Slut med os

Miljø

Grønnere transport 'skal give realistiske alternativer'

DEL:

Udgivet

on

I en udtalelse, der blev vedtaget på plenarmødet i juni, sagde Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU), at energiomstillingen skal - uden at benægte dens mål - tage hensyn til de økonomiske og sociale egenskaber i alle dele af Europa og være åben for en løbende dialog med civilsamfundsorganisationer.

EØSU støtter en grønnere transport, men understreger, at energiomstillingen skal være retfærdig og give levedygtige og realistiske alternativer, der tager hensyn til de specifikke økonomiske og sociale territoriale træk og behov i alle dele af Europa, herunder landdistrikter.

Dette er hovedbudskabet i udtalelsen udarbejdet af Pierre Jean Coulon og Lidija Pavić-Rogošić og vedtaget på udvalgets plenarmøde i juni. I sin vurdering af hvidbogen om transport fra 2011, der sigter mod at bryde transportsystemets afhængighed af olie uden at ofre dets effektivitet og kompromittere mobiliteten, tager EØSU en fast holdning.

reklame

Begrænsning af transportformer er ikke en mulighed: Målet bør være co-modalitet og ikke modal shift. Derudover skal den økologiske overgang både være socialt retfærdig og bevare den europæiske transportes konkurrenceevne med fuld gennemførelse af det europæiske transportområde som en del af den fulde gennemførelse af det indre marked. Forsinkelser i denne henseende er beklageligt.

Coulon kommenterede vedtagelsen af ​​udtalelsen på sidelinjen af ​​plenarmødet: "Begrænsning af mobilitet er ikke et alternativ. Vi støtter alle foranstaltninger, der sigter mod at gøre transport mere energieffektiv og reducere emissioner. Europa gennemgår en periode med modvind, men dette bør ikke føre til kursændringer med hensyn til sociale og miljømæssige forventninger til de forskellige europæiske initiativer. "

Kontinuerlig høring af civilsamfundsorganisationer

EØSU tilskynder til en åben, kontinuerlig og gennemsigtig udveksling af synspunkter om gennemførelsen af ​​hvidbogen mellem civilsamfundet, Kommissionen og andre relevante aktører såsom nationale myndigheder på forskellige niveauer og understreger, at dette vil forbedre civilsamfundets opkøb og forståelse, ligesom nyttig feedback til beslutningstagere og dem, der gennemfører implementeringen.

"Udvalget henleder opmærksomheden på vigtigheden af ​​at sikre civilsamfundets og interessenternes støtte, herunder gennem deltagelsesdialog, som foreslået i vores tidligere udtalelser om denne sag", tilføjede Pavić-Rogošić. "En god forståelse og bred accept af strategiske mål vil være yderst hjælpsom til at opnå resultater."

EØSU fremhæver også behovet for en mere robust social evaluering og gentager erklæringen i sin udtalelse fra 2011 om Sociale aspekter af EU's transportpolitikder opfordrer Europa-Kommissionen til at indføre de nødvendige foranstaltninger for at sikre harmonisering af sociale standarder for trafik inden for EU under hensyntagen til, at der også er behov for internationale spilleregler i denne henseende. Etableringen af ​​et EU-observatorium for social, beskæftigelse og uddannelse i transportsektoren er en prioritet.

Overvågning af fremskridtene på en rettidig og effektiv måde

Med henvisning til evalueringsprocessen for hvidbogen fra 2011 påpeger EØSU, at proceduren blev indledt sent, og at udvalget kun var involveret, fordi det udtrykkeligt bad om at være det.

Kommissionen bør have en klar plan for overvågning af sine strategiske dokumenter fra starten og regelmæssigt offentliggøre statusrapporter om deres gennemførelse, så det er muligt at vurdere rettidigt, hvad der er opnået, hvad der ikke er og hvorfor, og at handle i overensstemmelse hermed.

I fremtiden ønsker EØSU fortsat at drage fordel af regelmæssige statusrapporter om gennemførelsen af ​​Kommissionens strategier og bidrage effektivt til transportpolitikken.

Baggrund

Hvidbogen fra 2011 Køreplan til et fælles europæisk transportområde - mod et konkurrencedygtigt og ressourceeffektivt transportsystem sætte det overordnede mål for den europæiske transportpolitik: etablering af et transportsystem, der understøtter europæisk økonomisk fremgang, forbedrer konkurrenceevnen og tilbyder mobilitetstjenester af høj kvalitet, mens ressourcerne bruges mere effektivt.

Kommissionen har handlet på næsten alle de politiske initiativer, der er planlagt i hvidbogen. EU-transportsektorens olieafhængighed er dog stadig høj, selvom den er klart faldende. Fremskridt har også været begrænset med hensyn til at løse problemet med vejbelastning, der fortsætter i Europa.

Flere initiativer inden for rammerne af hvidbogen har forbedret transportarbejdernes sociale beskyttelse, men civilsamfundet og forskningsorganisationer frygter stadig, at udvikling som automatisering og digitalisering kan påvirke fremtidige arbejdsforhold inden for transport negativt.

Behovene i EU's transportpolitik er derfor stort set stadig relevante i dag, især med hensyn til at øge sektorens miljøpræstationer og konkurrenceevne, modernisere den, forbedre dens sikkerhed og uddybe det indre marked.

El sammenkobling

Kommissionen godkender en fransk ordning på 30.5 mia.EUR til støtte for produktion af elektricitet fra vedvarende energikilder

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har i henhold til EU-reglerne for statsstøtte godkendt en fransk støtteordning til støtte for vedvarende elproduktion. Foranstaltningen vil hjælpe Frankrig med at nå sine mål for vedvarende energi uden unødigt at fordreje konkurrencen og vil bidrage til det europæiske mål om at opnå klimaneutralitet inden 2050.

Koncerndirektør Margrethe Vestager med ansvar for konkurrencepolitikken sagde: ”Denne bistandsforanstaltning vil stimulere udviklingen af ​​vigtige vedvarende energikilder og støtte en overgang til en miljømæssig bæredygtig energiforsyning i tråd med EU's Green Deal-mål. Udvælgelsen af ​​modtagerne gennem en konkurrencedygtig udbudsproces vil sikre den bedste værdi for skatteydernes penge og samtidig opretholde konkurrencen på det franske energimarked. ” 

Den franske ordning

reklame

Frankrig meddelte Kommissionen, at den havde til hensigt at indføre en ny ordning til støtte for elektricitet produceret fra vedvarende energikilder, nemlig til landoperatører af sol-, landvind- og vandkraftanlæg. Ordningen giver støtte til disse operatører, der tildeles via konkurrencedygtige bud. Foranstaltningen omfatter især syv udbudstyper på i alt 34 GW ny vedvarende energikapacitet, der vil blive organiseret mellem 2021 og 2026: (i) sol på jorden, (ii) sol på bygninger, (iii) vind på land, iv) vandkraftanlæg, v) innovativ sol, vi) eget forbrug og vii) et teknologineutralt udbud. Støtten har form af en præmie oven på elmarkedsprisen. Foranstaltningen har et foreløbigt samlet budget på omkring 30.5 mia.EUR. Ordningen er åben indtil 2026, og der kan udbetales støtte i højst 20 år, efter at den nye vedvarende installation er tilsluttet nettet.

Kommissionens vurdering

Kommissionen vurderede foranstaltningen i henhold til EU's statsstøtteregler, især 2014 retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi.

Kommissionen fandt, at støtten er nødvendig for yderligere at udvikle vedvarende energiproduktion for at opfylde Frankrigs miljømål. Det har også en tilskyndelseseffekt, da projekterne ellers ikke ville finde sted i mangel af offentlig støtte. Desuden er støtten proportional og begrænset til det nødvendige minimum, da støtteniveauet fastsættes gennem konkurrencedygtige bud. Derudover fandt Kommissionen, at de positive virkninger af foranstaltningen, især de positive miljøeffekter, opvejer eventuelle mulige negative virkninger med hensyn til konkurrencefordrejning. Endelig forpligtede Frankrig sig også til at gennemføre en efterfølgende evaluering for at vurdere funktionerne og implementeringen af ​​ordningen for vedvarende energi.

På dette grundlag konkluderede Kommissionen, at den franske ordning er i tråd med EU's statsstøtteregler, da den vil lette udviklingen af ​​vedvarende elektricitetsproduktion fra forskellige teknologier i Frankrig og reducere drivhusgasemissioner i tråd med European Green Deal og uden unødigt at fordreje konkurrencen.

Baggrund

Kommissionens 2014 Retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi give medlemsstaterne mulighed for at støtte produktionen af ​​elektricitet fra vedvarende energikilder på visse betingelser. Disse regler har til formål at hjælpe medlemslandene med at nå EU's ambitiøse energi- og klimamål til de mindst mulige omkostninger for skatteydere og uden unødig fordrejning af konkurrencen i det indre marked.

Vedvarende direktiv Energi af 2018 etablerede et bindende mål for vedvarende energi på EU-plan på 32% inden 2030. Med Europæisk Green Deal-kommunikation i 2019 forstærkede Kommissionen sine klimaambitioner og satte et mål om ingen nettoemission af drivhusgasser i 2050. Den for nylig vedtagne Den europæiske klimarov, der fastlægger målsætningen om klimaneutralitet i 2050 og indfører det mellemliggende mål om at reducere netto drivhusgasemissioner med mindst 55% inden 2030, lægge grunden til 'passer til 55' lovgivningsforslag vedtaget af Kommissionen den 14. juli 2021. Blandt disse forslag har Kommissionen fremlagt en ændring af direktivet om vedvarende energi, der sætter et øget mål om at producere 40% af EU-energi fra vedvarende kilder inden 2030.

Den ikke-fortrolige udgave af beslutningen vil kunne findes under sagsnummer SA.50272 i statsstøtte register om Kommissionens konkurrence hjemmeside, når der er blevet løst nogen fortrolighedsproblemer. Nye publikationer af statsstøttebeslutninger på internettet og i De Europæiske Fællesskabers Tidende er opført i Konkurrence ugentlige e-nyheder.

Læs

Plastaffald

Plastaffald og genbrug i EU: Fakta og tal

Udgivet

on

Næsten en tredjedel af plastaffaldet i Europa genbruges. Find ud af flere fakta og tal om plastaffald og dets genanvendelse i EU med denne infografik, Samfund.

Infografik om plastaffald og genbrug i Europa
Find ud af fakta om plastaffald og genbrug i EU  

Produktionen af ​​plast er vokset eksponentielt på få årtier - fra 1.5 millioner tons i 1950 til 359 millioner tons i 2018 på verdensplan - og dermed mængden af ​​plastaffald. Efter et kraftigt fald i produktionen i første halvår af 2020 på grund af COVID-19-pandemien kom produktionen sig igen i andet halvår.

EU træffer allerede foranstaltninger for at reducere mængden af ​​plastaffald, men hvad sker der med det affald, der genereres på trods af alle bestræbelser? Og hvordan kan plastikgenvindingsgraden øges?

reklame

Behandling af plastaffald i Europa

I Europa er energigenvinding den mest anvendte måde at bortskaffe plastaffald efterfulgt af genanvendelse på. Cirka 25% af alt det genererede plastaffald deponeres.

Halvdelen af ​​den plast, der indsamles til genbrug, eksporteres til behandling i lande uden for EU. Årsager til eksport inkluderer mangel på kapacitet, teknologi eller økonomiske ressourcer til at behandle affaldet lokalt.

Tidligere blev en betydelig del af det eksporterede plastaffald afsendt til Kina, men for nylig restriktioner for import af plastaffald i Kina vil sandsynligvis reducere EU's eksport yderligere. Dette udgør en risiko for øget forbrænding og deponering af plastaffald i Europa. I mellemtiden forsøger EU at finde cirkulære og klimavenlige måder at håndtere sit plastaffald på.

Den lave andel plastgenbrug i EU betyder betydelige tab for økonomien såvel som for miljøet. Det anslås, at 95% af værdien af ​​plastemballagemateriale går tabt for økonomien efter en kort første brugscyklus.

Globalt forskere vurderer at produktion og forbrænding af plastik pumpede mere end 850 millioner ton drivhusgasser ud i atmosfæren i 2019. I 2050 kunne disse emissioner stige til 2.8 milliarder ton, hvoraf en del kunne undgås gennem bedre genanvendelse.

Læs mere om affaldshåndtering i EU.

Problemer med plastgenbrug

De væsentligste problemer, der komplicerer plastgenanvendelse, er kvaliteten og prisen på det genbrugte produkt sammenlignet med deres ikke-genvundne modstykke. Plastprocessorer kræver store mængder genanvendt plast, fremstillet efter strengt kontrollerede specifikationer og til en konkurrencedygtig pris.

Da plast imidlertid let tilpasses til hver producents behov - funktionelle eller æstetiske - komplicerer råvarens mangfoldighed genbrugsprocessen, hvilket gør det dyrt og påvirker slutproduktets kvalitet. Som en konsekvens vokser efterspørgslen efter genanvendt plast hurtigt, selvom det i 2018 kun tegnede sig for 6% af efterspørgslen efter plast i Europa.

Få mere at vide om EUs planer om at nå en cirkulær økonomi inden 2050, herunder plast reduktion.

EU -løsninger til at øge genanvendelsesgraden

I maj 2018 fremsatte Europa-Kommissionen et forslag til løsning af spørgsmålet om plast marine strøelse. Det inkluderer et EU-forbud mod produktion af de top 10 engangsplastik, der findes på europæiske strande fra 3. juli 2021.

Som en del af Green Deal, 55% af plastemballageaffald bør genbruges inden 2030. Dette ville betyde bedre design for genanvendelighed, men MEP'er mener, at der også er behov for foranstaltninger til at stimulere markedet for genbrugsplast.

Disse foranstaltninger kan omfatte:

  • Udarbejdelse af kvalitetsstandarder for sekundær plast;
  • opmuntring til certificering for at øge tilliden hos både industrien og forbrugerne
  • indførelse af obligatoriske regler for minimum genbrugsindhold i visse produkter, og;
  • tilskynde EU -lande til at overveje at reducere momsen på genbrugsprodukter.


Europa - Parlamentet støttede også begrænsning af lette plastposer i EU i 2015.

Desuden opfordrede MEP'erne Kommissionen til at tage handling mod mikroplast.

Læs mere om EU-strategien for at reducere plastaffald.

Find ud af mere 

Læs

Miljø

Vandforvaltning: Kommissionen rådfører sig med at opdatere lister over forurenende stoffer, der påvirker overflade- og grundvand

Udgivet

on

Kommissionen har iværksat en online offentlig høring at søge synspunkter om den kommende gennemgang af listerne over forurenende stoffer, der forekommer i overflade- og grundvand, samt om tilsvarende lovgivningsmæssige standarder. Dette initiativ er særlig vigtigt for at gennemføre det nyligt vedtagne Nul handlingsplan for forurening som en del af European Green Dealog bredere indsats for at sikre en mere effektiv og sikrere brug af vand.

Miljø-, ocean- og fiskerikommissær Virginijus Sinkevičius sagde: ”Alle europæere bør drage fordel af rent vand. At sikre en god kvalitet af overflade og grundvand i Europa er altafgørende for menneskers sundhed og for miljøet. Forurening forårsaget af pesticider, menneskeskabte kemikalier eller fra rester af lægemidler skal undgås så meget som muligt. Vi vil gerne høre dine synspunkter om, hvordan dette bedst kan opnås. ”

En nylig evaluering ('fitnesscheck') i december 2019 blev fundet EU's vandlovgivning er stort set egnet til formålet. Der er dog behov for forbedring af aspekter såsom investering, gennemførelsesregler, integration af vandmål i andre politikker, administrativ forenkling og digitalisering. Denne revision har til formål at løse nogle af manglerne i forbindelse med kemisk forurening og den juridiske forpligtelse til regelmæssigt at gennemgå listerne over forurenende stoffer samt at hjælpe med at fremskynde gennemførelsen. Den offentlige høring er åben for feedback frem til 1. november 2021. Flere oplysninger findes i dette pressemeddelelse.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending