Følg os

Afrika

Skriften på væggen: At forstå Afrika syd for Sahara

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Gede4Af Jeff Morgan

Afrika er et magisk kontinent med rig historie og mangfoldig levende arv, men de fleste af landene står over for store udfordringer for at bevare deres kulturarvssteder. Jeg besøgte for nylig den kenyanske kyst for at se, hvordan et relativt velstående Kenya forvalter sin globale arv.

To verdensarvssteder langs Det Indiske Ocean var på to-do-listen - Lamu Old Town, et UNESCOs verdensarvssted, og Gede National Monument, der i øjeblikket er på UNESCO's tentative liste. Lamu er Kenyas ældste, konstant beboede by, og Gede er en imponerende swahili-bebyggelse med hundredvis af strukturer og fascinerende offentlig arkitektur fra 14.-17.th århundreder, stadig bevaret i en frodig jungle.

Status for bevarelse af kulturarv kan karakteriseres som nedtrampet, med nogle glimt af håb, hvor lokalsamfunds samarbejde har samlet finansiering, gennemtvinget bedre beskyttelse og vist potentiale for bæredygtig udvikling af kulturarv i Afrika.

Mangel på ekspertise og erfaring i kulturarvsforvaltning fra regeringens side og arbejdsstyrken plager begge Afrika. Samtidig har Afrika få monumentale arkæologiske steder syd for Sahara-ørkenen, og intet i omfanget af Libyen, Marokko eller Egypten. Det forladte Great Zimbabwe er et af de eneste store oprindelige oldtidssteder i Afrika syd for Sahara, dobbelt så stort som hele Europa. Den afrikanske klippekunst er ganske fantastisk, hvis du har den rigtige guide og ved, hvor du kan finde den, dybt inde i bjergene; ellers er historiske byer og storstilet arkitektur enten blevet ødelagt eller aldrig eksisteret i første omgang.

Stederne Lamu og Gede giver et fremragende barometer for den overordnede arv på det afrikanske kontinent og de udfordringer, som nationer og lokalsamfund står over for for at sikre deres langsigtede overlevelse.

Lamu Old Town er en af ​​de oprindelige swahili-bebyggelser langs kysten af ​​Østafrika. Kinesiske skibe fra Zheng Hes flåde blev rapporteret at synke nær Lamu Island i Kenya i 1415. Med mere end 700 års kontinuerlig udvikling var det engang det vigtigste handelscenter i Østafrika, før det blev efterfulgt af Zanzibar. Dens fantastiske bygninger viser den lange historie og unikke udvikling af swahili-teknologi.

reklame

En massiv ny havn er ved at blive bygget ved siden af ​​Lamu, og ud fra, hvad man kan observere, skader ureguleret byggeri integriteten og ægtheden af ​​dette unikke UNESCOs verdensarvssted.

Det var svært at ignorere de nye betonkonstruktioner, der overskygger den oprindelige arkitektur, som går tilbage til det 12. århundrede e.Kr. Hele historiske hjem er blevet skilt ad og solgt for deres sjældne udskårne døre, vinduer og interiør. Lamu står også over for alvorlig vandmangel på grund af dårlig forvaltning, mangel på sanitet og forurening forårsaget af hundredvis af æsler, der løber gennem gaderne og råt spildevand, der strømmer ud i havet.

Mange udlændinge og kenyanere har taget initiativ til at restaurere historiske ejendomme ved at tilskynde til bevarelse af traditionelle håndværkerfærdigheder gennem restaurering af bygninger af traditionelle håndværkere kendt som "fundis". Unge mennesker viderefører gamle traditioner som træskærerarbejde, møbelfremstilling og gipsarbejde, fordi der er ny og voksende efterspørgsel efter disse færdigheder. Denne form for kulturel genoplivning indgyder ikke kun en stolthed, men tilføjer kulturel værdi til disse traditioner, som er en indtægtskilde for de unge generationer.

Gede National Monument er under ledelse af National Museums of Kenya, og er et fortryllende sted i en frodig jungle, der dækker mere end 45 acres inden for gamle perimetermure. I sin blomstrende æra omkring det 15th århundrede var Gede beboet af tusindvis af mennesker, og handel med Kina, Asien og Mellemøsten er tydeligt tydeligt i arkæologiske fund af importeret porcelæn, smykker og metalarbejde. Ligesom Lamu i dag, blev Gede forladt på grund af dårlig vandforvaltning, og selv de dybeste brønde kunne ikke nå vandspejlet, efter at det var udtømt.

Moskeernes og offentlige bygningers omfang og skønhed er utænkelig, og stedet er veldrevet og rent på trods af, at det ikke har nogen skiltning eller guidebog, og en indgangsvej, der er bedre til æselvogne frem for besøgstransport. En lokalsamfundsgruppe har bygget en træhytteplatform for at se webstedet fra oven og anmoder kun om en lille donation til vedligeholdelsen. Stedet er fortsat meget velbevaret og ser ud til at være under god pleje af Nationalmuseet med god vedligeholdelse, rengøring og besøgsveje.

På trods af sin størrelse, imponerende historie og centrale beliggenhed i Malindi - et populært turistmål - er der meget få besøgende her. Gede er stadig en af ​​Afrikas bedst bevarede og mindre kendte hemmeligheder - regionen er kun begyndt at udnytte sit potentiale for arv-baseret udvikling og beskæftigelse.

De udfordringer, der stadig står for Afrika syd for Sahara med at udnytte sin begrænsede arkæologiske arv og hjælpe nystartede økonomier med at drage fordel af bæredygtig udvikling af disse vigtige aktiver, skyldes i høj grad en enorm mangel på ekspertise og tilgængelig erfaring. At kombinere Afrikas levende levende arv – dans, musik, mad og kunst – i de historiske byer og arkæologiske steder kan give yderligere muligheder for bevarelse af kulturarv såvel som økonomisk udvikling, en model for kulturarvsøkonomi, som vi ser med succes på andre steder. verden over.

Den politiske ustabilitet, de igangværende kidnapninger og de opfattede sikkerhedsproblemer fortsætter med at sænke kulturarvsturismens potentiale; de fleste besøgende, der begiver sig til Afrika, er mere fokuserede på dyrelivssafari, naturarv og eksotiske strande. Afrika er hurtigt et emne for interessant diskussion, som vi har været i de seneste EU-topmøder. Bedre fortolkning og promovering af Afrikas sidste tilbageværende bebyggede kulturarvssteder kan hjælpe med at transformere landskabet, bevare kulturarven og anspore lokal økonomisk vækst, der bygger på den rige kunst og traditioner, som Afrika virkelig er berømt for. Selvom vi elsker at være væk fra den slagne vej, kunne vejen være så meget mere interessant i Afrika, hvis dens globale kulturarvssteder blev levende gennem veldokumenteret historie, skrifter og billeder og integrere levende arv for at gøre den mere relevant i dag.

Afrika er magisk; dets rige oprindelige historie og arkitektoniske arv skal komme ud af skyggerne af senere kolonial besættelse, ellers vil vi ikke kun aldrig være privilegeret at kende dem, men de kan være væk for altid. Se nærmere - Lamu Old Town og Gede National Monument er to store steder, hvor håbet om afrikansk arv altid er stærkt og lokker verden til at komme og opleve.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending