Følg os

EU

Den Europæiske Sundhedsunion skal 'sikre, at historien ikke gentager sig'

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

COVID-19 har blatant afsløret alle revner og revner i de europæiske sundhedssystemer og vist, at EU er uforberedt på at håndtere større sundhedssituationer. Men de første byggesten i den fremtidige europæiske sundhedsunion, som Kommissionen for nylig har foreslået, ser lovende ud og kan give EU de rigtige våben til at bekæmpe pandemier i fremtiden.

Europa-Kommissionens forslag til opbygning af en stærkere europæisk sundhedsunion (EHU), der blev afsløret i november sidste år, sigter mod at udstyre EU's sundhedspleje til at håndtere fremtidige sundhedskriser mere effektivt. Dette bør gå hånd i hånd med en styrkelse af de offentlige sundhedssystemer i alle medlemsstater, fandt en høring afholdt af Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU).

Øverst på dagsordenen for høringen var tre forslag beskrevet i Kommissionens meddelelse om opbygning af en europæisk sundhedsunion. De henviser til forordningen om alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler og to forordninger, der sigter mod at styrke mandatet for EU's to nøgleagenturer inden for folkesundhed: Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol med Sygdomme (ECDC) og de Europæiske Lægemidler Agentur (EMA).

reklame

EØSU arrangerede begivenheden for at indsamle input fra repræsentanter for europæiske institutioner, sundhedspersonale og civilsamfundsorganisationer til sin kommende udtalelse, der analyserede Kommissionens forslag ud fra civilsamfundets synspunkt.

Deltagerne var enige om, at Kommissionens initiativ var et skridt i den rigtige retning.

"Pandemien har vist, at EU ikke var klar til at beskytte sine borgere. Den afslørede brud i EU's sundhedssystemer og i deres arkitektur. Vi har set konsekvenserne af dette, idet tusinder mistede deres liv, mange blev fattige og uligheden voksede," sagde ordføreren for EØSU's udtalelse, Ioannis Vardakastanis, der åbnede høringen.

reklame

"Europæiske borgere ønsker en konsekvent tilgang til sundhedspleje. Disse forslag bør føre til oprettelsen af ​​et nyt system, et nyt våben i vores arsenal, der er tilgængeligt både i EU og i medlemsstaterne, hvilket gør det muligt for os at tackle udfordringerne og risiciene. af fremtidige pandemier. "

Forslagene, der blev præsenteret under høringen af ​​Giraud Sylvain og Ingrid Keller fra Kommissionen, inkluderer oprettelse af en EU-sundhedsgruppe, uddannelse af sundhedspersonale og bestemmelse om, at en nødsituation kan erklæres på EU-niveau snarere end udelukkende af WHO, som er nu tilfældet.

Der er planer om at oprette Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) til at udvikle og skaffe biomedicinske og andre løsninger til bedre test og kontaktsporing. ECDC's og EMA's mandater vil blive udvidet, så de kan anbefale foranstaltninger til udbrudskontrol eller overvåge og rådgive om levering af medicinsk udstyr i en krise.

"Vi tror, ​​at vi har brug for mere og bedre EU-intervention. Vores hensigt er ikke at vende tilbage til sædvanligt efter dette eller bare fortsætte med, hvor vi er, men at investere i den opnåede viden og forbedre EU's planlægning og beredskab til fremtidige pandemier "Sagde Keller.

ECDC-direktør Andrea Ammon sagde, at de bifalder styrkelsen af ​​deres rolle, da de har været stillet over for krav, de ikke kunne imødekomme på grund af mangel på ressourcer og manglen på et juridisk mandat.

Den foreslåede EU-sundheds taskforce, der vil blive oprettet inden for ECDC, bør hjælpe agenturet med at blive bedre informeret om situationen i lande inden for og uden for EU.

"Vi er villige til at tage dette frem. Vi har lært en meget afgørende lektion: intet land og ingen region kan klare en krise af denne skala alene. Vi er så indbyrdes forbundne globalt, at vi er nødt til at arbejde sammen på globalt plan: kun så vil vi være helt sikre, "sagde fru Ammon.

EMA-direktør Emer Cooke var også tilfreds med de nye roller og ansvarsområder, som hendes agentur fik: "Dette udvidede mandat afspejler flere af de initiativer, strukturer og processer, som vi selv har sat i tog for at imødegå mangel på medicin, medicinsk udstyr og udstyr og til krisen. "

Nicolas Gonzalez Casares, Europa-Parlamentets ordfører for EMA-forordningen, kastede sin støtte bag Kommissionens forslag.

Efter hans opfattelse afbrød ukoordinerede tiltag fra regeringer, der søgte at besejre virussen, såsom kontrol ved de indre grænser eller lukninger, i de tidlige dage af pandemien, forsyningskæder og afbrød strømmen af ​​vigtige varer og tjenester.

"I løbet af de sidste måneder har vi set, hvordan agenturerne var nødt til at opfinde og skabe nye strukturer til bedre koordinering af reaktionen. Hele denne pakke sigter mod at omdanne disse lektioner til en lovramme, der giver Unionen den rolle, som borgerne har besluttet, at den skal spille, " han sagde.

Plads til forbedring

Til trods for at de havde glædet sig over Kommissionens bestræbelser i denne henseende, havde talerne forslag til, hvordan man forbedrer det, der ligger på bordet, eller udtrykte tvivl om effektiviteten af ​​nogle forslag.

Caroline Costongs, direktør hos EuroHealthNet advarede om, at en stærkere ECDC og HERA vil have ringe effekt, medmindre folkesundhedssystemerne i medlemsstaterne også styrkes. Opbygning af national og regional kapacitet bør være en bottom-up-proces med inddragelse af lokale myndigheder.

Hun påpegede også, at EHU burde strukturere pakken omkring sundhedsulighed med et stærkere fokus på psykosociale faktorer såsom mental sundhed, ligestilling mellem kønnene og digital sundhedsfærdighed.

"Vores overordnede bekymring er, at forslag hovedsageligt er udviklet ud fra et biomedicinsk perspektiv og ikke gør nok for at inkorporere psykosociale tiltag. COVID-19-pandemien kan betragtes som en" syndemi ". Dette betyder, at sværhedsgraden af ​​COVID-19 forstørres af eksisterende ikke-smitsomme sygdomme, såsom diabetes eller fedme, og af eksisterende former for ulighed, "sagde Costongs.

Nylige data fra Holland viser, at 20% af befolkningen i den nedre ende af den sociale gradient er tre gange mere tilbøjelige til at dø af COVID-19 end de 20% i den højeste ende.

"Denne form for data vil også komme frem i andre medlemsstater. EHU-pakken skal reagere på denne uretfærdighed," advarede hun.

Zoltan Massay Kosubek fra European Public Health Alliance (EPHA) sagde, at ECDC's mandat bør udvides yderligere til at omfatte ikke-smitsomme sygdomme, mens HERA bør have en klar folkesundhedsmission. EPHA gik ind for en tilgang til sundhed i alle politikker (HiAP), der søger at integrere sundhed i alle relevante politiske processer.

Tiden til bifald er forbi

Annabel Seebohm fra den stående komité for europæiske læger (CPME) understregede behovet for at gennemgå lovgivningen og politikkerne for sundhedsarbejdernes arbejdsforhold, da de nuværende forslag kun behandler dette punkt indirekte. Ansættelsesvilkårene for sundhedspersonale skal være sikre og lovlige, også i nødsituationer.

For Jan Willem Goudriaan fra European Federation of Public Services Union (EPSU) er "en stærk EHU afhængig af de mennesker, der leverer den." Imidlertid føler mange arbejdstagere ofte, at deres arbejde ikke værdsættes nok. De har brug for professionel anerkendelse og bedre løn- og arbejdsvilkår.

”Den tid, hvor sundhedspersonale kunne leve under bifaldet, er forbi,” sagde han. Han advarede mod budgetnedskæringerne i sundhedssektoren og mod indførelsen af ​​profit-tjenester, som ikke vil forbedre sundhedsvæsenet eller give alle adgang til det.

”Folkesundhed er et offentligt gode, ikke en vare, du kan sælge til højstbydende, sagde Goudriaan.

Marta Branca fra European Hospital and Healthcare Employers 'Association (HOSPEEM) så den nylige krise som en alarmklokke og et vækkende opkald til at anerkende sundhedssektoren som et investeringsområde og ikke kun for budgetnedskæringer.

"Et lands økonomi er sundt, når dets befolkning er sund. Lad os håbe, at medlemslandene vil investere i sundhedspleje. Det er en ond cirkel," sagde hun og tilføjede, at HOSPEEM gerne vil se mere information om stresstest, revisionsprocedurer. og indikatorer, der viser beredskabet til nationale sundhedsplaner for kriseberedskab.

Ifølge HOSPEEM bør sundhedsadministration forblive en medlemsstats kompetence i betragtning af mangfoldigheden af ​​systemer, der er knyttet til kultur og historie.

Behovet for at inddrage lokale og regionale myndigheder i de nationale planer og EU-planer for sundhedsspørgsmål blev fremhævet af de tre ordførere for EHU fra Regionsudvalget (Regionsudvalget) - Roberto Ciambetti, Birgitta Sacrédeus og Olgierd Geblewicz.

Baggrund

Primær kompetence inden for sundhedsbeskyttelse og sundhedssystemer ligger hos medlemsstaterne. EU kan støtte og supplere nationale politikker. 

Den nye europæiske sundhedsunion bør sikre, at alle EU-lande forbereder sig og reagerer sammen på sundhedskriser. Det bør også forbedre modstandsdygtigheden i Europas sundhedssystemer. 

EØSU's udtalelse om EHU vil blive vedtaget i april.

Europa-Kommissionen

NextGenerationEU: Europa-Kommissionen udbetaler 231 mio. EUR i forfinansiering til Slovenien

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har udbetalt 231 mio. EUR til Slovenien i forfinansiering, svarende til 13% af landets tildelingstilskud under Recovery and Resilience Facility (RRF). Forfinansieringsbetalingen vil bidrage til at sætte gang i gennemførelsen af ​​de afgørende investerings- og reformforanstaltninger, der er skitseret i Sloveniens plan for genopretning og modstandsdygtighed. Kommissionen vil godkende yderligere udbetalinger baseret på gennemførelsen af ​​de investeringer og reformer, der er beskrevet i Sloveniens plan for genopretning og modstandsdygtighed.

Landet vil i alt modtage € 2.5 mia., Bestående af € 1.8 mia. I tilskud og € 705 mio. I lån, i løbet af planens levetid. Dagens udbetaling følger den seneste vellykkede gennemførelse af de første låneoperationer under NextGenerationEU. Ved årets udgang har Kommissionen til hensigt at rejse op til i alt 80 mia. EUR i langsigtet finansiering, der skal suppleres med kortsigtede EU-regninger, for at finansiere de første planlagte udbetalinger til medlemsstaterne under NextGenerationEU.

RRF er kernen i NextGenerationEU, som vil yde 800 mia. Euro (i løbende priser) til støtte for investeringer og reformer på tværs af medlemsstaterne. Den slovenske plan er en del af den hidtil usete EU-reaktion på at komme stærkere ud af COVID-19-krisen, fremme de grønne og digitale overgange og styrke modstandskraft og samhørighed i vores samfund. EN pressemeddelelse er tilgængelig online.

reklame

Læs

Cypern

NextGenerationEU: Europa-Kommissionen udbetaler 157 mio. EUR i forfinansiering til Cypern

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har udbetalt 157 mio. EUR til Cypern i forfinansiering, svarende til 13% af landets finansielle tildeling under Recovery and Resilience Facility (RRF). Forfinansieringsbetalingen vil hjælpe med at sætte gang i gennemførelsen af ​​de afgørende investerings- og reformforanstaltninger, der er skitseret i Cyperns plan for genopretning og modstandsdygtighed. Kommissionen vil godkende yderligere udbetalinger baseret på gennemførelsen af ​​de investeringer og reformer, der er beskrevet i Cyperns plan for genopretning og modstandsdygtighed.

Landet vil i alt modtage 1.2 milliarder euro i løbet af planens levetid, med 1 milliard euro i tilskud og 200 millioner euro i lån. Dagens udbetaling følger den seneste vellykkede gennemførelse af de første låneoperationer under NextGenerationEU. Ved årets udgang har Kommissionen til hensigt at rejse op til i alt 80 mia. Euro i langsigtet finansiering, der skal suppleres med kortsigtede EU-regninger, for at finansiere de første planlagte udbetalinger til medlemsstaterne under NextGenerationEU. En del af NextGenerationEU vil RRF yde 723.8 mia. Euro (i løbende priser) til støtte for investeringer og reformer på tværs af medlemsstaterne.

Den cypriotiske plan er en del af den hidtil usete EU-reaktion på at komme stærkere ud af COVID-19-krisen, fremme de grønne og digitale overgange og styrke modstandskraft og samhørighed i vores samfund. EN pressemeddelelse er tilgængelig online.

reklame

Læs

Belgien

EU's samhørighedspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien og Italien modtager 373 mio. EUR til støtte for sundheds- og socialtjenester, SMV'er og social inklusion

Udgivet

on

Kommissionen har bevilget 373 mio. EUR til fem Europæiske Socialfond (ESF) og Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) operationelle programmer (OP'er) i Belgien, Tyskland, Spanien og Italien for at hjælpe landene med beredskab og reparation af coronavirus inden for rammerne af REACT-EU. I Belgien vil ændringen af ​​Wallonia OP stille yderligere 64.8 mio. EUR til rådighed for anskaffelse af medicinsk udstyr til sundhedstjenester og innovation.

Midlerne vil støtte små og mellemstore virksomheder (SMV'er) i udviklingen af ​​e-handel, cybersikkerhed, websteder og onlinebutikker samt den regionale grønne økonomi gennem energieffektivitet, miljøbeskyttelse, udvikling af smarte byer og lavemission offentlige infrastrukturer. I Tyskland, i forbundsstaten Hessen, vil 55.4 mio. EUR støtte sundhedsrelateret forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet og innovation på universiteter og andre forskningsinstitutioner samt forskning, udvikling og innovationsinvesteringer inden for klima og bæredygtig udvikling. Dette ændringsforslag vil også yde støtte til SMV'er og midler til opstart via en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt vil 75.7 mio. EUR lette samarbejdet mellem SMV'er og institutioner inden for forskning, udvikling og innovation, og tilvejebringe investeringer og arbejdskapital til mikrovirksomheder, der er ramt af coronavirus-krisen. Desuden vil midlerne muliggøre investeringer i virksomheders energieffektivitet, støtte digital innovation i SMV'er og erhverve digitalt udstyr til skoler og kulturinstitutioner. I Italien modtager den nationale OP 'Social Inklusion' 90 mio. EUR til fremme af social integration af mennesker, der oplever alvorlig materiel afsavn, hjemløshed eller ekstrem marginalisering, gennem 'Housing First' -tjenester, der kombinerer levering af umiddelbare boliger med mulighed for social- og arbejdsformidling .

reklame

I Spanien tilføjes 87 mio. EUR til ESF OP for Castilla y León for at støtte selvstændige og arbejdstagere, der fik deres kontrakter suspenderet eller reduceret på grund af krisen. Pengene vil også hjælpe hårdt ramte virksomheder med at undgå fyringer, især i turistsektoren. Endelig er midlerne nødvendige for at give vigtige sociale tjenester mulighed for at fortsætte på en sikker måde og for at sikre uddannelseskontinuitet under hele pandemien ved at ansætte yderligere personale.

REACT-EU er en del af NæsteGenerationEU og yder 50.6 mia.EUR ekstra finansiering (i løbende priser) til samhørighedspolitiske programmer i løbet af 2021 og 2022. Tiltag fokuserer på at understøtte arbejdsmarkedets modstandsdygtighed, job, SMV'er og lavindkomstfamilier samt etablere fremtidssikret grundlag for de grønne og digitale overgange og et bæredygtigt socioøkonomisk opsving.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending