Følg os

Politik

The Meme-ing of Dictators: How Social Media Humor is Upling Tyrants

DEL:

Udgivet

on

I den enorme digitale basar i det enogtyvende århundrede har memes på sociale medier udviklet sig til de mest magtfulde våben med udbredt foragt. Disse frække, sardoniske klumper af humor gør mere end blot at få os til at grine; de kan ryste diktaturernes kernestrukturer. Iran viser med sin blanding af religiøst hykleri og utilgivelige menneskerettighedsforbrydelser, hvor sårbare autoritære regimer er over for magten i en velplaceret mem.

Iran: Meme-krigsførelse mod mullaherne

Lad os begynde med Iran, hvor de regerende mullahs er blevet overlistet af selve det medie, de søger at kontrollere. Den øverste leder Ali Khamenei blev en meme-værdig tegneseriefigur, der løb gennem politikker med en slyngel cirkusklovns ynde. Iranere har henvendt sig til Instagram og Telegram for at skabe og sprede disse satiriske skildringer, der fremhæver latterligheden af ​​regimets påstande kontra dets handlinger.

Da IRGC "fejlagtigt" skød Ukraine International Airlines Flight 752 ned, eksploderede internettet med memes, der viste regimets inkompetence og bedrag. Forestil dig, at Khamenei jonglerer med missiler mærket "ups", eller Raisi forsøger at reparere et eksploderende passagerfly med et lille plaster - disse billeder rejste hurtigere, end regimet kunne blokere dem. Den skarpe kontrast mellem regimets religiøse sprog og dets handlinger er aldrig blevet mere komisk eller med succes demonstreret.

I de seneste uger er Twitter-kontoen @TalkhandMedia gået viralt for sine ubarmhjertige og hylende morsomme angreb på den iranske ledelse. TalkhandMedia er dukket op som et fyrtårn for folk, der ønsker at komme med en gribende bemærkning, mens de griner ad diktaturet. Denne beretning har mesterligt brugt humor til at rive regimets propaganda ned. (https://x.com/TalkhandMedia/status/1792525073926295561)

Andre sider og beretninger, såsom @iranianmemes_ afslører på glimrende vis regimets fiaskoer og hyklerier. For eksempel er Iran Wires tegneseriesektion en skattemine af skarpe, sjove kommentarer, der konsekvent rammer hovedet på sømmet. (https://www.instagram.com/p/COdYdvdn0JB/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==)

reklame

En global memerevolution

Det satiriske isbjerg er langt større end Iran. Tag Venezuela, hvor memes, der kritiserer Maduros økonomiske politik, er blevet et nationalt spil. Online #MaduroChallenge, hvor lokalbefolkningen forfalsker hans bemærkninger og dansende bevægelser, eksemplificerer, hvordan humor kan gøre fortvivlelse til kollektiv modstandskraft.

Midt i mistanke om korruption omkring en luksusbolig gik memet "Putin kvaksalver som en and" viralt i Rusland. (https://x.com/DarthPutinKGB/status/987411711929012224). Forestil dig Putin, herlig i sin autoritet, reduceret til en kvalmende and – et enkelt, men kraftfuldt billede, der gav genlyd over Twitter og Instagram. Tilsvarende i Egypten parodierer Facebook-sider som "Asa7be Sarcasm Society" præsident Sisi og bruger satire til at kritisere censur og økonomiske politikker. (https://www.facebook.com/asa7bess/?locale=ar_AR)

Selv i Tyrkiet er satiriske kampagner som "TAMAM" (nok)-bevægelsen blevet populære, med memer, der kritiserer Erdoğans for lange regeringstid. I mellemtiden, i Kina, har memer, der sammenligner præsident Xi Jinping med Peter Plys, genialt undgået censur og hånet regimets forhåbninger om total kontrol med hver aktie. Meme som et våben

Hvorfor er memes så effektive? Fordi de kondenserer kompleks politisk kritik til tilgængelig, delbar information. De springer almindelige medieruter over og spreder sig som en steppebrand på internettet. Deres humor gør dem engagerende og tiltalende, hvilket gør det muligt for folk at tænke kritisk, mens de griner. I autoritære samfund, hvor direkte kritik er risikabelt, giver humor et sikkert tilflugtssted for dissens.

Memes har den unikke kapacitet til at skabe international opmærksomhed på lokale sager. Når et meme bliver viralt, krydser det grænser og bringer global opmærksomhed på uretfærdigheder, der ellers ville blive urapporteret. Dette globale søgelys kan lægge mere pres på autoritære regimer, hvilket gør det sværere for dem at operere ustraffet.

Så mens vi nyder det populære meme, der kritiserer en diktators seneste fejltrin, så overvej denne smarte gåde: Hvis en meme online kan afsætte en diktator, hvor mange LOL'er skal der så til for at etablere et demokrati? Og her er kickeren: hvem styrer landet, mens vores myndigheder har travlt med at censurere Peter Plys og ænderkvaksalvere?

Billede: TalkhandMedia-kanalen på Twitter

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending