Følg os

coronavirus

Kommissionen godkender 400 millioner euro portugisisk rekapitaliseringsordning for at støtte virksomheder berørt af coronavirus-pandemien

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Europa-Kommissionen har godkendt en portugisisk ordning på 400 millioner euro til støtte for strategiske virksomheder, der er ramt af coronavirus-pandemien. Ordningen blev godkendt under statsstøtten Midlertidig ramme og er inkluderet i den nationale genopretnings- og modstandsplan.

Koncerndirektør Margrethe Vestager, ansvarlig for konkurrencepolitikken, sagde: "Virksomheder, der er aktive i forskellige sektorer, har set deres indtægter falde betydeligt på grund af coronavirus-udbruddet og de restriktive foranstaltninger, der er på plads. Denne 400 millioner euro portugisiske ordning vil gøre det muligt for Portugal at støtte disse virksomheder ved at hjælpe dem med at opfylde deres likviditets- og solvensbehov og sikre kontinuiteten i deres aktiviteter. Vi fortsætter med at arbejde i tæt samarbejde med medlemslandene for at finde brugbare løsninger til at afbøde de økonomiske konsekvenser af coronavirus-pandemien i overensstemmelse med EU-reglerne”.

Den portugisiske støtteforanstaltning

Portugal anmeldt til Kommissionen under statsstøtten Midlertidig ramme en ordning på 400 mio. EUR til støtte for solvensen i levedygtige strategiske ikke-finansielle virksomheder, der er aktive i Portugal og er berørt af coronavirus-pandemien. Budgettet vil blive stillet til rådighed gennem Recovery and Resilience Facility.

I henhold til ordningen vil støtten tage form af (i) egenkapitalinstrumenter (herunder ordinære og foretrukne aktier), (ii) hybridinstrumenter (konvertible obligationer) og (iii) en kombination af egenkapital- og hybridinstrumenter. Investeringsbeløbet pr. virksomhed er i princippet begrænset til €10 mio.

Støtten vil blive ydet gennem det strategiske rekapitaliseringsprogram for kapitaliserings- og modstandsfonden ("fonden"). Fonden forvaltes af Banco Português de Fomento, SA, som er den nationale salgsfremmende bank.

Formålet med ordningen er at imødekomme støttemodtagernes likviditets- og solvensbehov og hjælpe dem med at fortsætte deres aktiviteter under og efter pandemien.

reklame

Kommissionen fandt, at den portugisiske ordning er i overensstemmelse med betingelserne i den midlertidige ramme. Især (i) vil støtten være begrænset til det beløb, der er nødvendigt for at sikre modtagernes levedygtighed og genoprette deres kapitalposition til før coronavirus-pandemien; (ii) ordningen giver et passende vederlag til staten, og den tilskynder modtagere og/eller deres ejere til at tilbagebetale støtten så tidligt som muligt; (iii) der er indført sikkerhedsforanstaltninger for at sikre, at modtagerne ikke uretmæssigt nyder godt af statens rekapitaliseringsstøtte til skade for fair konkurrence på det indre marked; og (iv) støtten ydes senest den 30. juni 2022.

Kommissionen konkluderede, at foranstaltningen er nødvendig, passende og forholdsmæssig for at afhjælpe en alvorlig forstyrrelse i en medlemsstats økonomi i overensstemmelse med artikel 107, stk. 3, litra b), i TEUF og betingelserne i Midlertidig ramme.

På dette grundlag godkendte Kommissionen støtteforanstaltningen i henhold til EU's statsstøtteregler.

Baggrund

Kommissionen har vedtaget a Midlertidig ramme at gøre det muligt for medlemsstaterne at bruge den fulde fleksibilitet, der er fastsat i statsstøttereglerne, til at støtte økonomien i forbindelse med udbruddet af coronavirus. Den midlertidige ramme, som ændret den 3 April, Maj 8, 29 juni, 13 oktober 2020, Januar 28 18 November 2021 indeholder følgende former for støtte, der kan ydes af medlemslandene:

(I) Direkte tilskud, egenkapitalinjektioner, selektive skattemæssige fordele og forskud på op til 290,000 € til en virksomhed, der er aktiv i den primære landbrugssektor, 345,000 € til en virksomhed, der er aktiv i fiskeri- og akvakultursektoren og 2.3 mio. € til en virksomhed, der er aktiv i alle andre sektorer for at imødekomme dets presserende likviditetsbehov. Medlemsstaterne kan også give op til den nominelle værdi af 2.3 mio. EUR pr. virksomhed nulrentelån eller garantier på lån, der dækker 100 % af risikoen, undtagen i den primære landbrugssektor og i fiskeri- og akvakultursektoren, hvor grænserne for Der gælder henholdsvis €290,000 og €345,000 pr. virksomhed.

(Ii) Statsgarantier for lån, der er taget af virksomheder for at sikre, at bankerne fortsat giver lån til de kunder, der har brug for dem. Disse statsgarantier kan dække op til 90% af risikoen ved lån for at hjælpe virksomheder med at dække øjeblikkelig driftskapital og investeringsbehov.

(Iii) Subsidierede offentlige lån til virksomheder (senior og efterstillet gæld) med gunstige renter for virksomhederne. Disse lån kan hjælpe virksomheder med at dække øjeblikkelig driftskapital og investeringsbehov.

(Iv) Beskyttelsesforanstaltninger for banker, der kanaliserer statsstøtte til realøkonomien at sådan støtte betragtes som direkte støtte til bankernes kunder, ikke til bankerne selv, og giver vejledning i, hvordan man kan sikre minimal konkurrenceforvridning mellem banker.

(V) Offentlig kortvarig eksportkreditforsikring for alle lande uden behov for, at den pågældende medlemsstat demonstrerer, at det respektive land midlertidigt er "ikke-omsætteligt".

(Vi) Støtte til coronavirusrelateret forskning og udvikling (F&U) at tackle den aktuelle sundhedskrise i form af direkte tilskud, tilbagebetalte forskud eller skattemæssige fordele. Der kan tildeles en bonus for grænseoverskridende samarbejdsprojekter mellem medlemsstater.

(Vii) Support til konstruktion og opskalering af testfaciliteter at udvikle og teste produkter (inklusive vacciner, ventilatorer og beskyttelsesbeklædning), der er nyttige til at tackle coronavirus-udbruddet, indtil den første industrielle installation. Dette kan have form af direkte tilskud, skattemæssige fordele, tilbagebetalte forskud og garantier uden tab. Virksomheder kan drage fordel af en bonus, når deres investering understøttes af mere end en medlemsstat, og når investeringen afsluttes inden for to måneder efter tildelingen af ​​støtten.

(Viii) Støtte til produktion af produkter, der er relevante for at tackle coronavirus-udbruddet i form af direkte tilskud, skattefordele, tilbagebetalte forskud og garantier uden tab. Virksomheder kan drage fordel af en bonus, når deres investering understøttes af mere end en medlemsstat, og når investeringen afsluttes inden for to måneder efter tildelingen af ​​støtten.

(Ix) Målrettet støtte i form af udsættelse af skattebetalinger og / eller suspension af socialsikringsbidrag for de sektorer, regioner eller for typer af virksomheder, der er hårdest ramt af udbruddet.

(x) Målrettet støtte i form af lønstilskud til ansatte for de virksomheder i sektorer eller regioner, der har lidt mest af coronavirus-udbruddet, og ellers ville have været nødt til at afskedige personale.

(Xi) Målrettet rekapitaliseringsstøtte til ikke-finansielle virksomheder, hvis der ikke findes nogen anden passende løsning. Der er indført beskyttelsesforanstaltninger for at undgå unødig fordrejning af konkurrencen i det indre marked: betingelser for nødvendigheden, hensigtsmæssigheden og størrelsen af ​​interventionen; betingelser for statens optagelse i selskabers kapital og vederlag betingelser vedrørende statens udtræden af ​​de berørte selskabers kapital betingelser vedrørende ledelse inklusive udbytteforbud og vederlagsgrænser for den øverste ledelse; forbud mod krydssubsidiering og erhvervelsesforbud og yderligere foranstaltninger for at begrænse konkurrenceforvridning gennemsigtighed og rapporteringskrav.

(Xii) Støtte til udækkede faste omkostninger for virksomheder, der står over for et fald i omsætningen i den støtteberettigede periode på mindst 30% sammenlignet med samme periode i 2019 i forbindelse med koronavirusudbruddet. Støtten vil bidrage til en del af modtagerens faste omkostninger, der ikke er dækket af deres indtægter, op til et maksimumsbeløb på 12 mio. EUR pr. Virksomhed.

(xiii) Investeringsstøtte til et bæredygtigt opsving at støtte private investeringer som en stimulans til at overvinde et investeringsgab, der er akkumuleret i økonomien på grund af krisen.

(xiv) Solvensstøtte at udnytte private midler og stille dem til rådighed for investeringer i små og mellemstore virksomheder (SMV'er), herunder nystartede virksomheder og små midcaps.

Kommissionen vil også give medlemsstaterne mulighed for senest den 30. juni 2023 at omdanne tilbagebetalingspligtige instrumenter (f.eks. garantier, lån, tilbagebetalingspligtige forskud) ydet under de midlertidige rammebestemmelser til andre former for støtte, såsom direkte tilskud, forudsat at betingelserne i de midlertidige rammebestemmelser er opfyldt.

Den midlertidige ramme gør det muligt for medlemsstaterne at kombinere alle støtteforanstaltninger med hinanden undtagen lån og garantier for det samme lån og overskride tærsklerne i den midlertidige ramme. Det giver også medlemsstaterne mulighed for at kombinere alle støtteforanstaltninger, der ydes under den midlertidige ramme, med eksisterende muligheder for at give de minimis til et selskab på op til € 25,000 over tre regnskabsår for virksomheder, der er aktive i den primære landbrugssektor, € 30,000 over tre regnskabsår for virksomheder, der er aktive inden for fiskeri- og akvakultursektoren og € 200,000 i løbet af tre regnskabsår for virksomheder, der er aktive i alle andre sektorer. Samtidig skal medlemslandene forpligte sig til at undgå unødig kumulation af støtteforanstaltninger for de samme virksomheder for at begrænse støtten til at imødekomme deres faktiske behov.

Den midlertidige ramme vil være på plads indtil 30. juni 2022, med undtagelse af investeringsstøtte til et bæredygtigt opsving, som vil være på plads indtil den 31. december 2022, og af solvensstøtte, som vil være på plads indtil den 31. december 2023. Kommissionen vil fortsat nøje overvåge udviklingen af ​​covid- 19 pandemi og andre risici for det økonomiske opsving.

Den midlertidige ramme supplerer de mange andre muligheder, der allerede er til rådighed for medlemslandene for at afbøde de socioøkonomiske konsekvenser af coronavirus-udbruddet i overensstemmelse med EU's statsstøtteregler. Den 13. marts 2020 vedtog Kommissionen en Meddelelse om et koordineret økonomisk svar på COVID-19-udbruddet opstilling af disse muligheder. For eksempel kan medlemslandene foretage generelt gældende ændringer til fordel for virksomheder (f.eks. udskyde skatter eller subsidiere korttidsarbejde på tværs af alle sektorer), som falder uden for statsstøttereglerne. De kan også yde erstatning til virksomheder for skader, der er lidt på grund af og direkte forårsaget af en ekstraordinær hændelse, såsom coronavirus-udbruddet.

Desuden den 23 March 2022, vedtog Kommissionen statsstøtten Midlertidig kriseramme at gøre det muligt for medlemslandene at bruge den fleksibilitet, der er forudset under statsstøttereglerne, til at støtte økonomien i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine. Den midlertidige kriseramme vil være på plads indtil den 31. december 2022. Med henblik på at sikre retssikkerheden vil Kommissionen inden denne dato vurdere, om den skal forlænges. I løbet af dens anvendelsesperiode vil Kommissionen desuden holde indholdet og rækkevidden af ​​rammen under opsyn i lyset af udviklingen på energimarkederne, andre inputmarkeder og den generelle økonomiske situation.

Den ikke-fortrolige udgave af beslutningen vil kunne findes under sagsnummer SA.102275 i statsstøtte register om Kommissionens konkurrence hjemmeside, når der er blevet løst nogen fortrolighedsproblemer. Nye publikationer af statsstøttebeslutninger på internettet og i De Europæiske Fællesskabers Tidende er opført i Konkurrence ugentlige e-nyheder.

Mere information om den midlertidige ramme og andre foranstaltninger, som Kommissionen har truffet for at tackle den økonomiske virkning af coronavirus-pandemien, kan findes her.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending