Følg os

Blogspot

Udtalelse: Putin har lidt et alvorligt slag

DEL:

Udgivet

on

_73403399_73403397By Marie Mendras Associate Fellow, Rusland og Eurasien-programmet, Chatham House

Med sin hurtige erobring af Krim så Vladimir Putin ud til at spille en stærk hånd i kampen om Ukraines fremtid. Men de seneste begivenheder har vist sprødheden af ​​hans magt i lyset af international fordømmelse og ukrainernes rolige beslutsomhed.

Den 3. marts fordømte 14 medlemmer af FN's Sikkerhedsråd det 15. medlem, Rusland, i hidtil uset stærke vendinger for krænkelsen af ​​Ukraines territoriale integritet og brugen af ​​militær intimidering. Selv Kina fulgte trop.

Den russiske ambassadør, Vitaly Churkin, som er vant til at få sin vilje i Sikkerhedsrådet, var målløs. Med overraskende selvtillid havde Churkin bedt om nøddebatten om Ukraine. Hvert af hans argumenter blev hurtigt afvist som uacceptable med hensyn til international lov eller i ond tro. Han fik sin vilje med en skamfuld nyet til Sikkerhedsrådets resolutioner om Syrien, men ikke her.

Den russiske stat har været udsat for stigende kritik fra mange regeringer og multilaterale organisationer, siden den lancerede en væbnet indtrængen på Krim. NATO, OSCE, EU og Europarådet har fordømt Ruslands ty til militær magt på Krim. Sanktioner diskuteres meget alvorligt. Og den økonomiske og finansielle modreaktion skader den russiske valuta, statskassen og større virksomheder. Kreml er faldet over internationale juridiske normer, som det fejlagtigt troede, at det kunne fortolke på sin egen frie måde med støtte fra Kina.

Den 4. marts valgte præsident Putin endelig at udtale sig om Ukraine. Han så nervøs ud, selvom han henvendte sig til en lille og nøje udvalgt gruppe unge journalister til et 'diskussionsagtigt pressemøde'. Han fortalte en mærkelig historie om den krig, han havde truet alle med, men aldrig havde tænkt sig at føre. Han gentog argumenter, som Churkin allerede havde tabt i New York dagen før. Og med sit aldrig aftagende ønske om at omskrive nyere historie fordømte han både Ukraines uafhængighed og den orange revolution i 2004.

Han blev ved med at ændre mening om den afsatte ukrainske præsident Viktor Janukovitjs stilling. Han sagde først, at Janukovitj var 'politisk død', men retfærdiggjorde senere russisk militær 'beskyttelse' af Krims befolkning med Janukovitjs formodede skriftlige anmodning til Moskva den 1. marts. Et sådant påskud er mindre overbevisende for USA og Europa i dag, ligesom Janukovitjs brug af en hastigt vedtaget antiterrorlov for at forsøge at retfærdiggøre hans ordre om at skyde mod civile demonstranter på Maidan. I dag er Janukovitj en tidligere despot på flugt. Kremls propaganda har givet bagslag.

Forhandling er nu begyndt at gøre sig gældende over konfrontation. Den russiske og ukrainske regering har netop fornyet en skrøbelig kommunikationslinje. Kiev og Simferopol er ved at nedsætte en kommission, der skal diskutere en fælles strategi ud af den militære standoff og status for den autonome republik Krim i den ukrainske stat. Krigsforskrækkelsen er ikke helt slut, men det ser nu ud til, at Moskva bærer ansvaret for at hæve indsatsen helt til randen af ​​væbnet kamp, ​​med civile som potentielle ofre. De fleste magter er sammen med internationale organisationer enige om, at Ruslands opførsel har været farlig, og at den nye midlertidige ukrainske regering er legitim.

reklame

Prioriteten, nu hvor væbnet vold aftager, er hurtig og robust støtte til den ukrainske økonomi og samfund. Og som en nødvendig følge heraf bliver vestlige regeringer nødt til at bruge tid på at hjælpe den russiske præsident med at redde ansigt og holde sig stille bag Kremls mure.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending