Følg os

Blogspot

Udtalelse: Krim – sui generis

DEL:

Udgivet

on

Julius CæsarEU's forbandelse over folkeafstemningen på Krim bidrager bestemt ikke til en effektiv kriseløsning i Ukraine: Situationen på stedet udvikler sig meget hurtigere end institutionernes slowmotion bureaukratiske tempo – afstemningen i dag (16. marts) vil finde sted uden deres velsignelse.

De såkaldte sanktioner, der skal pålægges Rusland, har ikke imponeret Kreml tilstrækkeligt til at presse det på tilbagetog. For det første fordi de er FN's prærogativ, hvor Rusland har veto i Sikkerhedsrådet, så debatten om EU i virkeligheden vedrører de restriktive foranstaltninger. For det andet er den store russiske eksport inden for gas og olie - de varer, som er umulige at afvise i den højpolitiske kamp om Ukraine.

Hvis Europa tog en beslutning om at handle med Lenin og satte økonomiske interesser foran ideologiske – det koncept, der dominerede europæisk politik gennem hele kommunismens æra – er det højst usandsynligt, at det ville afvise samarbejdet med Putins kapitalistiske Rusland. Indtil videre har truslerne fra EU haft en enorm indflydelse på kommunister og nationalister, der jublede over sanktioner som bevis på deres påstand om, at Rusland er omringet af fjender. Ikke gode nyheder for dem, der håbede på en tilnærmelse mellem øst og vest.

Når man ser på stigningen i nationalistisk inderlighed i Rusland, bliver man mindet om 'Clash of Civilizations' forudsagt af den amerikanske politiske filosof Samuel Huntington om USSR's sammenbrud: kulturen erstatter ideologi, da Krim hælder mod Rusland på grund af den magnetiske kraft deres fælles identitet.

Ved siden af ​​kulturelle kan man også opfatte Krim-situationen i en juridisk ramme, med henvisning til Kosovo sui generis – "af sin egen art"-præcedens, som åbnede en bred port til oprettelsen af ​​nye statslige enheder. Processerne i en global verden peger i denne retning: Hvis der efter Anden Verdenskrig var omkring 80 stater, er der nu mere end 200, og processen vil sandsynligvis ikke stoppe der.

Men hvis man ser bort fra den politiske teori om staters fødsel og vender tilbage til jorden til folkeafstemningen på Krim, er der en lille margin til at spille over det valg, der vil blive truffet – efter udbruddet af vold på Maidan-pladsen, som hurtigt spredte sig over hele Ukraine, vil størstedelen af ​​krimerne være ivrige efter at slutte sig til det autoritære, men stabile Rusland. Muligheden for at kæmpe med molotovcocktails for det europæiske perspektiv er forførende for kun få...

Men vold er ikke den eneste grund til at afskrække krimerne fra EU-integration. I årene efter dets uafhængighed tog kampen for Ukraines identitet den usle vej at kæmpe mod russisk kultur som dens største trussel. Så snart den nye ukrainske ledelse tog magten, fratog den straks det russiske sprog dets regionale status, hvilket ødelagde tilliden.

reklame

Med udnævnelsen af ​​syv oligarker i den nye regering blev regimets negative image fuldendt: Folket følte, at dette blot var den næste handling i den igangværende kamp efter oligarkernes kamp om magten til deres eget bedste i den orange revolution – den berygtede kamp, ​​der stemplede Ukraine som et 'defekt demokrati'.

EU's anathema til præsident Janukovitj rejser ubehagelige spørgsmål: Hvis han er så stærkt korrupt, hvorfor blev han så bejlet af EU-formandskabets ledere for hans underskrift på associeringsaftalen i så lang tid? Fordømmelsen af ​​den afsatte præsident smitter af på hans anklagere – hvorfor anerkendte de ikke Janoukovitjs fejl før?

Nærbilledet af det ukrainske politiske dødvande på tærsklen til Maidan-pladsens vold bidrog ikke positivt til EU-ledernes image, da de skubbede hele Unionen ind i samarbejde med en politiker, som de nu erklærer som en skurk.

I denne generelle atmosfære af forvirring og tvivl om EU-ledelsens kompetencer, ser nyheden om reformstøttepakken på 11 milliarder euro til Ukraines nye ledere tvivlsom ud i de europæiske skatteyderes øjne. Med en hær på 25 millioner arbejdsløse virker EU's generøsitet over for tredjeparter upassende: hvor ender solidariteten og opofrelsen begynder?

Den europæiske ungdomsfond til støtte for de arbejdsløse (6 milliarder euro) blev oprettet med store besvær og meget debat, mens næsten det dobbelte af dette beløb hurtigt er blevet givet til en regering på syv oligarker, som sandsynligvis kunne forene deres egne økonomiske midler for at redde deres egne. moderland.

Det er klart, at EU's topdiplomat, Baroness Ashton, er oprigtig i sit ønske om at gøre EU til en global aktør, udbrede dets indflydelse og fremme dets værdier, men med en løn, der overstiger den amerikanske præsident Obamas, er hun stadig i stand til at omgås EU-borgere, især de 25 millioner af dem, der er arbejdsløse?

Store imperier har blomstret og falmet på Europas territorium og udfordret os med det nedarvede spørgsmål om dets grænser, og fristet nutidige ledere, der minder om deres forfædres herlighed, til at udvide. Men i modsætning til fortidens riger er det nuværende Europa forenet om demokratiske principper for at fremme borgernes velfærd. Hvis udbredelsen af ​​EU's værdier tager over på bekostning af forsømmelse af selve dens egen befolknings behov, vil den nuværende union gentage fejlene fra fortidens ambitioner: Ved at overstrække sine ressourcer vil Europa finde sig selv udmattet, splittet og magtesløst.

Med de negative folkeafstemninger i Frankrig, Holland og Irland om Europas fremtid er der en trang til, at EU tager sig af sine egne borgere, før de belaster EU's skatteydere med Ukraines 30 milliarder euro statsgæld. Første ting først!

 

Anna van Densky

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending