Følg os

Farming

EU's krisestyringsramme skal prioritere landmænd midt i voksende udfordringer

DEL:

Udgivet

on

På det nylige møde i Agrifish Council den 27. maj understregede EU's landbrugsministre det presserende behov for at forbedre krisestyringsværktøjerne for landbrugssektoren, idet de talte for øgede budgetter og større fleksibilitet. Dette kritiske træk, ledet af den belgiske landbrugsminister David Clarinval, har til formål at beskytte landmændene mod de utallige klimatiske, økonomiske og geopolitiske risici, de står over for. Clarinval understregede nødvendigheden af ​​et robust og fremsynet krisestyringssystem, hvor forskning og innovation spiller en central rolle.

Denne udvikling er faktisk rettidig. EU's fælles landbrugspolitik (CAP) giver i øjeblikket en række værktøjer til at hjælpe landmænd under kriser, herunder støtte til diversificering, undtagelser fra konkurrencereglerne, gensidige fonde, forsikringsstøtte, offentlig markedsintervention og en årlig krisereserve på 450 mio. EUR. Men som de seneste diskussioner afslører, er disse foranstaltninger muligvis ikke længere tilstrækkelige i lyset af eskalerende udfordringer.

En opfordring til forbedret krisestyring

Det belgiske formandskabs notat, som indledte ministrenes debat, fremhævede behovet for at revurdere og om nødvendigt tilpasse de eksisterende krisestyringsværktøjer både inden for og uden for den fælles landbrugspolitik. European Milk Boards protest i Bruxelles, der kræver en permanent krisemekanisme til at regulere mælkeproduktionen under overudbud, understreger yderligere, hvor presserende dette spørgsmål er. Denne opfordring afspejler de midlertidige foranstaltninger, der blev vedtaget under mejerikrisen 2016-2017, som viste sig effektive, men er utilstrækkelige til langsigtet stabilitet.

En forhøjelse af budgettet til krisereserven er et presserende behov. Den nuværende fond på 450 millioner euro, der blev aktiveret for første gang i 2022 efter Ruslands invasion af Ukraine, er sandsynligvis utilstrækkelig til fremtidige kriser. Clarinval selv foreslog en betydelig budgetforhøjelse, hvilket understregede behovet for mere robust økonomisk støtte til landmænd i nød.

Desuden vinder begrebet "de minimis"-støtte, som gør det muligt for medlemslande at yde små tilskud til landmænd uden at underrette Kommissionen, indpas. I øjeblikket er der et loft på 20,000 EUR pr. virksomhed over tre år, og der er stærk støtte til at hæve dette loft til 50,000 EUR, som foreslået under det forrige møde i Agrifish Council. Denne stigning er afgørende i betragtning af den hurtige ophobning af kriser, der gør det nuværende loft ineffektivt.

reklame

Nutri-Score: En distraktion fra kerneproblemer

Mens fokus på krisestyring er et positivt skift, er det vigtigt at tage fat på et andet omstridt spørgsmål, der har afledt opmærksomhed og ressourcer: harmoniseringen af ​​Front of Pack-mærket (FOP). Nutri-Score er en etiket på forsiden af ​​pakken, der bruger et farvekodet system til at angive fødevareprodukternes ernæringsmæssige kvalitet med det påståede formål at hjælpe forbrugerne med at træffe sundere valg. Det er dog med rette blevet kritiseret for sin inkonsekvente og ofte vildledende algoritme, som ikke giver klar vejledning og komplicerer indkøbsbeslutninger for europæere.

Portugals nylige beslutning om at give afkald på Nutri-Score, annonceret af José Manuel Fernandes, landets nye minister for landbrug og fiskeri, markerer et vigtigt skridt i retning af at genvinde et gennemsigtigt og effektivt fødevarestyringssystem. Dette skridt følger lignende handlinger fra andre europæiske lande, som længe har været imod Nutri-Score for at favorisere overforarbejdede produkter frem for traditionelle kvalitetsfødevarer. Nutri-Scores forenklede tilgang vildleder ofte forbrugerne til at tro, at visse fødevarer er sundere, end de er, samtidig med at traditionelle og ofte mere nærende muligheder straffes.

Den italienske landbrugsminister Francesco Lollobrigida hyldede Portugals beslutning som en sejr for gennemsigtighed og forbrugerbeskyttelse. Faldet i Nutri-Scores popularitet i lande som Frankrig, Tyskland, Schweiz, Spanien og Rumænien tyder på en bredere europæisk afvisning af systemet.

Det er på høje tid, at EU går væk fra mærkningssystemer som Nutri-Score, der har vist sig at være ineffektive. I stedet bør fokus være på at give forbrugerne den viden og de ressourcer, de har brug for til at træffe informerede kostvalg på egen hånd. At stole på forbrugerne til at uddanne sig selv og træffe sunde beslutninger uden behov for forenklede etiketter vil fremme en mere ægte og varig tilgang til sundere spisevaner.

Mod en bæredygtig fremtid for europæisk landbrug

Fremstødet for en mere robust krisestyringsramme er et skridt i den rigtige retning. En forøgelse af krisereservebudgettet og en hævning af "de minimis"-støtteloftet er væsentlige foranstaltninger til at yde øjeblikkelig nødhjælp til landmændene. Disse bestræbelser skal dog suppleres med langsigtede strategier, der prioriterer bæredygtig landbrugspraksis og innovation.

Investering i forskning og udvikling for at øge landbrugets modstandsdygtighed over for klimaændringer, udvikling af forsikringssystemer, der tilbyder omfattende dækning, og fremme af offentlig-private partnerskaber for at drive innovation er kritiske skridt. EU skal også strømline sine lovgivningsrammer for at understøtte hurtige reaktionsmekanismer under kriser og sikre, at landmændene modtager rettidig og passende støtte.

De seneste drøftelser i Agrifish Council understreger en voksende anerkendelse blandt EU-ministre af behovet for at beskytte landbrugssektoren mod eskalerende kriser. Ved at prioritere modstandskraft og bæredygtighed kan EU sikre en stabil og fremgangsrig fremtid for sine landmænd og styrke landbrugssektorens vitale rolle i Europas økonomi og fødevaresikkerhed.

I sidste ende er det en positiv udvikling at forbedre krisestyringsværktøjer, men EU skal fastholde sin forpligtelse til gennemsigtighed og innovation. Dette omfatter et skift væk fra fejlbehæftede mærkningssystemer som Nutri-Score til at stole på, at forbrugerne træffer informerede valg og give landmændene de ressourcer, de har brug for for at trives. Ved at tage fat på både umiddelbare og langsigtede udfordringer kan EU fremme en mere modstandsdygtig og bæredygtig landbrugssektor, der er i stand til at modstå fremtidige kriser og fortsætte med at trives i et stadig mere komplekst globalt landskab.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending