Wiretapping, hemmelig service kontrol og dire fængselsforhold: Undersøgelse af #Romania retssystem som landet vært for EU-topmødet

| Maj 13, 2019


Jean-Claude Juncker, leder af Europa-Kommissionen, siger Rumænien, som i øjeblikket besidder EU's roterende formandskab, skal gøre en yderligere indsats for fuldt ud at nå de europæiske standarder for retsstatsprincippet. Junckers kommentarer var rettet mod den politiske krangling i Rumænien over kampen mod korruption. Kommentatorer bemærker dog, at problemerne med Rumæniens retssystem er langt mere omfattende, især i betragtning af de bekymringer, som Europarådets anti-torturkomité hævet over mishandling af fanger af personale, vold mellem fanger og påstande om politiets dårlig behandling, skriver James Wilson.

Rumæniens formandskab for EU, der startede i januar, er blevet undermineret af bekymringer over landets retssystem. Januar oplevede åbenbaringer, at den rumænske efterretningstjeneste, SRI, forudbestemte, hvem der skulle målrettes og retsforfølges og endog sætningerne de skulle modtage. Disse påstande kom fra Ovidiu Putura, den tidligere rumænske dommer og justitsministeriet. Det blev også afsløret, at SRI's tidligere General Dumitru Dumbrava var blevet set i de rumænske domstole, hvor det hævdes, at han bad dommere om at videregive bestemte beslutninger. Hr. Putura hævdede også, at enhver i en vigtig position i Rumænien rutinemæssigt blev afbrudt.

Bekymringer om Rumænien fortsatte med at bygge, som landets forfatningsdomstol besluttede i en 6-3 stemme, at hemmelige protokoller mellem anklagere og SRI var forfatningsmæssige. Disse hemmelige protokoller mellem den offentlige anklagers kontor og efterretningstjenestene blev underskrevet mellem 2009 og 2016, og nogle er blevet afklassificeret. Afgørelsen om protokollerne kom kun måneder efter, at Europa-Kommissionen anerkendte det hemmelige protokolproblem i sin Rumænien CVM-rapport. CVM-rapporten er en foranstaltning over for Bulgarien og Rumænien på grund af bekymringer for, at deres retssystemer ligger langt under EU-standarderne). Protokollenes tilstedeværelse undergraver retlig uafhængighed og magtdeling. Protokollerne er ikke begrænset til dem, der er omfattet af forfatningsdomstolens januarbeslutning: en række protokoller spænder over hemmelige og ulovlige aftaler mellem SRI og mange andre agenturer, herunder det øverste magisteråd, den retlige inspektion og High Court of Cassation og Retfærdighed.

Hvad betyder protokollerne i praksis? Svaret ligger måske i, at omkring to tredjedele af rumænske dommere er blevet undersøgt af Anti-Corruption Directorate (DNA) i løbet af de sidste fire år. Filerne mod dommere forbliver åbne og igangværende, hvilket betyder, at DNA'et og deres partnere i efterretningstjenesterne kan lægge pres på retsvæsenet. Af hensyn til Rumæniens mørke historie under Ceausescu-æraen og den magt, der var i besiddelse af "Securitate" på den tid, finder Rumænien og dets europæiske naboer af en åbenbar årsag en sådan magt, der er indgivet i SRI's hænder.

Rumæniens dårlige menneskerettighedsmiljø er tydeligt i sin voldsomme rekord i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. EN indberette skrevet af Emily Barley, Lisi Biggs-Davison og Chris Alderton, som blev offentliggjort af Due Process og CRCE, viste Rumænien at være langt den værste krænkelse af menneskerettighederne i EU. Rumænien havde i alt 272 krænkelser af menneskerettighederne, der blev fundet af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra 2014 til 2017. Det betyder, at Rumænien havde over 100 flere domme mod det end det næstbedste land i EU. Kun Rusland og Tyrkiet var værre lovovertrædere for at krænke retten til en retfærdig rettergang blandt medlemmerne af 47 Council of Europe.

Måske den mest slående af problemerne i Rumæniens retssystem er den fængslende tilstand af sine fængsler. Det er omkring 30 år siden verden kiggede i rædsel under forholdene i Rumæniens børnehjem. Det lader til, at en lignende skandale bygger, da vi lærer mere om de lige så dystre nuværende forhold i landets fængsler. Europarådets anti-torturudvalgs rapport anfører, at der er modtaget et betydeligt antal påstande om fysisk mishandling af fanger fra fængselspersonale, især af medlemmer af de maskerede interventionsgrupper, der er baseret på fire af de fem fængsler, der er besøgt. Situationen var særlig alarmerende ved Galaţi-fængslet, hvor der var et frygt for frygt. Rapporten beskriver flere påstande om mishandling af personale, der bekræftes af medicinske beviser, og rejser alvorlige bekymringer over manglen på registrering af skader fra sundhedsvæsenet og mangler at undersøge påstande effektivt. I lyset af de alvorlige resultater stiller CPT endnu en gang spørgsmålstegn ved eksistensberettigelse og Juicy Fruit af de maskerede interventionsgrupper og opfordrer de rumænske myndigheder til at genoverveje deres fortsatte eksistens. I stedet foreslår det, at der etableres et system af første respondenter kombineret med en stigning i bemandingskomplementet på vingerne for maksimal sikkerhed og vedtagelsen af ​​en dynamisk sikkerhedsstrategi. Rapporten dokumenterer også flere tilfælde af alvorlige slag og seksuelt misbrug af fanger i deres celler, især blandt unge voksne fanger i Bacău Fængsel.

En Bruxelles-baseret journalist, der rapporterede om topmødet i Sibiu, talte privat og sagde: "Der har været alvorlig uro i Bruxelles om Rumæniens formandskab for EU. De har tydeligvis ikke været anset for at være i stand til at have CVM-kontrollerne ophævet, og rapporter efter rapport finder deres retssystem langt under europæiske standarder. De har bare ikke troværdigheden til at spille en seriøs rolle i Europa. "

Kommentarer

Facebook kommentarer

tags: , , , , , , , ,

Boligtype: En forsiden, Politik, Rumænien

Kommentarer er lukket.