Følg os

Europavalg 2024

Danskere i Storbritannien blandt EU-borgere forhindrede i at stemme ved EU-valg 

DEL:

Udgivet

on

af Else Kvist, Freelance journalist og kommunikationsrådgiver 

Da millioner af EU-borgere, der bor i Storbritannien, stemmer ved valget til Europa-Parlamentet, er det ikke det bare briter, der ikke længere vil kunne stemme ved disse valg efter Brexit. 

Som dansk statsborger bosat i Storbritannien vil jeg sammen med langt de fleste andre danskere, der har slået sig ned her, ikke kunne afgive min stemme. Da Danmark er et af en håndfuld af de nuværende 27 EU-medlemslande, som ikke tillader de fleste af dets borgere at stemme uden for EU. De andre "skyldige" er Bulgarien, Cypern, Malta og Irland. 

Derimod er Sverige, Polen og Frankrig blandt de 22 medlemslande, der tillader deres borgere at stemme fra lande uden for EU ved valget til Europa-Parlamentet. Så selvom de fleste EU-borgere i Storbritannien kan afgive deres stemme på ambassader, ved post, e-afstemning eller fuldmagt, vil mange af os ikke have indflydelse på, hvem der repræsenterer os i Europa-Parlamentet. Dette er på trods af, at mange af os har brugt vores ret til fri bevægelighed længe før Brexit, mens Storbritanniens udtrædelsesaftale med EU skal beskytte vores rettigheder. 

Selvom jeg selvfølgelig er glad for, at mange af mine medborgere i EU vil have en chance for at gøre deres stemme hørt, giver det ikke meget mening, at nogle af os nægtes retten til at stemme til det samme parlament, som er beregnet til at repræsentere alle EU-borgere . Bortset fra de fem nævnte lande, som fratager deres borgere, der bor uden for EU, stemmeret, gør andre medlemslande det svært for deres borgere at stemme i praksis fra udlandet. Dette omfatter Italien, hvor dets borgere skal rejse tilbage til Italien for at afgive deres stemme. Så i virkeligheden er det usandsynligt, at de fleste af den halve million italienere, der bor i Storbritannien, kommer til at stemme ved valget, sammen med omkring 30,000 danskere, der menes at bo i Storbritannien.

For Danmarks vedkommende er det kun meget specifikke grupper, såsom diplomater, ansatte udstationeret her i en dansk virksomhed eller dem, der planlægger at vende tilbage til Danmark inden for to år, der er stemmeberettigede uden for EU. Som dansk statsborger mister du også din stemmeret til folketingsvalget, når du flytter til udlandet, medmindre du tilhører en af ​​de angivne grupper. 

reklame

For en af ​​mine meddanskere her i Storbritannien er situationen særlig ejendommelig. Brontë Aurell, der var med til at stifte Scandi-Kitchen i Londons West End sammen med sin svenske mand Jonas Aurell, er kendt blandt danskere i Storbritannien. Hun er også forfatter til adskillige kogebøger og blev anerkendt som en 'Exceptional Londoner' af hovedstadens borgmester Sadiq Khan. Bronte, der kom til Storbritannien tilbage i 90'erne, i en alder af 17, sagde: "Jeg har aldrig i mit liv været i stand til at stemme til noget nationalt valg. Min mand, lige fra den anden side af broen, kan stemme til folketingsvalg til Sverige og EU-valg. Jeg forsøger at opdrage mine børn ved at lære dem, hvor vigtigt det er at stemme og udøve demokratiske rettigheder – og alligevel kan jeg ikke gøre det selv.”

ECIT Foundation, en Bruxelles-baseret tænketank og Voters Without Borders skrev til Europa-Kommissionen i 2021 for at anmode om, at der blev taget overtrædelsesprocedurer mod medlemslande, som ikke tillader flertallet af deres borgere at stemme fra udlandet. Kommissionen svarede, at de ikke havde kompetence til at gøre det til nationale valg.

Så i stedet har ECIT Foundation rettet sin opmærksomhed mod EU-valg. Sammen med et advokatfirma udarbejder de en juridisk klage til Europa-Kommissionen, ligesom de undersøger muligheden for at tage retslige skridt mod et hvilket som helst af EU-medlemslandene, som ikke tillader dets borgere at stemme i Europa-Parlamentet. Fokus vil være på EU-borgere i Storbritannien, hvoraf mange udøvede deres ret til fri bevægelighed før Brexit. Fonden søger derfor borgere fra lande som Danmark og Irland, der er bekymrede over deres frakendelse af stemmeret, og som vil være parate til at optræde som sagsøgere i en retssag. 

New Europeans UK er en velgørenhedsorganisation, der arbejder for at sikre og forbedre rettighederne for EU-borgere i Storbritannien, samt briter i udlandet, som jeg arbejder for som kommunikationsrådgiver. 

Formand for New Europeans UK, Dr. Ruvi Ziegler, som hjælper ECIT-fonden med at klare den juridiske udfordring, sagde: "Efter min mening er divergensen på tværs af EU i forhold til valg til Europa-Parlamentet problematisk i sig selv. Det skyldes, at Europa-Parlamentet er en fagforeningsinstitution - medlemslandene handler på vegne af unionen, når de administrerer valgprocesser til Europa-Parlamentet. -Så når du har divergerende standarder for berettigelse på tværs af medlemslande, krænker det princippet om ligestilling for EU-borgere." Princippet om lighed er fastlagt i artikel 9 i traktaten om Den Europæiske Union. En anden del af traktaten fastslår, at enhver borger skal have ret til at deltage i Unionens demokratiske liv (artikel 10). 

Da jeg forsøgte at stemme ved det sidste valg til Europa-Parlamentet i 2019, hvor Storbritannien deltog, blev jeg afvist på mit lokale valgsted i det østlige London. Dengang fik jeg at vide, at jeg skulle have udfyldt en formular, der erklærede, at jeg ikke ville stemme i mit oprindelsesland (Danmark). Jeg havde faktisk kontaktet min kommunalbestyrelse om dette i forvejen og har stadig det brev, jeg modtog, om, at jeg allerede var stemmeregistreret og ikke behøvede at gøre andet. Ikke desto mindre blev jeg blot en af ​​de anslåede 1.7 millioner EU-borgere i Storbritannien og briter i EU, som ifølge valgkommissionen blev nægtet vores stemme ved disse valg. De fleste af dem på grund af manglende information om de formularer, vi skulle udfylde.

På det tidspunkt var dette et 'tippepunkt' for mig, efter at Storbritannien heller ikke havde tilladt EU-borgere at stemme ved Brexit-afstemningen, og det var sådan, jeg oprindeligt blev involveret i New Europeans UK som kampagneforkæmper. Men mens jeg blev nægtet min stemme af Storbritannien ved EU-valget i 2019, er det nu Danmark, der nægter mig min stemmeret til dette års valg.

Så jeg kontaktede Danes Worldwide, en medlemsorganisation, der varetager danskernes interesser over hele kloden. Deres generalsekretær, Michael Bach Petersen, sagde: "Alle danskere i udlandet, inklusive alle dem, der er bosiddende uden for EU, skal naturligvis kunne stemme til Europa-Parlamentsvalget på lige fod med alle andre EU-borgere, ligesom de også bør være det. kan stemme til folketingsvalg i Danmark. 

"Desværre er Danmark et af de få EU-lande, der ikke tilbyder denne mulighed, og det vil vi selvfølgelig lave om på." 

Jeg kontaktede også den danske regering. Statsministeriet henviste mig til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som svarede, at de ikke var i stand til at hjælpe.

Ikke desto mindre, med opbakning fra blandt andet Danes Worldwide, ECIT Foundation og New Europeans UK, føler jeg mig overbevist om, at disse organisationer vil kæmpe mod vores hjørne. Det giver mig håb om, at danskere og andre fravalgte EU-borgere i Storbritannien og andre steder kan få en stemme ved det næste valg til Europa-Parlamentet - hvad enten det er med politiske eller juridiske midler, efterhånden som et nyt parlament lægger sig ind og nye traktater forhandles. 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending