Følg os

Tyskland

Kommissionen godkender 2.98 milliarder euro tysk ordning til fremme af grøn fjernvarme

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Europa-Kommissionen har i henhold til EU's statsstøtteregler godkendt en tysk ordning på 2.98 milliarder euro til fremme af grøn fjernvarme baseret på vedvarende energi og spildvarme. Foranstaltningen vil bidrage til gennemførelsen af ​​Tysklands nationale energi- og klimaplan og til EU's strategiske mål i forbindelse med EU's Green Deal, især EU's 2050 klimaneutralitetsmål.

Executive Vice President Margrethe Vestager, ansvarlig for konkurrencepolitikken, sagde: "Denne ordning på 2.98 milliarder euro vil bidrage til at gøre fjernvarmesektoren i Tyskland grønnere ved at støtte opførelsen af ​​mere effektive fjernvarmesystemer og dekarboniseringen af ​​eksisterende. Med denne foranstaltning vil Tyskland være i stand til at øge andelen af ​​vedvarende energi og spildvarme i opvarmningssektoren og dermed reducere sine emissioner betydeligt. Den tyske støtteforanstaltning, vi har godkendt i dag, vil bidrage til at nå EU's Green Deal-mål og hjælpe Tyskland med at nå sine miljømål, samtidig med at mulige konkurrenceforvridninger begrænses."

Den tyske ordning

I juni 2022 underrettede Tyskland Kommissionen om sin hensigt om at indføre en ordning til fremme af grøn fjernvarme baseret på vedvarende energi og spildvarme.

Ordningen, der løber frem til 30. august 2028, vil være åben for fjernvarmenetoperatører og operatører, der ikke i øjeblikket leverer denne tjeneste på markedet. Støtten vil tage form af direkte tilskud. Foranstaltningen vil støtte forundersøgelser og transformationsplaner for henholdsvis opførelse og dekarbonisering af fjernvarmenet. Under ordningen vil fjernvarmenetoperatører også kunne modtage investeringsstøtte til:

  • opførelse af nye fjernvarmesystemer med en andel af vedvarende energi og spildvarme på mindst 75 %;
  • afkarbonisering og opgradering af eksisterende fjernvarmesystemer til at fungere på grundlag af vedvarende energi og spildvarme; og
  • installation af vedvarende varme- og solvarmeproduktionsanlæg, varmepumper og varmereservoirer samt integration af spildvarme i fjernvarmesystemer.

Herudover vil fjernvarmenetoperatører kunne modtage driftsstøtte til produktion af vedvarende varme gennem solvarmeanlæg og varmepumper.

Støtte til feasibility-undersøgelser og transformationsplaner vil dække op til 50 % af deres omkostninger. Når det drejer sig om investeringsstøtte, vil støttebeløbet pr. støttemodtager dække op til 40 % af de støtteberettigede investeringsomkostninger. Ved driftsstøtte vil støtten blive beregnet ud fra mængden af ​​produceret vedvarende varme. Den bevilgende myndighed vil sikre, at støtten ikke overstiger finansieringsgabet (dvs. det støttebeløb, der er nødvendigt for at tiltrække de investeringer, som ellers ikke ville finde sted).

reklame

Denne landsdækkende ordning forventes at understøtte installationen af ​​cirka 681 MW vedvarende varmeproduktionskapacitet om året, hvilket reducerer drivhusgasemissionerne med cirka 4 millioner tons COXNUMX.2 Per år.

Kommissionens vurdering

Kommissionen vurderede ordningen i henhold til især EU's statsstøtteregler Artikel 107, stk. 3, litra c) i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ("TEUF"), som giver EU-lande mulighed for at støtte udviklingen af ​​visse økonomiske aktiviteter på visse betingelser i henhold til 2022 Retningslinjer for statsstøtte til klima, miljøbeskyttelse og energi.

Kommissionen fandt, at:

  • Hjælpen er nødvendigt og passende for dekarboniseringen af ​​fjernvarmesektoren i Tyskland, og at det har en 'incitamentseffekt'. Da fossile brændstoffer har en omkostningsfordel i forhold til vedvarende energi og spildvarme, vil investeringer i fjernvarmeproduktionsanlæg i mangel af støtte være baseret på fossile brændstoffer og således afspejle det nuværende energimix i Tyskland, kendetegnet ved en høj andel af gaskedler og kraftvarmeproduktion installationer. I mangel af støtte er det desuden usandsynligt, at investeringer i nye fjernvarmenet og i dekarbonisering af eksisterende net vil finde sted på grund af de høje omkostninger og lave indtægter ved sådanne investeringer. Endelig, uden støtten, ville modtagerne af ordningen ikke have tilstrækkelige incitamenter til at planlægge opførelsen af ​​nye fjernvarmenet og dekarboniseringen af ​​eksisterende på en omkostningseffektiv måde.
  • Hjælpen er proportional og begrænset til det nødvendige minimum. Selv om støtteniveauet ikke er baseret på kvantificeringen af ​​den individuelle finansieringsgab for hver af støttemodtagerne, skal den bevilgende myndighed sikre, at støtten ikke overstiger finansieringsgabet. Derudover vil støtten til varmeproduktion være genstand for årlig overvågning af den bevillende myndighed for at sikre, at finansieringsgabet ikke overskrides.
  • positive virkninger af støtten om dekarbonisering af fjernvarmesystemer i Tyskland opvejer eventuelle negative virkninger om konkurrence og handel mellem medlemsstaterne. Ordningen vil støtte dekarboniseringen af ​​fjernvarmesektoren i Tyskland og reducere drivhusgasemissionerne i overensstemmelse med European Green Dealuden unødigt at fordreje konkurrencen i det indre marked.

På dette grundlag godkendte Kommissionen den tyske ordning i henhold til EU's statsstøtteregler.

Baggrund

Kommissionens 2022 Retningslinjer for statsstøtte til klima, miljøbeskyttelse og energi give vejledning om, hvordan Kommissionen vil vurdere foreneligheden af ​​miljøbeskyttelse, herunder klimabeskyttelse, og energistøtteforanstaltninger, som er underlagt anmeldelseskravet i henhold til artikel 107, stk. 3, litra c), i TEUF.

De nye retningslinjer, der gælder fra januar 2022, skaber en fleksibel, egnet til formålet muliggørende ramme for at hjælpe medlemslandene med at yde den nødvendige støtte til at nå Green Deal-målene på en målrettet og omkostningseffektiv måde. Reglerne indebærer en tilpasning til det vigtige EU's mål og mål, der er fastsat i den europæiske grønne pagt og med andre nylige reguleringsændringer på energi- og miljøområdet og vil tage højde for den øgede betydning af klimabeskyttelse. De omfatter afsnit om energieffektivitetsforanstaltninger, støtte til ren mobilitet, infrastruktur, cirkulær økonomi, forureningsreduktion, beskyttelse og genopretning af biodiversiteten samt foranstaltninger til at sikre energiforsyningssikkerheden på visse betingelser.

Retningslinjerne giver medlemsstaterne mulighed for at støtte produktion af varme fra kraftvarmeværker knyttet til fjernvarmesektoren på visse betingelser. Disse regler har til formål at hjælpe medlemsstaterne med at nå EU's ambitiøse energi- og klimamål til de mindst mulige omkostninger for skatteyderne og uden unødige konkurrenceforvridninger på det indre marked.

 Direktiv om energieffektivitet af 2018 fastsatte et EU-dækkende bindende energieffektivitetsmål på mindst 32.5 % inden 2030. Med Europæisk Green Deal-kommunikation i 2019 styrkede Kommissionen sine klimaambitioner og satte et mål om ingen nettoemissioner af drivhusgasser i 2050. Den europæiske klimarov vedtaget i juni 2019, som fastlægger 2050-målsætningen om klimaneutralitet og indfører det mellemliggende mål om at reducere nettoudledningen af ​​drivhusgasser med mindst 55 % inden 2030, danner grundlaget for 'Fit til 55' lovforslag vedtaget af Kommissionen den 14. juli 2021. Blandt disse forslag har Kommissionen fremlagt en ændring af Direktiv om energieffektivitet at udvikle et mere ambitiøst bindende årligt mål for reduktion af energiforbruget på EU-plan.

Den ikke-fortrolige udgave af beslutningen vil kunne findes under sagsnummer SA.63177 i statsstøtte register om Kommissionens Konkurrence hjemmeside, når der er blevet løst nogen fortrolighedsproblemer. Nye publikationer af statsstøttebeslutninger på internettet og i De Europæiske Fællesskabers Tidende er opført i Konkurrence ugentlige e-nyheder.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending