig vægt på resultater.

"I løbet af de sidste tre år har vi sat disse principper i anvendelse.

Differentiering

"I dagens verden kan vi ikke samarbejde med Kina, Indien eller Brasilien, som vi gør med Senegal, Somalia eller Bangladesh. I forhandlingerne om den flerårige finansielle ramme for at fastsætte Den Europæiske Unions budget fra 2014 til 2020 lykkedes det os at opretholde høje niveauer Vores bistandsbudget, der beløber sig til 50.1 milliarder euro, vil hovedsagelig være målrettet mod de fattigste lande, hvor vores støtte virkelig har en merværdi. Faktisk vil 70 procent af EU's bilaterale samarbejde blive tildelt de mindst udviklede lande og andre lavtstående lande. Med 24 af de 25 fattigste lande i 2013 i Afrika, vil kontinentet være vores største partner.

Koncentration af støtten

"Fokus for vores støtte vil blive rettet mod tre kritiske sektorer for udvikling identificeret af dagsordenen for forandring. De er for det første, menneskerettigheder, demokrati og andre vigtige elementer i god regeringsførelse; sekunder, drivere til inklusiv og bæredygtig vækst - især landbrug og energi; og tredje, menneskelig udvikling.

"Menneskelig udvikling vil fortsat være et nøgleelement i vores udvikling. Vi vil derfor fortsat afsætte mindst 20% af EU-midlerne til sundhed og uddannelse.

"Dette betyder for eksempel, at EU vil mere end fordoble sin finansiering til vacciner og immunisering på verdensplan, fra 10 millioner til 25 millioner euro om året. Vi styrker også vores støtte til det globale partnerskab for uddannelse, hvis mål er at opnå universelle mål for uddannelse ved at sætte alle 57 millioner primær-skole-alderen børn i skole og giver god kvalitet læring. Kommissionen planlægger at fordoble sit bidrag til partnerskabet på Genopfyldning konference om 26 juni måned.

"På samme måde skal lande for at undslippe fattigdom være i stand til at fodre deres folk og sikre deres energiforsyning. Derfor ser vi landbrug og energi som katalysatorer for bæredygtig vækst. I de næste syv år, sikkerhed landbrug og fødevarer vil være en fokuseringssektor i mere end 30 afrikanske lande. I dagens verden af ​​overflod er det faktisk uacceptabelt at se sultne børn, som jeg har set i Somalia og Djibouti for eksempel. Mere end 3 milliarder euro vil blive tildelt til støtte for bæredygtige landbrugsaktiviteter og omkring 3.5 milliarder euro for at bekæmpe stunting.

"Energi vil også være en vigtig fokuseringssektor. Under initiativet Bæredygtig energi til alle vil EU tildele mere end 3 milliarder euro til energi i løbet af de næste 7-år, hvilket igen vil udnytte investeringer på over 15 milliarder euro. Jeg har for nylig annonceret lanceringen af ​​16-energiprojekter på tværs af ni afrikanske lande under vores nye landdistrikternes elektrificeringsprogram. Disse aktioner vil omdanne til projekter, der bringer elektricitet til mere end 2 millioner mennesker i landdistrikterne og vil flytte os tættere på vores mål om at forbinde 500 millioner mennesker af 2030.

"Så vækst er en vigtig faktor i udviklingen. Alligevel må vi ikke glemme, hvor skrøbelig den kan være uden solide institutioner og styreformer at støtte det. Den arabiske forår har vist, at der er en reel tørst efter gennemsigtighed, ansvarlighed og respekt for menneskerettighederne. Dette er grunden til, at 25 procent af de midler, vi tildeler, vil blive rettet mod gode styringsrelaterede sektorer, herunder støtte til civilsamfundet.

"Ud over disse tre hovedprincipper under dagsordenen for forandring skal jeg tilføje et ord om vores støtte til fred og sikkerhed. Vi har alle i tankerne de forfærdelige billeder af vold i Den Centralafrikanske Republik eller Sydsudan. EU spiller en afgørende rolle i de lande, der er ødelagt af konflikter, der ødelægger eventuelle gevinster i udviklingen og skubber millioner af mennesker tilbage i ekstrem fattigdom.

”Vi har bidraget med mere end 1.2 milliarder euro siden 2004 til at finansiere Afrikaførede fredsstøttende operationer i Somalia, Sudan, Mali eller CAR.

Post-2015

"Damer og herre,

"Afrika-EU-partnerskabet beskæftiger sig ikke kun med konkrete projekter og udviklingsbistand. Det handler også om at samarbejde om globale politiske spørgsmål - såsom dagsordenen efter 2015.

”Det, der står på spil, er kritisk: det handler om at bringe verden på sporet mod fattigdomsudryddelse og bæredygtig udvikling.

"EU gjorde sin holdning klar sidste år. Vi mener, at rammen efter 2015 bør have fattigdomsudryddelse og bæredygtig udvikling i centrum og omfatte fem hovedelementer: grundlæggende levestandard; inklusiv og bæredygtig vækst; bæredygtig forvaltning af naturressourcer; retfærdighed, lighed og retfærdighed og fred og sikkerhed.

"Da Den Afrikanske Union vedtog sin fælles holdning om rammen efter 2015 i januar sidste år, var jeg meget glad for at se, at den er yderst tæt på EU's holdning. Under det sidste topmøde mellem Afrika og EU erkendte afrikanske og europæiske ledere, at definitionen af dagsordenen efter 2015 giver - og jeg citerer - en "unik mulighed for at realisere vores fælles vision om en fredelig, retfærdig og retfærdig verden, der er fri for fattigdom og respekterer miljøet".

"Begge sider forpligtede sig også til" at arbejde i partnerskab for at understøtte definitionen og af en ambitiøs, inkluderende og universel udviklingsdagsorden efter 2015, der skulle styrke det internationale samfunds forpligtelse til udryddelse af fattigdom og bæredygtig udvikling ".

”Vi skal nu gøre disse fine ord til reel handling ved at engagere os yderligere i bevægelserne for at oprette en ambitiøs dagsorden inden mellemstatslige forhandlinger i 2015.

Konklusion: De fremtidige forbindelser med Afrika

"Damer og herre,

"Tiden er kommet for Afrika og Europa at efterlade det traditionelle donor-modtagerforhold og udvikle en fælles langsigtet vision for vores relationer i en globaliseret verden.

"Derfor er vi enige om at opbygge et stærkt politisk forhold og samarbejde tæt inden for en bred vifte af prioriterede områder - fra fred og sikkerhed til social og menneskelig udvikling og økonomisk og handelsmæssigt samarbejde. Vores forhold er baseret på fælles værdier, fælles interesser og delte strategiske mål. Det stræber efter at bringe Afrika og Europa tættere sammen gennem stærkere økonomisk samarbejde og mere bæredygtig udvikling, hvor begge kontinenter lever side om side i fred, sikkerhed, demokrati, velstand, solidaritet og menneskelig værdighed.

"Vores er et partnerskab af gensidige interesser. Når terroraktiviteter spredes i Afrika, eller migrationsstrømme bliver uoverskuelige, truer de både Afrika og Europa. Ligeledes, når Afrikas vækst øges eller den interafrikanske handel udvides, er mulighederne for både Afrika og Europa tydelige. .

"Vi er muligvis ikke enige om alt, men med en følelse af fælles ansvar kan vi arbejde sammen for at finde fælles løsninger. Det er, hvad et partnerskab af ligestillede handler om. Det er et partnerskab, som vi kan og skal stræbe efter."

Libyen

Overvejelser om fiaskoerne i de libyske forhandlinger i Genève og videre

Udgivet

on

Libyere må selv arbejde på at genoprette den for længst tabte enhed i vores nation. Eksterne løsninger vil kun forværre vores lands allerede usikre tilstand. Det er på tide at afslutte rækken af ​​fiaskoer, der har plaget sammenbruddet af forhandlinger og bringe det libyske hjemland tilbage til en legitimitetstilstand, skriver Shukri Al-Sinki.

Kravet om at bringe Libyen tilbage til forfatningsmæssig legitimitet, som den sidst blev nydt i landet i 1969, er en ægte rettighed for nationen. Det er en vanskelig situation at genvinde et stjålet system med garanterede rettigheder og ikke en persons kamp om at genvinde sin trone. At vende tilbage til forfatningsmæssig legitimitet betyder at vende tilbage til den situation, som libyerne nød før 1969's statskup. Ideen i sig selv er ikke ny. Libyernes ønske om at vende tilbage til sin oprindelige forfatning og med det, genoprette monarkiet, blev først introduceret på en konference i 1992 i London, deltaget af repræsentanter for den internationale presse samt flere højt profilerede politiske personligheder.

I tråd med folkets ønske har prins Muhammad, kronprinsen bosat i London, ikke offentliggjort sig selv, og han vil heller ikke fremstå som aspirant på tronen, før de modstridende fraktioner i det libyske samfund er enige om et kompromis. Kun folket kan udråbe ham til en legitim hersker. Dette er arven fra familien Senussi, som prins Muhammad har lovet at ære. Kilden til familiens styrke er netop i, at den står i lige afstand fra alle parter i Libyen, i en neutral position. Det er den slags lederskab, som libyere kan søge tilflugt til, hvis konflikter intensiveres.

reklame

”Jeg ved, min søn, at vores Senussi -familie ikke tilhører en enkelt stamme, gruppe eller fest, men alle libyere. Vores familie var og bliver et stort telt, som alle mænd og kvinder i Libyen kan søge ly under. Hvis Gud og dit folk vælger dig, så vil jeg have, at du tjener som en konge for alle mennesker. Du bliver nødt til at styre med retfærdighed og retfærdighed og være til hjælp for alle. Du bliver også nødt til at være landets sværd, når du har brug for det, og forsvare vores hjemland og islams lande. Respekter alle lokale og internationale pagter. ”

Tiden er inde til, at Libyen kommer sig efter en længere periode med strabadser. Den virkelige løsning på alle vores eksisterende opdelinger, krige og konflikter ligger i et landsdækkende projekt, der har sin legitimitet ud fra den arv, som vores grundlæggere efterlod. Uafhængigt af eksternt pres og internt pålagte planer for de få, må vi arbejde sammen om at genoprette selve legitimiteten.

Vi er nødt til at affinde os med, at stridende parter ikke vil give efter for hinandens anmodninger af egen vilje og sandsynligvis vil fortsætte med at kæmpe. Dette truer hele vores hjemlands eksistens. Måske kunne en lettere acceptabel og ikke-partisk leder, der er fri for stammeformede og regionale tilhørsforhold, tilbyde midlet. En person med god status og moralske værdier, der stammer fra en familie valgt af Gud selv. En familie af både religiøs og reformistisk arv, hvis forfader, kong Idris, opnåede en af ​​de største bedrifter i Libyens historie: vort lands uafhængighed. Al-Senussi-arven er en af ​​nationalisme og kamp for folket.

reklame

Vi må overvinde dem, der blander sig med Libyens fremtid i håb om at lægge deres hænder på vores nationale ressourcer, udnytte personlig fordel eller håbe at favorisere udenlandske dagsordener og pålægge autoritære styreformer. Vi er nødt til at afvise den yderligere forlængelse af overgangsperioden, så vi ikke risikerer at invitere flere muligheder for tvister og bringe uberettiget fare tilbage til Libyen. Vi har fået nok af at spilde landets ressourcer såvel som folkets tid. Vi har fået nok af at påtage os yderligere risici. Vi har fået nok af at gå ned ad en ukendt sti. Vi har en forfatningsmæssig arv inden for vores rækkevidde, som vi kan tilkalde når som helst. Lad os opfordre det, lad os invitere vores legitime leder tilbage, og lad os love troskab til et forenet Libyen.

Shukri El-Sunki er en vidt udgivet forfatter og forsker i Libyen. Han er forfatter til fire bøger, hans seneste væsen Et hjemlands samvittighed (Maktaba al-Koun, 2021), som krøniker historierne om libyske helte, der stod over for og modstod Gadhaffi-regimets tyranni.

Læs

Afrika

Tilnærmelse mellem Israel og arabiske lande vil drive økonomisk vækst i MENA

Udgivet

on

I løbet af det sidste år har flere arabiske lande gjort det normaliseret forbindelser med Israel, hvilket markerer et betydeligt geopolitisk skift i Mellemøsten og Nordafrika (MENA) -regionen. Mens detaljerne i hver normaliseringsaftale varierer, omfatter nogle af dem handels- og skatteaftaler og samarbejde inden for nøglesektorer som sundhed og energi. Normaliseringsindsatsen vil bringe utallige fordele for MENA -regionen, der øger økonomisk vækst, skriver Anna Schneider. 

I august 2020 blev De Forenede Arabiske Emirater (UAE) den første golfarabiske nation til at normalisere forholdet til Israel og etablere formelle diplomatiske, kommercielle og sikkerhedsmæssige forbindelser med den jødiske stat. Kort tid efter fulgte kongeriget Bahrain, Sudan og Marokko trop. Nogle eksperter har foreslog at andre arabiske nationer, såsom Saudi -Arabien, også kan overveje at fremme forholdet til Israel. Strengen af ​​normaliseringsbestræbelser er historisk, da hidtil kun Egypten og Jordan havde etableret officielle bånd med Israel. Aftalerne er også en stor diplomatisk sejr for USA, som spillede en kritisk rolle i at fremme aftalerne. 

Historisk set har arabiske nationer og Israel opretholdt fjerne forbindelser, da mange var faste tilhængere af den palæstinensiske bevægelse. Men nu med den voksende trussel fra Iran begynder nogle GCC -nationer og andre arabiske lande at læne sig mod Israel. Iran investerer betydelige ressourcer i ekspanderende dets geopolitiske tilstedeværelse ved hjælp af sine fuldmagter, Hizbollah, Hamas, houthierne og andre. Flere GCC -lande erkender faktisk den fare, Iran udgør for regionens nationale sikkerhed, kritiske infrastruktur og stabilitet, hvilket får dem til at tage parti med Israel i et forsøg på at modvirke iransk aggression. Ved at normalisere forholdet til Israel kan GCC samle ressourcer og koordinere militært. 

reklame

Desuden tillader handelsaftalerne i normaliseringsaftalerne arabiske nationer at køb avanceret amerikansk militært udstyr, såsom de berømte F-16 og F-35 kampfly. Hidtil har Marokko købt 25 F-16 kampfly fra USA. USA har også aftalt at sælge 50 F-35 jetfly til UAE. Selvom der er nogle bekymringer for, at denne tilstrømning af våben til den allerede ustabile MENA-region kan antænde aktuelle konflikter. Nogle eksperter mener, at sådan avanceret militær teknologi også kan øge bestræbelserne på at bekæmpe Irans tilstedeværelse. 

Mohammad Fawaz, direktør for Gulf Policy Research Group, hedder det, at "avanceret militær teknologi er afgørende for at hindre iransk aggression. I dagens militære arena er luftoverlegenhed måske den mest kritiske fordel en hær kan besidde. Med Irans militære udstyr og våben stærkt dæmpet af årtiers lange sanktioner, vil et formidabelt luftvåben kun arbejde for yderligere at afskrække det iranske regime fra at eskalere provokationer. ” 

Normaliseringsaftalerne kan også styrke samarbejdet inden for sundheds- og energisektoren. For eksempel i de tidlige stadier af COVID-19-pandemien, UAE og Israel udviklet teknologi til overvågning og bekæmpelse af coronavirus. Det er de to nationer også udforske samarbejdsmuligheder inden for medicin og forskning. I juni, UAE og Israel også underskrevet en dobbeltbeskatningstraktat, borgere til at generere indkomst i begge nationer uden at betale dobbelt skat. Derudover har Bahrain, UAE, Israel og USA aftalt at samarbejde om energispørgsmål. Især har kvartetten til formål at forfølge fremskridt inden for benzin, naturgas, elektricitet, energieffektivitet, vedvarende energi og F&U. 

reklame

Disse bemærkelsesværdige aftaler kan bidrage til at øge økonomisk vækst og sociale fordele i regionen. MENA-nationer kæmper i øjeblikket med et nyt udbrud af COVID-19 takket være Delta-varianten, der har en alvorlig indvirkning på økonomier og sundhedsindustrier. For at forbedre regionens kritiske institutioner vil sådanne normaliseringsaftaler helt sikkert forbedre regionens afhængighed af olie. Faktisk har UAE arbejdet på at reducere sin egen afhængighed af olie, diversificere sin økonomi til at omfatte vedvarende energi og højteknologi, sådanne fremskridt vil helt sikkert smitte af på andre i regionen. 

Normaliseringen af ​​forholdet mellem en håndfuld arabiske nationer og Israel vil have store fordele for den geopolitiske og økonomiske struktur i Mellemøsten og Nordafrika. At lette samarbejdet i Mellemøsten vil ikke kun øge den økonomiske vækst, men det vil også fremme regional stabilitet. 

Læs

Afrika

Tunesien krise understreger risici for europæisk pres for demokratisering i det nordlige Afrika

Udgivet

on

Mens EU og FN kæmpe for at holde Libyens overgang til valg på rette spor har de dramatiske begivenheder, der udspiller sig ved siden af ​​i Tunesien, rejst anfaldet af omvæltning og ustabilitet hos endnu et nordafrikansk medlem af Europæisk kvarter. I en række træk, der efterlader det arabiske forårs eneste succeshistorie i fare af tilbagegang til autoritarisme, Tunesiens populistiske præsident Kais Saied (billedet) har opløst resten af ​​landets regering og givet sig selv nødmagter i henhold til landets forfatning fra 2014, skriver Louis Auge.

Ud over at opløse premierminister Hichem Mechichi og suspendere det meget fraktionale nationale parlament, inden for hvilket Rachid Ghannouchis islamistiske Ennahda-parti repræsenterede den største gruppe, har Saied også lukket kontorer for al-Jazeera og fjernet flere topembedsmænd, alle som tunesisk udenrigsminister Othman Jerandi søger at berolige EU svarer til, at hans lands demokratiske overgang stadig er på rette spor.

Løber tunesiske institutioner falder fladt om COVID og økonomien

reklame

Kais Saied's power grab har forståeligt nok fremkaldte forargelse blandt hans islamistiske politiske modstandere, men hans afskedigelse af premierminister Mechichi og hans opløsning af parlamentet var også centrale krav af landsdækkende protester i Tunesien i løbet af de sidste flere dage. Som Tunesien rykker igennem Afrikas den mest dødelige COVID -epidemi, et voksende tværsnit af det tunesiske samfund er mister troen i landets fastlåste politiske institutioners evne til at håndtere udbredt arbejdsløshed, korruption og endeløs økonomisk krise.

Mellem Tunesien og Libyen står EU ansigt til ansigt med både de bedste og værste tilfælde af det arabiske forår, der hver præsenterer sine egne udfordringer for den europæiske udenrigspolitik i Nordafrika og Sahel. På trods af den formodede succes med overgangen var antallet af tunesere, der krydsede Middelhavet for at nå de europæiske kyster øget femdoblet som deres folkevalgte slagsmål på gulvet i forsamlingen i Tunis sidste år.

Erfaringen har gjort de europæiske ledere forståeligt nok forsigtige med at skubbe andre lande i regionen mod alt for forhastede politiske overgange, som det fremgår af fransk og europæisk håndtering af situationen i Tchad siden slagmarkens død af præsident Idriss Déby for tre måneder siden. Når den svage stabilitet i flere lande kunne spille ind, har beslutningstagere i Bruxelles og de europæiske hovedstæder vist sig mere tålmodige med overgangsafrikanske modparter for sent.

reklame

Prioriter stabilitet i Tchad

Nyheden om præsident Débys død denne sidste april kastede straks, om kun kort, fremtiden for fransk og europæisk politik i Afrikas Sahel -region i tvivl. Under sin tidligere leder opstod Tchad som Frankrigs mest aktive og pålidelige allierede i en region, der er overrendt af jihadistiske grupper, der udnytter svag regeringsførelse i lande som Mali til at skære territorium ud for sig selv. Tchadiske tropper er blevet indsat sammen med franske styrker mod jihadister i Mali selv, og har båret hovedtyngden af ​​operationer imod Boko Haram i regionen omkring Tchad -søen.

Et sammenbrud i den offentlige myndighed i N'Djamena i retning af sammenbruddet set i Mali ville have været katastrofalt for europæisk udenrigspolitik og sikkerhedsprioriteter i Sahel -regionen. I stedet er landets umiddelbare stabilitet sikret af en fungerende regering headed af den afdøde præsidents søn Mahamat. Som et tegn på landets betydning for europæiske interesser, både den franske præsident Emmanuel Macron og EU's højtstående repræsentant Josep Borrell deltog den afdøde præsidents begravelse den 23. aprilrd.

Siden da har Macron hilste Mahamat til Paris i sin rolle som chef for Tchads overgangs-militærråd (TMC), både for at diskutere Tchads 18-måneders overgangsperiode til valg og for at definere parametrene for de to landes fælles kamp mod jihadisme i Sahel. Mens Frankrigs mangeårige Operation Barkhane er indstillet på at afvikle mellem nu og første del af næste år vil dens målsætninger flytte sig til skuldrene for den fransk-ledede Takuba-europæiske taskforce og til G5 Sahel - et regionalt sikkerhedspartnerskab, hvor Tchad har vist sig at være det mest effektive medlem.

Delikate balancegang

Selvom TMC har sikret den fortsatte stabilitet i Tchads centrale regering på kort sigt, hjælper regionale sikkerhedsudfordringer med at forklare, hvorfor hverken EU eller Den Afrikanske Union (AU) presser landets midlertidige myndigheder for hårdt på hurtige valg. Overgangen til civilstyre er allerede i gang, med premierminister Albert Pahimi Padacké, der dannede en ny regering i maj sidste år. Næste trin omfatter udnævnelsen af ​​et nationalt overgangsråd (NTC), a national dialog at bringe både oppositions- og regeringsstyrker sammen og en forfatningsmæssig folkeafstemning.

Når de navigerer i de næste faser af overgangen, kunne aktører både inden for og uden for Tchad kigge nabo til Sudan for at få lektioner om, hvordan de kan komme videre. På trods af det har mere end to år allerede bestået siden styrtet af mangeårige præsident og påstået krigsforbryder Omar al-Bashir, Sudan afholder først valg til erstatning for premierminister Abdallah Hamdoks overgangsregering i 2024.

Ved en større konference holdt i Paris og var vært for præsident Macron i maj sidste år, gjorde Sudans europæiske partnere og kreditorer det klart, at de forstod, at den lange tidshorisont var nødvendig for Hamdok og andre postrevolutionære ledere i Khartoum at fokusere på akutte problemer mod post-Bashir Sudan. Ved siden af ​​en økonomisk krise, der gør selv grundlæggende råvarer svær at få fat i, jonglerer Sudan også med titusindvis af milliarder dollars i ekstern gæld og en "dyb tilstand" af embedsmænd, der er loyale over for den afsatte præsident. Som en godkendelse af overgangens fremskridt hidtil kom Hamdok ud af konferencen med et løfte fra IMF -medlemmer til fjerne restancer Sudan ejer dem, mens Macron også insisterede på, at Frankrig også støttede clearing af de 5 milliarder dollars, Khartoum skylder Paris.

Hvis N'Djamena og Khartoum kan navigere i deres farefulde overgange til demokratisk regeringsførelse i lyset af "svimlende”Udfordringer kunne Tchad og Sudan i fællesskab genoplive håb om arabisk demokrati i både europæiske og mellemøstlige hovedstæder - selvom den sidste flamme i det oprindelige arabiske forår ser ud til at flimre ud i Tunesien.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending