Følg os

Udvalgte artikel

Aserbajdsjan i De Forenede Nationers Sikkerhedsråd 2012-2013: Erfaring opnået

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Foto-minister001Af Elmar Mammadyarov

Udenrigsminister for Republikken Aserbajdsjan

Kort efter Aserbajdsjans valg til FN's Sikkerhedsråd som et ikke-permanent medlem, Præsident Ilham Aliyev erklærede, at hans nations prioriteter ville være at fremme idealerne om retfærdighed og overherredømme af folkeretten, som er nedfældet i FN-pagten.  Vejledt af denne vision arbejdede Aserbajdsjan hårdt i løbet af sin embedsperiode i FN's Sikkerhedsråd for at dele sine erfaringer og hjælpe med at skabe global fred og sikkerhed. Efter at have sand overbevisning om goodwill-diplomati begyndte Aserbajdsjan at opbygge en konstruktiv dialog i FN's Sikkerhedsråd. Aserbajdsjan forstår det i de internationale fora, hvor divergerende interesser mødes, går alt ikke nødvendigvis glat. Der har været uheldige tilfælde, hvor princippet om fælles ansvar ikke har fungeret.

Debatten om Syrien bidrog naturligvis til opfattelsen af ​​rådets evne til at håndtere krise. Rådets enstemmige holdning sidste efterår markerede vigtige fremskridt hen imod behandlingen af ​​Syriens kemiske våbensag. Derudover under Aserbajdsjans præsidentskab terklæringen vedtaget af Rådet gav det solide grundlag og støtte til at håndtere konfliktens humanitære konsekvenser.

Konsensusånden har hersket i de fleste spørgsmål for Sikkerhedsrådet i løbet af de sidste to år, og medlemmerne har vist evne til at arbejde sammen. Sidste år var et meget succesfuldt år, hvor der, bortset fra Syrien, blev gjort fremskridt på en række andre vanskelige spørgsmål, især Mali, Den Demokratiske Republik Congo og Republikken Sudan-Sydsudan.

Det er klart, at sammenhold blandt de fem faste medlemmer er absolut nødvendigt. I mellemtiden er det også vigtigt at huske, at både permanente og ikke-permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet har det kollektive ansvar for international fred og sikkerhed.

reklame

De ti ikke-permanente medlemmer kan gøre en forskel, påvirke resultater og bidrage konstruktivt til konsensusopbygning. De bringer forskellige og unikke perspektiver baseret på deres regionale viden og erfaringer. Det er især tydeligt, når et ikke-fast medlem varetager formandskabet.

Under Aserbajdsjans første UNSC-formandskab i maj 2012 koordinerede det et højt niveau møde under formandskab af præsident Ilham Aliyev om styrkelse af det internationale samarbejde mod terrorisme. Under sit andet formandskab, i oktober i år, indkaldte den til det første møde nogensinde mellem FN's Sikkerhedsråd og Organisationen for Islamisk Samarbejde – hvilket skabte en hidtil uset mulighed for at fremme et større samarbejde mellem de to organisationer hen imod den globale fred.

Aserbajdsjan's formandskab i Sikkerhedsrådet bød også på intensive diskussioner om afrikanske spørgsmål, herunder konsultationer med Den Afrikanske Union og besøget af FN's Sikkerhedsråds officielle mission i Afrika og vedtagelse af en række resolutioner og præsidentielle erklæringer. 

I løbet af sine to år i Sikkerhedsrådet fortsatte Aserbajdsjan med at understrege, at Sikkerhedsrådets effektivitet hviler på dets medlemslande og deres vilje til at overholde deres forpligtelser i henhold til FN-pagten. Det er dog fortsat en bekymring, at FN's Sikkerhedsråds resolutioner i nogle tilfælde er blevet ignoreret.

Som en nation, der lider under besættelsen af ​​sine territorier og tvangsfordrivelse af næsten en million mennesker af Armenien, er Aserbajdsjan stadig vidne til alvorlige og systematiske krænkelser af grundlæggende normer og principper i international ret.

For 1993 år siden, i XNUMX, vedtog FN's Sikkerhedsråd fire resolutioner, der krævede en øjeblikkelig, fuldstændig og betingelsesløs tilbagetrækning af armenske væbnede styrker fra de besatte områder i Aserbajdsjan. Disse resolutioner bekræftede også respekten for Aserbajdsjans suverænitet og territoriale integritet og dets internationalt anerkendte grænser. Desværre forbliver alle fire resolutioner ikke opfyldt af Armenien. 

På trods af uenighed om nogle komplicerede spørgsmål, FN's Sikkerhedsråd har og vil fortsat spille en vigtig rolle på den internationale scene. BI lyset af de radikale ændringer siden afslutningen af ​​1990. verdenskrig og især efter de tektoniske og geopolitiske ændringer i XNUMX'erne, skal Sikkerhedsrådet fortsætte med at vokse og udvikle sig med hensyn til dets sammensætning, geografiske repræsentation, arbejdsmetoder og mandat til at afspejler stadigt skiftende geopolitiske realiteter. 

Aserbajdsjanmedlemskab af FN's Sikkerhedsråd åbnede en ny side i vores nations udenrigspolitik. Denne erfaring vil uden tvivl bidrage til Aserbajdsjans urokkelige vilje til yderligere at støtte international fred og sikkerhed, tværkulturel dialog og humanitære bistands- og hjælpeprogrammer.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending