Følg os

Forsiden

Israels premierminister Benjamin Netanyahu besøger USA for at møde Obama

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

US-Obama-Mideast-Isra_Horo-e1363810183386Den 3. marts mødtes den israelske premierminister Benjamin Netanyahu med USA's præsident Barack Obama i Washington DC og talte også til den årlige AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) politiske konference.

Præsident Obama skulle efter sigende have brugt mødet med premierminister Netanyahu i Det Hvide Hus i mandags til at presse ham til at acceptere en "rammeaftale" for fredsforhandlinger med palæstinenserne under udarbejdelse af udenrigsminister John Kerry.

New York Times rapporterede, at Obama vil gøre et lignende fremstød, når han mødes med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, senere på måneden.

Presserapporterne dukkede op, da Israel og palæstinenserne nærmer sig fristen ved udgangen af ​​april for at blive enige om en endelig fredsaftale. Deadline blev fastsat af Kerry sidste sommer, da forhandlingerne startede.

På grund af forhandlingernes skæve fremskridt, fortalte embedsmænd New York Times at det nye mål er at offentliggøre rammerne inden deadline.

Siden han hjalp med at lancere en ny runde af forhandlinger i juli sidste år, har Kerry foretaget 11 rejser til regionen, men amerikanske embedsmænd fortalte Times at Det Hvide Hus mener, at tiden er inde til, at Obama laver et nyt skub.

"Præsidenten ville ikke løbe nogen risiko for, at det var manglen på hans involvering, der ville gøre forskellen mellem succes og fiasko," sagde en højtstående embedsmand.

reklame

The Times Israels dagligt, med henvisning til en rapport i den arabisksprogede palæstinensiske avis, Al Quds, rapporterede, at præsident Abbas forlod et møde med John Kerry i Paris i sidste uge og rystede over sidstnævntes forslag.

Blandt de spørgsmål, der angiveligt oprørte Abbas, var Kerrys insisteren på, at palæstinenserne anerkendte Israel som det jødiske folks hjemland, hans forslag om at etablere hovedstaden for en palæstinensisk stat i kun én del af Østjerusalem og at forlade Jordandalen uden for grænserne til en fremtidig palæstinensisk stat.

Hvad er hovedpunkterne i Kerrys rammeaftales sandsynlige indhold?

Rammen vil præsentere et amerikansk syn på, hvordan huller kan lukkes i kernespørgsmål, herunder grænser, sikkerhed, bosættelser, Jerusalem, flygtninge og gensidig anerkendelse.

USA sigter mod at sikre enighed om rammerne som en rettesnor for at forhandle en detaljeret permanent statusaftale inden for en ny tidsramme på op til et år. De håber at lancere den inden den sidste planlagte løsladelse af palæstinensiske fanger i slutningen af ​​marts.

Israel indvilligede i at løslade 104 palæstinensiske fanger i løbet af de ni måneder, der afsoner lange straffe for terrorforbrydelser. Til gengæld blev palæstinenserne enige om ikke at gå væk fra forhandlinger og ikke at gøre flere ensidige bestræbelser på at sikre anerkendelse i FN eller andre internationale organer.

Kerry-planen er et sæt principper, der udarbejdes af et hold fra det amerikanske udenrigsministerium i dialog med israelske og palæstinensiske forhandlere, som har til formål at skabe en ramme for igangværende forhandlinger for at nå frem til en detaljeret aftale om endelig status.

Den nuværende forhandlingsrunde skal udløbe i slutningen af ​​april, og USA håber, at rammerne vil være grundlaget for at forlænge samtalerne med alt op til et år.

Ifølge kilder tæt på forhandlingerne, når Kerry lancerer rammen, forventes de to sider offentligt at acceptere det som grundlag for at fortsætte processen. De vil få lov til at udtrykke deres forbehold, men kun at specificere dem i forbindelse med lukkede døre forhandlinger.

Hvad vil være i rammen?

Her er en analyse af den sandsynlige rammeaftale fra BICOM, det London-baserede British Israel Communications & Research Centre:

Den nærmeste eksisterende model for rammeværket er Clinton-parametrene, præsenteret for begge parter af præsident Clinton i december 2000. Det forventes at være en kort redegørelse på højst et par sider, som vil skitsere, hvordan hvert enkelt spørgsmål om endelig status vil blive behandlet .

Grænser: Rammen vil sandsynligvis afspejle det palæstinensiske krav om, at 1967-grænserne skal være grundlaget for en territorial aftale, men også anerkende, at større bosættelsesblokke bør forblive en del af Israel under en jordbytteaftale. Det forventes at lade spørgsmålet om, hvor meget jord der skal udveksles åbent, og præcis hvilke bosættelsesblokke der skal beholdes af Israel.

Sikkerhed: Et centralt krav fra Netanyahus er, at Israel skal opretholde en langsigtet militær tilstedeværelse på grænsen mellem Vestbredden og Jordan, hvorimod præsident Abbas har sagt, at han kun ville acceptere en israelsk tilstedeværelse i fem år, og derefter en NATO-sikkerhedsstyrke.

Rammen forventes at acceptere Israels sikkerhedsbekymringer, men at indramme enhver israelsk udsendelse i sammenhæng med et bredere sikkerhedsregime og i princippet forkorte denne udsendelse så vidt muligt uden at angive en tidsperiode. USA har allerede fremlagt forslag til at minimere omfanget og varigheden af ​​enhver israelsk udsendelse ved at kompensere med højteknologiske overvågningsløsninger, selvom disse forslag ikke er blevet varmt modtaget fra begge sider.

I en nylig tale i Davos talte Kerry om behovet for "sikkerhedsordninger for Israel, der gør det mere sikkert, ikke mindre", men også "en fuldstændig, gradvis, endelig tilbagetrækning af den israelske hær." Israel kræver også, at den palæstinensiske stat skal demilitariseres, hvorimod palæstinenserne ønsker en stat med begrænsede våben.

Forlig: Netanyahu er imod tvangsfjernelse af bosættere, og hans kontor har foreslået, at de skulle have et valg om at blive inden for grænserne for en fremtidig palæstinenser under palæstinensisk styre. Der har også været rapporter om forslag til Israel om at leje jord, hvorpå afsidesliggende bosættelser ligger, fra palæstinenserne. Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, har afvist tanken om, at der skal være jødiske bosættelser tilbage med argumentet, at de er bygget ulovligt. Det er stadig uklart, hvordan USA vil bygge bro over disse positioner, men da Kerry blev spurgt om bosætternes skæbne af en israelsk interviewer i februar, svarede han: "Jeg er ikke sikker på, at [bosætteren] bliver nødt til at forlade sit hjem."

Jerusalem: Rammen vil sandsynligvis anerkende det palæstinensiske krav om at have sin hovedstad i Østjerusalem. Det virker dog usandsynligt, at det vil være lige så specifikt som Clinton-parametrene – der foreslog at dele den gamle by og suverænitet over det ultrafølsomme Tempelbjerg/Haram al-Sharif – da dette ville være for meget for den israelske regering at acceptere kl. denne fase. Uanset hvor Kerry indrammer Jerusalem, vil forhandlerne have en kompleks udfordring for at nå frem til en formel, der er ideologisk acceptabel for begge sider og praktisk.

