Trump indkalder # Qatar Emir for at forklare destabiliserende handlinger

| Juni 12, 2019

I fredags meddelte Det Hvide Hus, at Qatar's Emir, Tamim bin Hamad Al Thani, vil besøge USA i næste måned. Mens Doha utvivlsomt vil tale om besøget, vil det sandsynligvis vise sig et ubehageligt møde for Golfmonarken med regionale kilder, der indrømmer, at Emir kan forvente en fortælling fra den amerikanske øverstbefalende, der er optaget af landets handlinger efter mødet i Arabiske ledere i mekka og fortsatte regionale uforsonlighed.

Qatar's handlinger ses af den amerikanske administration som modsætning til amerikanske forsøg på at regere i et stadig mere fjendtligt og aggressivt Iran. Efter mødet i Mekka lavede Qatar en lille indsats for at slutte sig til andre golfstater i at finde enighed om deres tilgang til Iran. Den største frustration var med Qatari-beslutningen om ikke at engagere sig i selve mødet, men i stedet vælge at flyve deres klager via medierne bagefter. For mange repræsenterede de deres manglende vilje til at arbejde i partnerskab med deres naboer.

Nylige angreb på UAE's Fujiairah Port og en drone strejke på Saudi Aramco rørledninger har øget regionale spændinger. I FN i sidste uge blev Norge, UAE og Saudi-Arabien, de tre nationer, hvis skibe blev ramt af Fujairah-hændelsen, forelagt Beviser, der tyder stærkt på, at en statsskuespiller var bag begivenhederne, med mange at se Teherans ødelæggende hånd som ansvarlig.

I tilfælde af Aramco-angrebet var forbindelsen til Iran tydeligere, med deres jemeniske proxy, Houthi-oprørerne, der glædeligt hævdede ansvar. Både regionale og internationale aktører har udtrykt omfattende bekymringer over iranske destabiliseringsbestræbelser, der udløses af deres mistænkte engagement i disse seneste angreb. Qatar er imidlertid en bemærkelsesværdig undtagelse, tilsyneladende lidt bekymret af den ødelæggende virkning, som ayatollah og hans IRGC-aggressorer fortsat søger.

Doha har gået langt i de senere år for at være hyggeligt op til Iran. Dette kommer på trods af den klare trussel mod deres naboer, bestræbelserne på at opstå uro i ellers stabile nationer og dets åbne fjendtlighed over for den mere tolerante, åbne tilgang, som de andre golfstater har vedtaget. I den henseende ses Qatar at være adskilt fra resten af ​​GCC, idet den ikke blot modsætter sig iransk fjendtlighed, men i nogle tilfælde stiltiende opmuntrer det.

Dohas dokumenterede forbindelser til ekstremister og terrororganisationer, der også nyder tætte relationer til Iran, er måske det bedste eksempel på dette. I 2015, for eksempel, Qatar endte udbetaler mere end $ 1bn i løsepenge til terrororganisationer, med en betydelig del, der slutter i hænderne på kendte iranske proxyer, som f.eks. Kata'ib Hezbollah, som antages at have orkestreret hundredvis af angreb på amerikanske soldater i de seneste år. Derudover har Al-Jazeera Arabic, Qatari-regimets mundstykke, regelmæssigt vært for ekstremistiske stemmer, der støtter iransk krigsførelse.

Det er ikke overraskende, at præsident Trump og amerikansk tålmodighed har været tynd. Mens Washington har været i stand til at stole på sine andre Gulf-allierede til støtte for at presse Teheran tilbage, vil det være vred, at Qatar ikke har støttet disse bestræbelser. Det ser ud til, at vrede nu vil blive kanaliseret direkte til Emiren, i hvad mange vil håbe ser ham, genoverveje Dohas fortsatte støtte til yderligere uroligheder i Mellemøsten.

Kommentarer

Facebook kommentarer

tags: , , , ,

Boligtype: En forsiden, Politik, Forenede Arabiske Emirater

Kommentarer er lukket.