Følg os

El sammenkobling

Kommissionen foreslår en reform af EU's elmarkedsdesign for at øge vedvarende energi, bedre beskytte forbrugerne og styrke industriens konkurrenceevne

DEL:

Udgivet

on

Den 14. marts foreslog Kommissionen at reformere EU's elmarkedsdesign for at fremskynde en stigning i vedvarende energi og udfasningen af ​​gas, gøre forbrugernes regninger mindre afhængige af ustabile priser på fossile brændstoffer, bedre beskytte forbrugerne mod fremtidige prisstigninger og potentiel markedsmanipulation , og gøre EU's industri ren og mere konkurrencedygtig.

EU har haft et effektivt, velintegreret elmarked i over tyve år, hvilket giver forbrugerne mulighed for at høste de økonomiske fordele ved en indre energimarked, sikring af forsyningssikkerhed og stimulering af dekarboniseringsprocessen. Energikrisen ansporet af Ruslands invasion af Ukraine har understreget behovet for hurtigt at tilpasse elmarkedet til understøtte den grønne omstilling bedre og tilbyde energiforbrugere, både husholdninger og virksomheder, udbredt adgang til økonomisk overkommelig vedvarende og ikke-fossil elektricitet

Den foreslåede reform forudser revisioner af flere stykker EU-lovgivning – især elektricitetsforordningen, elektricitetsdirektivet og REMIT-forordningen. Det indfører foranstaltninger, der tilskynde længere sigt kontrakter med ikke-fossil kraftproduktion og medbring mere rene fleksible løsninger ind i systemet at konkurrere med gas, som f.eks efterspørgselsrespons og opbevaring. Dette vil mindske virkningen af ​​fossile brændstoffer på forbrugernes elregninger, samt sikre, at de lavere omkostninger ved vedvarende energi bliver afspejlet der. Derudover vil den foreslåede reform fremme åben og fair konkurrence på de europæiske engrosenergimarkeder ved at øge markedets gennemsigtighed og integritet.

Opbygning af et vedvarende energisystem vil ikke kun være afgørende for at sænke forbrugernes regninger, men også for at sikre en bæredygtig og uafhængig energiforsyning til EU i overensstemmelse med European Green Deal  og REPowerEU-plan. Denne reform, som er en del af Green Deal Industriplan, vil også give den europæiske industri adgang til en vedvarende, ikke-fossile og overkommelige strømforsyning som er en nøglefaktor for dekarbonisering og den grønne omstilling. For at nå vores energi- og klimamål skal udbredelsen af vedvarende energi skal tredobles inden udgangen af ​​dette årti.

Beskyttelse og styrkelse af forbrugerne

Høje og ustabile priser, som dem, der blev set i 2022 fremkaldt af Ruslands energikrig mod EU, har lagt en overdreven byrde på forbrugerne. Dette forslag vil give forbrugere og leverandører mulighed for at drage fordel af mere prisstabilitet baseret på vedvarende og ikke-fossile energiteknologier. Afgørende vil det give forbrugerne en bredt udvalg af kontrakter og klarere information før de underskriver kontrakter, så de har mulighed for det fastlås sikre, langsigtede priser for at undgå overdrevne risici og volatilitet. Samtidig vil de stadig kunne vælge at have dynamiske priskontrakter for at udnytte prisvariabiliteten til at bruge el, når det er billigere (f.eks. at lade elbiler, eller bruge varmepumper).

Ud over at udvide forbrugernes valgmuligheder sigter reformen yderligere mod fremme prisstabilitet ved at reducere risikoen for leverandørsvigt. Forslaget kræver, at leverandører håndterer deres prisrisici i det mindste i forhold til mængderne under faste kontrakter, for at være mindre udsat for prisstigninger og markedsvolatilitet. Det forpligter også medlemsstaterne til at etablere leverandører af sidste udvej så ingen forbruger ender uden strøm.

reklame

beskyttelse af sårbare forbrugere er også væsentligt forbedret. I henhold til den foreslåede reform vil medlemsstaterne beskytte sårbare forbrugere i restance mod at blive afbrudt. Det giver også medlemsstaterne mulighed for udvide regulerede detailpriser til husholdninger og SMV'er i tilfælde af en krise.

Efter forslaget regler vedr deling af vedvarende energi er også ved at blive fornyet. Forbrugere vil være i stand til at investere i vind- eller solparker og sælge overskydende solenergi på taget til naboer, ikke kun til deres leverandør. For eksempel vil lejere kunne dele overskydende solenergi på taget med en nabo.

For at forbedre elsystemets fleksibilitet, vil medlemsstaterne nu blive forpligtet til at vurdere deres behov, opstille mål for at øge ikke-fossil fleksibilitet og vil have mulighed for at indføre ny støtteordninger specielt til efterspørgselsrespons og opbevaring. Reformen giver også systemoperatører mulighed for at indkøbe efterspørgselsreduktion i myldretiden. Sideløbende med dette forslag, Kommissionen har også udsendt anbefalinger i dag til medlemslandene om fremme af lagringsinnovation, teknologier og kapaciteter.

Forbedring af energiomkostningernes forudsigelighed og stabilitet for at øge industriens konkurrenceevne

I løbet af det seneste år er mange virksomheder blevet hårdt ramt af alt for volatile energipriser. For at øge EU-industriens konkurrenceevne og reducere dens eksponering for ustabile priser foreslår Kommissionen at lette implementeringen af ​​mere stabile langsigtede kontrakter som f.eks. Power-købsaftaler (PPA) – hvorigennem virksomheder etablerer deres egne direkte forsyninger af energi og derved kan drage fordel af mere stabile priser på vedvarende og ikke-fossil elproduktion. For at imødegå de nuværende barrierer, såsom køberes kreditrisici, forpligter reformen medlemsstaterne til at sikre tilgængeligheden af ​​markedsbaserede garantier for elkøbsaftaler.

For at give elproducenter indtægtsstabilitet og for at skærme industrien mod prisvolatilitet, vil al offentlig støtte til nye investeringer i inframarginal og must-run vedvarende og ikke-fossil elproduktion være i form af to-vejs kontrakter til forskel (CfD'er), mens medlemslandene er forpligtet til kanalisere overskydende indtægter til forbrugerne. Derudover vil reformen øge likviditeten på markederne for langsigtede kontrakter, der låser fremtidige priser, såkaldte "terminskontrakter." Dette vil give flere leverandører og forbrugere mulighed for at beskytte sig mod alt for volatile priser over længere perioder. 

Der vil også være nye forpligtelser til at facilitere integration af vedvarende energi ind i systemet og øge forudsigeligheden for generation. Disse omfatter gennemsigtighedsforpligtelser for systemoperatører med hensyn til overbelastning af nettet og handelsfrister tættere på realtid.

Endelig, for at sikre konkurrencedygtige markeder og gennemsigtig prisfastsættelse, vil Agenturet for Samarbejde mellem Energiregulatorer (ACER) og nationale tilsynsmyndigheder have øget evne til at overvåge energimarkedets integritet og gennemsigtighed. Især vil den opdaterede forordning om engrosenergimarkedsintegritet og gennemsigtighed (REMIT) sikre bedre datakvalitet samt styrke ACER's rolle i undersøgelser af potentielle markedsmisbrugssager af grænseoverskridende karakter. Samlet set vil dette øge beskyttelsen af ​​EU's forbrugere og industrien mod ethvert markedsmisbrug.

Næste skridt

Den foreslåede reform skal nu drøftes og godkendes af Europa-Parlamentet og Rådet, før den træder i kraft.     

Baggrund

Siden sommeren 2021 har energipriserne oplevet hidtil usete stigninger og volatilitet og har haft en alvorlig indvirkning på EU's husholdninger og økonomien, især efter Ruslands invasion af Ukraine, der udløste en energikrise i Europa. Mange forbrugere så deres regninger stige på grund af gasprisstigningen, selv om vedvarende energikilder allerede dækker mere end en tredjedel af EU's elefterspørgsel.

EU reagerede hurtigt ved at indføre en bred vifte af  foranstaltninger at afbøde virkningen af ​​høje og volatile engrosenergipriser på husholdninger og virksomheder. Det Europæiske Råd har dog opfordret Kommissionen til at arbejde på en strukturel reform af elmarkedet med det dobbelte mål at sikre europæisk energisuverænitet og opnå klimaneutralitet. Den foreslåede reform reagerer på denne opfordring fra EU-ledere og blev annonceret af præsident von der Leyen i hende Unionens adresse sidste år. Det er også en del af den Green Deal-industriplan, der sigter mod styrke konkurrenceevnen for Europas netto-nul industri og fremskynde overgangen til klimaneutralitet.

Mere information

Spørgsmål og svar

Factsheet

Forslag til ændringsforordning for at forbedre EU's elmarkedsdesign

Forslag til ændringsforordning for at forbedre EU's beskyttelse mod markedsmanipulation på engrosenergimarkedet

Arbejdsdokument fra personalet om designreformen af ​​elmarkedet

Anbefaling og Arbejdsdokument på opbevaring

Design af elmarkedet

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending