Følg os

Økonomi

Beskyttelse af EU-transport i krisetider: Kommissionen vedtager en beredskabsplan for transport

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Kommissionen har vedtaget en beredskabsplan for transport for at styrke EU-transportens modstandsdygtighed i krisetider. Planen drager erfaringer fra COVID-19-pandemien samt tager højde for de udfordringer, som EU's transportsektor har stået over for siden begyndelsen af ​​Ruslands militære aggression mod Ukraine. Begge kriser har alvorligt påvirket transporten af ​​varer og mennesker, men denne sektors robusthed og den forbedrede koordinering mellem medlemslandene var nøglen til EU's svar på disse udfordringer.

Transportkommissær Adina Vălean sagde: "Disse udfordrende og vanskelige tider minder os om vigtigheden af ​​vores EU-transportsektor og behovet for at arbejde på vores beredskab og modstandskraft. COVID-19-pandemien var ikke den første krise med konsekvenser for transportsektoren, og Ruslands illegale invasion af Ukraine viser os, at det bestemt ikke bliver den sidste. Det er derfor, vi skal være klar. Dagens beredskabsplan, især baseret på erfaringer og initiativer taget under COVID-19-pandemien, skaber en stærk ramme for en krisesikker og modstandsdygtig EU-transportsektor. Jeg er overbevist om, at denne plan vil være en central drivkraft for transportmodstandsdygtighed, eftersom mange af dens værktøjer allerede har vist sig at være afgørende, når de støtter Ukraine – herunder Solidaritetsbaner mellem EU og Ukraine, som nu hjælper Ukraine med at eksportere sit korn."

10 handlinger for at drage erfaringer fra de seneste kriser

Planen foreslår en værktøjskasse af 10 handlinger at vejlede EU og dets medlemsstater, når de indfører sådanne kriseberedskabsforanstaltninger. Blandt andre tiltag fremhæver den vigtigheden af ​​at sikre minimumsforbindelser og passagerbeskyttelse, opbygning af modstandsdygtighed over for cyberangreb og modstandsdygtighedstest. Det understreger også relevansen af Green Lanes principper, som sikrer, at landfragt kan krydse grænser på mindre end 15 minutter, og styrker rollen som netværket af kontaktpunkter i nationale transportmyndigheder. Begge har vist sig afgørende under COVID-19-pandemien, såvel som i den nuværende krise forårsaget af russisk aggression mod Ukraine.

De 10 indsatsområder er:

  1. At gøre EU's transportlove egnede til krisesituationer
  2. Sikring af tilstrækkelig støtte til transportsektoren
  3. Sikring af fri bevægelighed for varer, tjenesteydelser og personer
  4. Håndtering af flygtningestrømme og hjemsendelse af strandede passagerer og transportarbejdere
  5. Sikring af minimumsforbindelse og passagerbeskyttelse
  6. Deling af transportoplysninger
  7. Styrkelse af transportpolitisk koordinering
  8. Styrkelse af cybersikkerhed
  9. Test af transportberedskab
  10. Samarbejde med internationale partnere

En vigtig lektie fra pandemien er vigtigheden af ​​at koordinere kriseberedskabsforanstaltninger - for at undgå for eksempel situationer, hvor lastbiler, deres chauffører og væsentlige varer sidder fast ved grænserne, som det blev observeret i pandemiens tidlige dage. Beredskabsplanen for transport indfører vejledende principper, der sikrer, at kriseberedskabsforanstaltninger er proportionale, gennemsigtige, ikke-diskriminerende, i overensstemmelse med EU-traktaterne og i stand til at sikre, at det indre marked fortsætter med at fungere, som det skal.  

Næste skridt

reklame

Kommissionen og medlemslandene vil bruge denne beredskabsplan til at reagere på aktuelle udfordringer, der påvirker transportsektoren. Kommissionen vil støtte medlemslandene og styre processen med at opbygge kriseberedskab i samarbejde med EU-agenturer ved at koordinere netværket af nationale transportkontaktpunkter og opretholde regelmæssige drøftelser med internationale partnere og interessenter. For at reagere på umiddelbare udfordringer og sikre, at Ukraine kan eksportere korn, men også importere de varer, det har brug for, fra humanitær bistand til dyrefoder og gødning, vil Kommissionen koordinere netværket af Solidarity Lanes-kontaktpunkter og Solidarity Lanes-matchmaking-platformen.

Baggrund

Initiativet imødekommer Rådets opfordring til Kommissionen om at udarbejde en beredskabsplan for den europæiske transportsektor for pandemier og andre større kriser. Den opfylder en af ​​Kommissionens forpligtelser i Bæredygtig og smart mobilitetsstrategi, og er udviklet i samarbejde med medlemsstaternes myndigheder og sektorrepræsentanter. 

Mere information

Nyheder punkt på MOVE hjemmeside 

PDF til Beredskabsplan for transport  

Europa-Kommissionen etablerer Solidaritetsbaner for at hjælpe Ukraine med at eksportere landbrugsvarer

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending