EU-topmøde læser for #Brexit i maj - eller næste uge

| Marts 22, 2019

EU-ledere fortalte Theresa May (billede) på torsdag (21 marts) hun kan have to måneder til at organisere en ordentlig Brexit, men Storbritannien kan stå over for et enormt forstyrrende udkast fra blokken næste fredag ​​(29 marts), hvis premierministeren ikke vinder støtte fra parlamentet, skriver Anthony Deutsch og Robin Emmott.

Pundet var under pres, da investorer oplevede risici for et ikke-forretningsmæssigt Brexit stigende på tegn på utålmodighed blandt EU's ledere, der mødtes i maj til et topmøde i 24-timen i Bruxelles.

EU-diplomater sagde sin anmodning om forsinkelse, indtil 30 juni sandsynligvis ville blive opfyldt af en EU-præference for Storbritannien for at have gennemført formaliteter og indlede status-quo-overgang til afgang, før europæerne vælger et nyt parlament fra 23 May.

Den tyske kansler Angela Merkels gentagelse af, at hun ville "kæmpe til sidste øjeblik" for at undgå et ubrudt brexit fremhævede følelsens fare. Maj kunne have en forlængelse, helst til maj, sagde hun, men hvis hun ikke sikrer støtte til en aftale i London, er europæere forberedt på det værste.

Skæbnen til en af ​​Europas store økonomiske kræfter hviler på, om dens lovgivere i næste uge vender tilbage to voldsomme nederlag for tilbagetrækningsaftalen, der er aftalt med EU i november.

Bank of England holdt renten stabil og sagde, at de fleste virksomheder følte sig så klare, som de kunne være for en no-deal Brexit, der sandsynligvis ville hamre økonomisk vækst og job.

Med parlamentsmedlemmer og politiske partier delt, kan dødbringning betyde, at Storbritannien som standard går i lovlig limbo uden for EU på 11 pm (2300 GMT) i marts 29.

"Der er flere ikke-valgmuligheder på bordet end muligheder ... Jeg har sommetider følelsen af ​​at vi er i venteværelset, lidt som at vente på godot. Men Godot kom aldrig, så jeg håber, denne gang de kommer, "sagde luxembourgsk premierminister Xavier Bettel i Bruxelles.

Hvis aftalen bliver gemt, ville EU-ledere sandsynligvis underskrive fjernelse af en forlængelse af fristen indtil midten af ​​maj eller måske i slutningen af ​​juni, før det nye EU-parlament indkaldes.

"Vi kunne overveje en kort forlængelse betinget af en positiv afstemning om tilbagetrækningsaftalen i House of Commons," sagde topmødet Donald Tusk, lederne onsdag (20 marts).

Diplomater sagde et møde med nationale udsendinge viste, at de fleste regeringer ville foretrække Storbritannien ud i midten af ​​maj eller forpligte det til at afholde sit eget valg til Europa-Parlamentet i maj 23.

Men hvis maj fejler i næste uge, forventer ledere at vende tilbage til et nødråd, hvor Storbritannien enten kunne få et år eller mere til at udklare sin krise - hvis det kan overbevise dem om, at det har en plan om at gøre det - eller blive fortalt det er forlader på fredag.

Det lille nordirske parti, DUP, der rekrutterer majs minoritetsregering, var ikke tættere på at støtte sin aftale torsdag, sagde talsmanden.

Mere end 700,000-folk underskrev en andragende på det britiske parlaments websted, der opfordrer til, at maj tilbagekalder sin skilsmisse og forbliver i EU.

Mays talskvinde sagde, at hun ikke ville gøre det.

De andre 27 stater har kæmpet i tre år siden Storbritannien stemte 52-48% for at forlade for at undgå forstyrrelse af deres egne økonomier og borgere af en hård Brexit.

Mange frygter simpelthen bare at rulle over problemet i flere uger og måneder uden klar opløsning i sikte, gør mere skade for en union besat af populistiske nationalister, der sandsynligvis vil klare sig godt i valgene i EU og af en hurtigt foranderlig global økonomi, hvor Kina og USA stiller nye udfordringer op.

Londons finansdistriktschef Catherine McGuinness sagde, at en Brexit-forlængelse kun ville være en "klæbende gips", hvis dybdegående problemer ikke blev løst.

"Det virkelige spørgsmål er, hvad gør vi, hvis hun taber igen," sagde en højtstående EU-diplomat. Bekymringer hævede især af den franske præsident Emmanuel Macron, at Storbritannien længe lunken på europæisk integration risikerede at modvirke indsatsen for at styrke blokken, hvis den hang rundt i limbo, "blev hurtigere".

Maj er at møde Macron før topmødet efter Frankrig truede med at afvise sin anmodning om mere tid, hvis hun ikke kunne garantere, at parlamentet ville godkende sin aftale.

"Appetitten for en lang forlængelse er begrænset," sagde han. Ethvert tilbud vil kræve, at alle 27-ledere er enige om - samt maj.

Må sige i en fjernsynsadresse sent på onsdag, at hun modsatte sig enhver yderligere udsættelse og fortalte parlamentet at vælge imellem sin aftale, en ikke-skilsmisse eller ingen Brexit.

NZ FM hoveder til Tyrkiet over Erdogan moskeen bemærkninger

"Det er nu tid for parlamentsmedlemmerne at bestemme," sagde hun. "Du vil have, at vi fortsætter med det. Og det er det, jeg er fast besluttet på at gøre. "

Enhver lang forlængelse ville være betinget af, at en britisk leder kommer til Bruxelles i næste uge med en klar plan for, hvordan det ville bruge mere tid til at løse sit dødvande, muligvis ved et nyt valg eller en anden folkeafstemning, som EU-ledere har sagt.

Storbritannien ville blive frosset ud af vigtige EU-beslutninger, mens den stadig betaler i sin fulde andel af blokbudgettet, vilkår, der sandsynligvis vil komme i opposition i Storbritannien.

Mays udenrigsminister, Jeremy Hunt, sagde et nødstopmøde kunne tilbyde en lang forlængelse, men under "meget besværlige forhold".

Nogle i maj's konservative parti vil hellere forlade uden en aftale, der holder Storbritannien tæt på reglerne i sin vigtigste handelspartner, mens mange afviser vilkårene for den nuværende aftale, der har til formål at undgå at forstyrre trafikken over Nordirlands landegrænse, når en overgang slutter i 2021 eller 2022.

Oppositionspartiet har modsat sig aftalen og argumenteret for et tættere forhold til EU. Dens leder, Jeremy Corbyn, var i Bruxelles i torsdag og mødtes med EU-forhandler Michel Barnier og center-venstre nationale ledere, der vil deltage i topmødet senere i maj.

Alle 28-ledere samlet i Bruxelles på 15h (14h GMT). Kan henvende sig til sine jævnaldrende og gentage sin anmodning om forsinkelse til 30 juni, inden de forlader lokalet, mens de diskuterer spørgsmålet.

27 forventes derefter at blive enige om, hvad der vil betyde en teknisk udvidelse med det formål at give Storbritannien tid til at videregive den nødvendige exitlovgivning - hvis House of Commons godkender skilsmissepakken før 29 marts.

Som Brexit sager EU-ressourcer, vil lederne også henvende sig til andre presserende spørgsmål torsdag og fredag, herunder deres økonomiers tilstand, bånd til Kina, klimaændringer og ringforfalskning af valget til Europa fra ulovlig indblanding.

Eyes vil også være på den ungarske premierminister Viktor Orban, som vil møde sine jævnaldrende en dag efter hans Fidesz-parti blev suspenderet fra Europas center-rette alliance over en kampagne mod EU-institutioner og migrationspolitikker.

tags: , , , ,

Boligtype: Brexit, EU, Europa-Kommissionen, Det Europæiske Råd, UK