Flygtninge: Palæstinensere ønsker, at flygtninge og deres efterkommere skal have ret til at vælge mellem en række genbosættelses- og kompensationsmuligheder, svarende til formlen skitseret i Clinton-parametrene, som inkluderer adgang til Israel. Israel er imod, at palæstinensere har "ret til at vende tilbage" til Israels grænser. Mens Clinton-parametrene skitserede mulighederne og tillod Israel at bestemme, hvor mange palæstinensere, det ville indrømme, er det ikke klart, at Kerry vil være helt så specifik. I Davos talte han kun om en "retfærdig og aftalt" løsning på flygtningespørgsmålet, som er det sprog, der bruges i det arabiske fredsinitiativ. Under alle omstændigheder vil der sandsynligvis være henvisning til den endelige aftale, der bringer alle krav til ophør. Dette er et israelsk krav, der har til formål at lukke sagen om påstande i forbindelse med krigen i 1948, som flygtningespørgsmålet stammer fra. Der er indikationer fra amerikanske embedsmænd på, at kompensation til jødiske flygtninge, der flygtede fra forfølgelse i arabiske lande i samme periode, også vil blive behandlet.

Gensidig anerkendelse og jødisk stat: Netanyahus mest vedholdende krav er, at palæstinenserne "anerkender det jødiske folks nationale rettigheder i staten Israel", som mange i Israel ser som en forudsætning for varig fred. Anerkendelse af jødiske nationale rettigheder strider dybt imod den palæstinensiske nationale fortælling, og Abbas har været meget modstandsdygtig. Dette spørgsmål har også implikationer for flygtningespørgsmålet, eftersom en anerkendelse af, at Israel er det jødiske folks nationale hjemsted, ville underminere palæstinensiske krav på en ret til "ret til at vende tilbage" til Israel. Rammen vil sandsynligvis afspejle Netanyahus krav i en eller anden form. Kerry talte i Davos om "gensidig anerkendelse af det palæstinensiske folks nationalstat og det jødiske folks nationalstat."

Andre spørgsmål: Rammen vil sandsynligvis også behandle nogle andre følsomme spørgsmål, herunder det palæstinensiske krav om løsladelse af alle palæstinensiske fanger, som er tilbageholdt af Israel.

Hvordan er det sandsynligt, at parterne vil reagere?

USA's mål er at sikre en aftale om endnu en fast periode med forhandlinger op til et år, ideelt set før den fjerde og sidste planlagte løsladelse af palæstinensiske fanger i slutningen af ​​marts. De to sider ville have lov til at udtrykke forbehold over for rammerne, men kun at specificere dem i forbindelse med lukkede døre diskussioner. Ikke desto mindre arbejder begge sider hårdt på at flytte teksten så tæt som muligt på deres egne positioner.

Premierminister Benjamin Netanyahu er nødt til at bestemme, hvordan præsentationen af ​​denne ramme skal styres på en måde, der ikke vil få højrefløjen af ​​hans koalition til at træde ud, især Naftali Bennetts parti jødiske hjem og højrefløjen i hans eget Likud-parti. Netanyahu vil gerne fortsætte forhandlingerne med palæstinenserne, men vil sandsynligvis understrege, at rammen er en amerikansk holdning, som Israel ikke formelt accepterer, for at undgå at bringe spørgsmålet til en omstridt afstemning i kabinettet.

Præsident Abbas bliver nødt til at være i stand til at pege på nok substans i rammen til at retfærdiggøre forlængelse af forhandlingerne og til at udsætte enhver tilbagevenden til ensidige bestræbelser på at sikre anerkendelse i internationale organer. Den palæstinensiske offentlighed er delt i, om de støtter fredsforhandlinger. Hamas, som kontrollerer Gaza-striben, er stærkt imod forhandlinger.

For at blive enige om at udsætte ensidige handlinger, vil palæstinenserne sandsynligvis kræve yderligere praktiske indrømmelser fra Israel, som de gjorde ved at kræve løsladelse af fanger til gengæld for at deltage i forhandlinger i juli. Især vil de sandsynligvis forny kravene om fastfrysning af byggeriet. At imødekomme et sådant krav vil udgøre endnu en trussel mod stabiliteten i Netanyahus koalition.

For at få hver side til at tilmelde sig, på trods af de politiske komplikationer, kan USA tilbyde private forsikringer eller incitamenter. I sidste ende ønsker ingen af ​​parterne at få skylden for at kollapse processen, hvilket vil give Kerry en vis indflydelse på begge parter.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending