Følg os

Europavalg 2024

Valg til Europa-Parlamentet: EU-institutioner parat til at imødegå desinformation   

DEL:

Udgivet

on

EU-institutionerne spiller deres rolle i forsvaret af valget til Europa-Parlamentet den 6.-9. juni mod desinformation og informationsmanipulation rettet mod det europæiske demokrati. Valget til Europa-Parlamentet er et flagskib i det europæiske demokrati.

Som dokumenteret af f.eks European Digital Media Observatory, søger desinformationsaktører fra inden for og uden for EU at underminere integriteten af ​​valgprocessen, tillid til demokratiske processer generelt og så splittelse og polarisering i vores samfund. Ifølge Eurobarometer er 81 % af EU-borgerne enige i, at nyheder eller information, der misviser virkeligheden eller er falsk, er et problem for demokratiet.

Forsøg på at vildlede borgerne

Institutioner, myndigheder, civilsamfundsaktører og faktatjekkere som f.eks European Digital Media Observatory,  European Fact-Checking Standards Network og EUvsDisinfo har opdaget og afsløret adskillige forsøg på at vildlede vælgere med manipuleret information i de seneste måneder. Desinformationsaktører har presset på falske oplysninger om, hvordan man stemmerafskrækket borgerne fra at stemme, eller søgte at så splittelse og polarisering forud for afstemningen ved at kapre højt profilerede eller kontroversielle emner.

Nogle gange består disse forsøg på at bedrage af oversvømmer informationsrummet med en overflod af falske og vildledende oplysninger, alt sammen med det formål at kapre den offentlige debat. Tit toppolitikere og ledere er målrettet ved informationsmanipulationskampagner. Flere europæiske politikker er ofte mål for desinformation: støtte til Ukraine, den europæiske grønne pagt og migration.

Desinformationsaktører har også brugt netværk af falske konti samt falske eller efterlignede medier til at manipulere informationsmiljøet. Nylige afsløringer fra Tjenesten for EU's Optræden Udadtil (EEAS) og nationale myndigheder i EU-medlemsstaterne omfatter Falsk facadePortal Kombat og lookalike operationer.

reklame

For nylig kaldte en undersøgelsesrapport "Operation Overload" af det finske softwarefirma Check First dokumenterede, hvordan mistænkelige konti kontaktede mere end 800 faktatjekkere og medier i over 75 lande - for at overbelaste dem med falsk information, dræne deres ressourcer og forsøge at overbevise dem om at sprede denne falske information ved at afvise artikler .

Øget indsats for at beskytte EU mod informationsmanipulation

Mens truslerne er der, er EU's kollektive reaktioner det også. Baseret på et klart mandat fra den politiske ledelse har EU-institutionerne i årevis tacklet udfordringen fra udenlandsk informationsmanipulation og indblanding, herunder desinformation.

Disse bestræbelser foregår i tæt samarbejde og koordinering mellem institutionerne og med inddragelse af en lang række andre interessenter, såsom EU-medlemsstater, medier og faktatjekkere og civilsamfundet, for at dele indsigt, udveksle erfaringer og bedste praksis og koordinere svarene.

Da EU er på den globale front med at håndtere trusler relateret til udenlandsk informationsmanipulation og -interferens, arbejder EU i tæt samarbejde med sine ligesindede partnere uden for EU via fora som G7 Rapid Response Mechanism, blandt andre. For at øge modstandsdygtigheden over for ekstern indblandingsforsøg har EU udviklet en dedikeret værktøjskasse til at imødegå udenlandsk informationsmanipulation og -interferens, herunder et sæt værktøjer, der spænder fra situationsbevidsthed og modstandsdygtighed til lovgivning og diplomatiske løftestænger.

Alle disse bestræbelser finder altid sted i fuld respekt for europæiske grundlæggende værdier, såsom ytringsfrihed og meningsfrihed. Vores omfattende svar på desinformation er centreret omkring følgende byggesten: udvikling af politikker for at styrke vores demokratier, hvilket gør det sværere for desinformationsaktører at misbruge onlineplatforme og beskytte journalister og mediepluralisme; øge bevidstheden om desinformation og vores beredskab og reaktion; opbygning af samfundsmæssig modstandskraft mod desinformation gennem mediekendskab og faktatjek; samarbejde med andre institutioner, nationale myndigheder eller tredjeparter.

EU-institutionerne har fremmet adskillige aktiviteter, herunder bevidstgørelseskampagner og mediekendskabsinitiativer, for at øge samfundets modstandskraft mod desinformation og informationsmanipulation.
Som eksempler kan nævnes:

  • den officielle hjemmeside for europavalg med et afsnit om "Fri og retfærdig valg";a række videoer ved at Europa-Parlamentet (på 24 officielle EU-sprog) informerer offentligheden om de teknikker, som desinformationsaktører bruger til at bedrage folk;
  • a folder af Europa-Parlamentet med 10 tips til, hvordan man tackler desinformation; et værktøjssæt for lærere fra Europa-Kommissionen om, hvordan man spotter og bekæmper desinformation;
  • en fælles kampagne fra Kommissionen og European Regulators Group for Audiovisual Media Services med en video kører på sociale medier og udsendes rundt om i EU for at øge bevidstheden om risikoen for desinformation og informationsmanipulation forud for valget til Europa-Parlamentet;
  • En dedikeret serie af artikler og indsigt om udenlandsk informationsmanipulation og indblanding i EU-Udenrigstjenesten EUvsDisinfo.

Ny EU-lovgivning på plads

I dette mandat blev vigtig lovgivning vedtaget af medlovgivere, som f.eks Lov om digital service (DSA), den AI-loven og Lov om gennemsigtighed og målretning af politisk annoncering. Under det tidligere mandat blev Europa-Parlamentets Specialkomité for udenlandsk indblanding i alle demokratiske processer i Den Europæiske Union, herunder desinformation (Og dens efterfølger) satte også fokus på spørgsmålet om udenlandsk indblanding, herunder desinformation, og anbefalede, at hele samfundet spiller sin rolle, også gennem ikke-lovgivningsmæssige foranstaltninger, for at tackle dem.

DSA kræver platforme til at vurdere og afbøde risici relateret til beskyttelse af valgprocesser, såsom desinformation, herunder gennem AI-genereret indhold. DSA er allerede fuldt anvendelig og håndhæves af Kommissionen i forhold til såkaldte "meget store online platforme” (dvs. dem, der når ud til mindst 45 millioner brugere i EU eller 10 % af EU's befolkning). I denne forbindelse har Kommissionen allerede indledt en procedure mod X og Meta – for både Instagram og Facebook – om potentielle DSA-krænkelser relateret til valgintegritet.

På den forebyggende side vedtog Kommissionen i marts 2024 retningslinjer for valg, der minder om de foranstaltninger, platforme skal træffe for at sikre overholdelse. I april 2024 organiserede Kommissionen også en frivillig stresstest med disse udpegede platforme, civilsamfundet og nationale myndigheder. Kommissionen er i løbende dialog med platforme for at sikre effektiv implementering og overholdelse af DSA.

 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending