Følg os

Udvalgte artikel

Kasakhstans rolle i global handling mod atomvåben

DEL:

Udgivet

on

atom-projektet-3Kasakhstans bestræbelser på at fremme global atomnedrustning generelt og specifikt gennem ATOM-projektet var i fokus for tyske politikere og eksperter, som mødtes til en konference den 3. december i Berlin på en af ​​dette lands mest respekterede institutioner. Konferencen, med titlen 'Kasakhstans rolle i den globale indsats mod atomvåben' fandt sted på Konrad Adenauer Foundations Akademi og indeholdt også en foto- og kunstudstilling, der beskriver konsekvenserne af sovjettidens atomprøvesprængninger på Kasakhstans nu lukkede atomprøveanlæg i Semipalatinsk. .

Medlemmer af den tyske forbundsdag, repræsentanter for ministerier og regeringsdepartementer, medlemmer af Tysklands socio-politiske og videnskabelige samfund, ngo'er og medier deltog i arrangementet arrangeret i fællesskab af Kasakhstans ambassade i Tyskland og Konrad Adenauer Foundation. Kasakhstans ambassadør i Tyskland, Nurlan Onzhanov, ambassadør for udenrigsministeriet Roman Vassilenko, samt ATOM-projektets æresambassadør og den berømte kasakhiske maler Karipbek Kuyukov præsenterede visionen og de skridt, Astana har forfulgt på denne arena.

Konferencen blev godt modtaget af den tyske offentlighed og politiske kredse, såvel som antinukleare organisationer, som udtrykte bred støtte til The ATOM Project, et initiativ fra præsident Nursultan Nazarbayev, samt Kasakhstans atomnedrustnings- og ikke-spredningsbestræbelser som helhed. Nazarbayev annoncerede lanceringen af ​​ATOM-projektet i en tale ved en international parlamentarisk konference i Astana den 29. august 2012 som en mekanisme til at skabe global offentlig støtte til et endeligt og uigenkaldeligt forbud mod atomvåbentestning og for den ultimative udryddelse af atomvåben .

atom 2

Inden starten af ​​konferencen den 3. december i Berlin blev en video produceret af The ATOM Project vist, der beskriver Kasakhstans atomvåbenarv, der er arvet fra det tidligere Sovjetunionen, samt de forfærdelige konsekvenser af atomprøvesprængninger i Kasakhstan, som havde en negativ indvirkning på sundheden og mere end halvanden million menneskers skæbne i regionen.

reklame

I sine bemærkninger til konferencen roste Frank Priess, direktør for europæisk og internationalt samarbejde ved Konrad Adenauer Foundation, Kasakhstans rolle i global atomnedrustning og understregede aktualiteten og de praktiske mål for ATOM-projektet i den internationale indsats mod atomvåben.

Ambassadør Onzhanov understregede igen den globale og historiske betydning af præsident Nazarbajevs beslutning om at lukke Semipalatinsk-atomprøveanlægget og ensidigt afvæbne det, der dengang var verdens fjerdestørste atomarsenal. Den kasakhiske diplomat henledte også opmærksomheden på de skadelige humanitære, økonomiske og miljømæssige virkninger af atomprøvesprængninger i Kasakhstan.

Ambassadør-at-large Vassilenko præsenterede ATOM-projektet ved begivenheden og bemærkede den konsekvente vækst i bred international støtte til dette initiativ. Ifølge Vassilenko har folk fra mere end 100 lande allerede underskrevet deres online underskriftsindsamling, der opfordrer verdens ledere til at stoppe atomprøvesprængninger og bringe traktaten om forbud mod atomprøvesprængninger (CTBT) i kraft.

Støtte fra det internationale samfund til Kasakhstans indsats kan også ses i FN's Generalforsamlings enstemmige vedtagelse i 2009 på initiativ af Kasakhstan af en resolution, der erklærer den 29. august, dagen for lukningen af ​​Semipalatinsk-teststedet. i 1991, den internationale dag mod atomprøvesprængninger.

Vassilenko bemærkede også, at eksemplet med atomnedrustning, præsident Nazarbayev har givet, er af særlig relevans for den moderne verden, som stadig er truet af den videre spredning af atomvåben og deres erhvervelse af terrororganisationer.

Under en paneldiskussion på konferencen bemærkede den tyske vicekommissær for nedrustning og våbenkontrol, ambassadør Christoph Eichhorn, ligheden i synspunkter, som udenrigsministerierne i de to lande deler om dette spørgsmål, og understregede vigtigheden af ​​at opbygge multilaterale bestræbelser mod global atomkraft. nedrustning. Den tyske diplomat roste resultatet af en international konference i Astana i 2012, hvor den tyske udenrigsminister Guido Westerwelle deltog.

Forbundsdagens næstformand Jiirgen Klimke, ved at byde den kasakhiske delegation varmt velkommen på vegne af det tyske parlament, roste Kasakhstans skridt til at fremme ideen om global nuklear ikke-spredning. Han bemærkede, at Kasakhstan tager aktive og konkrete handlinger i overensstemmelse med princippet om "gør gode ting og tal om dem". Klimke bemærkede den dynamiske og progressive udvikling af det økonomiske samarbejde mellem Kasakhstan og Tyskland og understregede også vigtigheden af ​​yderligere fælles indsats og tæt samarbejde mellem de to stater på den internationale arena inden for atomnedrustning.

I slutningen af ​​begivenheden præsenterede ATOM-projektets æresambassadør Kuyukov sine malerier og mindede publikum om de tragiske konsekvenser af atomprøvesprængninger, som har påvirket livet for mennesker i Kasakhstan, inklusive hans familie. Han opfordrede til støtte til ATOM-projektet og Kasakhstans bestræbelser på permanent at afslutte atomvåbentestning og befri verden fra alle atomvåben.

Konrad Adenauer Fonden er den største politiske institution i Tyskland og følger nøje synspunkterne og ånden i den regerende Christian Democratic Union (CDU). Afholdelse af konferencen på en så autoritativ politisk organisation viste bred støtte til de anti-nukleare initiativer i Kasakhstan fra de tyske civile og politiske kredse og skabte et solidt grundlag for de to lande til at fortsætte samarbejdet på dette område.

Under diskussionen ved begivenheden blev nøglespørgsmål relateret til dagsordenen for nuklear nedrustning dækket, herunder fremtiden for amerikanske taktiske atomvåben stationeret i Tyskland, sikkerhedsproblemer for europæiske nationer og Rusland, fremtiden for løsningen af ​​det iranske atomprogram , samt bestræbelser på at hjælpe de overlevende fra atomprøvesprængninger i Kasakhstan.

"Vi husker alle det berømte udtryk fra Reagan-Gorbachev-æraen 'Trust but Verify' sagde Vassilenko under diskussionen modereret af en af ​​Tysklands mest respekterede og erfarne journalister, Gunter Knabe. "Under moderne omstændigheder ville det dog måske være mere passende at sige , 'Verify but Trust', da det er indlysende, at manglen på tillid, regionalt og globalt, fortsat er den største faktor, der hæmmer yderligere meningsfulde skridt på vejen mod global atomnedrustning. Som præsident Nazarbayev har sagt ved adskillige lejligheder, er det, der er behov for nu mere end nogensinde, mere tillid blandt nationer og folk."

"Det er derfor, vi kalder og vil fortsætte med at opfordre til 'vertrauen, vertrauen und vertrauen'," sagde Vassilenko, hvilket betyder 'tillid, tillid og tillid'.

Af George D Gleboff - Den Astana Times

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending