Følg os

Konflikter

Resultatet af NSS 2014: Et stort skridt mod en mere sikker verden

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

groepsfoto-nss-2014-620Verden er ved at blive et mere sikkert sted. Under Nuclear Security Summit (NSS 2014) i Haag lavede 58 verdensledere konkrete aftaler for at forhindre, at terrorister får fingrene i nukleart materiale, der kunne bruges til at lave et atomvåben. Dette vil yderligere reducere truslen om et atomangreb.

Det endelige kommuniké fra NSS 2014 repræsenterer et stort skridt fremad og en passende opfølgning på de aftaler, der blev indgået på tidligere topmøder i Washington (2010) og Seoul (2012).

Der er indgået nye aftaler om:

  • Reduktion af mængden af ​​farligt nukleart materiale i verden, som terrorister kan bruge til at fremstille et atomvåben (højt beriget uran og plutonium);
  • forbedring af sikkerheden for radioaktivt materiale (herunder lavberiget uran), der kan bruges til at lave en "beskidt bombe", og;
  • forbedring af den internationale udveksling af information og internationalt samarbejde.

Nye aftaler

NSS 2014-slutkommunikéet indeholder nye aftaler, der bygger på resultaterne af tidligere topmøder i Washington og Seoul. Her er nogle eksempler:

  • Jo mindre mængden af ​​nukleart materiale er, jo mindre er risikoen. NSS-landene er derfor blevet enige om at holde mængderne af nukleart materiale så lave som muligt og reducere dem, hvor det er muligt. Lande, der bruger højt beriget uran eller plutonium som brændstof til elproduktion, vil begrænse den involverede mængde så meget som muligt.
  • Aftalerne omfatter ikke kun nukleart materiale, der kan bruges til fremstilling af atomvåben (højberiget uran og plutonium), men også andre radioaktive materialer, såsom lavberiget uran, cobalt-60, strontium-90 og cæsium-137. Mange af disse materialer har nyttige anvendelser på hospitaler, industri og forskning. Men de kan også bruges sammen med almindelige sprængstoffer til at lave en 'beskidt bombe'.
  • Alle deltagende lande vil implementere retningslinjerne fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA). Ud over aftalerne i slutkommunikéet har 35 lande forpligtet sig til at indarbejde IAEAs retningslinjer i deres nationale lovgivning. Retningslinjerne vil derfor være bindende for disse lande, som også vil engagere IAEA-hold til at vurdere sikkerheden af ​​nukleare materialer.
  • Nuklear efterforskning er et vigtigt værktøj til at tackle kriminelt misbrug af nukleare materialer. Det kan identificere oprindelsen af ​​nukleart materiale og den rute, det har taget.
  • Deltagerne har lagt grundlaget for en effektiv og bæredygtig nuklear sikkerhedsarkitektur, bestående af traktater, retningslinjer og internationale organisationer. IAEA spiller en central rolle i denne henseende. Et vigtigt nyt element er aftalerne om, hvilke skridt landene kan tage for at øge tilliden til hinandens nukleare sikkerhedsforanstaltninger. Større gensidig tillid vil muliggøre et endnu mere effektivt samarbejde og gøre det lettere at vurdere, om det nukleare materiale i verden er godt sikret.
  • Hvad angår industriel anvendelse af nukleare materialer, skal regering og erhvervsliv arbejde tæt sammen. Sikkerheden af ​​nukleart materiale skal reguleres ved lov, uden at virksomheder og institutioner hæmmes af unødvendige regler.

Kommuniké for topmødet om atomsikkerhed i Haag

reklame

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending