Følg os

Internationale Valutafond (IMF)

IMF-medarbejdere indgår aftale med Ukraine om et program på 15.6 mia

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Den Internationale Valutafond meddelte tirsdag (21. marts), at den havde indgået en aftale på personaleniveau med Ukraine om at finansiere en fireårig finansieringspakke på cirka 15.6 milliarder dollars. Dette vil give midler til Ukraine, da det forsvarer sig mod russisk invasion.

IMF's bestyrelse skal stadig ratificere aftalen. Den tager højde for Ukraines vej til at blive medlem af Den Europæiske Union efter krigen. Ifølge fonden vil dens direktion drøfte godkendelse inden for de næste par uger.

Gavin Gray, en embedsmand ved IMF, udtalte, at programmets overordnede mål var at opretholde økonomisk og finansiel stabilitet under forhold med ekstraordinært høj usikkerhed, genoprette gældsbæredygtighed og støtte Ukraines genopretning langs vejen mod EU-optagelse i efterkrigsperioder.

IMF-medarbejderne orienterede tirsdag bestyrelsesmedlemmerne om aftalen, som ville være Ukraines største lånepakke, siden Rusland invaderede Ukraine den 24. februar 2022. En kilde med kendskab til sagen udtalte, at bestyrelsen var støttende.

Ifølge den globale långiver forventes aftalen at lette finansiering i stor skala for Ukraine fra internationale donorer og partnere. Det gav dog ingen detaljer. IMF-lån låser typisk op for støtte fra Verdensbanken eller andre långivere.

Beregninger har tidligere beregnet omkostningerne ved genopbygningen i hundredvis af milliarder af amerikanske dollars.

Gray udtalte, at et gradvist økonomisk opsving kan forventes i de næste kvartaler, efterhånden som aktiviteten genopretter sig fra den alvorlige skade på kritisk infrastruktur. Der er dog stadig modvind, herunder muligheden for yderligere konflikteskalering.

Gray sagde, at IMF-medarbejderne forventer, at Ukraines reelle bruttonationalprodukt vil ændre sig mellem -3% og +1% i 2023.

reklame

Denys Shmyhal, den ukrainske premierminister, roste aftalen og takkede IMF for dens støtte.

I en Telegram besked, sagde han: "I tider med et rekordstort budgetunderskud vil dette program hjælpe os med at finansiere alle afgørende udgifter og sikre makroøkonomisk stabilitet samt styrke vores interaktion med internationale partnere."

Janet Yellen (amerikansk finansminister) besøgte Ukraine i sidste måned og hilste aftalen velkommen efter måneders lobbyvirksomhed for en ny IMF-finansieringspakke til Ukraine.

Hun udtalte, at et ambitiøst og velkonditioneret IMF-program var afgørende for at støtte Ukraines reformbestræbelser. Dette omfatter styrkelse af god regeringsførelse og håndtering af korruptionsrisici. Det giver også økonomisk støtte.

Den største aktionær i IMF er USA.

Hvis det bliver godkendt som forventet, vil Ukraine-lånet være det største IMF-lån til et land i aktiv konflikt.

I sidste uge, fonden ændret en regel at tillade låneprogrammer for lande med "usædvanlig høj usikkerhed", men navngav ikke Ukraine.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending