Følg os

Blogspot

Udtalelse: Krims folkeafstemningsvalg er slet ikke noget valg

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

140227-simferopol-crimea-jsw-822a_2d094fb3240074be9bfd28e0d8000d67By Keir Giles, Associate Fellow, International Security og Rusland og Eurasien-programmet, Chatham House
Den planlagte folkeafstemning om Krims fremtidige status er blevet bredt fordømt som ulovlig og ugyldig. Men selv om det var legitimt, giver de to valg, der blev præsenteret for Krim-vælgere, dem ingen mulighed for at forlade russisk kontrol.

Folkeafstemningen, der i øjeblikket er planlagt til den 16. marts, beder vælgerne på Krim om at vælge mellem at tilslutte sig Rusland eller vende tilbage til Krim-forfatningen fra 1992, mens de teoretisk forbliver en del af Ukraine. Nogle mediers rapportering har præsenteret den anden mulighed som en tilbagevenden til situationen før russiske tropper tog kontrol over halvøen; faktisk er det alt andet end.

Krims forfatning fra 1992 blev vedtaget under en febrilsk decentraliseringsrunde i umiddelbar forlængelse af Sovjetunionens afslutning og afskaffet kort efter. Med ord, som dem med lange minder vil finde chok, refererer den til Republikken Krim som en 'sovjetstat' og beskriver den som en suveræn enhed, der kun giver Ukraine sådanne beføjelser, som det finder passende. Med andre ord ville genoprettelsen af ​​denne forfatning være et skridt i retning af fiktiv uafhængighed under russisk kontrol. Hvis den blev vedtaget, ville begivenhederne på Krim fortsat afspejle Ruslands sammenstød med Georgien i 2008 og etableringen af ​​de 'uafhængige' enheder Abkhasien og Sydossetien.

De borgere, der var tilfredse med, at Krim forbliver en del af Ukraine på samme grundlag, som det har været i de sidste 20 år, har ikke en stemme i denne folkeafstemning. Der er ingen tredje mulighed tilgængelig.

Konsekvenser for Ukraine

De lokale pro-russiske myndigheder har tilkendegivet deres præference for vælgerne, blandt andet ved hjælp af en grov billboard-kampagne, der præsenterer et simpelt valg mellem to Krim: den ene overtrukket med et russisk flag, den anden med pigtråd og et hagekors. Intimidering af de pro-russiske bander, der beskriver sig selv som 'selvforsvar'-enheder, som vil patruljere og potentielt bemande valgsteder, vil sandsynligvis også spille en væsentlig rolle i at overtale Krim-beboerne, hvilken vej de skal stemme. Men i virkeligheden ville begge resultater i denne folkeafstemning være stort set acceptable for Rusland.

Geografi dikterer, at konsolidering af russisk kontrol over Krim, hvad enten den er en del af Rusland eller teoretisk uafhængig, vil udgøre alvorlige udfordringer for Ukraine i både sikkerhedsmæssig og økonomisk henseende. Ukraines sårbarhed over for yderligere russisk militær intervention vil blive forstærket. Landtangen fra Krim tilbyder landadgang til det ukrainske fastland, som er begrænset og let at forsvare. Men den omfattende og kontinuerlige forstærkning af russiske tropper på Krim, kombineret med ubegrænset bevægelsesfrihed fra Sortehavsflåden, gør ukrainske kystområder andre steder meget mere sårbare over for russiske militæroperationer i fremtiden.

Faktisk vil de Mistral-klasse helikopterskibe, der leveres til Rusland af Frankrig, være stærke facilitatorer for netop denne form for operation. Midt i Krim-krisen begyndte det første fartøj bygget til Rusland søforsøg den 6. marts, med dets russiske besætning allerede under træning i Frankrig.

De ekstra russiske tropper på Krim bliver stort set bragt ind over Kerch-strædet, den smalle vandvej, der adskiller det østlige Krim fra det sydlige Rusland. Kontrol med dette stræde er meget betydelig og har været genstand for tidligere stridigheder mellem de to lande. Men med begge kyster nu på russiske hænder, bliver Azovhavet i realiteten en russisk sø. Med andre ord har Rusland nu fuld kontrol over maritim adgang til alle havnene i det østlige Ukraine, inklusive den store havn Mariupol. Dette giver Rusland endnu mere økonomisk og anden indflydelse over forholdene i den østlige del af landet og understøtter Ruslands mål om, at Ukraine skal være ustyrligt uden russisk samtykke og samarbejde.

reklame

Outlook

Krims prorussiske myndigheder har travlt med at presse folkeafstemningen igennem. Datoen er allerede blevet fremrykket to gange, og en vittighed, der i øjeblikket cirkulerer, lyder, at 'den seneste dato for folkeafstemningen er netop blevet offentliggjort - det var i går'. Dette er en del af det russiske drive for at fastholde initiativet, holde Vesten på bagkant og præsentere verden for en opfyldt kendsgerning før nogen væsentlig reaktion eller afskrækkende kan sættes i gang.

I denne sammenhæng er afvisningen af ​​folkeafstemningen fra USA og andre vestlige lande (selvom ikke af alle vestlige eksperter) betryggende. Foreløbig afbøder dette frygten for, at resultatet kan bruges som en ansigtsreddende begrundelse for at acceptere russisk kontrol over Krim og endnu en gang belønne brugen af ​​russisk militær magt mod en nabo.

Men spørgsmålet om legitimiteten af ​​Ruslands handlinger, selvom det er vigtigt, har kun ringe effekt på virkeligheden af ​​russisk kontrol over Krim. Derudover kan aktuelle bekymringer stadig nemt blive overhalet af begivenheder. Situationen på Krim er fortsat ekstremt skrøbelig. Takket være den ekstreme selvdisciplin og overbærenhed fra omringede ukrainske soldater i lyset af russisk militær blokade og gentagne angreb fra russisk-støttede bander, er der endnu ikke blevet affyret skud af de ukrainske væbnede styrker. De ved, at så snart dette sker, vil russisk gengældelse være øjeblikkelig, overvældende og brutal.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending