Følg os

Europa-Kommissionen

Nye rettigheder til at forbedre balancen mellem arbejde og privatliv i EU træder i kraft

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Fra 2. august skal alle medlemslande ansøge EU-dækkende regler for at forbedre balancen mellem arbejde og privatliv for forældre og omsorgspersoner vedtaget i 2019. Disse regler fastsætter minimumsstandarder for fædre-, forældre- og omsorgsorlov og etablerer yderligere rettigheder, såsom retten til at anmode om fleksible arbejdsordninger, som vil hjælpe folk med at udvikle deres karriere og familieliv uden at skulle ofre sig. Disse rettigheder, som kommer ud over eksisterende barselsrettigheder, blev opnået under Europæisk søjle for Sociale Rettigheder og er en vigtig milepæl for at opbygge en Union of Equality.

Work-life balance for forældre og pårørende

Direktivet om balance mellem arbejde og privatliv har til formål både at øge (i) kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet og (ii) optagelsen af ​​familierelateret orlov og fleksible arbejdsordninger. Samlet set er kvinders beskæftigelsesfrekvens i EU 10.8 procentpoint lavere end mænds. Desuden arbejder kun 68 % af kvinder med omsorgsansvar sammenlignet med 81 % af mænd med samme pligter. Direktivet tillader arbejdstagere orlov for at passe pårørende, der har brug for støtte, og det betyder generelt, at forældre og omsorgspersoner er i stand til at forene arbejdsliv og privatliv.

  • Fædreorlov: Erhvervsaktive fædre har ret til mindst 10 arbejdsdage fædreorlov omkring barnets fødsel. Fædreorlov skal mindst kompenseres på niveau med sygedagpenge;
  • Forældreorlov: Hver forælder har ret til mindst fire måneders forældreorlov, hvoraf to måneder er betalt og kan ikke overdrages. Forældre kan anmode om at tage deres orlov i en fleksibel form, enten på fuld tid, deltid eller i segmenter;
  • Plejeres orlov: Alle arbejdstagere, der yder personlig pleje eller støtte til en slægtning eller person, der bor i samme husstand, har ret til mindst fem arbejdsdages plejeorlov om året;
  • Fleksible arbejdsordninger: Alle arbejdende forældre med børn op til mindst otte år og alle plejere har ret til at anmode om nedsat arbejdstid, fleksibel arbejdstid og fleksibilitet på arbejdspladsen.

Næste skridt

Som fastsat af formanden von der leyen i hendes Politiske retningslinjer, vil Kommissionen sikre den fulde gennemførelse af work-life balance-direktivet, som vil hjælpe med at bringe flere kvinder ind på arbejdsmarkedet og hjælpe med at bekæmpe børnefattigdom. Kommissionen vil støtte medlemslandene i at anvende de nye regler, herunder gennem Den Europæiske Socialfond + at forbedre kvaliteten og tilgængeligheden af ​​førskoleundervisning og -plejesystemer.

Medlemsstaterne er forpligtet til at gennemføre direktivet i national lovgivning senest i dag. I et næste trin vil Kommissionen vurdere fuldstændigheden og overensstemmelsen af ​​de nationale foranstaltninger, som hvert medlemsland har meddelt, og træffe foranstaltninger, hvis og hvor det er nødvendigt.

Medlemmer af kollegiet sagde

reklame

Værdier og gennemsigtighed Vicepræsident Věra Jourová sagde: "I løbet af de sidste to år har mange europæere taget skridt til at fokusere på det, der virkelig betyder noget for dem. Med mere fleksibilitet og nye rettigheder giver arbejds-livsbalancedirektivet dem et sikkerhedsnet til at gøre det uden at bekymre sig. I hele EU har forældre og omsorgspersoner nu mere garanteret orlov med rimelig kompensation. Det betyder, at vi kan tage os af de mennesker, vi elsker, uden at ofre kærligheden til vores arbejde."

Vicepræsident for demokrati og demografi, Dubravka Šuica, sagde: "Gennem direktivet om balance mellem arbejde og privatliv vil EU-borgere nu have mere tid til at tage sig af de sårbare familiemedlemmer, der har brug for det. Indførelse af omsorgsorlov er et vigtigt skridt, der viser, at EU bekymrer sig om sine borgere i alle livets stadier. Som samfund skal vi bekymre os om omsorg. Vi har for nylig set, hvor skrøbeligt sundhed kan være, og hvor vigtig samfundets solidaritet er. Fleksible arbejdsordninger og muligheden for at holde fri, når det er nødvendigt, viser mest, hvordan EU er et sandt solidarisk samfund. Vi lægger grundlaget for at skabe en moderne arbejdsplads, der passer til borgere og alle familiemedlemmer.”

Ligestillingskommissær Helena Dalli sagde: "EU-direktivet om balance mellem arbejde og privatliv opfordrer mænd og kvinder til bedre at dele forældre- og omsorgsansvar. Både mænd og kvinder fortjener lige muligheder for at tage forældreorlov og omsorgsorlov samt lige muligheder for at være en del af og trives på arbejdsmarkedet. Dette direktiv giver folk værktøjerne til at fordele deres husholdnings- og omsorgspligter retfærdigt."

Baggrund

Direktivet om balance mellem arbejdsliv og privatliv er resultatet af Kommissionens mange års arbejde for at tilskynde medlemsstaterne og Europa-Parlamentet til at forbedre lovgivningen om orlov, der er tilgængelig for forældre, og for første gang at indføre retten til omsorgsorlov i EU-lovgivningen. Kommissionen fremlagde først et forslag i 2008 for at reformere ældre lovgivning om barselsorlov, som den trak tilbage i 2015, efter at forhandlingerne gik i stå. For bredt at imødegå kvinders underrepræsentation på arbejdsmarkedet blev retten til passende orlov, fleksible arbejdsordninger og adgang til plejeydelser indlejret i princip 9 i Europæisk søjle for Sociale Rettigheder, udråbt i fællesskab af Europa-Parlamentet, Rådet på vegne af alle medlemslande og Kommissionen i Gøteborg i november 2017. Work-Life Balance-direktivet er en af ​​handlingerne i Den europæiske søjle for handlingsplan for sociale rettigheder at implementere søjleprincipperne yderligere. Direktivforslaget blev vedtaget den 13. juni 2019, og medlemslandene havde tre år til den 2. august til at implementere det i national lovgivning. De nye regler er et supplement til rettighederne iht Direktiv 92 / 85 om gravide arbejdstagere, hvorefter kvinder har ret til minimum 14 ugers barsel, hvoraf mindst to er obligatoriske. Barselsorlov kompenseres som minimum på det nationale sygedagpengeniveau.

Det går også hånd i hånd med Direktiv om gennemsigtige og forudsigelige arbejdsforhold, som medlemslandene skulle gennemføre i national ret senest den 1. august (pressemeddelelse). Direktivet opdaterer og udvider rettighederne for de 182 millioner arbejdstagere i EU, idet det især tager sigte på utilstrækkelig beskyttelse af arbejdstagere i mere usikre job, samtidig med at byrden på arbejdsgiverne begrænses og fleksibiliteten bevares til at tilpasse sig ændrede arbejdsmarkedsforhold.

Mere information

Faktaark – Nye rettigheder til balance mellem arbejde og liv

Hjemmeside - Balance mellem arbejde og fritid

Hjemmeside - Kvinders situation på arbejdsmarkedet

Eurostat - Statistik over beskæftigelsesrater efter køn, alder og uddannelsesniveau

Eurostat - Statistik over deltidsbeskæftigelse i procent af den samlede beskæftigelse

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending