Følg os

Generelt

EU-domstolen giver blandet vejledning i sager om migrant-redningsbåde

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

I blandet vejledning til en sag, der testede Europas reaktion på flygtningekriser, udtalte EU's højesteret mandag (1. august), at embedsmænd kunne tilbageholde migranter, der reddede skibe, men kun hvis de kan vise, at der er en risiko for deres sundhed, sikkerhed eller miljøet .

Sea Watch, en tysk kampagnegruppe, lancerede en juridisk udfordring mod de sicilianske havnemyndigheder, efter at den tilbageholdt to skibe fra deres redningsbåde, der havde ført migranter til Sicilien i 2020.

De italienske dommere, der hørte klagen, søgte vejledning fra EU-Domstolen (ECJ), som er kernen i striden om, hvordan man skal håndtere de titusindvis af afrikanske migranter, der krydser grænsen hvert år.

Sea Watch er en organisation, der patruljerer Middelhavet for migranter i nød. Nogle europæiske stater mener, at dette tilskynder migration. Sea Watch hævder dog, at havnemyndighederne overskred deres autoritet ved at tilbageholde skibe.

Palermo og Empedocle, begge sicilianske havne, hævdede, at de eftersøgte og tilbageholdt disse fartøjer, fordi de var for overfyldte og ikke registreret til rednings- og eftersøgningsoperationer.

Den luxembourgske EU-domstol afsagde en blandet kendelse, der kunne have understøttet argumenter fra begge sider.

Havnemyndighederne er bemyndiget til at tilbageholde og inspicere skibe under visse omstændigheder. Alene det faktum, at et fartøj medbringer personer, der er blevet reddet op af havet, er dog ikke tilstrækkeligt bevis.

reklame

Retten udtalte i en udtalelse, at "antallet af personer om bord, selvom det er større, kan derfor ikke i sig selv udgøre grundlag for en kontrol."

Det blev dog foreslået, at regelmæssige eftersøgnings- og redningsoperationer med fartøjer, der er certificeret til last, såsom Sea Watch-fartøjerne, kunne være tilstrækkelige til at retfærdiggøre havnemyndighedskontrol.

Sea Watch hilste denne afgørelse velkommen og sagde, at den gav retssikkerhed til ngo'er såvel som "en sejr for søredning".

Den anførte, at "det faktum, at havnestatskontrol fortsat kan udføres på NGO-skibe" var en positiv ting. De er beregnet til at sikre skibssikkerhed, hvilket er meget vigtigt for os. Vilkårlige kontroller skal dog bringes til ophør.

Havnemyndighederne på Sicilien reagerede ikke umiddelbart.

EU-Domstolens afgørelse skitserer den nuværende status for europæisk lovgivning på dette spørgsmål. Den sicilianske domstol vil afgøre, om disse specifikke sager retfærdiggør havnemyndighedernes handlinger.

Ifølge UNHCR-data gennemførte 61,000 mennesker overfarten i år. Det anslås, at 938 mennesker døde langs ruten.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending