Følg os

Europa-Kommissionen

Erklæring om digitale rettigheder og principper: EU's værdier og borgere i centrum for digital transformation

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Interinstitutionel erklæring om digitale rettigheder og principper for det digitale årti: Medlemslandene, Parlamentet og Kommissionen afsluttede forhandlingerne om EU-værdier i den digitale verden.

Medlemslandene, Europa-Parlamentet og Kommissionen forhandlede om Europæisk erklæring om digitale rettigheder og principper for det digitale årti. Erklæringen har til formål at fremme Europæiske værdier inden for den digitale transformation, der sætter mennesker i centrum, med digital teknologi til gavn for alle enkeltpersoner, virksomheder og samfundet som helhed.

Ivan Bartoš, tjekkisk vicepremierminister for digitalisering og minister for regional udvikling

Denne erklæring angiver en europæisk vej frem for den digitale transformation af vores samfund og økonomier. At fremme og beskytte vores værdier i det digitale miljø er afgørende, hvad enten det er privatliv, individuel kontrol over data, lige adgang til tjenester og uddannelse, fair og retfærdige arbejdsforhold, engagement i det offentlige rum eller valgfrihed. Jeg håber også, at erklæringen vil opstille et internationalt benchmark og inspirere andre lande og organisationer til at følge vores eksempel. Ivan Bartoš, tjekkisk vicepremierminister for digitalisering og minister for regional udvikling

EU's vej til digital transformation af vores samfund og økonomi omfatter især digital suverænitet på en åben måde, respekt for grundlæggende rettigheder, retsstat og demokrati, inklusion, tilgængelighed, lighed, bæredygtighed og respekt for alles rettigheder og forhåbninger.

Teksten minder om alle relevante rettigheder i forbindelse med den digitale transformation og bør tjene som en referencepunkt for virksomheder og andre relevante aktører ved udvikling og implementering af nye teknologier. Erklæringen bør også vejlede politiske beslutningstagere, når de reflekterer over deres vision om den digitale transformation: putting mennesker i centrum af digital transformation; støtte solidaritet og inklusion, sikring af forbindelse, digital uddannelse, træning og færdigheder, samt adgang til digitale tjenester online. Erklæringen understreger vigtigheden af valgfrihed i samspil med algoritmer og kunstig intelligenssystemer og et fair digitalt miljø. Det appellerer også til at stige sikkerhed og sikkerhed i det digitale miljø, især for børn og unge. Medlemslandene, Parlamentet og Kommissionen forpligter sig også til at støtte udvikling og anvendelse af bæredygtige teknologier.

Næste skridt

Dagens resultat af forhandlingerne er nu med forbehold for godkendelse af Rådet, Europa-Parlamentet og Kommissionen. På Rådets side har det tjekkiske formandskab til hensigt at forelægge aftalen for medlemsstaternes repræsentanter (COREPER) så hurtigt som muligt og tillade dens undertegnelse af de tre medunderskrivende institutioner under Det Europæiske Råd i december.

Baggrund

Kommissionens meddelelse "Digitalt kompas 2030: en europæisk vej frem for det digitale årti" marts 9 præsenterede visionen for et digitalt transformeret Europa i 2021 i overensstemmelse med europæiske værdier. EU's ambition er at være digitalt suveræn i en åben og indbyrdes forbundet verden, der omfatter bemyndigede borgere og innovative virksomheder i et menneskecentreret, inkluderende, velstående og bæredygtigt digitalt samfund.

reklame

I deres erklæring af 25. marts 2021, understregede medlemmerne af Det Europæiske Råd vigtigheden af digital transformation for EU's vækst, velstand, sikkerhed og konkurrenceevne samt for vores samfunds velfærd. Den identificerede meddelelsen om det digitale kompas som et vigtigt skridt i retning af at kortlægge Europas digitale udvikling i det næste årti. Det opfordrede Kommissionen til at bruge alle tilgængelige instrumenter inden for industri-, handels- og konkurrencepolitikker. I lyset af disse ambitioner og udfordringer foreslog Kommissionen den 26. januar 2022 a Europæisk erklæring om digitale rettigheder og principper for det digitale årti, som en opfølgning på dets kommunikation af 9. marts 2021.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending