Følg os

Eksterne forbindelser

EU anmoder WTO-konsultationer om Brasiliens diskriminerende skatter

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

EU anmodede i dag (19. december) om konsultationer med Brasiliens regering i henhold til tvistbilæggelsesbestemmelserne fra Verdenshandelsorganisationen (WTO) om skatteforanstaltninger, der diskriminerer importerede varer og yder forbudt støtte til brasilianske eksportører.

I de senere år har Brasilien øget sin brug af skattesystemet på måder, der er uforenelige med dets WTO-forpligtelser, hvilket giver fordele til indenlandske industrier og beskytter dem mod konkurrence. Dette sker hovedsageligt gennem selektive fritagelser eller nedsættelser af afgifter på indenlandske varer.

I september 2011 indførte den brasilianske regering en stor afgiftsforhøjelse på motorkøretøjer (yderligere 30 % af deres værdi), kombineret med en undtagelse for indenlandsk producerede biler og lastbiler. Denne diskriminerende skat skulle udløbe i december 2012, men i september 2012 blev den i stedet erstattet af et lige så problematisk skatteregime, kaldet Inovar-Auto, der skulle vare fem år mere. Parallelt hermed tog de brasilianske myndigheder skridt, der påvirkede andre varer, lige fra computere og smartphones til halvledere. Under andre lignende programmer er skattefordele forbeholdt varer produceret i visse områder i Brasilien, uanset sektoren. De brasilianske myndigheder har også udvidet eksisterende ordninger for skattefritagelser for brasilianske eksportører ved at øge antallet af potentielle begunstigede.

Disse skatteforanstaltninger har en negativ indvirkning på EU-eksportører, hvis produkter er underlagt højere afgifter end indenlandske konkurrenter. Derudover begrænser foranstaltningerne handelen ved at fremme lokalisering af produktion og forsyninger og giver brasilianske eksportører en fordel. Foranstaltningerne resulterer også i, at brasilianske forbrugere står over for højere priser, færre valgmuligheder og lavere adgang til innovative produkter.

EU har rejst spørgsmålet i bilaterale forhandlinger med Brasilia og i WTO-organer, men indtil videre har det ikke bragt fremskridt. Tiltagene er også blevet fremhævet flere gange i EU's årlige protektionismerapporter. EU's beslutning om at anmode om WTO-konsultationer har til formål at engagere sig med den brasilianske regering i konsultationer med henblik på at sikre respekten for WTO.

Baggrund

Handel med fakta og tal

reklame

EU er Brasiliens største handelspartner og tegner sig for 20.8 % af landets samlede handel (2012). Brasilien er en vigtig handelspartner for EU: I 2012 var EU's samlede eksport til Brasilien mere end 39 milliarder euro værd, hvoraf næsten 18 milliarder euro bestod af maskiner og transportudstyr, herunder motorkøretøjer og dele, samt elektroniske varer og komponenter.

Brasiliens samlede import af varer er steget i de seneste år, og i 2012 toppede den €191 mia. Import-til-BNP-kvoten (inklusive varer og tjenester) er dog fortsat lav på 14 % af BNP. For nylig har der været et fald i vis import til Brasilien: Registrering af importerede køretøjer faldt for eksempel fra 857,900 enheder i 2011 til 788,100 enheder i 2012 og 581,700 enheder i januar-oktober 2013 (-11.4 % år-til-år) , på trods af at køretøjer importeret fra Argentina og Mexico fortsat nyder godt af særlige afgiftsfritagelser under Inovar-Auto-programmet.

Næste trin i WTO's tvistbilæggelsesprocedurer

Anmodningen om konsultationer indleder formelt en procedure i henhold til WTO's tvistbilæggelsesforståelse med det formål at søge at løse en tvist. Konsultationer giver EU og Brasilien mulighed for at drøfte sagen og finde en tilfredsstillende løsning uden at ty til retssager.

Hvis konsultationerne ikke når frem til en tilfredsstillende løsning inden for 60 dage, kan EU anmode WTO om at nedsætte et panel, der skal tage stilling til, om Brasiliens foranstaltninger er forenelige med WTO-reglerne.

Mere information

WTO-tvistbilæggelse i en nøddeskal

Forbindelserne mellem EU og Brasilien

Seneste EU-rapport om potentielt handelsbegrænsende foranstaltninger (s. 15)

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending